Δευτέρα, Μάιος 21, 2018

Στο μικροσκόπιο το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum (www.technology-forum.eu), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek» (http://thessweek.gr/ ).

Για ακόμη μία χρονιά παρουσιάστηκαν από παραγωγικούς φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σημαντικές τεχνολογίες αιχμής, ενώ καταδείχθηκε η σημασία του Technology Forum για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων (εταιριών Πληροφορικής και Βιομηχανιών) και των ερευνητικών οργανισμών (Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων), καθώς και η συμβολή του στην αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που αυτοί διαθέτουν.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, το TechnologyForum είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή  του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο MilanSolaja, εκπροσωπώντας το cluster των εταιριών πληροφορικής στις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της διεθνοποίησης όλων των δράσεων τόσο των φορέων που συμμετείχαν στο TechnologyForum όσο και των υπολοίπων.

Αναφορά στις ψηφιακές λύσεις που παρέχει η Εθνική Tράπεζα έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Στυλιανός Λουτζίδης, που ήταν ο Πλατινένιος Χορηγός του TechnologyForum.

Το σημαντικό πρόβλημα της δημοσίευσης και διάδοσης παραπλανητικού περιεχομένου ήταν το ζήτημα που αναδείχθηκε στην ενότητα «The Era of Fake News: Minsinformation and Disinformation on the Internet». Tαfakenews λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, γίνονται πιο πολύπλοκα και έχουν σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Ο JochenSpangenberg, από την DeutcheWelle, και ο Συμεών Παπαδόπουλος, από το  ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, αναφέρθηκαν σε σύγχρονες προσεγγίσεις και μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση και την επαλήθευση περιεχομένου από κοινωνικά δίκτυα και μέσα. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαρρής, από το AthensTechnologyCenter, έκανε επίδειξη υπηρεσιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Στις πολλαπλές εφαρμογές του blockchain αναφέρθηκε ο SeniorResearcher του ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, Δρ. Κωνσταντίνος Βότης, μιλώντας στην ενότητα «Blockchain». Ο κ. Βότης επισήμανε ότι «το blockchain αποτελεί αναμφίβολα μια μεγαλοφυή εφεύρεση της εποχής μας, η οποία, αν και αρχικά προοριζόταν για τα ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin), πλέον βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, η ενέργεια κ.λπ. Δεδομένου ότι το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρήσεων που αφορούν συναλλαγές σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger), εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών αυτών».

Στην ενότητα «MachineLearning and Data Mining» (Μηχανική Μάθηση και Εξόρυξη Δεδομένων), έγινε αναφορά στη χρήση αλγορίθμων εξόρυξης δεδομένων από τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαπάρα, ο οποίος παρουσίασε καινοτόμες μεθόδους για την αποφυγή της πόλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, έγινε αναφορά σε συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης από τον AleksandarUbavkov, Περιφερειακό Διευθυντή της MusalaSoft στην ΠΓΔΜ, ο οποίος έδωσε έμφαση στην τεχνολογία «βαθιάς» μάθησης (deeplearning) που εφαρμόζεται στην εξαγωγή γνώσης από πολλά δεδομένα. Τέλος, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Λογισμικού της Elikosoft, PetarPetrovski, εξήγησε πως η μηχανική μάθηση συνδυάζεται με το «Διαδίκτυο των Αντικειμένων» (Internet of Things) σε βιομηχανική κλίμακα και προχώρησε σε πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών.

Στην ενότητα «Smart Cities», ο Διευθυντής της εταιρείας TechnologyPartnershipdoo, SavaZxivanovich, παρουσίασε την πλατφόρμα έξυπνων πληρωμών που εφαρμόστηκε στην πόλη του Βελιγραδίου. H Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αθηνά Βακάλη, αναφέρθηκε στα δεδομένα που παράγονται και στην επεξεργασία τους κατά την εφαρμογή/ λειτουργία μιας έξυπνης πόλης, δίνοντας επιπλέον έμφαση στα συμπεράσματα που μπορεί να προκύψουν από την ανάλυσή τους, ενώ ο Αθανάσιος Τρυφερίδης, ερευνητής από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, παρουσίασε το φιλόδοξο ερευνητικό έργο IRIS, στο πλαίσιο του Η2020, όπου 43 εταίροι από 9 χώρες εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις έξυπνων πόλεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η κινητικότητα και η καθημερινότητα του πολίτη.

Στην ενότητα «BigData», ο MaxGurvits έκανε μία εισαγωγή στα BigData ή αλλιώς «Μεγάλα Δεδομένα», τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι σχεδόν αδύνατον να επεξεργαστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους, ενώ ο Γρηγόρης Χατζηκώστας αναφέρθηκε στις εφαρμογές των BigData στον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρώπης. Επίσης, ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Γούναρης, παρουσίασε τις υπολογιστικές τεχνικές που διαχειρίζονται τον όγκο και την πολυπλοκότητα των δεδομένων σήμερα και τις αποδοτικές και καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας των μεγάλων δεδομένων.

Στην ενότητα «Internet of Things – ΙοΤ (Διαδίκτυο των Αντικειμένων)», έγινε αναφορά από τον Dr. JohnVardakas (SeniorResearcher, IquadratInformatica, Spain) σε ένα νέο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, ο Dr. Vardakas αναφέρθηκε στην πλατφόρμα IoT με χρήση τεχνολογιών 5ης γενιάς (5G), καθώς και στην έννοια του «superblock», το οποίο χρησιμοποιείται στη μελέτη περίπτωσης (casestudy) της Βαρκελώνης και στις προσπάθειες για μετατροπή της σε έξυπνη πόλη (smartcity). Επίσης, ο Δρ. Κώστας Βότης, από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν στη χρήση των τεχνολογιών Internet of Things για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης (κυρίως πολιτών της τρίτης ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα) και εστίασε σε συγκεκριμένες εφαρμογές, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Η2020 ACTIVAGE. Τέλος, ο CEO & Co-Founder, HAM Systems, Greece, Παναγιώτης Πάμπαλος, αναφέρθηκε στις εφαρμογές με τις οποίες επιτυγχάνεται, με εύκολο τρόπο μέσω φωνητικών εντολών, η αλληλεπίδραση με ένα έξυπνο σπίτι και ο έλεγχος των οικιακών συσκευών.

Ο HenryHatton, Υπεύθυνος Πωλήσεων Ελλάδος της Εbury που έχει έδρα το Λονδίνο, επισήμανε τις λύσεις που έχει αναπτύξει η εταιρία Ebury στη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Ιωάννης Καπλάνης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει ο ΟΒΙ στην καινοτομία και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα γραφεία του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

To φόρουμ ολοκληρώθηκε με το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, MατρώναΚυπριανίδου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του BBS ICT Cluster, MilanSolaja, ο Πρόεδρος των Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Κωστής Καγγελίδης, και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Απόστολος Αιγυπτιάδης.

Τα κύρια αντικείμενα της συζήτησης ήταν οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί ή αναμένεται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των 20 φορέων-οργανωτών του 5ου TechnologyForum και πoιο είναι το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις B2B έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες, ερευνητές και ενδιαφερομένους να μοιραστούν νέες ιδέες και να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματικούς και ερευνητικούς εταίρους από άλλες χώρες. Συμμετείχαν 40 άτομα από 7 χώρες και οργανώθηκαν από το Δίκτυο Πράξη (https://technologyforum2018.b2match.io/).

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι είκοσι φορείς που συνέπραξαν στοφετινόTechnologyForum ήταν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ), το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το Δίκτυο Πράξη  (ΔΠ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Οργανισμός EnterpriseGreece (EG), το Υπουργείο  Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Δίκτυο The Balkan and Black Sea ICT ClustersNetwork (ICT-BBS), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΕΠΥ).

The post Στο μικροσκόπιο το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Η ελληνική βιομηχανία, με πέντε εκθέτες, στην έκθεση “HANNOVER MESSE” και τρεις στην έκθεση CeMAT

Δυναμικά παρούσα με πέντε εκθέτες δήλωσε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Σημείο Συνάντησης Βιομηχανικής Τεχνολογίας, HANNOVER MESSE, που πραγματοποιήθηκε 23 με 27 Απριλίου 2018, στο Αννόβερο της Γερμανίας παράλληλα -για πρώτη φορά- με την CeMAT, τη Διεθνή Έκθεση για Intralogistics & Logistics.

Ειδικότερα, στην HANNOVER MESSE από την Ελλάδα, και σε εκθεσιακή επιφάνεια 154 τ.μ., συμμετείχαν οι εταιρίες: Antonios Voulgarelis & Co. E.E. «Voulgarelis Tooling», CERTH / ITI Centre for Research and Technology Hellas, Hellenic Cables S.A., Koutsogiannis Ltd. Steel Workshop και ZENITH – DIMITRAKOPOULOS CH.& Co.. Επίσης στην έκθεση συμμετείχε και η κυπριακή εταιρία Raycap Marketing Services Limited. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έκθεση CeMAT ήταν οι: Helm Hellas S.A., INTRA CONN CONNECTORS A.E. και Systems Sunlight S.A..

«Ολοκληρωμένη βιομηχανία – Connect & Collaborate» ήταν το θέμα των δύο εκθέσεων HANNOVER MESSE και CeMAT. Κατά τη διάρκειά τους, 210.000 επαγγελματίες επισκέπτες ενημερώθηκαν σχετικά με τις καινοτομίες 5.800 εκθετών απ’ όλο τον κόσμο που έλαβαν μέρος σε αυτές. Θέματα όπως η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη, οι βιομηχανικές πλατφόρμες πληροφορικής, η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τα ηλεκτρικά κινητικότητας, η χρήση της ρομποτικής και των αυτόνομων συστημάτων παραγωγής και intralogistics και ο ρόλος του ανθρώπου στα δικτυωμένα εργοστάσια συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν στα περίπτερα των εκθετών. Η τιμώμενη χώρα, το Μεξικό, παρουσιάστηκε στη φετινή διοργάνωση ως καινοτόμος επιχειρηματικός εταίρος και βιομηχανικός χώρος, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον.

Η HANNOVER MESSE υποδέχτηκε φέτος στην τελετή έναρξης την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Μεξικού Πένα Νίτο και απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι το παγκόσμιο κίνημα της βιομηχανίας 4.0 έχει στην έκθεση αυτή το σπίτι του. Τα προηγμένα δίκτυα δημιουργίας αξίας, οι νέες μορφές συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής και η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ψηφιοποίησης και της δικτύωσης, τα οποία για άλλη μια φορά παρουσιάστηκαν στο Αννόβερο.

Από τους 210.000 επισκέπτες, περισσότεροι από 70.000 προέρχονταν από το εξωτερικό. Έτσι, το ποσοστό των διεθνών επισκεπτών έφτασε το 30%.

Η επόμενη HANNOVER MESSE θα ανοίξει τις πύλες της από 1 έως 5 Απριλίου 2019 και αυτή τη φορά τιμώμενη χώρα θα είναι η Σουηδία. Η επόμενη CeMAT θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Απριλίου 2020, και πάλι παράλληλα με την HANNOVER MESSE.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, επίσημος αντιπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού του Αννοβέρου Deutsche Messe AG για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει ότι κάθε ενδιαφερόμενος, για να συμμετάσχει στις επόμενες εκθέσεις, μπορεί να επικοινωνεί για πληροφορίες και για την αίτηση συμμετοχής στο τηλ. 210 6419019, καθώς και να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της έκθεσης http://www.german-fairs.gr και http://www.hannovermesse.de/home

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Η ελληνική βιομηχανία, με πέντε εκθέτες, στην έκθεση “HANNOVER MESSE” και τρεις στην έκθεση CeMAT appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Παγκόσμιο Φόρουμ για την Γεωργία: «Ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία και τα τρόφιμα: αποκομίζουμε τα οφέλη»

(Digital technologies in food and agriculture: reaping the benefits).

Στις 14 και 15 Μαΐου 2018, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Γεωργία που διοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με αντικείμενο τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία και τα τρόφιμα, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης.

Κατά τη διάρκειά του, συζητήθηκαν οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο αγροτροφικό σύστημα με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και την συλλογή δεδομένων, καθώς και οι συνέπειές τους στην χάραξη πολιτικών.  Συμμετείχαν ομιλητές από όλες τις χώρες και από όλο το φάσμα των, εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, παραγόντων και  διερευνήθηκαν ειδικότερα ζητήματα, από το είδος των νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέχρι τις απαραίτητες πολιτικές που απαιτούνται για την υιοθέτησή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση για τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις κανονιστικές ρυθμίσεις για την διασφάλιση της εμπιστοσύνης, διαφάνειας και ιχνηλασιμότητας στο αγροτροφικό σύστημα, τόσο στο εσωτερικό μιας χώρας, όσο και στις διεθνείς εμπορικές της σχέσεις, καθώς και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όχι μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτροφικού τομέα αλλά και για την βελτίωση του σχεδιασμού, εφαρμογής και παρακολούθησης των αγροτικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ενώ επισημάνθηκε  η συμβολή τους στον σχεδιασμό εργαλείων για την διαχείριση του κινδύνου στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος, στο φόρουμ αναδείχθηκαν και μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην ιδιοκτησία, την αξιοπιστία και τον έλεγχο των δεδομένων και τους κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με πιθανή συνέπεια  την ενίσχυση των ανισοτήτων εντός του ίδιου του αγροτροφικού τομέα.

«Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν την ανάγκη μιας διευρυμένης συζήτησης και στη χώρα μας, όπου αυξάνονται τόσο οι επιχειρηματικές,  όσο και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρήσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον ελληνικό αγροτροφικό τομέα. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τον σχεδιασμό, το κανονιστικό πλαίσιο και την διασύνδεση των πολιτικών, που θα μας επιτρέψουν να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη και να αποφύγουμε πιθανούς κινδύνους», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας κ.  Κασίμης.

ΥΠΑΑΤ

The post Παγκόσμιο Φόρουμ για την Γεωργία: «Ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία και τα τρόφιμα: αποκομίζουμε τα οφέλη» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

«Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται αυτή την ώρα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις»

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Βαγγέλη Αποστόλου στο Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2018» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 «Καταρχήν να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση αλλά και για την ευκαιρία που μου δίνετε στο πλαίσιο του σημερινού συνεδρίου να επικοινωνήσω μαζί σας, την αναπτυξιακή στρατηγική που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, τους στόχους που έχουμε θέσει αλλά και το έργο που έχουμε επιτελέσει.

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται αυτή την ώρα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Θα σταθώ σε 2:

Πρώτη, να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η χώρα μας για να βγει από την κρίση. Κι αυτό το αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότεροι, από τον ίδιο τον αγρότη και τον επιχειρηματία του χώρου μέχρι το πολιτικό σκηνικό, γιατί όλοι πλέον βλέπουν ότι είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στο συγκεκριμένο τομέα και

Δεύτερη, να ανταποκριθεί, όχι μόνο στις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας (κατοίκων και επισκεπτών), αλλά και στη μεγάλη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αφού πλέον έχει καταστεί δεδομένο ότι τα τρόφιμά μας είναι ποιοτικά και ασφαλή .

Και μπορώ να σας πω ότι νοιώθουμε ευτυχείς γιατί μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προκλήσεις, όχι μόνο γιατί έχουμε την πολιτική βούληση και το στρατηγικό σχέδιο, αλλά και γιατί διαθέτουμε και σημαντικούς πόρους προκειμένου να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας.

Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους πόρους της ΚΑΠ που στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και φτάνουν τα 19,7 δις ευρώ δημόσια δαπάνη, με τον Πυλώνα Ι να συνεισφέρει 2 δις ετησίως περίπου για άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς μας και τον Πυλώνα ΙΙ με 5,7 δις ευρώ για την υλοποίηση μιας σειράς αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων μέσω των μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι προτεραιότητές μας αυτές σε σχέση με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα εστιάζουν:

1- Στην ενθάρρυνση εκκίνησης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα  για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα στη κατηγορία των νέων συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή διαθέσαμε πάνω από 300 εκ. σε δύο προκηρύξεις του προγράμματος πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών για την στήριξη 16.000 νέων στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

 2- Στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των παραγωγικών κλάδων και τομέων της αγροτικής μας οικονομίας μέσω επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Για το σκοπό αυτό προκηρύξαμε με 316 εκ. € το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, παρέχοντας ως κίνητρο υψηλά ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν το 85%.

3- Στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων μέσω της τυποποίησης, πιστοποίησης και προώθησής τους σε εγχώριες και ξένες αγορές.

Στηρίζουμε τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων καθώς και την καθετοποίηση της παραγωγής με επενδύσεις από ΜΜΕ για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των προϊόντων τους.

Προκηρύξαμε το πρόγραμμα για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 150 εκ., προσελκύοντας εξαιρετικά αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με προτάσεις που ανέρχονται σε 600 εκ. €, προσφέροντας δυνατότητες επένδυσης σε όλους τους τομείς μεταποίησης και εμπορίας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σύντομα θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις και για επενδυτικά σχέδια κάτω των 600 χιλ. € από τα τοπικά προγράμματα LEADER.

4-Στην παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση δημιουργίας ή ενδυνάμωσης υγιών παραγωγικών σχημάτων, ενώσεων, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών αλλά και διεπαγγελματικών οργανώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα για την ενίσχυση και ενθάρρυνση σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, το οποίο προκηρύξαμε με πόρους 25 εκ..

5-Στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης. Και αναφέρομαι στις δομές για τη τεχνική και επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών καθώς και τις δομές για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα.

Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να οργανωθούν οι δομές αυτές, ενώ εντός του μήνα θα προκηρύξουμε το πρόγραμμα της συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας με 60 εκ.ώστε να δώσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης επιχειρησιακών συνεργειών μεταξύ των φορέων της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας με στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την γεωργική πρακτική και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.

6-Η στρατηγική μας όμως εστιάζει και στην συνολική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές με την δημιουργία εναλλακτικών και συμπληρωματικών εισοδημάτων στους αγρότες αλλά και στους κατοίκους της υπαίθρου,

προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες διατήρησης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και ανάπτυξης του οικονομικού και κοινωνικού τους ιστού.

Στην κατεύθυνση αυτή διαθέσαμε 400 εκ. για την έγκριση 50 συνολικά τοπικών προγραμμάτων LEADER, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ενίσχυση επενδύσεων ίδρυσης και εκσυγχρονισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας και βιοτεχνίας, της μεταποίησης καθώς και των υπηρεσιών και

7- για την εξοικονόμηση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων των αγροτικών περιοχών με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας προκηρύχθηκε πρόσφατα και το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων με πόρους ύψους 180 εκ..

Συνολικά, οι πόροι του ΠΑΑ που μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα ξεπέρασαν τα 4 δις €, δηλαδή το 70% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

Με τις νέες προκηρύξεις μάλιστα που προγραμματίζουμε και θα εκδοθούν εντός του α΄ εξαμήνου 2018 θα έχει δεσμευτεί πάνω από το 80% των πόρων του ΠΑΑ.

Σε επίπεδο πληρωμών, οι πληρωμές του ΠΑΑ για την τριετία 2015-2017 είναι οι υψηλότερες κατ΄ έτος της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Συνολικά, οι πληρωμές του νέου ΠΑΑ ανέρχονται σήμερα σε 1,5 δις € δημόσια δαπάνη, πόροι που αντιστοιχούν σε απορρόφηση κοινοτικής συμμετοχής της τάξης του 33% και κατευθύνθηκαν στην ελληνική οικονομία και στον πρωτογενή τομέα ειδικότερα.

Με αυτές τις επιδόσεις:

το ΠΑΑ συνεισφέρει με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, της τάξης του 35%, μεταξύ των 20 επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κοινοτικοί πόροι των άμεσων ενισχύσεων που ανέρχονται σε 2 δις ετησίως, πάνω από το 50% των κοινοτικών εισροών στη χώρα κατευθύνονται στο πρωτογενή τομέα.

Το ΠΑΑ ξεπέρασε τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών, και μάλιστα είναι δεύτερο ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. και σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το νέο ΠΑΑ έχει τριπλάσιο ποσό απορρόφησης κοινοτικών πόρων σε σχέση με το προηγούμενο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην καθοριστική συμβολή των Περιφερειών στην υλοποίηση όλων αυτών των παρεμβάσεων που σχεδιάσαμε στο νέο ΠΑΑ, καθώς τους έχει ανατεθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Προγράμματος σε όρους αρμοδιοτήτων και πόρων (οι πόροι που έχουν εκχωρηθεί ανέρχονται στο 37% του ΠΑΑ).

Η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις ελληνικές Περιφέρειες αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και τομή στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής γιατί αφενός διασφαλίζει την συμμετοχή, αποδοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων και αφετέρου συμβάλει στην μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος των πολιτών και των δικαιούχων των προγραμμάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Με αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό και αυτούς τους στόχους που υπηρετούμε πιστά και με αφοσίωση από την πρώτη στιγμή επιδιώκουμε, αξιοποιώντας με τον αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε από τα αναπτυξιακά μας προγράμματα, να επιτύχουμε τη σταδιακή μετάβαση του παραγωγικού μας συστήματος, σε ένα σύγχρονο, ισχυρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο.

Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, συστράτευση δυνάμεων και ουσιαστική εμπλοκή του συνόλου του πολιτικού, παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, γιατί η ανάπτυξη δεν είναι ευθύνη της πολιτείας μόνο, των δημοσίων ή των ιδιωτικών φορέων αποσπασματικά, αλλά συλλογική υπόθεση όλων μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

 

The post «Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται αυτή την ώρα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Φυτεύοντας Τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας

Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τένχ. Γεωπόνος  Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.

Στο πανέμορφο Ελατοχώρι στα Πιέρια Όρη η καλλιέργεια του αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού «Τσάι Ολύμπου» βοτανικά «sideritis scardica», αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια δυναμική παραγωγική δραστηριότητα. Η περιοχή του Ελατοχωρίου, με το ιδανικό μικροκλίμα που διαμορφώνει το υψόμετρο (600-1200μ), τη κατάλληλή εδαφική δομή και υφή, ήταν από τις πρώτες στην οποία φυτευτήκαν για καλλιέργεια φυτά από αυτοφυές «sideritis scardica».

Η προώθηση της καλλιέργεια του φυτού «Τσάι Ολύμπου» αποτέλεσε για την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση η οποία συνέβαλε στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού και στην αξιοποίηση ακαλλιέργητων γαιών. Στην Πιερία πλέον υπάρχει μεγάλο απόθεμα γνώσεις για την καλλιέργεια του ευεργετικού φυτού «Τσάι Ολύμπου». Η γνώση της καλλιέργεια του καπνού συνέβαλε, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να περάσουν οι αγρότες των περιοχών της Πιερίας από αυτή του καπνού στο «Τσάι Ολύμπου».

Η φύτευση του φυτού γίνεται στα μέσα του φθινοπώρου, μετά τις πρώτες βροχές και εναλλακτικά στα μέσα της άνοιξης (*). Τα φυτά προέρχονται από δικό τους σπόρο, από αυτοφυές «sideritis scardica» που είχαν συλλέξει και καλλιεργήσει χωρίς να επηρεάσουν την φυσική παραλλακτικότητα του. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν και στην διατήρηση του αυτοφυούς είδους, το οποίο δύστυχος και σήμερα ορισμένοι απερίσκεπτοι επιμένουν να το συλλέγουν αλόγιστα και καταστροφικά από τα φυσικά του ενδιαιτήματα του.

Σε λίγο καιρό (αρχές Ιουνίου), στο Ελατοχώρι ξεκινά και η συλλογή των ανθών του, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να απολαύουμε ένα γευστικό ευεργετικό ρόφημα. Το «Τσάι Ολύμπου» δεν αποτελεί μόνο ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα αλλά και ένα δροσερό αναψυκτικό με όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

(*) Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή Προσήλιο του Ελατοχωρίου στα Πιέρια Όρη (600μ), η φύτευση γίνεται στο αγρόκτημα της κ. Αναστασίας Μποστανίτης.

The post Φυτεύοντας Τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

«Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καθεστώς που εντάσσεται στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ 2014-2020

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέσω του Μέτρου 5 και υπομέτρου 5.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δημοσίευσαν από κοινού το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί γεωργοί.

Το καθεστώς εφαρμόζεται για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας, τις περιοχές της επικράτειας και τις καλλιέργειες που ορίζονται στις επόμενες περιπτώσεις:

α) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών,

β) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αμιγής.

γ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

δ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

Στόχος του Μέτρου είναι να προστατεύσει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας. Με αυτό τον τρόπο δύνανται οι αγρότες  να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.

Το Μέτρο εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια όπου εγκαθίστανται συστήματα ενεργητικής προστασίας με περιορισμούς που αφορούν το είδος της καλλιέργειας και το ζημιογόνο αίτιο όπως αυτοί ορίζονται στην πρόσκληση.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 12.500.000€ και συγχρηματοδοτείται απολογιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου έως τις 100.000,00 €, ενώ ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών ανέρχεται έως 1.000.000,00 €.

Τέλος, η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.

Η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, η οποία γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, αρχίζει την 23/04/2018 και λήγει την  25/06/2018.

Για την αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ ή να στείλετε το ερώτημά σας στο metro5.1@elga.gr .

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

The post «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Αναπτυξιακές προτεραιότητες και προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ενώ ακολούθησε και σύσκεψη των δυο ανδρών με τους Αντιπεριφερειάρχες, με αντικείμενο τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και προοπτικές της περιοχής.

Ο κ. Τζιτζικώστας υποδεχόμενος τον κ. Χατζηδάκη επισήμανε ότι «στόχος μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι απλά η καταγραφή των προβλημάτων, όπως έγινε πρόσφατα, αλλά να προχωρήσουμε σε λύσεις. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα έχει ανθρώπους άξιους και ικανούς να κάνουν πράξη τα αναγκαία έργα και να δώσουν αυτές τις λύσεις».

«Υποδέχτηκα σήμερα με μεγάλη χαρά έναν παλιό και καλό φίλο, έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαίτερα και ο οποίος από όποιο ρόλο υπηρέτησε τη χώρα άφησε σημαντικό έργο πίσω του, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα, που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως αναπτυξιακά. Επίσης, εξετάσαμε τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως διοίκηση, τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και τις λύσεις που χρειάζονται, όπως φυσικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία την επόμενη μέρα θα πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα για να μπορέσει να βγει ταχύτερα από την κρίση. Ταυτόχρονα έγινε μια ενημέρωση στον κ. Χατζηδάκη από τους Αντιπεριφερειάρχες για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους, και λάβαμε τη δέσμευση του Αντιπροέδρου ότι η ΝΔ ως κόμμα σήμερα θα σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας, αλλά και για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση. Ο στόχος που έχουμε θέσει ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση, είναι ένας στόχος που πιστεύουμε, είναι ένας στόχος που με βάση το έργο μας φαίνεται ήδη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Με χαρά είμαι σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια που έχει την πρωτοπορία σε όλη την Ελλάδα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και αξίζουν συγχαρητήρια στον άνθρωπο που ηγείται αυτής της προσπάθειας, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στην ομάδα του. Δυστυχώς, η χώρα δεν κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενώ το 2014 φαινόταν ότι θα βγαίναμε από το πηγάδι της ύφεσης, λόγω του λαϊκισμού αυτής της κυβέρνησης, η χώρα ξαναβούτηξε μέσα στην ύφεση και αυτή την ώρα οι πρώτοι που το πληρώνουν είναι οι φτωχοί που γίνονται κάθε μέρα και φτωχότεροι. Η λύση για τη χώρα είναι η στροφή σε ένα δρόμο σοβαρότητας και κοινής λογικής κι αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία της ΝΔ. Είναι πια ξεκάθαρο ότι μόνο με μια πολιτική ρεαλιστική, πολιτική που μπορεί να εκφράσει η ΝΔ, μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, τα νέα παιδιά να βρουν δουλειές και η χώρα από μια χώρα στασιμότητας και μιζέριας να μεταβληθεί σε μια χώρα προοπτικής και ευκαιριών για όλους».

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο μου παρουσίασε στις λεπτομέρειές του. Η κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό ότι ενώ από το καλοκαίρι του 2015 είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε ένα σχέδιο στο πλαίσιο του μνημονίου μάλιστα μέχρι το Μάρτιο του 2016, ούτε αυτό έχει κατορθώσει να παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Και τώρα χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συζητείται στις Βρυξέλλες γίνεται μια κουβέντα με τους πιστωτές γι’ αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να εγκαταλείψει όλες αυτές τις περίεργες συνταγές που κατά καιρούς έχουν ταλαιπωρήσει και τον ίδιο και τη χώρα και να στραφεί πολύ απλά στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Τι πέτυχε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο; Ένα μοντέλο που στηρίχτηκε σε τρία πράγματα: λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, στήριξη της επιχειρηματικότητας, που είναι μοχλός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ΝΔ αυτό υποστήριζε κι αυτό υποστηρίζει. Ας κάνουν τη ζωή τους λιγότερο δύσκολη και λιγότερο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων για όσο διάστημα, λίγο ακόμα, θα μείνουν στην κυβέρνηση. Κάνοντας πολύ απλά μια στροφή στην απλή λογική».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

The post Αναπτυξιακές προτεραιότητες και προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τις πόρτες της χώρας της

«Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τις πόρτες της χώρας της που έχει 54.000.000 πληθυσμό, πάνω από 5% ετήσιο ρυθμός ανάπτυξης και δεκαετή μηδενική φορολογία για όσους θέλουν να επενδύσουν.

Ο Ελληνισμός της Τανζανίας, ξεκάθαρα και με πολύ έμφαση υπόσχεται τη πλήρη στήριξή του σε όσους θέλουν από την Ελλάδα να επιχειρήσουν στη δική τους δεύτερη πατρίδα. Επιπλέον κάνουν γενικότερο κάλεσμα στους Έλληνες εκείνους που θέλουν να δουλέψουν σε ένα κράτος που προσφέρει πολλές εργασιακές ευκαιρίες.

Και ο Υπουργός Εξωτερικών που συνάντησα και οι συμπατριώτες μας παρουσιάζουν την Τανζανία πράγματι σαν τη χώρα της ευκαιρίας, χώρα που λόγω των αναπτυξιακών ρυθμών της θα βρεθεί πολύ ψηλά ανάμεσα στις υποσαχάριες, μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Αυτή τη δήλωση έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας από το Νταρ Ες Σαλάμ για το Μαλάουι, τον δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, προκειμένου να γιορτάσει μαζί τους τις μέρες του Πάσχα και να έχει διμερείς επαφές που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους.

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο Νταρ Ες Σαλάμ, το Λιμάνι της Ειρήνης σε μετάφραση, ο ΥΦΥΠΕΞ είχε δύο συναντήσεις εργασίας με τον Πρόεδρο κ.Μιχάλη Μαυροκέφαλο και στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας, παρουσία του Πρέσβη κ.Κωνσταντίνου Μοάτσου και του επίτιμου Προξένου κ.Ουίλιαμ Φερεντίνου.

Σε αυτή την πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη στην Τανζανία, Υφυπουργού για την Ομογένεια, τα θέματα που καταγράφηκαν ήταν:

 

–   Προσπάθεια για πιο άνετη εξυπηρέτηση στην έκδοση εγγράφων μέσω του επίτιμου Προξενείου. (Το Γενικό Προξενείο βρίσκεται στο Ναϊρόμπι).

 

  • Απόδοση στοιχειώδους σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας, με εξαγορά λογικού ασφαλιστικού χρόνου από τον ΟΓΑ, για υπερήλικες Έλληνες που παλιννοστούν.

 

  • Ενημέρωση επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα, μέσω Επιμελητηρίων και άλλων επαγγελματικών φορέων, για έναρξη δραστηριότητας στη Τανζανία.

 

Με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, ο κ.Κουίκ συναντήθηκε στην Λέσχη της, μετά την Ακολουθία της Μ. Πέμπτης στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τανζανίας κκ Δημητρίου.

 

«Ο Σεβασμιότατος, με τόπο γέννησης τη Τούμπα της Θεσσαλονίκης, επιτελεί σημαντικότατο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο. Στη δικαιοδοσία του έχει πάνω από 110 εκκλησίες, με περισσότερους από 80 τανζανούς ιερείς, από τους οποίους τους 38 έχει χειροτονήσει ο ίδιος», σχολίασε ο ΥΦΥΠΕΞ

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Εξαιρετικά παραγωγική και σε πολύ φιλικό κλίμα, ήταν η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας κ.Augustine Mahiga. Η πρώτη διμερής στην ιστορία των δυο κρατών. Αλλά γνώριμοι οι δύο τους από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης στο Αμπιτζάν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Και όπως επεσήμανε ο κ.Mahiga: «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε μία καλή και εποικοδομητική συνεργασία. Χαίρομαι που έρχεστε από τη χώρα του Σωκράτη. Την Ελλάδα του αρχαίου πολιτισμού. Την σημερινή Ελλάδα της Ευρώπης. Και χαίρομαι που μαθαίνω ότι ο Υπουργός σας κ.Νίκος Κοτζιάς, έχει χαράξει ειδική εξωτερική πολιτική για την Αφρική».

Συζητήθηκε η δυνατότητα έναρξης πολιτικών διαβουλεύσεων και καταγράφηκαν οι επιθυμητοί τομείς για την συνεργασία των δύο χωρών, όπως Τουρισμός, Ναυτιλία, Αλιεία, Γεωργία, Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειες (solar panels), Φάρμακα – Καλλυντικά, παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, Κατασκευές κλπ.

«Μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Τανζανία από το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν ευπρόσδεκτη και ότι το καλύτερο. Θα θέσουμε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας στη διάθεσή σας», σχολίασε ο κ.Mahiga.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick

 

 

The post Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τις πόρτες της χώρας της appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

«Βερεσέδια» των ΔΕΚΟ και πρωτογενή πλεονάσματα

Σήμερα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλλει ανήσυχος αυτό για το οποίο το 2011 εμφανιζόταν περιχαρής, ότι δηλαδή το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα θα μείωνε το χρέος, ενώ στην πραγματικότητα … αυξήθηκε!!!

Του Δημήτρη Στεργίου {*}

Με έκπληξη διάβασα το σχόλιο  του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού  κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με  την επισήμανση του συμβούλου επιχειρήσεων και  πρώην καθηγητή του ColumbiaUniversity κ. Γιώργου Προκοπάκησε πρόσφατο workshop του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο κ. Προκοπάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «χτίζουν μαξιλάρι με repos» διαπιστώνοντας άνοδο του χρέους κατά 10,5 δισ. ευρώ και αντίστοιχη άνοδο του εσωτερικού δανεισμού «παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα». Και ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας την εύστοχη αυτή επισήμανση του κ. Προκοπάκη  τόνισε ότι «ενώ έχουμε κολοσσιαία υπερ-πλεονάσματα έχουμε προσθήκη χρέους» προσθέτοντας ότι  έχουμε «ένα κάρο ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει» με το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού.

Και θυμήθηκα ότι το 2011, ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχώς, σε κάθε ομιλία του, σε συνεντεύξεις Τύπου, σε δηλώσεις, επαναλάμβανε ότι  το 2013 ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα μετά από πολλά χρόνια και ότι έτσι θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος! Θυμήθηκα ότι και τότε, όπως και  όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαινε στη χώρα της φαιδράςπορτοκαλέας αυτό που επεσήμαναν οι κ.κ. Προκοπάκης και Βενιζέλος. Δηλαδή θυμήθηκα ότι  ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίαζε  πρωτογενή πλεονάσματα συνεχώς από το 1991 έως και το 2006, αλλά το δημόσιο χρέος κάλπαζα συνεχώς!  Τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα ήταν  υψηλά μετά το 1994 έως και το 2002 (ρεκόρ σημειώθηκε το 1999: 7,2% του ΑΕΠ)  και ισχνά από το 2004 έως το 2006. Πρωτογενή ελλείμματα είχε η χώρα μας μετά 2007 (αρνητικό ρεκόρ το 2009: -7,2% του ΑΕΠ).

Όλα αυτά και, φυσικά, αυτό που επεσήμαναν οι κ.κ. Προκοπάκης και Βενιζέλος, για το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελούν ένα ακόμα παραμύθι που διεκδικεί παγκόσμια ιδιαιτερότητα, αφού στην ελληνική οικονομία έχει κακοποιηθεί ένας ακόμα οικονομικός νόμος και γίνεται τα τελευταία 25 χρόνια το … εντελώς αντίθετο!

Είναι αλήθεια ότι, σε υγιείς οικονομίες, όπως θα έλεγε και ο κ. Προκοπάκης, δηλαδή σε οικονομίες που λειτουργούν χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες και χρόνιες στρεβλώσεις, η εξασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (κρατικά έσοδα μείον κρατικές δαπάνες) συμβάλλει στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Αμ δε! Θυμήθηκα ότι  όλοι στην τότε ελληνική κυβέρνηση μετά την οριστικοποίηση και από την Eurostat του  του πρωτογενούς πλεονάσματος των 1,5 δις. ευρώ το 2013, ήταν περιχαρείς διότι, όπως έλεγαν, όπως και ο κ. Βενιζέλος,  θα συμβάλει στη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους την ίδια χρονιά.

Αμ δε! Διότι,  η διαπίστωση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός κατέλιπε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα ύστερα από επτά χρόνια, από τα οποία τέσσερα ήταν εφιαλτικά, θα μπορούσε να χαρακτηριζόταν ως ευχάριστη. Ωστόσο, για την ελληνική πραγματικότητα είναι ένα «παραμύθι», όπως ήδη αναφέραμε.

Σε επίρρωση της του χαρακτηρισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα ως «παραμυθιού»  υπενθυμίζουμε ότι κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του ο Κώστας Σημίτης υπερδιπλασίασε το δημόσιο χρέος της χώρας μας, ενώ, αν είχε αξιοποιηθεί το προκλητικά τότε ευνοϊκό περιβάλλον (υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, υψηλά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και χαμηλό κόστος δανεισμού) και δεν έδινε όλα αυτά για τη λειτουργία και συντήρηση κυρίως ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων,  θα είχε συρρικνωθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2003… Κι όμως, εκτοξεύθηκε τον ίδιο χρόνο στο 107,8% του ΑΕΠ!!! Δηλαδή, ο κ. Σημίτης,  «φούσκωσε» ως  πρωθυπουργός από το 1996 έως το Μάρτιο του 2004, το δημόσιο χρέος, ενώ έπρεπε να το είχε μειώσει δραστικά. Διότι κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ήταν προκλητικά ευνοϊκό για τη μείωση του χρέους. Δηλαδή, όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη σημαντική μεταβολή του χρέους ήταν ευνοϊκότατοι, όπως  το  υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, η υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, τα υψηλά σχετικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις  και  το σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ιδιαίτερα μετά  2001. Συγκεκριμένα»

  1. Το πρωτογενές πλεόνασμα κατά την περίοδο 1996 – 2003 είχε διαμορφωθεί το 1996 έως το 2002 σε υψηλά επίπεδα και κυμαινόταν μεταξύ 2,9% του ΑΕΠ και 7,2% του ΑΕΠ . Μόνο το 2003 το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώθηκε στο1,4% του ΑΕΠ.
  2. Σε υψηλά επίπεδα ανέρχονταν και οι ρυθμοί αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο, αφού κυμαίνονταν μεταξύ 6,5% και 10,7%!
  3. Το κόστος δανεισμού από το 1996 άρχισε να συρρικνώνεται συνεχώς και από 10,% του ΑΕΠ μειώθηκε σταδιακά στο 5% το 2003.
  4. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν την περίοδο 1096 – 2003 σε 15,4 δις. ευρώ.

Παρά τις προκλητικά αυτές ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, ο κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός,  αύξησε στο χρέος κατά 83,1 δις. κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ή κατά 93,2 δις. ευρώ κατά τις δικές μας εκτιμήσεις, οι οποίες στηρίζονται και στην αναθεώρηση στοιχείων της Eurostatto 2004 και για το χρέος, στο οποίο ενέταξε ποσά κυρίως  για  τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έτσι, από 85,6 δις. ευρώ το 1995 το χρέος διαμορφώθηκε  σε 169 δις ευρώ το 2003 ή κατά 97,1%, δηλαδή σχεδόν το διπλασίασε! Με βάση τις εκτιμήσεις μας από τις μεταβολές του χρέους σε απόλυτους αριθμούς κατά την περίοδο 1996 – 2003, το χρέος κατά την περίοδο αυτή αυξήθηκε κατά 93,2 δις. ευρώ ή κατά 108%, δηλαδή υπερδιπλασιάσθηκε.

Πέρα από τη δραματική αυτή εξέλιξη του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς κατά την πρωθυπουργία του κ. Σημίτη, μηδενική σχεδόν ήταν και η πρόοδος στη διαμόρφωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όπως προκύπτει από τον πίνακα 1, ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, και στον πίνακα 2, ο οποίος στηρίζεται σε εκτιμήσεις μας μετά την προσθήκη στον πίνακα 1 των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat το 2004 για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο κ. Σημίτης παρέλαβε το 1996 από την προηγούμενη κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ ή από τον εαυτόν του ένα χρέος που το 1995 ήταν  108,7% του ΑΕΠ το 1995  κατά την Τράπεζα της Ελλάδος ή 110,1% κατά άλλα επίσημα στοιχεία και το παρέδωσε  στο 97,4% του ΑΕΠ κατά την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα όμως με δικές μας εκτιμήσεις που λαμβάνουν υπόψη τις αναθεωρήσεις  της Eurostat  για τα έτη 2000-2003, ο κ. Σημίτης διαμόρφωσε το δημόσιο χρέος στο  109,9% του ΑΕΠ.

Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι παρά την προκλητική ευνοϊκή συγκυρία, το χρέος υπερδιπλασιάσθηκε σε απόλυτους αριθμούς ή, ύστερα από μερικές σημαντικές αυξήσεις κυρίως το 2000, το 2001 και το 2002, διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα του 1995 ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα αίτια της κακοδαιμονίας αυτής αναζητούνται στη συμφορά της λειτουργίας και συντήρησης ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων, οι οποίες εξανέμιζαν κάθε σχεδόν χρόνο την ευνοϊκή συμβολή των πρωτογενών πλεονασμάτων, του υψηλού ονομαστικού ΑΕΠ, των υψηλών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και το χαμηλό σχετικά κόστος δανεισμού, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Καταπέλτης η Τράπεζα της Ελλάδος για το «παραμύθι»!

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις της  δημοσιεύει ανάλυση των μεταβολών του  δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς και τους παράγοντες που συμβάλλουν στις μεταβολές αυτές, η οποία είναι καταπέλτης για τη σπατάλη και τημ εγκληματική διαχείριση των εθνικών κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, από τον παρατιθέμενο πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι  σε όλα τα έτη, με εξαίρεση του 2003, η συμβολή κυρίως της ανάληψη χρέους και άλλων δαπανών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, η οποία εκφράζεται με τον όρο «προσαρμογή ελλείμματος – χρέους» ήταν πάντοτε θετική, δηλαδή ενίσχυε την αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ή εξανέμιζε τη μειωτική συμβολή των άλλων παραγόντων που προαναφέρθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες ή η ανάληψη υποχρεώσεων κυρίως δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που, ενώ δεν επηρεάζουν το έλλειμμα, αυξάνουν το δημόσιο χρέος, καθώς και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δεν επηρεάζουν το έλλειμμα αλλά μειώνουν (θα πρέπει να μειώνουν κανονικά) το χρέος, το ενίσχυσαν κατά την περίοδο αυτή σωρευτικά κατά …. 33,1 εκατ. μονάδες. Την ίδια περίοδο οι άλλοι παράγοντες (πρωτογενές πλεόνασμα, ονομαστικό ΑΕΠ και κόστος δανεισμού) συρρίκνωναν το χρέος κατά 35,7 εκατ. μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το δημόσιο χρέος του 2003 θα έπρεπε να είχε μειωθεί κατά 35,7 εκατ. μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του 1995 ή να είχε διαμορφωθεί στο 61,7%, που θα ήταν  κοντά στο κριτήριο του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ)!!!

Επίσης, με βάση δικές μας εκτιμήσεις (Πίνακας 2) οι σωρευτικές δυσμενείς επιδράσεις των αναλήψεων χρεών, υποχρεώσεων και δαπανών κυρίως δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κατά την ίδια περίοδο ανέρχονται σε  39 εκατ. μονάδες, που σημαίνει, χωρίς τα «βερεσέδια» αυτά, το δημόσιο χρέος του 2003 θα έπρεπε, αν λειτουργούσε σωστά η ελληνική οικονομία, να είχε διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ (60,9% του ΑΕΠ).

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη αποδείχθηκαν συμφορά για την ελληνική οικονομία τα εκλογικά ή προεκλογικά έτη, όπως το 1996, το 2000 και το 2003. Μόνο κατά τα έτη αυτά το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 45 δις. ευρώ!

Πίνακας 1.  Παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταβολή του ΑΕΠ*

(σε εκατοστιαίες μονάδες)

Στοιχεία     1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Χρέος% ΑΕΠ

Χρέος Δις. ευρώ

    111,3

 

97,8

108,3

 

105,2

105,8

 

111,0

105,1

 

117,1

106,2

 

129,2

103,7

 

140,0

101,7

 

151,1

97,4

 

167,8

Μεταβολές χρέους     2,6 -3,0 -2,4 -0,7 1,1 0,3 -2,1 -4,2
-Επίδραση πρωτογενούς αποτελέσματος     -3,1 -4,2 -5,3 -5,4 -5,1 -2,0 -0,7 0,7
-Επίδραση μεταβολής ΑΕΠ και επιτοκίων     -0,3 -3,1 -1,5 0,1 -1,1 -0,9 -1,4 -4,5
-Προσαρμογή ελλείμματος -χρέους     6,0 4,3 4,4 4,6 15,1 3,6 0,1 0,9

*Με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Πίνακας 2. Παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταβολή του ΑΕΠ*

(σε εκατοστιαίες μονάδες)

Στοιχεία     1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Χρέος% ΑΕΠ

Χρέος Δις. ευρώ

    111,3

 

97,8

108,3

 

105,2

105,8

 

111,0

105,1

 

117,1

114,0

 

141,0

114,7

 

151,9

112,5

 

158,9

109,9

 

167,8

Μεταβολές χρέους     2,6 -3,0 -2,4 -0,7 8,9 0,7 -2,2 -2,6
-Επίδραση πρωτογενούς αποτελέσματος     -3,1 -4,2 -5,3 -5,4 -5,1 -2,0 -0,7 0,7
-Επίδραση μεταβολής ΑΕΠ και επιτοκίων     -0,3 -3,1 -1,5 0,1 -1,1 -0,9 -1,4 -4,5
-Προσαρμογή ελλείμματος -χρέους     6,0 4,3 4,4 4,6 7,3 3,2 0,1 -0,4

*Mε δικές μας εκτιμήσεις με βάση επεξεργασμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την αναθεώρηση του χρέους για τα έτη 2000, 2001, 2002 και 2003 από την Eurostat

 

{*}Πρώην αρχισυντάκτης του Οικονομικού Ταχυδρόμου και συγγραφέας

 

 

The post «Βερεσέδια» των ΔΕΚΟ και πρωτογενή πλεονάσματα appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος: «Το θέμα δεν είναι μόνο η εξισορρόπηση, αλλά η άμεση παρέμβαση που θα οδηγήσει στην κεφαλαιοποίηση πόρων και εν τέλει στην ανάπτυξη»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η εσπερίδα με θέμα: «Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της  κοινωνικής ασφάλισης». Η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς εκδηλώσεων Διάλογος για την Ανάπτυξη εστίασε στην σχέση του συνταξιοδοτικού και των εισφορών με την οικονομική ανάπτυξη.

Το panel των ομιλητών

 Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University και συντονιστής της συζήτησης, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση άμεσων λύσεων στο ασφαλιστικό πρόβλημα: «Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και ευρύτερα αποδεκτό ότι απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη σε προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτής της προβληματικής έχουν εκπονηθεί ενδιαφέρουσες διεθνείς μελέτες και συνολικά προτείνονται συστήματα κοινωνικής προστασίας που θα στηρίζονται σε 3 άξονες: πρώτον σε ένα ριζικά αναμορφωμένο δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, διανεμητικού χαρακτήρα, και υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού, το οποίο θα έχει ως βασικός στόχο την εξασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης. Δεύτερον, σε συνταξιοδοτικά προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, η συμμετοχή στα οποία θα είναι επίσης υποχρεωτική, για το σύνολο των απασχολουμένων. Τρίτον, στην ιδιωτική ασφάλιση στην οποία θα προσφέρουν όσοι επιθυμούν έναν υψηλότερο βαθμό αναπλήρωσης των αποδοχών τους μετά την συνταξιοδότηση. Το θέμα όμως στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η εξισορρόπηση στους τρεις αυτούς άξονες. Είναι η άμεση παρέμβαση που θα οδηγήσει στην κεφαλαιοποίηση πόρων και, εν τέλει, στην ανάπτυξη».

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος.

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, Δημοσιογράφος και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, παρουσίασε την επικρατούσα κατάσταση του ασφαλιστικού σε διεθνές επίπεδο και την ειδική προβληματική της ελληνικής περίπτωσης: «Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα συντεχνιακό και πελατειακό σύστημα που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν, δεν μπορεί να αντέξει πλέον σε καμία πίεση και πρέπει  να αναθεωρηθεί ακόμα και μετά τις υποδείξεις της Τρόικα. Πρόκειται για μία σε βάθος αναθεώρηση που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην οικονομία και την επιβίωση της χώρας μας».

Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς εστίασε στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα και την άμεση σχέση του με την οικονομική ανάπτυξη. Παρουσίασε την μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με τον κύριο Τήνιο και το προτεινόμενο σύστημά του που περιλαμβάνει μίξη διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% και, μακροπρόθεσμα, υψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα. «Με την πρόταση που κάνουμε και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτούμε μια εναλλακτική στρατηγική ανάπτυξης για την χώρα. Η χώρα έχει να επιλέξει μεταξύ του αιωνίου τέλματος και της επανεκκίνησης της οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% για το πρώτη δεκαετία» σημείωσε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας την πρότασή του για αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα σε βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς: «Είμαστε στην χώρα του υπερθετικού και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε το πιο αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα στον κόσμο. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν προφυλάσσει, δεν διαβεβαιώνει και δεν επιτρέπει σε κανέναν να προγραμματίσει την ζωή του. Τις τελευταίες δεκαετίες μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις και καταδίκαζε όποιον τολμούσε να τις αμφισβητήσει και όταν κατέρρευσε το 2010, το υψηλότερο τίμημα το πλήρωσαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι με μειώσεις έως 70%» ενώ συμπλήρωσε με το γνωστό καυστικό ύφος του «Πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Αντί να κοιτάμε πώς η γιαγιά θα δώσει χαρτζιλίκι στον άνεργο εγγονό της, θα πρέπει να μας απασχολεί πώς ο εγγονός θα βρει δουλειά προκειμένου να χρηματοδοτήσει την σύνταξη της γιαγιάς του. Άρα οι συντάξεις πρέπει να αναδιοργανωθούν».

Ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αν. Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Interamerican, κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων αναφέρθηκε στον τομέα του ασφαλιστικού που αφορά στην υγεία. Παρουσίασε τις δαπάνες της υγείας και εξέτασε την σχέση μεταξύ των εξόδων και της αξίας της προσφερόμενης υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κύριο Φραγκουλόπουλο από τα τρία διεθνή μοντέλα του κλάδου της υγείας, αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην Ελλάδα, είναι το λεγόμενο συμπληρωματικό σύστημα στο οποίο συνδυάζεται η ιδιωτική περίθαλψη με την αντίστοιχη δημόσια.

Από το ακροατήριο έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μοντέλο της Χιλής και του Περού. «Πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα κατά το οποίο ο πολίτης μετατρέπεται από άνθρωπο που δεν έχει κάποιο συμφέρον από την μακροημέρευση ενός προγράμματος σε άνθρωπο που έχει «μετοχές» σε αυτό» ανέφερε ο κύριος Σκούρας. «Έτσι 10 εκατομμύρια Έλληνες, από ανθρώπους που εξαρτώνται από το κράτος και αιτούνται να αυξάνονται οι απολαβές και οι αποδόσεις της όποιας επένδυσης έχουν κάνει, μετατρέπονται σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μερίδιο στην επιτυχία της ελληνικής οικονομίας». Την εσπερίδα παρακολούθησαν ακόμη εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, συνταγματολόγος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Πέτρος Παραράς, ο αρθρογράφος Κώστας Χ. Χρηστίδης και ο Χαρίλαος Χάρακας, οι οποίοι συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε.

Περισσότερες πληροφορίες για την εσπερίδα, αλλά και τις προηγούμενες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας για δημόσιο διάλογο του Hellenic American College/Hellenic American University σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα http://dialog.haec.gr

The post Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..