Παρασκευή, Σεπτέμβριος 21, 2018

Επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 19 Σεπτεμβρίου 2018, η συνάντηση μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 και των εκπροσώπων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ALPHA Τράπεζα, Τράπεζας Αττικής, Εθνική Τράπεζα, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και αξιωματούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτιας και Χανίων. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Α. Γεωργακάκης και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα, σημειώνοντας ότι «η χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται σε επίπεδο αναντίστοιχο με τη συμμετοχή του τόσο στο ΑΕΠ όσο και στις εξαγωγές, καθώς έχει μειωθεί πλέον μόλις στο 1,5% της χρηματοδότησης στο σύνολο της οικονομίας». Παράλληλα, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα τη «συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αγροδιατροφικό τομέα, με την παροχή κινήτρων και την ενεργοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και της δυνατότητας χρηματοδότησης του τομέα».

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης και της επενδυτικής στρατηγικής από στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είχε αναλάβει την εκπόνησή της, και αναφέρθηκαν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην διαμόρφωση χρηματοδοτικού κενού και η επενδυτική στρατηγική για τον περιορισμού του.

Κατά την τοποθέτησή τους, τα στελέχη των τραπεζών αναγνώρισαν ότι η μελέτη κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και κατέγραψε ικανοποιητικά τις αδυναμίες της αγοράς στη χρηματοδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αναγνώρισαν ότι, παρά την σταδιακή άμβλυνση των λόγων που οδηγούν στη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού κενού, υπάρχουν πράγματι δυσκολίες στην πρόσβαση του τομέα σε χρηματοδότηση και χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη σχεδιαζόμενη επενδυτική στρατηγική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη σημαντικού μέρους του ρίσκου από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρο στις τράπεζες να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης. Παράλληλα, συνεχάρησαν την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ για τη διοργάνωση της ημερίδας και τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, τόσο με το Υπουργείο όσο και με του φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε οι όροι εφαρμογής τους να προάγουν τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους γεωργούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

ΥΠΑΑΤ

The post Επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Anuga 2019: Με ρυθμούς ρεκόρ οι αιτήσεις συμμετοχής

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να συμμετάσχουν ως εκθέτες στην παγκοσμίως μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών, Anuga 2019, που θα πραγματοποιηθεί από 5 μέχρι 9 Οκτωβρίου 2019, στο εκθεσιακό κέντρο της Κολωνίας. Ήδη υπάρχει μεγάλη πληρότητα και ο ρυθμός με τον οποίον καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής οι ελληνικές εταιρίες προμηνύει νέο ρεκόρ για την ελληνική παρουσία.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι ισχυρές αντοχές του κλάδου τροφίμων και ποτών, αλλά και η ανάγκη διείσδυσης σε νέες αγορές. Στα χρόνια της ύφεσης ο κλάδος συνέχισε να επενδύει, να καινοτομεί και να επιδιώκει την εξωστρέφεια. Η γερμανική αγορά παραμένει ένας από τους βασικότερους προορισμούς των ελληνικών τροφίμων και ποτών και η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα ανάπτυξης επιχειρηματικών επαφών με διεθνείς εταίρους.

Η Anuga βρίσκεται μέσα στο DNA των Ελλήνων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην περασμένη διοργάνωση του 2017, με τη συμμετοχή 280 εκθετών από την Ελλάδα. Η εκθεσιακή επιφάνεια που κάλυψαν οι Έλληνες εκθέτες άγγιξε τα 6.200 τ.μ., κατατάσσοντας την ελληνική συμμετοχή στην κορυφαία πεντάδα. Συνολικά συμμετείχαν 7.405 εκθέτες από 107 χώρες, ενώ ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών ξεπέρασε τους 165.000.

Κάτω από τη στέγη της Anuga λαμβάνουν χώρα συνολικά 10 ειδικές εκθέσεις: Anuga Fine Food, Anuga Dairy, Anuga Drinks, Anuga Bread & Bakery, Anuga Chilled & Fresh Food, Anuga Organic, Anuga Meat, Anuga Hot Beverages, Anuga Frozen Food και Anuga Culinary Concepts.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, επίσημος αντιπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού της Κολωνίας στην Ελλάδα, αναφέρει ότι για αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 30.09.2018 παρέχεται ειδική έκπτωση ανά τ.μ. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες www.german-fairs.gr/kolonia/anuga και www.anuga.com, για να ενημερωθεί σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης ή να επικοινωνήσει στο τηλ. 210 64 19 028.

The post Anuga 2019: Με ρυθμούς ρεκόρ οι αιτήσεις συμμετοχής appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει την αύξηση του προϋπολογισμού  της σχετικής Δράσης από 120 εκατ. € σε 400 εκατ. €.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει την αύξηση του προϋπολογισμού  της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από 120 εκατ. € σε 400 εκατ. €.

Συνολικά στην εν λόγω δράση υποβλήθηκαν 7.297 επενδυτικά σχέδια τα οποία ζητούν 1.127 εκατ. € δημόσια επιχορήγηση.

Η ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση των ενδιαφερομένων και η ανάγκη να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι, αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο για τον οποίο το Υπουργείο προχώρησε στην αύξηση αυτή. Σε συνδυασμό με προηγούμενη δράση για την «Ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» όλων των κλάδων, τα προγράμματα στον τομέα του τουρισμού βρήκαν άμεση απήχηση και τους επενδυτές σε ιδιαίτερη ετοιμότητα.

Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργείται σαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό όπως κατασκευές, επισκευές πλοίων, εστίαση, κ.τ.λ. αποτέλεσε βασικό παράγοντα της πρωτοβουλίας αυτής.

Τέλος, βασικό στοιχείο αύξησης του προϋπολογισμού, αλλά και απόδειξη του εύστοχου σχεδιασμού της δράσης, πέρα από την υψηλή ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αποτελεί και η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικής αξίας 1.127 εκατ. € εκ των οποίων 920 εκατ. € αφορούν κεφάλαια που δεν προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό.

Πληροφόρηση για την εξέλιξη της αξιολόγησης των προτάσεων δίνεται από τους κατά τόπους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την έδρα υλοποίησης του υποβαλλομένου επιχειρηματικού σχεδίου, www.efepae.gr.

The post Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Ζητούνται επειγόντως τεχνίτες

Πλακάκια, βαψίματα και διάφορα άλλα μερεμέτια. Οι τεχνίτες στη Γερμανία δεν προλαβαίνουν τις δουλειές τους. Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται και οι πελάτες.Η Καταρίνα Λίσεν από τη Στουτγάρδη έχει απογοητευτεί. Εδώ και μήνες ψάχνει τεχνίτες να αναλάβουν την ανακαίνιση του διαμερίσματός της σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Η διευθύντρια στον τομέα του μάρκετινγκ επικοινώνησε με εννέα εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι της αρνήθηκαν αμέσως, οι δύο θα της έστελναν προσφορά που δεν ήρθε ποτέ και η τελευταία της έκανε μια «ουτοπική, δυσανάλογη με την αγορά» προσφορά. Ποτέ δεν πίστευε η 51χρονη, η οποία δεν θέλει να δημοσιευτεί το πραγματικό της όνομα, ότι θα αναγκαζόταν να απασχολήσει κάποιον παράνομα. «Αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποιον» λέει χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη τεχνιτών είναι αισθητή στη γερμανική αγορά. Συχνά οι πελάτες περιμένουν πολλές εβδομάδες. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο πεδίο των δημόσιων έργων. «Εδώ απαιτείται διαγωνισμός και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν ούτε μια αίτηση ανάληψης του έργου» λέει ο Γιόχεν Στόιμπερ από το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων.

Οι τεχνίτες επιλέγουν τις δουλειές τους

Το πρόβλημα του κλάδου είναι ευρέως γνωστό και υφίσταται εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γενικό Σύνδεσμο Γερμανών Τεχνιτών (ZDH) το 2017 υπήρχαν 150.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Μάλιστα ο ZDH εκτιμά ότι «ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος δεδομένου ότι δεν δηλώνουν όλοι οι εργοδότες τις ακάλυπτες θέσεις στην Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας. Επιπλέον κάθε χρόνο υπάρχουν μεταξύ 15.000 και 20.000 κενές θέσεις σπουδαστών στον κλάδο. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη επαγγελματιών και έτσι «οι τεχνίτες μπορούν να επιλέγουν τις δουλειές τους και να φουσκώνουν τις τιμές» λέει ο Κλάους Μίχελσεν από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτή η έλλειψη στη φήμη των τεχνιτών και στην ποιότητα της δουλειάς τους; Καμία, υποστηρίζει το Κέντρο του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού ο αριθμός των καταναλωτών που εκφράζουν παράπονα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή τον λογαριασμό παραμένει αμετάβλητος στους περίπου 500 το χρόνο. Ο Κλάους Μίχελσεν από την άλλη πλευρά είναι βέβαιος ότι η πίεση χρόνου υπό την οποία εργάζονται πολλές εταιρείες έχει αρνητική επίδραση στη δουλειά τους. «Οι αυξημένες τιμές και ο χρόνος αναμονής κάνουν κακό τη φήμη των τεχνιτών», εκτιμά ο ίδιος.

Όλα νόμιμα;

Ωστόσο ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η έλλειψη επαγγελματιών μπορεί μακροπρόθεσμα να ευνοήσει τη μαύρη εργασία. Την άποψη αυτή συμμερίζεται είναι και ο Μπέρνχαρντ Μπόοκμαν από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας στο Τίμπιγκεν (IAW). «Συνήθως η οικονομική ανάπτυξη δεν επιτρέπει την παραοικονομία» δηλώνει ο επιστήμονας.

Στο μεταξύ το σπίτι της κ. Λίσεν είναι έτοιμο. «Ο πολωνός τεχνίτης ήταν πολύ συνεπής και έκανε πολύ καλή δουλειά και ζήτησε ωρομίσθιο μόνο 20€ την ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει ότι όταν θα χρειαστεί πάλι κάτι, θα τον προτιμήσει.

dpa/ Αλεξάνδρα Κοσμά

The post Ζητούνται επειγόντως τεχνίτες appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο και νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.«Όχι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά σε ορίζοντα πενταετίας», εκτίμησε μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ. Ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα απατούν και πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο ενδεχομένως να πιστεύουν οι περισσότεροι.

Πριν από δέκα χρόνια, στο προοίμιο του μεγάλου crash, οι τότε συνθήκες δεν ενέπνεαν επίσης καμία ανησυχία, θυμάται ο Τζάρεντ Ντίλον, ο οποίος εργάστηκε για επτά περίπου χρόνια στην Lehman Brothers. «Είχαμε μια εκπληκτική χρονιά και ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο. Ορισμένες μέρες διαπραγματευόμουν αμοιβαία κεφάλαια αξίας έως ενός δις δολαρίων. Πιστεύαμε ότι ήμασταν ανίκητοι».

Το μεγάλο μπαμ της αμερικανικής φούσκας ακινήτων όμως βρήκε την Lehman εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα σε τοξικά στεγαστικά δάνεια. Η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, η αγορά μετοχών κατέρρευσε ενώ οι επενδυτές είδαν σχεδόν τρία τρις δολάρια να εξανεμίζονται. Σε διάστημα μόλις δυο ετών σχεδόν εννέα εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. Το λογαριασμό πλήρωσε εντέλει ο αμερικανός φορολογούμενος.

Πλημμυρίζοντας τις αγορές με λεφτά

Ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπερνάνκε πόνταρε αποκλειστικά σε μια σχεδόν ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική. Η FED μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν, κατακλύζοντας τις αγορές με χρήματα, με την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις θα δανειστούν για να επενδύσουν και οι καταναλωτές για να καταναλώσουν. Η πολιτική απέδωσε. Τα τελευταία τρίμηνα η αμερικανική οικονομία τρέχει με ρυθμούς 4% και άνω, οι αμερικανικές επιχειρήσεις σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, η ανεργία τείνει να γίνει άγνωστη έννοια ενώ οι τιμές των μετοχών στη Wall Street καταρρίπτουν επίσης διαδοχικά ρεκόρ.

«Το περασμένο τρίμηνο», είπε τον Ιούλιο ο Τραμπ, «η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,1%. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο».

Μολονότι η εικόνα αυτή είναι εκ πρώτης όψεως κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και ενθαρρυντική, υπάρχει φυσικά και η άλλη όψη του νομίσματος. Η χαλαρή νομισματική πολιτική που εγκαινίασε η FED και την οποία υιοθέτησαν στη συνέχεια ομοσπονδιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το παγκόσμιο χρέος μέσα σε δέκα χρόνια κατά 74%. Πρόκειται για το χρέος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών. Το 2018 ανήλθε στα 247 τρις ευρώ. Μόνον το αμερικανικό έφτασε πλέον τα 19 τρις δολάρια.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

Τα χρέη αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Και αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό όταν αυξάνονται τα επιτόκια, όπως συμβαίνει σήμερα. Διότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των επιχειρήσεων θα εξυπηρετηθεί μέσα από νέο δανεισμό που θα έχει όμως νέα και υψηλότερα επιτόκια.

Το ίδιο ισχύει όμως και για τους καταναλωτές για τους οποίους αυξάνονται επίσης τα επιτόκια πιστωτικών καρτών αλλά και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Στην εσχάτη, οι πολίτες θα σφίξουν το ζωνάρι μειώνοντας τα έξοδά τους. Έτσι όμως καταλήγουν ακόμη λιγότερα χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με δυο εξίσου μεγάλα προβλήματα: την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μείωση των εσόδων τους. Όπως σχολιάζουν ειδικοί, αυτή τη φορά η κρίση δεν θα προκαλούνταν από τις τράπεζες.

Σοφί Σιμάνσκι / Κώστας Συμεωνίδης

The post Κίνδυνος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Παρατείνεται έως την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή καταρτιζομένων στα 8 ΙΕΚ Τουρισμού

Δίδεται παράταση τριών εργάσιμων ημερών στην υποβολή αιτήσεων, που αρχικά έληγε σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, για την εισαγωγή καταρτιζομένων στα 8 ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού για το εκπαιδευτικό έτος 2018-2019.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι και την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, από 9.00 και έως τις 2.30 μ.μ, για να υποβάλλουν αιτήσεις.

Η υποβολή γίνεται είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από αρμόδια αρχή, στις, κατά τόπους, Γραμματείες των Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού, και συγκεκριμένα:

  • Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου

49ο χλμ. Παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών–Σουνίου (πρώην Ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”) T.K. 19013,  τηλ.: 22910-36998, 22910-42294,-5.

  • Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου

Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου Κρήτης (πρώην Ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”) T.K. 71500, τηλ.: 2810-761363, 2810-332927.

  • Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης

Παραλία Περαίας–Θεσσαλονίκη (πρώην Ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”) T.K. 57019, τηλ.: 23920-25551-4,  23920-75919.

  • Ι.Ε.Κ. Ρόδου

Ξενοδοχείο “ΘΕΡΜΑΙ”, Αλεξάνδρου Διάκου 1, Ρόδος T.K. 85100, τηλ.: 22410-74445-6,  22410-24351.

  • Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας

Ξενοδοχείο “ART HOTEL DEBONO” Γουβιά Κέρκυρας T.K. 49100, τηλ.: 26610-91541, 26610-90030.

  • Ι.Ε.Κ.  Γαλαξιδίου 

Γαλαξίδι Φωκίδας T.K. 33052, τηλ.: 22650-41997,-8, 22650-42394

  • Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης

Ξενοδοχείο “THALASSA HOTEL”, 2ο χλμ. Λεωφ. Αλεξανδρούπολης- Μάκρης T.K. 68100, τηλ. 25510-25288.

  • E.K. Πελοποννήσου

“Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο”, Δαναού 29 Άργος T.K. 21200,  τηλ.: 27510-20115, 27510-20127.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και για όλες τις πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων, στην ηλεκτρονική πύλη τουριστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμούhttp://www.mintour.edu.gr

Γραφείο Τύπου Υπ. Τουρισμού

The post Παρατείνεται έως την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή καταρτιζομένων στα 8 ΙΕΚ Τουρισμού appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Στην τελική ευθεία η επέκταση του φυσικού αερίου στο Μουζάκι Καρδίτσας

Δηλώσεις του Δημητρίου Σιούφα πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνάντηση του Δημάρχου Μουζακίου Γεωργίου Κωτσού, με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ – ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα και της Διευθύντριας Ανάπτυξης του Δικτύου τηςΕΔΑ – ΘΕΣΣ κας Ε. Καλογήρου, δημιουργεί ιδιαίτερη ικανοποίηση στο ότι, η δέσμευση της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2016, προχωρά στην υλοποίησή της έστω και με τον τρόπο που ανακοίνωσε.

Χαιρετίζω τις ανακοινώσεις και περιμένοντας την ένταξη και στους άλλους Δήμους της Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδες, της Καλαμπάκας Τρικάλων, του Τυρνάβου, της Ελασσόνας, της Αγιάς,του Δήμου Τεμπών και Φαλάνης και της Νέας Αγχιάλου.

Οι έστω και με αργούς ρυθμούς επέκταση του Δικτύου, δεν παύει να είναι για μένα σημείο αναφοράς για την ενδεδειγμένη απόφασή μου, για διεύρυνση του Δικτύου και χρηματοδότησή του με 53 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη Θεσσαλία και όχι μόνο.

 

 

 

The post Στην τελική ευθεία η επέκταση του φυσικού αερίου στο Μουζάκι Καρδίτσας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Τι θα ήθελε να ακούσει ο επιχειρηματικός κόσμος από τους πολιτικούς αρχηγούς στη ΔΕΘ

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να ακούσει από τους πολιτικούς στη ΔΕΘ αλήθειες, και όχι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Του Θεόδωρου Φέσσα.*

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να ακούσει από τους πολιτικούς στη ΔΕΘ αλήθειες, και όχι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως:
• Ότι η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια χωρίς να διαθέτει οικονομία παραγωγική και εξωστρεφή, που θα επιταχύνει την ανάπτυξή της. Χρειάζεται λοιπόν, συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και όχι παροχές που θα μας πάνε πίσω.
• Ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να επανέλθει η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να γίνουν μαζικά επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις, νέα εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδυναμία να φτιάξουν οικογένεια και να αποκτήσουν σπίτι, ώστε να δοθεί έτσι, μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
• Ότι για να γίνουν πολλές και παραγωγικές επενδύσεις, οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν αρκούν. Χρειάζονται κεφάλαια εγχώρια και ξένα. Ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε κεφάλαια, είναι να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις καλές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
• Ότι οι επενδύσεις δεν θα έλθουν απλώς και μόνο επειδή βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Θα έλθουν μόνο όταν εξασφαλίσουν ικανοποιητική απόδοση, μέσα σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μιας ελεύθερης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς.
• Ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία αυξάνουν ταυτόχρονα την εξωστρέφεια και την παραγωγικότητα της οικονομίας, καθώς και το επίπεδο ευημερίας του πληθυσμού.
• Ότι χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί όσους δουλεύουν περισσότερο και κερδίζουν περισσότερα, και όχι να ωθεί τα καλύτερα μυαλά στο εξωτερικό, και τις επιχειρήσεις σε αδυναμία στελέχωσης με άτομα υψηλών δεξιοτήτων. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, που οδηγούν σε πρακτικές φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας, λαθρεμπορίου κ.ο.κ., πρέπει να μειωθούν, διότι δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, να προσλάβουν κόσμο και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
• Ότι η χώρα “γερνάει” και αυτό δημιουργεί αδιέξοδα, καθώς οι δαπάνες συντάξεων, υγείας και κοινωνικής προστασίας δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη νομοταγή ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
• Ότι η ανάπτυξη, πέρα από επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα, απαιτεί και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους νέους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μαζική επέκταση της βρεφονηπιακής φροντίδας και της υιοθέτησης μέτρων στήριξης της οικογένειας, καθώς και των ευκαιριών απόκτησης δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων μαθητείας.
• Ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα πρέπει να συνδέει τις εισφορές των εργαζομένων με τις συντάξεις που θα πάρουν στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να δουλεύουν στα τυφλά. Με τις εισφορές μάλιστα να μπαίνουν στα γενικά φορολογικά έσοδα χωρίς να επενδύονται για να αποδώσουν, δεν ενθαρρύνεται ούτε η εργασία ούτε η αποταμίευση. Με τόσο υψηλές εισφορές, οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται να κάνουν προσλήψεις και να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους.
• Ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η διαρκής υποβάθμιση της παιδείας και η απουσία διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας. Εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου τα συνδικαλιστικά προνόμια και τα μικροπολιτικά οφέλη μπαίνουν μπροστά από τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, είναι αναντίστοιχες των προσπαθειών που καταβάλλονται σε άλλες χώρες του κόσμου, ενόψει των κατακλυσμιαίων αλλαγών που συντελούνται στη γνώση, την τεχνολογία και την αγορά εργασίας.
• Ότι το κράτος πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να περιορίσει τα έξοδά του. Το κράτος να γίνει μέρος της λύσης και όχι να είναι μέρος του προβλήματος, βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Απαιτούνται στοχευμένα έργα από τη δημόσια διοίκηση που να φέρνουν συγκεκριμένο και λειτουργικό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στη ψηφιακή εποχή, η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να βρίσκεται 50 χρόνια πίσω.
• Ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με τράπεζες που δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και μείωσης των κόκκινων δανείων. Με γρήγορες κινήσεις. Διαφορετικά, η ανάπτυξη που θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα των τραπεζών, δεν θα έρθει ποτέ.
*Πρόεδρος ΣΕΒ

The post Τι θα ήθελε να ακούσει ο επιχειρηματικός κόσμος από τους πολιτικούς αρχηγούς στη ΔΕΘ appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

O Οργανισμός Enterprise Greece με διπλωματική αποστολή από 26 χώρες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Synergassia”.

 Ο Οργανισμός Enterprise Greece και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβάλλουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Περιφέρειας.

Ο Οργανισμός Enterprise Greeceκαι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν επιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας Οικονομικών & Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών,στην Κοζάνη, από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 2018, με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ)Α.Ε. και των Επιμελητηρίων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Στόχος της τετραήμερης αυτής επιχειρηματικής επίσκεψης είναι η τόνωση της εξωστρέφειας και η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της ΠεριφέρειαςΔυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει ο Οργανισμός EnterpriseGreeceγια την προώθηση των ελληνικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές,προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των εξαγωγών και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα,που ξεκινάει στις 3 Οκτωβρίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 6 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει Ημερίδα – παρουσίαση του επιχειρηματικού προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,καθώς και προκαθορισμένες κατ’ιδίαν συναντήσεις (Β2Β)εξαγωγικών επιχειρήσεων με τους διπλωμάτες που θα πραγματοποιηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.Επιπλέον, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε πρότυπες βιομηχανίες και βιοτεχνίες και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν διπλωμάτες από 26 χώρες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Πώς να πραγματοποιήσετε επιτυχημένες εξαγωγές: Τα σωστά βήματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» με εισηγητή τον κ. Γ. Παπαστεργιόπουλο, Διευθυντή Πληροφόρησης & Υποστήριξης Επιχειρήσεων τουEnterpriseGreece.

Η επιχειρηματική επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassiaπου υλοποιεί ο Οργανισμός EnterpriseGreece σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι η προβολή της Ελλάδας, των Περιφερειών και των Δήμων της στην παγκόσμια αγορά, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών οικονομιών και η προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, με κριτήριο την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών και την αξιοποίηση των τοπικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

The post O Οργανισμός Enterprise Greece με διπλωματική αποστολή από 26 χώρες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

«Γιατί θεωρώ την Ελλάδα ενδιαφέρουσα επενδυτικά»

Ο Φρανσουά Γκομπρόν από την Generali Investments υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Σε συνέντευξη στο περιοδικό DASINVESTEMENT παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.Ο Φρανσουά Γκομπρόν περιγράφει τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους για την Ελλάδα μετά την έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης. «Καταρχήν, η Ελλάδα ανακτά ελεύθερο πεδίο χειρισμών στο φορολογικό τομέα, αλλά από την άλλη χάνει τη στήριξη έξωθεν και θα πρέπει να χρηματοδοτείται μόνη της. Για να διευκολυνθεί σε αυτήν την μετάβαση μπορεί να επιστρέψει δάνεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη μετά από δέκα χρόνια και επιπλέον θα παίρνει τα κέρδη από την πώληση ελληνικών μετοχών μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αντάλλαγμα θα πρέπει να διαφυλάξει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει στο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων».

«Καλή επιλογή τα δεκαετή ομόλογα»

Το τελευταίο για τον μεγαλοεπενδυτή είναι πολύ σημαντικό λόγω των εκλογών του 2019, αν και όπως σημειώνει, λόγω του ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται η ΝΔ, θεωρεί δεδομένη την φιλοευρωπαϊκή και φιλική προς τις αρχές της ελεύθερης αγοράς πολιτική της, σε περίπτωση που εκλεγεί. «Θεωρούμε σχεδόν απίθανο να σπαταλήσει και πάλι η Ελλάδα χρήματα φορολογουμένων και να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο Γκομπρόν. Στη συνέντευξη ο δημοσιογράφος καλεί τον συνομιλητή του να περιγράψει τα επενδυτικά θέλγητρα της Ελλάδας. «Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί στο 4%» απαντά. «Αν και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, τα συγκεκριμένα ομόλογα αποτελούν καλή επιλογή σε σχέση με άλλα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το χαμηλό rating αναπληρώνεται εν μέρει από το ότι το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται σε χέρια υπερεθνικών και δημόσιων δανειστών. Εμείς βρίσκουμε ιδιαίτερα ελκυστικά τα λεγόμενα TBills, έντοκα γραμμάτια δημοσίου, ακόμη κι αν η αγορά δεν έχει ρευστότητα».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά μετοχών ο Γκομπρόν θεωρεί ότι διαθέτει στοιχεία ελκυστικά, αν και το 2018 παρά τους βελτιωμένους οικονομικούς όρους και τα υψηλότερα κέρδη από την ανάπτυξη, εξελίσσεται με αργότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη γενικά. «Είμαστε της άποψης ότι οι ελληνικές μετοχές μπορούν στο μεταξύ να ξεπεράσουν μεσοπρόθεσμα πολύ καλύτερα τα εξωτερικά σοκ, ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα υφίστανται ενδεχομένως διακυμάνσεις, κυρίως λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας» υπογραμμίζει ο Γκομπρόν επισημαίνοντας ότι η Generali Investments δεν επενδύει σε επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το τουρκικό νόμισμα.

Προσοχή στις μετοχές ελληνικών τραπεζών

Ο μεγαλοεπενδυτής δίνει οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του χάσματος με συγκρίσιμες επιχειρήσεις στην ευρωζώνη, αξιολογούνται μεν θετικά, αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην επιλογή μετοχών, διότι οι διαφορές αποδόσεων ανάμεσα σε μεμονωμένους τίτλους και τομείς μπορεί να είναι πολύ υψηλοί» σημειώνει. «Εμείς προτιμάμε επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά, γιατί εκκινούμε από την υπόθεση ότι η εσωτερική κατανάλωση μετά από δέκα χρόνια αδυναμιών, θα πάρει τα πάνω της. Από την θετική εξέλιξη έχουν κέρδος έμποροι, υποδομές και το χρηματιστήριο. Μας αρέσουν επίσης οι οικογενειακές επιχειρήσεις, που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ζήτηση μακροπρόθεσμα, διαθέτουν επιτυχημένο marketing και σταθερή ταμειακή ροή».

Τέλος δηλώνει ότι δεν θα άγγιζε καθόλου μετοχές εισηγμένων ελληνικών τραπεζών με δείκτη γύρω στο 25%, γιατί στο εγγύς μέλλον ενδεχομένως να χρειάζονταν κεφαλαιακές ενέσεις. «Ο λόγος έγκειται στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, γνωστά ως NPL και που ανέρχονται στο 50%. Το βουνό των χρεών μπορεί να μειωθεί με αποσβέσεις, γιατί καμιά ελληνική τράπεζα δεν είναι σε θέση να απαιτήσει με επιτυχία την επιστροφή τους, κι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενέστερες τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγουν για άλλη μια φορά σε αύξηση κεφαλαίων», υπογραμμίζει ο Γκαμπρόν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

The post «Γιατί θεωρώ την Ελλάδα ενδιαφέρουσα επενδυτικά» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..