Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Σημαντικά θέματα στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Επίσκεψη του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ,  Χόλγκερ Ντέμπεκ‚ στην Καβάλα και τη Θάσο.

 Οι συνεργασίες των δήμων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η επίσκεψη του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ,  ΧόλγκερΝτέμπεκ‚ στην Καβάλα και τη Θάσο έφερε στο προσκήνιο ζητήματα ενέργειας, ανάπτυξης και προστασίας των δασών, αλλά και κατάρτισης των νέων. Τον Γερμανό αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θάσου, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ με τους συνεργάτες του. Νωρίτερα ο  κ.Ντέμπεκ είχε επισκεφθεί την Καβάλα όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Matthias Hoffmann,  με τον οποίο συνομίλησε για θέματα που αφορούν τα οικονομικά κίνητρα της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στον αγροτικό, ιατρικό και περιβαλλοντολογικό τομέα απασχόλησε τους δύο άνδρες, οι οποίοι εξέτασαν την σημερινή κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τις προοπτικές για τη χρήση βιοτεχνολογίας. 

Όσον αφορά το διάλογο στον τομέα των δασικών ερευνών και μελετών με τίτλο «Green Thassos-BlackForest», ο οποίος έχει ξεκινήσει μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δασικών Επιστημών της γερμανικής πόλης Rottenburg, έγινε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση των δύο πλευρών  που είχε γίνει στο Rottenburg τον Απρίλιο του 2018 και προγραμματίζεται νέα συνάντηση την άνοιξη του 2019 σε συνεργασία με τον Δήμο της Θάσου και τη δασική αρχή. Επίσης έγινε ελληνογερμανικός διάλογος για τη χρήση εθελοντικών δυνάμεων στη Θάσο ενισχυτικά στην κρατική πυροσβεστική υπηρεσία και περαιτέρω υποστήριξη. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαδικασίες για τη χρήση πυροσβεστικού οχήματος από την πόλη του Reutlingen προχωρούν.

Η ανταλλαγή φοιτητών, μαθητών και πρακτική άσκηση για τους νέους ήταν το θέμα συνάντησης εργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά την οποία συγκεκριμενοποιήθηκαν τα πεδία μαθητείας για τρεις νέους από τη Θάσο στην πόλη Hohenstein – Oberstetten της Γερμανίας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  ήταν ένας ακόμα τομέας συνεργασίας, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Θάσου στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν οι δυνατότητες χρήσης φωτοβολταϊκών, αλλά και βιομάζας για την παραγωγή ρεύματος. Για τη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων, ο σχεδιασμός προβλέπει την προετοιμασία υποδομής για κομποστοποίηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Δήμο Reutlingen-Tübingen.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο συνεργασιών ανταλλαγής τεχνογνωσίαςδήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

The post Σημαντικά θέματα στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

BMW και Μερσεντές τρέμουν πιθανούς δασμούς

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παρακολουθούν με αγωνία τη σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα τις έπληττε σοβαρά.

Οι απειλές έγιναν τελικά πραγματικότητα. Κίνα και ΗΠΑ προέβησαν σε σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής τους διαμάχης, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Η νέα αυτή όξυνση εντείνει τις ανησυχίες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε ποσοστό έως και 25% σε κατασκευαστές αυτοκινήτων από την ΕΕ που θέλουν να πουλήσουν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η BMW και η Mercedes Benz, τα αυτοκίνητα των οποίων δεσπόζουν στην Πέμπτη Λεωφόρο, τον διάσημο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις, εκτιμά ο Εφραίμ Λέβυ, αμερικανός αναλυτής της αγοράς αυτοκινήτων.

«Η επιβολή τέτοιων δασμών θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές και θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Εφόσον αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, αυτοί θα αγοράζουν λιγότερα οχήματα και αυτό θα συρρίκνωνε το κέρδος των κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είχε κάνει προ ημερών λόγο για μια πρόταση που φέρεται να έκανε ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο στους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ φέρεται να πρότεινε μηδενικούς δασμούς σε αυτοκίνητα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ωστόσο, η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης είναι αβέβαιη.

Καμία κάμψη στις πωλήσεις… ακόμη

Πολλοί Αμερικανοί προτιμούν τα γερμανικά αυτοκίνητα και ως εκ τούτου ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν ήδη μέρος των οχημάτων τους στις ΗΠΑ, από όπου εξάγουν μάλιστα οχήματα σε άλλες χώρες – ανάμεσά τους και στην Κίνα. Οι κατασκευαστές φοβούνται ότι οι δασμοί με τους οποίους απαντά το Πεκίνο στα αντίστοιχα μέτρα της Ουάσιγκτον, μπορεί να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτούς. Σε έσχατη περίπτωση θα αναγκάζονταν να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες από τις ΗΠΑ στην Κίνα, κάτι που εν τέλει θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.

Πάντως, παρά τις απειλές και τον διάχυτο φόβο για επιβολή δασμών, οι αντιπροσωπείες της BMW και της Mercedes Benz στις ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει κάποια κάμψη στις πωλήσεις τους. Όπως επισημαίνει ο Εφραίμ Λέβυ, «νομίζω ότι πολλοί απλά περιμένουν μέχρι όντως να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν παρατηρήσει κανείς τη διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ, θα δει ότι έχει συχνά απειλήσει να κάνει κάτι μεγάλο και στη συνέχεια δεν το υλοποίησε σε τέτοιο βαθμό. Μέχρι στιγμής οι δασμοί στα αυτοκίνητα είναι μια απειλή. Αυτή βλάπτει πιο πολύ τις μετοχές παρά τους καταναλωτές».

Άννε Σβεντ Άρης Καλτιριμτζής

The post BMW και Μερσεντές τρέμουν πιθανούς δασμούς appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Με 8 εκθέτες η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση The Smarter E Europe

Με 8 εκθέτες συμμετείχε η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση The Smarter E Europe, που αφορά στον κλάδο της ενέργειας και πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου. Οι ελληνικές εταιρίες που έλαβαν μέρος είναι οι: Aristotle University of Thessaloniki – Nanotechnology LAB LTFN, Ecosun Ltd, INACCESS NETWORKS SA, LEOCH EUROPE SA, Organic Electronic Technologies PC (O.E.T.), PROFILODOMI, SOL Ltd και Systems Sunlight SA.

Να σημειωθεί ότι οι ριζικές αλλαγές που υφίσταται η ενεργειακή βιομηχανία, οδήγησαν τους διοργανωτές των εκθέσεων Intersolar Europe και ees Europe, να προχωρήσουν στη δημιουργία της νέας ομπρέλας με την ονομασία The Smarter E Europe, για την ενσωμάτωση όλων των νέων τάσεων στον κλάδο της ενέργειας. Το νέο brand “The Smarter E Europe“ θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος των επιτυχημένων εκθέσεων Intersolar Europe και ees Europe με τις νέες εκθέσεις EM-Power και Power2Drive.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Έκθεση Ηλιακής Ενέργειας και Φ/Β, Intersolar Europe, εστιάζει στους τομείς των φωτοβολταϊκών, της τεχνολογίας κατασκευής Φ/Β και της ηλιοθερμίας και έχει καθιερωθεί από την ίδρυσή της ως η παγκοσμίως σημαντικότερη κλαδική πλατφόρμα ανάμεσα σε κατασκευαστές, προμηθευτές, χονδρεμπόρους και φορείς παροχής υπηρεσιών. Η ees Europe παρουσιάζει τομείς, όπως: αποθήκευση ενέργειας, συσσωρευτές, υλικά, εξαρτήματα, ανακύκλωση, διαχείριση και συστήματα μπαταριών, δοκιμές μπαταριών, συστήματα ελέγχου κ.α.

Οι δύο νέες προσθήκες των εκθέσεων EM-Power και Power2Drive έρχονται για να ενημερώσουν το κοινό για τις ευφυείς χρήσεις της ενέργειας στη βιομηχανία και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες φόρτισης, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις προσέλκυσαν συνολικά 1.177 εκθέτες από 49 χώρες και 47.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 155 χώρες του κόσμου. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τα συνέδρια και τις παράλληλες διοργανώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης The Smarter E Europe παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.800 ενδιαφερόμενοι.

Η επόμενη The Smarter E Europe πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 – 17 Μαΐου 2019, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Με 8 εκθέτες η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση The Smarter E Europe appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Μόναχο: Ρεκόρ συμμετοχής ελληνικών εταιριών στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής

Με 12 επιχειρήσεις θα συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων και Αρτοποιίας, IBA, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μόναχο, από τις 15 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα λάβουν μέρος οι ελληνικές επιχειρήσεις: Artsteel SA, Chrysanthakopouli Paper Bags SA, EBAK Kyriakos Zourtoumidis & CO, ELIN SA Food Processing Machinery, FOODLine Kyriakopoulos Co., Gatzelakis K. & Sons SA, Giatsis Pack SA, KARDASIS M. & E. LTD, Lappas J. Ltd, Athanasios Salagiannis SugArt Cake Decoration, Technomix Roumtsios N Stavridou G O.E. και Timiplast Industrial & Commercial SA.

 

Η έκθεση IBA, η οποία διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια από τον Εκθεσιακό Οργανισμό του Μονάχου, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της βιομηχανίας αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αφού συγκεντρώνει περισσότερους από 1.200 εκθέτες και 70.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 164 χώρες. Στην έκθεση παρουσιάζεται ευρύτατο φάσμα προϊόντων από μηχανήματα, εξαρτήματα και εξοπλισμό, αλλά και υπηρεσίες, logistics, συσκευασία, καθαρισμό, συντήρηση, καθώς και νέες τεχνολογίες και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Μόναχο: Ρεκόρ συμμετοχής ελληνικών εταιριών στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Χαρίτσης: Ενθουσιασμένος από το Κτήριο, τους χώρους, την οργανωτική δομή και τα οικονομικά επιτεύγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Επίσκεψη του Αν. Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στις  6.07.2018 και 11:30 επισκέφθηκε ο αν. Υπουργός κ. Χαρίτσης Α. συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ Δριτσέλη Παναγιώτα, Παπαδόπουλο Αθανάσιος και Σιμορέλη Χρήστο.

Ο πρόεδρος του ΔΣ υποδέχθηκε τον κ. Υπουργό και τον ξενάγησε σε όλους τους χώρους του Κτηρίου Διοίκησης Τράπεζας στην οδό Γ. Κονδύλη 61-63 στα Τρίκαλα.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα του ΔΣ παρουσία των στελεχών και των μελών του ΔΣ της Τράπεζας παρουσιάστηκε στον Υπουργό εν συντομία όλη η διαδρομή του εγχειρήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από την ίδρυση της έως σήμερα.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα Οικονομικά Στοιχεία με 31.12.2017 και ο Απολογισμός του ΔΣ για τη χρήση αυτή, ο οποίος και θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της 12.07.2018.

Στην αντιφώνηση του ο Υπουργός δήλωσε ενθουσιασμένος από το Κτήριο, τους χώρους, την οργανωτική δομή και τα οικονομικά επιτεύγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για την υγιή εξέλιξη και πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και κυρίως τη θετική του έκπληξη για την ικανότητα του Πιστωτικού Ιδρύματος να ανταπεξέλθει μόνο με τις δικές του δυνάμεις στα προβλήματα της κρίσης ενώ ταυτόχρονα στήριξε αποδεδειγμένα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στις δύσκολες στιγμές.

Στον κ. Υπουργό ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάππας με την ιδιότητα του του Β’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών ενεχυρίασε συνοπτικό υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ελλάδα.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή έτσι ώστε οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να ενδυναμωθούν και να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία στην υποστήριξη της καινοτόμου υγιούς επιχειρηματικότητας.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες καθώς και προτάσεις

Προς τον Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την επίσκεψη σας σήμερα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Η αναγνώριση από την πλευρά σας της σημαντικότητας του ρόλου μας στις τοπικές οικονομίες και η βούληση σας για την επίλυση των προβλημάτων μας, επιβεβαιώνονται τόσο από τις παρεμβάσεις σας σε κρίσιμες στιγμές για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, όσο και από την εκπροσώπηση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο.
Σας παραθέτουμε:

1. Κείμενο με κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες καθώς και τις προτάσεις μας.

2. Επεξηγηματικό παράρτημα.

Με εκτίμηση, Αναστάσιος Νικ. Λάππας Πρόεδρος ΔΣ & Εκτελεστικό Μέλος

Α. ΑΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Η απώλεια καταθέσεων στο Τραπεζικό Σύστημα το 2013 & 2015 σε συνδυασμό με την αδυναμία αποταμίευσης σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής Κοινωνίας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας ιδιαίτερα στις Συνεταιριστικές Τράπεζες που αντλούν κεφάλαια μόνο από καταθέσεις ή ομολογιούχους.

Επιπρόσθετα τα νέα δεδομένα με τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ σε συνδυασμό με τους στενούς δεσμούς των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αρκετές Συνεταιριστικές Τράπεζες μιας και οι αποταμιεύσεις των φορέων αυτών αποτελούν ποσοστό μέχρι και 25% του συνόλου των καταθέσεων τους.
Πρόταση:
Θα πρέπει οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
Η πολιτεία θα πρέπει να βρει πηγές κεφαλαίου στήριξης της ρευστότητας των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ρευστότητα που οι Τράπεζες δεσμεύονται να επιστρέψουν σε χρηματοδοτήσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενισχύοντας έτσι σημαντικά την κοινωνική συνοχή.
2. ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Η συνεχής αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα επόμενα χρόνια προκύπτει από τον Κανονισμό (ΕΕ 573), σύμφωνα με τον οποίο:
Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του Πυλώνα 1, το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίων (0,625%) για κάθε χρόνο μέχρι το 2019, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του Πυλώνα 2 κατόπιν της Εποπτικής Αξιολόγησης (SPER), που ξεκίνησε το 2016 και θα συνεχίζεται κάθε χρόνο, διαμορφώνουν το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεων, με συντηρητικούς υπολογισμούς κατ’ ελάχιστο στο 12% για το 2019, σύμφωνα με το παράδειγμα που παρουσιάζεται στο Παράρτημα 1.
Με βάση τον δείκτη των Συνεταιριστικών Τραπεζών, από τις 9 Συνεταιριστικές Τράπεζες, μόνο μια τον υπερκαλύπτει και άλλη μία βρίσκεται οριακά.
Σε αυτό δεν υπολογίζονται πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες από την εφαρμογή των IFRS 9 και των Stress Tests του 2018.
Πρόταση:
Επειδή τα μέλη των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι κατά 80% μικρομεσαίες επιχειρήσεις που την περίοδο αυτή αδυνατούν να συμμετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων και επειδή οι Συνεταιριστικές Τράπεζες δεν έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αύξηση κεφαλαίου με μερίδες και ομόλογα μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξής:
– Επειδή στην αύξηση του 2015 σημαντική συμβολή είχε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα νομικά πρόσωπα που συνδέονται με το Δημόσιο Τομέα, να εξεταστεί η δυνατότητα αντίστοιχων οργανισμών να συμμετάσχουν σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίων με συνδυασμό μεριδίων και ομολόγων.
– Να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής Υπερεθνικών Οργανισμών (EBRD – European Bank of Reconstruction and Development, Παγκόσμια Τράπεζα κα).
– Να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κεφάλαιο των Συνεταιριστικών Τραπεζών, λόγω του ιδιαίτερου τοπικού τους χαρακτήρα.
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ & ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας απαιτεί πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε φθηνούς και επαρκείς πόρους.
Μέχρι σήμερα μόνο μια Συνεταιριστική Τράπεζα αξιοποιεί πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μόνο δύο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων σε μικροδάνεια, ενώ για πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ Εξοικονομώ κατ’ οίκον) υπήρχε αποκλεισμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Πρόταση:
– Από την πλευρά μας είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ.), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και το ΕΤΕΑΝ και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις συμμετοχής στους πόρους. Θα βοηθούσε όμως πολύ η πρόνοια για παροχή τεχνογνωσίας ώστε το σύνολο των Συνεταιριστικών Τραπεζών να αξιοποιήσουν την πηγή αυτή.
– Πιστεύουμε και το έχουμε διαπιστώσει, ότι από πλευράς της Κυβέρνησης γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες συμμετοχής των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητάμε τη συνδρομή σας στα νέα προγράμματα που συνδέονται με την τοπική ανάπτυξη, τις υποδομές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε επίπεδο Περιφέρειας, να υπάρξει, λόγω της τοπικής παρουσία, προνομιακή μεταχείριση για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.
4. ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το κόστος των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των Συστημικών για δύο κυρίως λόγους:
α) Αυξημένες απαιτήσεις των Εποπτικών Αρχών σε νέες οργανωτικές δομές, συστήματα και εξοπλισμό υψηλού κόστους κτήσης και λειτουργίας.
β) Η αυξανόμενη με ραγδαίους ρυθμούς χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής προϋποθέτει ακριβό εξοπλισμό, συστήματα και δομές με μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού.
Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με το μικρό μέγεθος και την ουσιαστική έλλειψη κοινών παροχών Κεντροποιημένων Υπηρεσιών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος υλοποιούμε ήδη τις αποφάσεις που έχουμε λάβει και παράλληλα διαμορφώσαμε προτάσεις σύμφωνα με παρακάτω:
 Ανάπτυξη Συμπληρωματικού Τραπεζικού Συστήματος Η ενιαία ανάπτυξη του συμπληρωματικού τραπεζικού τομέα αποτελεί προϋπόθεση
βιωσιμότητας και ανταγωνιστικής λειτουργίας.
Στο σύστημα αυτό εντάσσονται οι εννέα Συνεταιριστικές Τράπεζες, η Attica Bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και το ΕΤΕΑΝ.
Οι 4 αυτές οντότητες, που έχουν συνολικά ενεργητικό 14 δις, χορηγήσεις 11 δις και μεγάλο δίκτυο Καταστημάτων Πανελλαδικά, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ιδιαίτερα σε επίπεδο Περιφέρειας.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
I. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων προχωρούν σε συνεργασία για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ΟΤΑ για τη δημιουργία υποδομών, αυτόνομα ή μέσω ΣΔΙΤ (ενέργεια, πάρκινγκ, αστικές αναπλάσεις, ύδρευση – άρδευση, φωτισμός, αφαλάτωση κλπ), κύρια με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
I. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και έχουν υποβληθεί προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για παροχή τόσο δανείων σε ΜΜΕ, όσο και εγγυήσεων μέσω του θεσμού του microfinance σε μικρές επιχειρήσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις κλπ.
II. Έχει υπογραφεί νέα σύμβαση συνεργασίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα) που χειρίζεται τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων την προγραμματική περίοδο που ξεκινά.
III. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ για την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία των παραπάνω τραπεζικών οντοτήτων, πέραν των σημαντικών οικονομιών κλίμακας και της ανταγωνιστικής λειτουργίας, δημιουργούνται οι δυνατότητες απορρόφησης σημαντικών κονδυλίων και υλοποίησης στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 ΙΤ και το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο
Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ Συνεταιριστικών Τραπεζών για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από το Κανονιστικό Πλαίσιο σε εξοπλισμό, συστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες.
Παράλληλα είναι ανάγκη να υιοθετηθεί από τις Εποπτικές Αρχές η Αρχή της Αναλογικότητας για την εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ιδιαίτερα η υποχρεωτική συμμετοχή δύο υπευθύνων προσώπων στο Δ.Σ.
Η υποχρέωση αυτή, ιδιαίτερα για τις μικρές Συνεταιριστικές Τράπεζες και λόγω των περιορισμών σε πρόσωπα, είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί και πρέπει να περιορίζεται σε ένα υπεύθυνο πρόσωπο.
 Συγχωνεύσεις Παρά το γεγονός ότι την τελευταία 10ετία έγιναν δύο προσπάθειες συγχωνεύσεων, η
υπόθεση αυτή δεν προχώρησε για τους παρακάτω λόγους :
– Η συγχώνευση Τραπεζών με διαφορετικούς δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας δεν δημιουργεί ένα νέο ισχυρό κεφαλαιακά ίδρυμα με αποτέλεσμα να υπάρχει διστακτικότητα και επιφυλάξεις.
– Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι το ίδιο με τις συγχωνεύσεις Εμπορικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες του Θεσμού.
– Στις περιπτώσεις συγχωνευμένων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης της αναβαλλόμενης φορολογίας καθώς για το υπόλοιπο των ζημιών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 3 του αρθ. 4 του Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151Α).
Στο παράρτημα 1 υπάρχει ανάλυση του θέματος και πρόταση τροπολογίας του σχετικού Νόμου.
Σημειώνεται ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει ήδη στις ΑΕ και ΕΠΕ με το Ν. 4172.
Πρόταση
Πέρα από την παραπάνω τροπολογία κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί ένα πλαίσιο φορολογικών μέτρων και κινήτρων που ευνοούν τη συγχώνευση συνεταιριστικών τραπεζών και προτείνουμε να προγραμματιστεί συνάντηση για το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα για το θέμα των συγχωνεύσεων, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, με στόχο να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση.
 Καθυστερήσεις – Διαχείριση κόκκινων δανείων
Οι καθυστερήσεις των Συνεταιριστικών Τραπεζών βρίσκονται στα μέσα επίπεδα του τραπεζικού συστήματος. Για την αντιμετώπισή τους με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, προχωράμε σε βελτιώσεις στην Οργανωτική Δομή, τα συστήματα και σε συνεργασίες.
Πρόταση
– Είναι απαραίτητο στις συναντήσεις και στις Επιτροπές των Υπουργείων και της ΤτΕ να υπάρχει εκπροσώπηση της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών.
– Στην αντιμετώπιση κοινών πιστούχων σε καθυστερήσεις σε επίπεδο περιφέρειας να συμμετέχει και η αντίστοιχη Συνεταιριστική Τράπεζα.
– Στη νομοθέτηση διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση των καθυστερημένων δανείων και στη δημιουργία Νόμων να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες και εργαλεία.
– Ήδη Συνεταιριστικές Τράπεζες προχωρούν σε συζητήσεις με Servicers και πιθανόν να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση, όμως κρίσιμο θέμα είναι η βούληση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

The post Χαρίτσης: Ενθουσιασμένος από το Κτήριο, τους χώρους, την οργανωτική δομή και τα οικονομικά επιτεύγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

«Η χρήση του όρου «μακεδονικός» μπορεί να εξελιχθεί και σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη

Στον κίνδυνο η χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των εταιρειών να εξελιχθεί σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο 6ο ExportSummit, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με θέμα την ψηφιακή εποχή στις επιχειρήσεις.
«Η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και το επιχειρείν, καθώς η χρήση του όρου ‘μακεδονικός’ μπορεί να εξελιχθεί και σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη, για τις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες των επιχειρήσεων», υπογράμμισε οΠεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος προς όλους. Θα συνεχίσουμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σταθερά και αταλάντευτα την πορεία μας μπροστά. Δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο προκειμένου να προβάλουμε σε όλο τον κόσμο τη Μακεδονία, τον τουρισμό μας, τη Μακεδονική Κουζίνα, τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας, τα μακεδονικά προϊόντα. Γιατί μακεδονικά προϊόντα σημαίνει, μόνο και αποκλειστικά, ελληνικά προϊόντα».
Ο κ. Τζιτζικώστας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σημασία των εξαγωγών, που όπως είπε αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε κορυφαία προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Επίσης επισήμανε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ότι ανακηρύχτηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2018 και ότι στη Βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της οδικής μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και τις δράσεις της  Περιφέρειας για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγών και των τοπικών επιχειρήσεων. «Πριν ένα χρόνο παραδώσαμε τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις στον τόπο μας. Επιπλέον χρηματοδοτούμε τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο. Την επόμενη εβδομάδα διοργανώνουμε από κοινού με το CERN την ενημερωτική εκδήλωση που σηματοδοτεί και την έναρξη της συμμετοχής των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς του CERN. Παράλληλα προχωρήσαμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ίδια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να γίνουμε ακόμα πιο φιλικοί στις επιχειρήσεις και ελκυστικοί στους επενδυτές: καταργήσαμε την ‘πολιτική υπογραφή’ στο 90% των διοικητικών πράξεων, εισάγουμε παντού τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις νέες τεχνολογίες με τελικό στόχο να καταργήσουμε πλήρως τα γκισέ. Δημιουργήσαμε την πρώτη one stop shop υπηρεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την Αυτοτελή Διεύθυνση για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας.
«Τέλος, ανοίγουμε άμεσα προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ, ύψους 130 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, τα επενδυτικά σχέδια αύξησης της παραγωγικότητας, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Γραφείο Τύπου Απόστολου Τζιτζικώστα

The post «Η χρήση του όρου «μακεδονικός» μπορεί να εξελιχθεί και σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις στην επίσημη έναρξη στο Δήμο Αμαρουσίου της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τις γυναίκες του Επιχειρείν

Γ. Πατούλης: Πιστεύουμε στη δύναμη των συμπράξεων και στη δύναμη του γόνιμου διαλόγου και θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να δώσουμε μαζί λύσεις σε κάθε γυναίκα που εργάζεται, που επιχειρεί που θέλει να δημιουργήσει

Με μεγάλη συμμετοχικότητα και ουσιαστικές προτάσεις ανταποκρίθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο κάλεσμα Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη στην έναρξη της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης από το Δήμο Αμαρουσίου για το «Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποστηρίξει τις γυναίκες στο Επιχειρείν». 

Στην επίσημη έναρξη της εκδήλωσης ήταν διάχυτος ο ενθουσιασμός των συμμετεχουσών εκπροσώπων των φορέων γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως δήλωσαν «στο πρόσωπο του κυρίου Πατούλη βρήκαν ουσιαστικό συνομιλητή και αποτελεσματικό σύμμαχο».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε:

«Πιστεύοντας στη δύναμη των συμπράξεων  και στη δύναμη του γόνιμου διαλόγου θα φροντίσουμε για την άμεση υλοποίηση των προτάσεων και θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να δώσουμε μαζί λύσεις σε κάθε γυναίκα που εργάζεται, που επιχειρεί που θέλει να δημιουργήσει.
Να βοηθήσουμε τη γυναίκα να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το χρόνο της και τις ευθύνες που προκύπτουν από τους πολλαπλούς της ρόλους.
Προχωράμε με την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και άλλων δράσεων σε γυναίκες τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας των επιχειρήσεων».

Ως μία πρώτη ένδειξη στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο Μαρούσι και ανταποκρινόμενος στην πρόταση των συμμετεχουσών εκπροσώπων της γυναικείας επιχειρηματικότητας ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε για την παράταση του ωραρίου στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Αριστείας, Δρ. Γεώργιος Δρόσος, κεντρικός ομιλητής της διαβούλευσης, παρουσίασε τις δράσεις «Ψηφιακό Βήμα» και  «Ψηφιακό Άλμα» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δρόσος προέτρεψε τις γυναίκες να αναβαθμίσουν ψηφιακά τις επιχειρήσεις τους, παρουσιάζοντας τα οφέλη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων και για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της εξωστρέφειας και της  ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους.

Κοινές λύσεις για:

-Παράταση λειτουργίας παιδικών σταθμών

-Παροχή φροντίδας προς τους ηλικιωμένους μέσω κοινωνικών δομών

-Δημιουργία hub σε χώρο του Δήμου που θα παρέχει την υποδομή για το νέο ξεκίνημα των γυναικών

-Στροφή στην ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων, καθώς και στην εκπαίδευση, κυρίως, σε θέματα προσωπικών και ψηφιακών δεξιοτήτων

-Συμβουλευτική και δυνατότητες δικτύωσης,

πρότειναν οι εκπρόσωποι φορέων στο πρώτο  πάνελ, Άννα Δάντη, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αλεξάνδρα Πίττα Χαζάπη, Πρόεδρος Εξαγωγικού Τμήματος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ),  μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ, Άρτεμις Λιόντα, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής, Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών, Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, Φανή Κλειδά, Εκπρόσωπος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων ( ΕΑΣΕ), μέλος της  Ομάδας Δράσης Γυναικών ΕΑΣΕ, Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.), Πέγκυ Αντωνάκου, Προεδρεύουσα στην Ομάδα Εργασίας Γυναικών σε θέσεις Ευθύνης του ΣΕΒ, CEO Microsoft Ελλάς μέσω  βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Στο δεύτερο πάνελ, η Μάχη Νικολαράκου, Γεν. Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Δήμου Αμαρουσίου, η Ιωάννα Λαγουμίδου, Πρόεδρος BPWAthens, η Ξένια Κούρτογλου, Συνιδρύτρια  IforU,  η Μαριάνθη Νίκα, Συνιδρύτρια, The 50/50 Project, Social entrepreneur, ο Στέφανος Πουλίδης,  Head of Community Development MeXOXO,και η Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια, WOMENONTOP, πρότειναν:

-Την παροχή χώρου για φιλοξενία γραφείων,
-Μέντορινγκ, εκπαιδευτικά προγράμματα σε γυναίκες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της επαγγελματικής τους αναζήτησης

-Επικοινωνία των δράσεων όλων αυτών των φορέων  μέσα στα τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου.

Η διαβούλευση με τους  Δήμους όλης της χώρας και τους φορείς τις επιχειρηματικότητας θα συνεχιστεί και διαδικτυακά και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2018 μέσω του επιχειρηματικού portal www.epixero.gr.

Χαιρετισμό στην διαβούλευση απηύθυνε επίσης η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων , Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου κα Ρένα Χαλιώτη.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε απονομή συλλεκτικού νομίσματος με θέμα την ισότητα των δύο φύλων από τη Ντορήτ Μεγίρ, CEO  του Coins club Greece στον κύριο Πατούλη, για  την ουσιαστική συμβολή του σε θέματα προώθησης επιχειρηματικότητας γυναικών.

O συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την Υπεύθυνη Έργου Δρ.Αναστασία Ψωμιάδη apsomiadi@apson.gr

Χορηγός φιλοξενίας της εκδήλωσης ήταν το CIVITEL Olympic στο Μαρούσι.

 

 

The post Ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις στην επίσημη έναρξη στο Δήμο Αμαρουσίου της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τις γυναίκες του Επιχειρείν appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI)

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ανακοινώνει τη σημαντική συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).

Το Πρόγραμμα αφορά μικροχρηματοδοτήσεις ύψους έως 25.000 ευρώ η οποίες είναι εγγυημένες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε ποσοστό 80%

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην είσοδο ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και στην πρόσβαση σε πιστώσεις και επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν ή αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση. Επίσης δικαιούχοι είναι και μικροεπιχειρήσεις υπό ίδρυση ή λειτουργία που απασχολούν λιγότερο από 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ.

Τα πρόσθετα οφέλη για τους δικαιούχους αφορούν αφενός στο μειωμένο τουλάχιστο κατά 1,5% επιτόκιο χορήγησης σε σχέση με το τρέχον επιτόκιο της Τράπεζας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων με ανώτατο όριο το 8% και αφετέρου στο μειωμένο ποσό καλυμμάτων που δεν θα ξεπερνούν το 50% του δανείου.

Επίσης στους δικαιούχους του προγράμματος θα παρέχονταιαν το επιθυμούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματική τους δράση από εξειδικευμένους συμβούλους.

Οι χορηγήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανέλθουν μέχρι το ποσό των 7.500.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό των εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ανέλθει σε ποσοστό 20%

Στο αμέσως χρονικό διάστημα θα διαμορφωθούν τα προϊόντα δανείου που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων EaSI στο πλαίσιο του προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την υλοποίηση τουπρογράμματος εγγυήσεων EaSI

 

Τι είναι το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI)

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSI),η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την μικροχρηματοδήτηση και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με συνολικό κονδύλιο ύψους 193 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020.Στόχος είναι η αύξηση της πρόσβασης στη μικροχρηματοδότηση, δηλαδή τα δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ, ιδίως για τα ευάλωτα πρόσωπα και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης τις κοινωνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ. Το πρώτο βήμα για τη στήριξη της μικροχρηματοδότησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος εγγυήσεων EaSI,χάρη στο οποίο οι πάροχοιμικροπιστώσεων και οι επενδυτές κοινωνικών επιχειρήσεων θα μπορέσουν να προσφέρουν στήριξη σε επιχειρηματίες στους οποίους δεν θα μπορούσαν, υπό άλλες συνθήκες, να χορηγήσουν χρηματοδότηση λόγω των εκτιμήσεων κινδύνου.

Για περισσότερες γενικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081&langId=el,

http://ec.europa.eu/social/microfinance,

http://ec.europa.eu/social/socialentrepreneurship

http://www.eif.org/what_we_do/microfinance/easi/

The post Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον τομέα του Τουρισμού DUAL Hellas

Με στόχο τη στήριξη, ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε, στο πλαίσιο δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη (30/5) και στην Αθήνα (12/6), την έναρξη επαγγελματικών σεμιναρίων και ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στον Τουρισμό και την Εστίαση, υπό τον τίτλο DUAL Hellas. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και κλαδικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα DUAL Hellas, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018, ακολουθεί το γερμανικό πρότυπο της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή κατάρτιση και διεθνή αναγνώριση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις κύκλους σεμιναρίων και καλύπτει τρεις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων: Ειδικός/ή Εστιατορίου (F&B), Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μάγειρας/Μαγείρισσα. Κάθε κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Μάρτιος) στην Αθήνα και συνοδεύεται από ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν (Απρίλιος – Οκτώβριος) σε συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευόμενοι/ες με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

Στόχος του προγράμματος DUAL Hellas είναι να αναβαθμιστούν οι επαγγελματικές γνώσεις και οι προοπτικές των εργαζομένων μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης ενταγμένης στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι/ες μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό ∆ιττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).

Οι συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχουν, μέσω του προγράμματος DUAL Hellas, τη δυνατότητα επιλογής εκπαιδευομένων/εργαζομένων με συνεντεύξεις, διαμόρφωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και απασχόλησης άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Η ανάγκη αυτή αποτυπώθηκε και από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων κλαδικών φορέων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη.

Στη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής εκδήλωσης στην Κρήτη (στις 30/05), ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισήμανε την ανάγκη για ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε μια τουριστική βιομηχανία που άμεσα ή έμμεσα απασχολεί περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους. Τόνισε, επίσης, την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που υποδέχεται και φιλοξενεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από αυτόν του πληθυσμού της.

O κ. Δημήτρης Κουμπαράκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισήμανε τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Κρήτη για ειδικευμένο προσωπικό σχεδόν στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, F&B Manager στο ξενοδοχείο Alexander Beach στην Κρήτη, τόνισε ότι διακρίνει όλο και περισσότερο την επιθυμία νέων να εργαστούν στον τουριστικό τομέα, κρίνοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον.

Στην παρουσίαση του Προγράμματος στην Κρήτη, που φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γρηγόρης Αβραάμ, εκπρόσωποι των επαγγελματικών σχολών (ΚΕΚ) του Επιμελητήριου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Επίτιμη Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κρήτη κα Μαριάννα Ζωϊδάκη και ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ. Θέμης Μουντράκης.

Στην Αθήνα, την ενημερωτική εκδήλωση -η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/06 στο Palmyra Beach Hotel της Γλυφάδας, όπου θα διεξαχθούν από τον Νοέμβριο και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του Επιμελητηρίου- συντόνισε  ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος και πρόβαλε αποσπάσματα από πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του, που είχε ως θέμα τις εφαρμογές του γερμανικού μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Από γερμανικής πλευράς στην εκδήλωση παρέστη ο κ. Steffen Gunnar Beyer, Προϊστάμενος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για χώρες εκτός Γερμανίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), ο οποίος τόνισε ότι το μοντέλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να έχει εφαρμογή διεθνώς και ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων και των φορέων τους στη διαμόρφωση των σχετικών προγραμμάτων εξασφαλίζει τριπλά οφέλη τόσο για τους εκπαιδευόμενους επαγγελματίες / εργαζόμενους του μέλλοντος όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κοινωνίες και τις εθνικές οικονομίες γενικότερα.

Σε παρέμβασή της η κα. Καλλιόπη Καραντεμoίρη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στα ξενοδοχεία Electra υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ειδικευμένο και εκπαιδευμένο επαγγελματικά προσωπικό που αντιμετωπίζουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Δημήτρης Κουρσάρης, Hotel Manager στο Airotel Parthenon, επισήμανε το υψηλό επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης που είχαν οι εκπαιδευόμενοι στο ξενοδοχείο του και την ανάγκη να συνεχιστεί και να διαδοθεί το μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τουρισμό.

Από την πλευρά του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης τόνισε τη σημασία που δίνει το Επιμελητήριο στην προώθηση του επιτυχημένου μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι στόχος του προγράμματος DUAL Hellas είναι να θέσει νέες βάσεις στην ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση των νέων και να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και επαγγέλματα στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. «Η Γερμανία είναι ο νούμερο ένα τουριστικός εταίρος της Ελλάδας και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να αποτελεί ένα κανάλι διασύνδεσης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για πρότυπα προγράμματα διττής εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κελέμης.

Και στις δύο εκδηλώσεις απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες, που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες εξετάσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τα πρώτα πιστοποιητικά διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στα επαγγέλματα: Μάγειρας/Μαγείρισσα, Ξενοδοχοϋπάλληλος και Ειδικός/ή Εστιατορίου. Τα πιστοποιητικά, διεθνούς αναγνώρισης, χορηγεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε παρεμβάσεις τους οι επιτυχόντες μίλησαν για την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, τονίζοντας τη σημασία Προγραμμάτων Διττής Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, καθώς σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται στα ξενοδοχεία που εκπαιδεύτηκαν.

Στη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων χορηγήθηκαν επίσης τα αντίστοιχα πιστοποιητικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες οι επιτυχόντες εργάστηκαν και ολοκλήρωσαν την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευσή τους και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία:

 

 • Airotel Alexandros Hotel, Αθήνα
 • Airotel Stratos Vasilikos, Αθήνα
 • Aldemar  Olympian Village, Πύργος Ηλείας
 • Aldemar Royal Mare, Κρήτη
 • Aldemar Knossos Royal, Κρήτη
 • Alexander Beach Hotel & Village  Malia, Κρήτη
 • Aquila Atlantis Iraklio, Κρήτη
 • Atlantica Creta Paradise, Κρήτη
 • Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος
 • Atlantica Kalliston Resort & Spa, Κρήτη
 • Atlantica Sensatori Resort, Κρήτη
 • Elounda Bay Palace, Κρήτη
 • Grecotel Astir  Egnatia, Αλεξανδρούπολη
 • Grecotel Athene Palace, Αθήνα
 • Grecotel Creta Palace, Κρήτη
 • Grecotel Mykonos Blue, Μύκονος
 • Robinson Club Sisi, Αθήνα
 • The Margi Athens, Βουλιαγμένη

Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

The post Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον τομέα του Τουρισμού DUAL Hellas appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..