“Μια στο καρφί και μια στο πέταλο”

Ημερομηνία

Του Απ. Αθαν. Ζώη

Ορθά έπραξε! Τοπική οικονομία και Μύλος των Ξωτικών…

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, να αποφασίσει τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία. Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρεται “λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες”. Βέβαια η μεγάλη πρόκληση για τους άρχοντες του τόπου είναι η διεξαγωγή του Μύλου των Ξωτικών ή όχι εν μέσω πανδημίας. Και αυτό γιατί σε μια κατεστραμμένη τοπική οικονομία η πραγματοποίηση του φετινού Μύλου θα είναι σωτήρια για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες. Πάντως η δημοτική αρχή αργά αλλά σταθερά ξεκίνησε τις προετοιμασίες… ίδωμεν!

Ανακοινώσεις και συμβάσεις...

Άλλα δύο διδακτήρια των Τρικάλων αναβαθμίζονται ενεργειακά με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Τρικάλων, με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000€ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, που πλέον αποκτούν αναβαθισμένη ενεργειακή υποδομή. Για τα δύο σχετικά έργα («Ενεργειακή Αναβάθμιση του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων» και  «Ενεργειακή Αναβάθμιση του 5ου Λυκείου Τρικάλων») υπογράφηκε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τον εκπρόσωπο της εταιρείας. Τα έργα ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση… Επειδή έχω γράψει,  δεν γνωρίζω κι εγώ πόσες φορές κατά το παρελθόν, για αυτά τα δύο έργα, μήπως πριν υπογραφεί η πολυπόθητη σύμβαση για οποιοδήποτε έργο θα πρέπει οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε μόνο μία, για λόγους αρχής και έντιμης σχέσης με τους πολίτες. Πολλοί αναγνώστες διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής ίσως μέσα στο μυαλό τους να πιστεύουν πως τα σχολεία έχουν αναβαθμιστεί ήδη ενεργειακά….

«Κάποτε τ’ άφταστα όνειρα γίνονται το μεθύσι το πιο παθητικό»!

Εμπεριστατωμένος  ήταν ο επικήδειος λόγος του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, στην νεκρώσιμη ακολουθία της Φ. Γεννηματά. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Κάποτε τ’ άφταστα όνειρα γίνονται το μεθύσι το πιο παθητικό»! Για τους πολύ περισσότερους από εμάς, η βαρύτητα του προβλήματος της υγείας έγινε αντιληπτή από τον θάνατό της, που δεν τον περιμέναμε τόσο γρήγορα. Τίποτε τελικά δεν ήταν εύκολο για αυτήν και το καταλαβαίνουμε τώρα, αναδρομικά, γιατί η αξιοπρέπεια, η έντονη παρουσία και το γενναιόδωρο χαμόγελο μας καθησύχαζαν”.

Αιωνία της η μνήμη!

 Επιστροφές = καταστροφές;
Διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε σήμερα επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα, που είχε κλαπεί πριν από έναν αιώνα. Είναι ο πρώτος βρετανικός θεσμός που επιστρέφει ένα αντικείμενο το οποίο αποσπάστηκε σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου¨. Επίσης προ ημερών διαβάσαμε πως “οι συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας οδήγησαν στην πρώτη σημαντική απόφαση της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονται οι ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Να η ευκαιρία για το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και άλλων πανάκριβων πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου που η ντόπια ελίτ, είτε αριστερή είτε δεξιά τα προτιμά, για τα παιδιά τους να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για επιστροφή των Γλυπτών μας.  Αυτά δεν λεηλατήθηκαν από τους αποικιοκράτες;

foto:(c)apostoliszois

Περισσότερα
Άρθρα