“Η Ελλάδα δείχνει αυτοπεποίθηση, ωριμότητα και ετοιμότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και στο γεωπολιτικό πεδίο”

Ημερομηνία

Μιλάει στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΗ ο Νίκος Παγώνης, Γραμματέας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας –“Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα, τονίζει,  δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του  να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές όχι μόνο διά ζώσης αλλά και ψηφιακά” – Ο κ. Παγώνης επισημαίνει επίσης ότι “εγάλα και απαραίτητα έργα προχωρούν, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα”

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Ο Νικόλαος Παγώνης γεννήθηκε το 1971 στην Τρίπολη.

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι Γραμματέας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και διπλωματούχος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Τμήμα  «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές».

Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο το marketing, ενώ διετέλεσε Διοικητικός Υπάλληλος στο Ε.Κ.Π.Α.

Παράλληλα, κατέχει διδακτική εμπειρία ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και είναι εισηγητής σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο.

Έχει διατελέσει μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, μέλος του Δ.Σ. των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και μέλος του Δ.Σ της ΗΣΑΠ Α.Ε.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Γνωρίζει άριστα την αγγλική.

 

 Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

-Στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογικές διαδικασίες στις τοπικές πρώην ΝΟΔΕ της χώρας. Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών;

“Στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των αιρετών διοικήσεων των οργανώσεων του κόμματος σε κάθε δήμο και εκλογική περιφέρεια της χώρας. Θα αναδειχθούν οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικουσών Επιτροπών Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.), καθώς και οι πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) και τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε.). Συνεπώς οι Εσωκομματικές εκλογές αφορούν την πρώτη και τη δεύτερη βαθμίδα της πανελλαδικής οργάνωσης του κόμματος, όπου εντοπίζεται η πιο μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πρόκειται για τη βάση του κόμματος, η οποία είναι κομμάτι της κοινωνίας, την αφουγκράζεται και μεταφέρει τα μηνύματά της στην ηγεσία.

Ταυτόχρονα, τα μέλη μας θα ψηφίσουν και για την ανάδειξη των 1.000 Συνέδρων, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στα δύο επόμενα Τακτικά Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας, βάσει του καταστατικού του κόμματος.

Επιπλέον, με τις εσωκομματικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί ένα άλμα εποχής, εφόσον για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα δίνει στα μέλη του τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και ψηφιακά στην ψηφοφορία.

Δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές έχουν όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που διαθέτουν ενεργή κάρτα μέλους. Σε  ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ανανεώσεις των καρτών ή οι νέες εγγραφές, οι οποίες μπορούν να γίνουν ταχύτατα και ψηφιακά, ολοκληρώνονται στις 15 Οκτωβρίου, όπως και οι αιτήσεις για την ψηφιακή συμμετοχή στην ψηφοφορία. Η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων ήταν την 1η Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα, στις 18 Οκτωβρίου θα γίνει η ανάρτηση των εκλογικών καταλόγων και θα σταλεί το πρώτο ενημερωτικό emailσε όσους έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν ψηφιακά στην ψηφοφορία. Έως την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου θα τους σταλεί το δεύτερο emailμε τα urlτης ψηφοφορίας. Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 10 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 μ.μ., με δυνατότητα παράτασης του χρόνου κατά περίπτωση, εφόσον διαπιστωθεί συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων. Όλες οι ψηφοφορίες–για εκλογή προέδρου και μελών Δ.Ε.Ε.Π., προέδρου ΔΗΜ.Τ.Ο. και μελών ΔΗΜ.Τ.Ε., εκλογή Συνέδρων- θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόποκαι στους ίδιους χώρους διεξαγωγής.

Όλες οι επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί κανείς για την εκλογική διαδικασία υπάρχουν στο πολύ εύχρηστο https://ekloges.nd.gr.”

 

-Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρώην ΝΟΔΕ του εξωτερικού;

“Οι διαδικασίες που αφορούν τις κομματικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στο εξωτερικό εντάσσονται σε διαφορετικό πλαίσιο και καθορίζονται από τη Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς, η οποία κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά καλούμενη να επιτελέσει έναν ουσιώδη ρόλο: να συμβάλει τόσο στην αξιοποίηση της ελληνικής Διασποράς, μέσω και της συμμετοχής της στην οικονομία της πατρίδας μας,όσο και στην ενδυνάμωση των ομογενειακών οργανώσεων ώστε να μεγαλώσει η δύναμη και η επιρροή του Ελληνισμού παγκοσμίως. Αποτελεί επίσης τον σύνδεσμο των Ελλήνων της Διασποράς και της μητρόπολης, φροντίζοντας για την έγκυρη ενημέρωσή τους για τα δρώμενα στην πατρίδα μας, δημιουργώντας προγράμματα ενίσχυσης αυτού του οργανικού και άρρηκτου δεσμού, ζητώντας την αρωγή των Ελλήνων της Διασποράς όταν πρόκειται για την προβολή της πατρίδας μας ή των μοναδικών προϊόντων της. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να είμαστε δυνατοί παντού”.

 

– Από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι το κόμμα της ΝΔ θα πρέπει να μπει σε μια νέα περίοδο οργάνωσης;  Αν ναι ποια θα είναι τα βασικά σημεία ενδεχομένως τέτοιων αλλαγών;

“Η Νέα Δημοκρατία της εποχής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα σύγχρονο κόμμα, με ισχυρή θέση και επιρροή στην οικογένεια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που έχει ενταγμένη στον αξιακό της κώδικα τη διαδικασία της διαβούλευσης. Άλλωστε το πρόγραμμα που εφαρμόζει ως κυβέρνηση σήμερα η Νέα Δημοκρατία προέκυψε μέσα από ευρεία διαβούλευση με τα μέλη της και την κοινωνία κατά το διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

To ίδιο σύγχρονη είναι και η οργανωτική της δομή: η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη εισέλθει στη νέα περίοδο της οργάνωσής της. Πρόκειται για ένα κόμμα που έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και συνεχώς προβαίνει στις απαραίτητες παρεμβάσεις και αλλαγές προκειμένου να ανταποκρίνεται στις επιταγές της εποχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. Όπως προανέφερα,για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές όχι μόνο διά ζώσης αλλά και ψηφιακά. Αρκεί να συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική δήλωση και στη συνέχεια θα μπορούν να ψηφίσουν με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή το κινητό τους. Και μάλιστα μέσα από ένα δοκιμασμένο σύστημα, που διασφαλίζει τόσο την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων όσο και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε ακόμη περισσότερους πολίτες όλων των ηλικιών, ενδυναμώνοντας τον κομματικό της οργανισμό με νέα στελέχη, σε μία πραγματικά ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Δεύτερη σημαντική αλλαγή, η αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής κάθε φύλου σε όλα τα όργανα του κόμματος σε 40%, από 30%. Επιπλέον, προβλέφθηκε κλιμακωτή αύξηση του αριθμού των αιρετών μελών στα όργανα διοίκησης ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών”.

 

– Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας εν μέσω πανδημίας;

Στους 26 μήνες της μέχρι τώρα θητείας της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κλήθηκε να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις, εθνικού και παγκόσμιου βεληνεκούς. Το μεταναστευτικό, την κρίση στον Έβρο, την πανδημία,μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία θα συνυπάρχουμε για αρκετό καιρό ακόμα, την κλιματική κρίση που εκδηλώθηκε με τις πυρκαγιές του Αυγούστου, τους σεισμούς. Η κυβέρνηση ανταπεξήλθε και ανταπεξέρχεται με επιτυχία σε όλες τις κρίσεις, δείχνοντας μεγάλες διαχειριστικές ικανότητες.

Ακόμη περισσότερο, παρ’ όλες τις διαδοχικές κρίσεις η κυβέρνηση κατορθώνει να εφαρμόζει με σταθερά βήματα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτηκαι προγραμματίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο πήρε άμεσα τη θετική αξιολόγηση και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσω του οποίου δύνανται να προσελκυστούν επενδυτικοί πόροι ύψους 57 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία, να προκύψουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να οργανωθεί η οικονομία της χώρας μας πάνω σε διαφορετικό μοντέλο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Δημιουργήθηκε το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να έλθουν μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις από το εξωτερικό, όπως και γίνεται. Μεγάλα και απαραίτητα έργα προχωρούν, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Υπήρξε στήριξη όλων των κοινωνικών στρωμάτων και των επιχειρήσεων στις πολύ δύσκολες εποχές της έξαρσης της πανδημίας και των lockdowns, η οποία κράτησε όρθια την κοινωνία. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και θα μείνει για να προσφέρει καλύτερη περίθαλψη στους πολίτες ακόμη και όταν τελειώσει η πανδημία. Πλέον δίνεται η απαραίτητη έμφαση στο παγκόσμιο ζήτημα της πράσινης μετάβασης, το οποίο αποτελεί και βασικό πανευρωπαϊκό ζητούμενο. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν τόσο στον εργασιακό τομέα, όπου εκσυγχρονίστηκε το εργασιακό πλαίσιο, όσο και στον καθοριστικό για τη χώρα τομέα της εκπαίδευσης, όπου συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμισή του.

Επιπλέον, η Ελλάδα δείχνει αυτοπεποίθηση, ωριμότητα και ετοιμότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και στο γεωπολιτικό πεδίο, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρώντας σε πολύ σημαντικές διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, εμβαθύνοντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και προχωρώντας στην πρόσφατη ιστορική συμφωνία, στρατηγικής και εταιρικής σχέσης, με τη Γαλλία”.

 

– Εκτιμάτε μετά τη ΔΕΘ ήρθε η ώρα της αλήθειας για την οικονομία; Σε ποιους άξονες αυτή θα κινηθεί;

“Μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα ήταν πως με τις πολιτικές της επιλογές κατάφερε να αποσυνδέσει την εξέλιξη της πανδημίας από την πορεία της οικονομίας. Οι επιλογές που έγιναν έφεραν την ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας και προγραμμάτισαν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Το χαμένο έδαφος της πανδημίας καλύφθηκε ήδη, εφόσον το ΑΕΠ είναι ήδη 0,6% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, το ΑΕΠ σημείωσε αλματώδη αύξηση 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μία περίοδος δηλαδή στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η τουριστική έκρηξη του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ο στόχος της ανάπτυξης αναθεωρήθηκε ήδη από το 3,6% στο 5,9%, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να κάνουν ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Η κατεύθυνση που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2021 ήταν σαφής: το μέρισμα της ανάπτυξης να μοιραστεί δίκαια σε όλους. Η έμφαση πλέον δίνεται στην οικονομία, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες, με τους νέους και τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο. Πρόκειται για τις δύο κατηγορίες συμπολιτών μας που βίωσαν στο έπακρο τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης, στερήθηκαν πολλά και τώρα πια, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρχίζουν να τα παίρνουν πίσω”.

 

 

 

Περισσότερα
Άρθρα