Κυριακή, Οκτώβριος 21, 2018

Χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ των γυναικών επαγγελματιών της υπαίθρου

Η Ελληνίδα Αγρότισσα και οι πολιτικές για την ενίσχυση της θέσης της στην ύπαιθρο.

Χρήσιμα συμπεράσματα που αποτελούν «τροφή» για περαιτέρω επεξεργασία και νέες έρευνες για το προφίλ των γυναικών επαγγελματιών της υπαίθρου εξήχθησαν από την ημερίδα για την Ελληνίδα Αγρότισσα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τι εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μεταφέροντας τα αισιόδοξα συμπεράσματα της έρευνας της καθηγήτριας Μαρίας Γκασούκα και λέγοντας ότι «στη σημερινή εποχή έχουμε υπέρβαση της μακραίωνης πατριαρχικής πρακτικής. Γιατί πια σχεδόν στα μισά νοικοκυριά ο σύζυγος /σύντροφος αναλαμβάνει μερικά από τα καθήκοντα που του αναλογούν στο εσωτερικό της οικογένειας και στο 14% ο σύζυγος /σύντροφος τα αναλαμβάνει πλήρως.

Σήμερα οι μισές (50%) από τις αγρότισσες που διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία τη διαχειρίζονται οι ίδιες. Σήμερα λοιπόν οι άνδρες δεν είναι πλέον οι κατ’ εξοχήν διαχειριστές της περιουσίας. Άρα η γενικευμένη θέση των αγροτισσών στο ρόλο των «συμβοηθούντων μελών» της αγροτικής εκμετάλλευσης παύει.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε αυτή την σημερινή διείσδυση της δραστηριότητας των γυναικών στον πρωτογενή τομέα αλλά και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνει με άνισους όρους.»

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ανακοίνωσε ότι «στην Σύνοδο Κορυφής Υπουργών/ Υφυπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βιέννη, από όλα τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων που μου προτάθηκαν να παρουσιάσω, για να υιοθετηθεί ως καλή πρακτική στις πολιτικές της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια, εγώ επέλεξα και παρουσίασα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την εκπαίδευση αγροτισσών και την ενίσχυση και ενθάρρυνση νέων γυναικείων επιχειρήσεων που παράγουν αγροτικά προϊόντα.

Οι προτάσεις μας εντάχθηκαν στις εισηγήσεις για τα Ευρωπαϊκά Όργανα και σύντομα θα μετασχηματιστούν σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης.»

Στο βήμα ανέβηκε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, επικροτώντας τη μελέτη της δρ. Γκασούκα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης που ενισχύουν το εισόδημα της αγρότισσας και τη θέση της στα συνεταιριστικά πράγματα: «Στο νόμο που ψηφίστηκε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, έγινε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην ύπαρξη και λειτουργία των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών. Επίσης, θεσπίστηκε συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών κατά τις αρχαιρεσίες των διοικητικών συμβουλίων των μικτών αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον.» Επίσης, είπε ότι «οι γυναικείοι συνεταιρισμοί μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών, μπορούν να σφυρηλατήσουν συλλογική ταυτότητα και να κινητοποιήσουν τις γυναίκες ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε συνολικότερο επίπεδο.»

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Στο πέρασμα του χρόνου η αγρότισσα κατάφερε να ανταποκριθεί στα πολυεπίπεδα καθήκοντά της παρά τις σκληρές συνθήκες που είχε συχνά να αντιμετωπίσει. Και ενώ αυτή ανταποκρίθηκε, η οργανωμένη κοινωνία άργησε πολύ να της αναγνωρίσει τον ρόλο που δικαιωματικά είχε κατακτήσει, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο για την διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου της.

Προκειμένου η γυναίκα της υπαίθρου να αποκτήσει τον δικό της διακριτό ρόλο η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 4384/2016. Ο νόμος αυτός  ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών και διαμόρφωσε το πλαίσιο της Ελληνίδας αγρότισσας.

Έχουν να γίνουν και άλλα πολλά. Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνίδας αγρότισσας η ισοτιμία που πρέπει να κατακτηθεί, η ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών με έμφαση στον αγροτουρισμό και την μεταποίηση,  μόνο καλό μπορεί να αποφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.»

Τον λόγο πήραν η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μιλώντας κυρίως για τη διάχυση των συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα της έρευνας της δρ. Γκασούκα και τέλος μίλησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, εντοπίζοντας στην πράξη τα προβλήματα των αγροτισσών και υποσχόμενη ότι η περιφέρεια, παρόλο που δεν είναι συνδεδεμένη στις συνειδήσεις των πολιτών με τον πρωτογενή τομέα, κάνει ότι είναι δυνατόν για την προώθηση της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας. Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη «διπλή διάκριση» που υφίσταται η Ελληνίδα αγρότισσα: έμφυλη και οικονομική. «Οι ρίζες της πατριαρχίας, των σεξιστικών στερεοτύπων, των έμφυλων ανισοτήτων, είναι – συγκριτικά με τα αστικά κέντρα – πολύ πιο ορατές στην ύπαιθρο. Εκεί όπου οι κλειστές κοινωνίες διαμορφώνουν πιο «σκληρά» πρότυπα. Πρότυπα περιοριστικά του δικαιώματος στην εργασία. Πρότυπα κοινωνικού αποκλεισμού».

Στην ημερίδα μίλησαν τόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), όσο και αγρότισσες σχετικά με τη ζωή και το επάγγελμά τους.

Η Δέσποινα Βαρούτα, αντιπρόεδρος του Α.Σ. Ζαγοράς, μοναδική γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, αναφέρθηκε στο πώς κατάφερε να φτάσει μέχρι εκεί και τι προσπάθειες έχουν γίνει για την προώθηση των προϊόντων του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς, μαζί με τα πασίγνωστα μήλα Zagorin του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Η Αναστασία Παπουτσή, προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομαδικών Δραστηριοτήτων του ΥπΑΑΤ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «έναρξη της λειτουργίας της ιστοσελίδας http://womenassociations.minagric.gr/ µε στόχο τη προβολή των προϊόντων των γυναικείων συνεταιρισµών, η οποία δηλώνει το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου και την προσπάθεια ανάδειξης αυτής της πλούσιας παράδοσης».

Στη συνέχεια, ο Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση των νέων αγροτισσών και ανακοίνωσε ότι «τον επόμενη μήνα ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε εκπαιδεύσεις για το Μέτρο 6.1 “Ενίσχυση Νέων Γεωργών”». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, το 80% των νέων αγροτισσών ασχολούνται με τη φυτική παραγωγή, το 17% με την κτηνοτροφία και το 3% με τη μελισσοκομία.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», η δρ. Γκασούκα, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα «υποχωρεί η πατριαρχική προσέγγιση του αγροτικού χώρου και οι γυναίκες ολοένα και περισσότερο αυτοπροσδιορίζονται ως επαγγελματίες αγρότισσες, ενεργές, με εισόδημα». Ήταν δε συγκινητικές οι απαντήσεις των αγροτισσών, με τις οποίες έκλεισε την τοποθέτησή της, στην ερώτηση: «Γιατί αποφασίσατε να γίνετε αγρότισσα» καθώς φάνηκε ότι η πλειοψηφία δεν ήθελε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, αλλά δεν είχε επιλογή. Μάλιστα, πολλές απάντησαν ότι θα ήθελαν να γίνουν δασκάλες και φάνηκε σα να μην είχαν ερωτηθεί ποτέ για το τι πραγματικά ονειρεύονταν για τη ζωή τους.

Τον λόγο έλαβε, έπειτα, η Σοφία Κερεμίδου-Σταυρίδου, αγρότισσα από την Επισκοπή Ημαθίας, μέλος του Α.Σ. Νάουσας, η οποία διαβεβαίωσε ότι «το κάθε ευρώ που θα δοθεί στην Ελληνίδα αγρότισσα θα πιάσει τόπο».

Η βιοκαλλιεργήτρια από τον Άγιο Λουκά Μεγάρων, Δήμητρα Καρδάτου, περιέγραψε πώς αντιμετωπίστηκε εχθρικά τόσο από τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και από τους συναδέλφους της, αλλά με το πείσμα της έχει καταφέρει μέχρι και να φτάσει μία ανάσα από την απόκτηση του Σήματος για πολυλειτουργικό αγρόκτημα.

Η Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων, θέλησε να δώσει έμφαση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα της αγρότισσας, που ενώ ασφαλίζεται στον ΟΓΑ δεν μπορεί να πάρει σύνταξη αν δεν είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως είπε.

ΥΠΑΑΤ

The post Χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ των γυναικών επαγγελματιών της υπαίθρου appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

«Είναι πλέον επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές»

Ο Β. Κόκκαλης στην Ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα τις «Εξελίξεις στον τομέα των Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών».

Είναι επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές, ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης στην Ημερίδα, «Εξελίξεις στον τομέα των Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών» με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στο χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός, ανέφερε:

«Ο κλάδος τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, με ισχυρή παρουσία στις Ευρωπαϊκές αγορές και εκπροσώπηση από μεγάλο αριθμό εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους έχουν προσφερθεί από την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, πολλές από αυτές να βραβευθούν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν καταφέρει να καινοτομήσουν και να διαφοροποιηθούν, τόσο από άποψη προϊόντος, αλλά και συσκευασίας, με προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα θαλασσινά, τα επεξεργασμένα κρέατα, την μπύρα και το κρασί.

Με βάση τις παγκόσμιες τάσεις «Μεσογειακής Διατροφής» και την ραγδαία αύξηση της ζήτησης στον τομέα των βιολογικών τροφίμων, είναι πλέον επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες αγρότες, φαίνεται ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου παραγωγής τους, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Οι Έλληνες παραγωγοί που επιχειρούν, βελτιώνουν τα προϊόντα τους, αξιοποιούν την παράδοση, εκσυγχρονίζουν τον τρόπο παραγωγής και το εμπόριο, ενσωματώνουν την καινοτομία. Τελικά επιτυγχάνουν επειδή προσπαθούν και καινοτομούν. Πράγματι, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούμε για το σκοπό αυτό, να παραγάγουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, προωθεί την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

Παράλληλα ως ΥπΑΑΤ αντιλαμβανόμενοι την αξία του αγρο-διατροφικού τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, οι ενέργειες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις αγορές τρίτων χωρών, αποτελούν πολύτιμο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου».

 ΥΠΑΑΤ

 

The post «Είναι πλέον επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Ελληνογερμανικός διάλογος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της πόλης, της επιχειρηματικότητας και της Β. Ελλάδος

Ελληνογερμανικό διάλογο για την ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης και της επιχειρηματικότητας της Β. Ελλάδας πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung.

Ο Ελληνογερμανικός διάλογος επικεντρώθηκε, αρχικά, στο πώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό, ισχυροποιώντας έτσι το ρόλο του ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη και εν συνεχεία σε ευρύτερα θέματα σχετικά με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στη Β. Ελλάδα, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.

Σημαντικός συνομιλητής στην ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση -στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Β. Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης- ήταν ο κ. Johannes Kahrs, Μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και εκπρόσωπος της βουλευτικής ομάδας στην επιτροπή προϋπολογισμού εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

Ο κ. Kahrs, τόσο λόγω της εξειδίκευσης του σε θέματα που αφορούν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση δημόσιου χρήματος, όσο και της εμπειρίας του σχετικά με την εκμετάλλευση των ευκαιριών και ανάπτυξης πόλεων με λιμάνι – ο ίδιος είναι πρόεδρος της εκλογικής περιφέρειας του κεντρικού Αμβούργου – συνέβαλε στο να αναπτυχθεί ένας ζωντανός, και για όλες τις πλευρές, πολύ εποικοδομητικός διάλογος.

Εταιρίες-μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπως παραγωγοί και πάροχοι υπηρεσιών από τον αγροτικό τομέα, τον τομέα των κατασκευών, των ηλεκτρονικών, των logistics, της εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης, μετέφεραν στον Γερμανό βουλευτή τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές για το μέλλον του κλάδου τους.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 καθώς και η ανάγκη να ενισχυθεί και πάλι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αυτό να εντυπωθεί στην αντίληψη των διεθνών εταίρων της χώρας, ήταν θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση.

Στο επίκεντρό της βρέθηκαν επίσης, νευραλγικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας – η υψηλή φορολόγηση, η δύσκαμπτη γραφειοκρατία, οι οικονομικοί περιορισμοί και οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες εν μέσω διαρκών αλλαγών των κανονισμών – που εμποδίζουν τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και δυσχεραίνουν τις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Την αναγκαιότητα να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η ανεύρεση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων λύσεων καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή της Β. Ελλάδας ενδείκνυται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της αλλά και της βαθιάς της σύνδεσης με τη Γερμανία, επισήμανε ο κ. Matthias Hoffmann, Διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με γερμανική συμμετοχή αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα οδηγήσει σε ουσιαστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών με μια ανεπτυγμένη πόλη-λιμάνι, όπως είναι το Αμβούργο, και οι δύο πλευρές μπορούν να αποκομίσουν θετικά συμπεράσματα, όπως έγινε αντιληπτό και κατά την περιήγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, μετά τη λήξη της συζήτησης, εμπνέοντας ήδη τις πρώτες εποικοδομητικές ιδέες.

Ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι ο σωστός δρόμος για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ώριμες οικονομικές και κρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, είναι η άμεση επαφή και η κατ’ ιδίαν συζήτηση που προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια αυθεντική αντίληψη και κατ’ επέκταση, εμπλουτίζουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα από έναν ισότιμο διάλογο. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι οι βιώσιμες επενδύσεις απαιτούν σχέση εμπιστοσύνης, ανοιχτή και απελευθερωμένη από προκαταλήψεις, ως κομμάτι μιας ισχυρής Ευρώπης και ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με τις υπηρεσίες του βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Σεπτεμβρίου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλιακή έκθεση SMM στο Αμβούργο, ενώ ήδη, μεταξύ άλλων, ετοιμάζει τον επόμενο κύκλο συζήτησης στη Θεσσαλονίκη.

 Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Ελληνογερμανικός διάλογος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της πόλης, της επιχειρηματικότητας και της Β. Ελλάδος appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Σεμινάριο Train-the-Teacher για τους διδάσκοντες στην ειδικότητα του «Τεχνίτη ηλεκτρολογικών εργασιών» των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Σεμινάριο Train-the-Teacher, με θέμα: «Τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων και βασικές αρχές του προγραμματισμού KNX» για τους διδάσκοντες στην ειδικότητα του «Τεχνίτη ηλεκτρολογικών εργασιών» (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στους χώρους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Το σεμινάριο – διάρκειας 32 διδακτικών ωρών – διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «GRÆDUCATION», το οποίο υλοποιείται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), το Ινστιτούτο Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμα Σχεδίαση Εργασίας και την Πρόληψη), το Wissenschaftspark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκελζενκίρχεν) και το HBZ (Εκπαιδευτικό Κέντρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Münster).

Βασική επιδίωξη του έργου GRÆDUCATION, παράλληλα με την προώθηση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας, είναι η ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα κυριαρχήσουν στο μέλλον και συγκεκριμένα η ανάπτυξη της ειδικότητας του «Τεχνίτη ηλεκτρολογικών εργασιών» στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί του Ο.Α.Ε.Δ απέκτησαν θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες στα εξής θέματα: Βασικές αρχές τεχνολογίας δικτύων, σύνδεση στο διαδίκτυο, ενσωμάτωση συσκευών, εισαγωγή στη Cisco, βασικές αρχές ΚΝΧ / τοπολογία, μεταβλητές συστήματος, συσκευές διαύλου, επισκόπηση συστήματος, φωτισμός, περσίδες, ETS / προγραμματισμός, σχεδιασμός, διαγνωστική και οπτικοποίηση.

Εκπαιδευτές στο σεμινάριο ήταν ο Tobias Vogel, διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ο Mateus Jagielski, επικεφαλής ομάδας ηλεκτρολόγων του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Münster (HBZ). Να σημειωθεί ότι η εταιρία Siemens Α.Ε., η οποία υποστηρίζει το έργο «GRÆDUCATION», παραχώρησε όλον τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την εξάσκηση πρακτικών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Στο τέλος των μαθημάτων δόθηκε στους συμμετέχοντες βεβαίωση συμμετοχής από το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Münster (HBZ).

Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

The post Σεμινάριο Train-the-Teacher για τους διδάσκοντες στην ειδικότητα του «Τεχνίτη ηλεκτρολογικών εργασιών» των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Η ευρωπαϊκή απάντηση στον νέο Δρόμο του Μεταξιού

«Στρατηγική διασύνδεσης» επιγράφεται η νέα πολιτική ατζέντα των Βρυξελλών για την καλύτερη οικονομική σύνδεση της Ευρώπης με τις ασιατικές χώρες. Θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στον κινεζικό νέο Δρόμο του Μεταξιού.Η ευρωπαϊκή απάντηση έρχεται βέβαια με περισσή καθυστέρηση και ενώ η Κίνα δημιουργεί ήδη εδώ και χρόνια δεδομένα στην Ευρώπη και διευρύνει την επιρροή της, κατασκευάζοντας νέες σιδηροδρομικές οδούς, δρόμους και αεροδρόμια. Προσφάτως η ειδική εντεταλμένη της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η απάντηση της Ευρώπης έρχεται πολύ αργά. «Δεν επιτρέπουμε να υπαγορεύεται η ημερομηνία των αποφάσεών μας από άλλους ούτε από το Πεκίνο, την Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα, ούτε από το Τιμπουκτού».

Κινεζική απόβαση

Είναι ωστόσο αλήθεια ότι η Κίνα δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Το λιμάνι στο Ντουίσμπουργκ της Γερμανίας, για παράδειγμα, είναι ο τελευταίος σταθμός διηπειρωτικής σιδηροδρομικής γραμμής και τερματικός σταθμός για κοντέινερ από την Άπω Ανατολή. Επίσης πρόσφατα η Ελλάδα και ευελπιστώντας στην προσέλκυση κινέζων επενδυτών υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, γεγονός που προφανώς δυσαρέστησε τις Βρυξέλλες, που έχουν πάρει αποστάσεις από το κινεζικό πρότζεκτ του αιώνα.

Πάντως, η ΕΕ διατείνεται ότι η νέα «στρατηγική διασύνδεσης» δεν συνιστά απάντηση στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Βασικός στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής είναι να ενώσει τους ανθρώπους, εξήγησε η αρμόδια για τις συγκοινωνίες κοινοτική επίτροπος Βιολέτα Μπουλτς. «Ευρώπη και Ασία έχουν κοινό συμφέρον να δημιουργήσουν αποτελεσματικές, οικονομικά βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον εμπορικές οδούς μεταξύ των δυο ηπείρων».

Τον Οκτώβριο η Σύνοδος Κορυφής

Σήμερα το 70% του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας γίνεται μέσω της θαλάσσιας οδού ενώ το 25% με αερομεταφορές. Ο σιδηρόδρομος παίζει προς το παρόν μηδαμινό ρόλο. Σε αυτό ακριβώς το πεδίο η Κομισιόν βλέπει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Οι ασιατικές χώρες χρειάζονται περίπου 1,3 τρις ευρώ ετησίως για τη διεύρυνση των υποδομών τους. Τα ευρωπαϊκά μοντέλα χρηματοδότησης όπως και η εμπειρία των Ευρωπαίων μπορούν να φανούν εδώ ιδιαίτερα χρήσιμα. Η Μογκερίνι εκτιμά ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία: «Μιλάμε, για παράδειγμα, για έργα υποδομής που όμως δεν είναι απλώς φθηνά και πρόχειρα, αλλά γερά και βιώσιμα».

Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας στα μέσα Οκτωβρίου.

Στέφαν ‘Υμπεμπαχ / Κώστας Συμεωνίδης

The post Η ευρωπαϊκή απάντηση στον νέο Δρόμο του Μεταξιού appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Μόναχο: Ρεκόρ ελληνικής συμμετοχής με 11 επιχειρήσεις στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής IBA 2018

Με 11 επιχειρήσεις συμμετείχε η Ελλάδα, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής, στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων και Αρτοποιίας, IBA, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, από τις 15 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση έλαβαν μέρος οι ελληνικές επιχειρήσεις: Artsteel SA, EBAK Kyriakos Zourtoumidis & CO, ELIN SA Food Processing Machinery, FOODLine Co. – The Modern Flour Mills Food Industry Engineering & Consulting – Bakery Ingredient Solutions, Gatzelakis K. & Sons SA, Giatsis Pack SA, KARDASIS M. & E. LTD, Lappas J. Ltd, SUGART Cake Decoration, Technomix Roumtsios N Stavridou G O.E. και Timiplast Industrial & Commercial SA.
Στην IBA 2018 συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.373 εκθέτες και 76.800 επαγγελματίες επισκέπτες από 164 χώρες.

Η έκθεση IBA, η οποία διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια από τον Εκθεσιακό Οργανισμό του Μονάχου, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της βιομηχανίας αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων από μηχανήματα, εξαρτήματα και εξοπλισμό, αλλά και υπηρεσίες, logistics, συσκευασία, καθαρισμό, συντήρηση, καθώς και νέες τεχνολογίες και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η επόμενη έκθεση θα λάβει χώρα από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου 2021.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Μόναχο: Ρεκόρ ελληνικής συμμετοχής με 11 επιχειρήσεις στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής IBA 2018 appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Όχι στον αποκλεισμό των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ

Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Schloss Hof της Αυστρίας Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με θέμα συζήτησης «ΚΑΠ μετά το 2020 – Διαμορφώνοντας το μέλλον ζωτικών αγροτικών περιοχών και ποιοτικών τροφίμων στην ΕΕ».

Τη xώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαρ. Κασίμη.

Στα βασικά σημεία της παρέμβασης του ο Υπουργός ανέφερε ότι ο πολυλειτουργικός ρόλος της γεωργίας απαιτεί την ενίσχυση και εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, καθώς, επιπλέον της πρωταρχικής της λειτουργίας για την παραγωγή τροφίμων, συμβάλλει ουσιαστικά και στην διαμόρφωση του τοπίου, στην παροχή δημόσιων αγαθών και ταυτόχρονα στη διατήρηση θέσεων εργασίας, σταθερό θεμέλιο στην παραγωγική διαδικασία.

«Έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μας ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση θα θέσει σε κίνδυνο την επιτυχή εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της ΚΑΠ. Παρά το γεγονός ότι τα προτεινόμενα μέτρα των παρεμβάσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020 κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μια πιθανή ανισορροπία μεταξύ επικουρικότητας και κοινών ενωσιακών κανόνων μπορεί να αποδυναμώσει τον «κοινό» χαρακτήρα της Πολιτικής και να επιφέρει στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας ανισοτήτων μεταξύ οικονομικά ισχυρών και ασθενέστερων κρατών μελών.

Προκειμένου να διατηρηθεί η γεωργική παραγωγή σε όλη την Ένωση, υπάρχει πρωτίστως ανάγκη για διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος, το οποίο είναι εξαιρετικά ασταθές και ευάλωτο σε ποικίλους εξωγενείς  παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις».

Ο Υπουργός επεσήμανε την σημασία  της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, καθοριστική για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των αγροτικών περιοχών της Ένωσης. Οι νέοι, σημείωσε, θα συμβάλουν πολύ δυναμικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του αγροτικού τομέα και, ως εκ τούτου, μέτρα προσέλκυσης νέων ανθρώπων και στήριξης της επιχειρηματικότητάς τους, στο πλαίσιο και των δύο πυλώνων της ΚΑΠ πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν.  Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας έχει ήδη εντάξει 16.000 νέους αγρότες στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στοχεύοντας στην δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ενίσχυση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές, κρίνεται απαραίτητη αφού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα μειονεκτήματα αυτών των περιοχών συνεπάγονται μειωμένη παραγωγική ικανότητα και πρόσθετα κόστη.

Ιδιαίτερη μέριμνα στήριξης των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων απαιτείται, οι οποίες εξακολουθούν να είναι το πιο κοινό μοντέλο γεωργικής δραστηριότητας στην Ένωση. Παράλληλα, σημείωσε ο Υπουργός, πρέπει να  προσεχθεί, ώστε οι αυξημένες φιλοδοξίες της ΚΑΠ να μην οδηγήσουν σε αποκλεισμό αυτών των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις, εξαιτίας της εισαγωγής και εφαρμογής πολύπλοκων κανόνων και υποχρεωτικών δεσμεύσεων, περισσότερο γραφειοκρατικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά στην  παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων, τονίστηκε ότι  είναι σημαντικό ο ευρωπαίος αγρότης να συνεχίσει να στηρίζεται και να έχει στη διάθεσή του εργαλειοθήκη για την  παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων με αυξημένη προστιθέμενη αξία. Έτσι, θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών τόσο για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα όσο και για τη βιώσιμη παραγωγή τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η γαλλική αντιπροσωπεία παρουσίασε την υποψηφιότητα της κας Geslain-Laneele, μοναδική υποψήφια από πλευράς ΕΕ για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του FAO, η οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο Συμβούλιο το όραμά της. Στην παρέμβασή του ο Υπουργός στήριξε την υποψηφιότητα της κας Geslain-Laneele, επισημαίνοντας ότι ένας γενικός διευθυντής προερχόμενος από τους κόλπους της ΕΕ θα είχε πολλά να προσφέρει στην προώθηση των στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων μας για τον FAO.

ΥΠΑΑΤ

The post Όχι στον αποκλεισμό των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Ημερίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας στη Λάρισα

Η αγροτική εκπαίδευση στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Το ερχόμενο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 ξεκινά στη Λάρισα ημερίδα με τίτλο «Η αγροτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και η παραγωγική ανασυγκρότηση την περίοδο της κρίσης». Η επιστημονική συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Αβερώφιο Σχολή, ενώ την διοργάνωσή της αναλαμβάνει η Θεματική Ομάδα Παιδείας Οικολόγων Πράσινων με την συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ).

Την συνάντηση θα χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων,ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και μέλος των ΣΥΡΙΖΑ- Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Δημαράς, ο Βουλευτής και πρώην Αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και μέλος ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα ανέβουν στο βήμα.

Η κύρια θεματική του συνεδρίου αφορά τηνπαραγωγικήανασυγκρότησητηςχώραςμε έμφαση στις αρχές βιωσιμότητας για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατροφική αυτάρκεια, την τοπική ανάπτυξη και αποκέντρωση, καθώς και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, η οποία διασφαλίζεται μέσα από μία ποιοτική Αγροτική Εκπαίδευση.

Εκτός από τις επιστημονικές εισηγήσεις, θα γίνουν τοποθετήσεις από εκπαιδευτικούς, αγρότες και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας σε σχέση με την παρεχόμενη μέση επαγγελματική εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και των πρακτικών της, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).

The post Ημερίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας στη Λάρισα appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Προϋπολογισμός οικονομικού ρεαλισμού

«Τέλος στα προεκλογικά όνειρα, προσγείωση στην πραγματικότητα», είναι η φράση που θα συνόψιζε την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία παρουσιάσθηκε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 από τη γαλλική κυβέρνηση.Οι αριθμοί μαρτυρούν τις βασικές δυσκολίες : η ανάπτυξη που την περίμεναν υψηλότερη περιορίζεται στο 1,7% ενώ υπάρχουν και εκδοχές για 1,6%. Αντίθετα το έλλειμμα ανέβηκε στο 2,8%, κάνοντας ακόμα πιο αισθητή τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών για το όριο του 3%.

Πέρα από τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η Γαλλία αντιμετωπίζει συγχρόνως και τις συνέπειες των μέχρι τώρα επιλογών της. Το πρώτο σοκ ήταν με την αύξηση κατά 1,7% της «γενικευμένης κοινωνικής συνεισφοράς» που χτυπά τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου. Και αυτό χωρίς την σύγχρονη εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων που έχουν υποσχεθεί, με μειώσεις στις εισφορές ανεργίας και ασθένειας.

Ο Μακρόν χρειάζεται τη στήριξη των νοικοκυριών

Για να «ξεπαγώσει» η καθηλωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών, η κυβέρνηση προβάλλει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης που θα πετύχει το 2019 με μαζική ελάφρυνση των φόρων κατά 6 δις, παρά τις αυξήσεις των τιμών σε καπνό και καύσιμα.

Παρ’ όλα αυτά η βασική προτίμηση στρέφεται και πάλι στις επιχειρήσεις με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας και την απαλλαγή τους από το φόρο ανταγωνιστικότητας.

Χωρίς την υποστήριξη των νοικοκυριών πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα κατορθώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση του χρέος της Γαλλίας κάτω από το 90% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σήμερα το χρέος κυμαίνεται στο το 97, 8 %.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

The post Προϋπολογισμός οικονομικού ρεαλισμού appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 19 Σεπτεμβρίου 2018, η συνάντηση μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 και των εκπροσώπων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ALPHA Τράπεζα, Τράπεζας Αττικής, Εθνική Τράπεζα, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και αξιωματούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτιας και Χανίων. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Α. Γεωργακάκης και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα, σημειώνοντας ότι «η χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται σε επίπεδο αναντίστοιχο με τη συμμετοχή του τόσο στο ΑΕΠ όσο και στις εξαγωγές, καθώς έχει μειωθεί πλέον μόλις στο 1,5% της χρηματοδότησης στο σύνολο της οικονομίας». Παράλληλα, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα τη «συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αγροδιατροφικό τομέα, με την παροχή κινήτρων και την ενεργοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και της δυνατότητας χρηματοδότησης του τομέα».

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης και της επενδυτικής στρατηγικής από στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είχε αναλάβει την εκπόνησή της, και αναφέρθηκαν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην διαμόρφωση χρηματοδοτικού κενού και η επενδυτική στρατηγική για τον περιορισμού του.

Κατά την τοποθέτησή τους, τα στελέχη των τραπεζών αναγνώρισαν ότι η μελέτη κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και κατέγραψε ικανοποιητικά τις αδυναμίες της αγοράς στη χρηματοδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αναγνώρισαν ότι, παρά την σταδιακή άμβλυνση των λόγων που οδηγούν στη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού κενού, υπάρχουν πράγματι δυσκολίες στην πρόσβαση του τομέα σε χρηματοδότηση και χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη σχεδιαζόμενη επενδυτική στρατηγική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη σημαντικού μέρους του ρίσκου από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρο στις τράπεζες να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης. Παράλληλα, συνεχάρησαν την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ για τη διοργάνωση της ημερίδας και τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, τόσο με το Υπουργείο όσο και με του φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε οι όροι εφαρμογής τους να προάγουν τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους γεωργούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

ΥΠΑΑΤ

The post Επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..