Παρασκευή, Ιούνιος 22, 2018

Ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις στην επίσημη έναρξη στο Δήμο Αμαρουσίου της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τις γυναίκες του Επιχειρείν

Γ. Πατούλης: Πιστεύουμε στη δύναμη των συμπράξεων και στη δύναμη του γόνιμου διαλόγου και θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να δώσουμε μαζί λύσεις σε κάθε γυναίκα που εργάζεται, που επιχειρεί που θέλει να δημιουργήσει

Με μεγάλη συμμετοχικότητα και ουσιαστικές προτάσεις ανταποκρίθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο κάλεσμα Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη στην έναρξη της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης από το Δήμο Αμαρουσίου για το «Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποστηρίξει τις γυναίκες στο Επιχειρείν». 

Στην επίσημη έναρξη της εκδήλωσης ήταν διάχυτος ο ενθουσιασμός των συμμετεχουσών εκπροσώπων των φορέων γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως δήλωσαν «στο πρόσωπο του κυρίου Πατούλη βρήκαν ουσιαστικό συνομιλητή και αποτελεσματικό σύμμαχο».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε:

«Πιστεύοντας στη δύναμη των συμπράξεων  και στη δύναμη του γόνιμου διαλόγου θα φροντίσουμε για την άμεση υλοποίηση των προτάσεων και θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα για να δώσουμε μαζί λύσεις σε κάθε γυναίκα που εργάζεται, που επιχειρεί που θέλει να δημιουργήσει.
Να βοηθήσουμε τη γυναίκα να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το χρόνο της και τις ευθύνες που προκύπτουν από τους πολλαπλούς της ρόλους.
Προχωράμε με την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και άλλων δράσεων σε γυναίκες τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας των επιχειρήσεων».

Ως μία πρώτη ένδειξη στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο Μαρούσι και ανταποκρινόμενος στην πρόταση των συμμετεχουσών εκπροσώπων της γυναικείας επιχειρηματικότητας ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε για την παράταση του ωραρίου στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Αριστείας, Δρ. Γεώργιος Δρόσος, κεντρικός ομιλητής της διαβούλευσης, παρουσίασε τις δράσεις «Ψηφιακό Βήμα» και  «Ψηφιακό Άλμα» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δρόσος προέτρεψε τις γυναίκες να αναβαθμίσουν ψηφιακά τις επιχειρήσεις τους, παρουσιάζοντας τα οφέλη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων και για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της εξωστρέφειας και της  ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους.

Κοινές λύσεις για:

-Παράταση λειτουργίας παιδικών σταθμών

-Παροχή φροντίδας προς τους ηλικιωμένους μέσω κοινωνικών δομών

-Δημιουργία hub σε χώρο του Δήμου που θα παρέχει την υποδομή για το νέο ξεκίνημα των γυναικών

-Στροφή στην ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων, καθώς και στην εκπαίδευση, κυρίως, σε θέματα προσωπικών και ψηφιακών δεξιοτήτων

-Συμβουλευτική και δυνατότητες δικτύωσης,

πρότειναν οι εκπρόσωποι φορέων στο πρώτο  πάνελ, Άννα Δάντη, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αλεξάνδρα Πίττα Χαζάπη, Πρόεδρος Εξαγωγικού Τμήματος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ),  μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ, Άρτεμις Λιόντα, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής, Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών, Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, Φανή Κλειδά, Εκπρόσωπος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων ( ΕΑΣΕ), μέλος της  Ομάδας Δράσης Γυναικών ΕΑΣΕ, Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.), Πέγκυ Αντωνάκου, Προεδρεύουσα στην Ομάδα Εργασίας Γυναικών σε θέσεις Ευθύνης του ΣΕΒ, CEO Microsoft Ελλάς μέσω  βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Στο δεύτερο πάνελ, η Μάχη Νικολαράκου, Γεν. Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Δήμου Αμαρουσίου, η Ιωάννα Λαγουμίδου, Πρόεδρος BPWAthens, η Ξένια Κούρτογλου, Συνιδρύτρια  IforU,  η Μαριάνθη Νίκα, Συνιδρύτρια, The 50/50 Project, Social entrepreneur, ο Στέφανος Πουλίδης,  Head of Community Development MeXOXO,και η Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια, WOMENONTOP, πρότειναν:

-Την παροχή χώρου για φιλοξενία γραφείων,
-Μέντορινγκ, εκπαιδευτικά προγράμματα σε γυναίκες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της επαγγελματικής τους αναζήτησης

-Επικοινωνία των δράσεων όλων αυτών των φορέων  μέσα στα τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου.

Η διαβούλευση με τους  Δήμους όλης της χώρας και τους φορείς τις επιχειρηματικότητας θα συνεχιστεί και διαδικτυακά και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2018 μέσω του επιχειρηματικού portal www.epixero.gr.

Χαιρετισμό στην διαβούλευση απηύθυνε επίσης η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων , Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου κα Ρένα Χαλιώτη.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε απονομή συλλεκτικού νομίσματος με θέμα την ισότητα των δύο φύλων από τη Ντορήτ Μεγίρ, CEO  του Coins club Greece στον κύριο Πατούλη, για  την ουσιαστική συμβολή του σε θέματα προώθησης επιχειρηματικότητας γυναικών.

O συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την Υπεύθυνη Έργου Δρ.Αναστασία Ψωμιάδη apsomiadi@apson.gr

Χορηγός φιλοξενίας της εκδήλωσης ήταν το CIVITEL Olympic στο Μαρούσι.

 

 

The post Ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις στην επίσημη έναρξη στο Δήμο Αμαρουσίου της 1ης Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τις γυναίκες του Επιχειρείν appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI)

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ανακοινώνει τη σημαντική συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).

Το Πρόγραμμα αφορά μικροχρηματοδοτήσεις ύψους έως 25.000 ευρώ η οποίες είναι εγγυημένες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε ποσοστό 80%

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην είσοδο ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και στην πρόσβαση σε πιστώσεις και επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν ή αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση. Επίσης δικαιούχοι είναι και μικροεπιχειρήσεις υπό ίδρυση ή λειτουργία που απασχολούν λιγότερο από 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ.

Τα πρόσθετα οφέλη για τους δικαιούχους αφορούν αφενός στο μειωμένο τουλάχιστο κατά 1,5% επιτόκιο χορήγησης σε σχέση με το τρέχον επιτόκιο της Τράπεζας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων με ανώτατο όριο το 8% και αφετέρου στο μειωμένο ποσό καλυμμάτων που δεν θα ξεπερνούν το 50% του δανείου.

Επίσης στους δικαιούχους του προγράμματος θα παρέχονταιαν το επιθυμούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματική τους δράση από εξειδικευμένους συμβούλους.

Οι χορηγήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανέλθουν μέχρι το ποσό των 7.500.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό των εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ανέλθει σε ποσοστό 20%

Στο αμέσως χρονικό διάστημα θα διαμορφωθούν τα προϊόντα δανείου που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων EaSI στο πλαίσιο του προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την υλοποίηση τουπρογράμματος εγγυήσεων EaSI

 

Τι είναι το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI)

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSI),η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την μικροχρηματοδήτηση και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με συνολικό κονδύλιο ύψους 193 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020.Στόχος είναι η αύξηση της πρόσβασης στη μικροχρηματοδότηση, δηλαδή τα δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ, ιδίως για τα ευάλωτα πρόσωπα και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης τις κοινωνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ. Το πρώτο βήμα για τη στήριξη της μικροχρηματοδότησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος εγγυήσεων EaSI,χάρη στο οποίο οι πάροχοιμικροπιστώσεων και οι επενδυτές κοινωνικών επιχειρήσεων θα μπορέσουν να προσφέρουν στήριξη σε επιχειρηματίες στους οποίους δεν θα μπορούσαν, υπό άλλες συνθήκες, να χορηγήσουν χρηματοδότηση λόγω των εκτιμήσεων κινδύνου.

Για περισσότερες γενικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081&langId=el,

http://ec.europa.eu/social/microfinance,

http://ec.europa.eu/social/socialentrepreneurship

http://www.eif.org/what_we_do/microfinance/easi/

The post Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον τομέα του Τουρισμού DUAL Hellas

Με στόχο τη στήριξη, ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε, στο πλαίσιο δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη (30/5) και στην Αθήνα (12/6), την έναρξη επαγγελματικών σεμιναρίων και ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στον Τουρισμό και την Εστίαση, υπό τον τίτλο DUAL Hellas. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και κλαδικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα DUAL Hellas, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018, ακολουθεί το γερμανικό πρότυπο της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή κατάρτιση και διεθνή αναγνώριση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις κύκλους σεμιναρίων και καλύπτει τρεις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων: Ειδικός/ή Εστιατορίου (F&B), Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μάγειρας/Μαγείρισσα. Κάθε κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Μάρτιος) στην Αθήνα και συνοδεύεται από ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν (Απρίλιος – Οκτώβριος) σε συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευόμενοι/ες με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

Στόχος του προγράμματος DUAL Hellas είναι να αναβαθμιστούν οι επαγγελματικές γνώσεις και οι προοπτικές των εργαζομένων μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης ενταγμένης στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι/ες μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό ∆ιττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).

Οι συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχουν, μέσω του προγράμματος DUAL Hellas, τη δυνατότητα επιλογής εκπαιδευομένων/εργαζομένων με συνεντεύξεις, διαμόρφωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και απασχόλησης άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Η ανάγκη αυτή αποτυπώθηκε και από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων κλαδικών φορέων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη.

Στη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής εκδήλωσης στην Κρήτη (στις 30/05), ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισήμανε την ανάγκη για ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε μια τουριστική βιομηχανία που άμεσα ή έμμεσα απασχολεί περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους. Τόνισε, επίσης, την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που υποδέχεται και φιλοξενεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από αυτόν του πληθυσμού της.

O κ. Δημήτρης Κουμπαράκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισήμανε τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Κρήτη για ειδικευμένο προσωπικό σχεδόν στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, F&B Manager στο ξενοδοχείο Alexander Beach στην Κρήτη, τόνισε ότι διακρίνει όλο και περισσότερο την επιθυμία νέων να εργαστούν στον τουριστικό τομέα, κρίνοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον.

Στην παρουσίαση του Προγράμματος στην Κρήτη, που φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γρηγόρης Αβραάμ, εκπρόσωποι των επαγγελματικών σχολών (ΚΕΚ) του Επιμελητήριου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Επίτιμη Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κρήτη κα Μαριάννα Ζωϊδάκη και ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ. Θέμης Μουντράκης.

Στην Αθήνα, την ενημερωτική εκδήλωση -η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/06 στο Palmyra Beach Hotel της Γλυφάδας, όπου θα διεξαχθούν από τον Νοέμβριο και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του Επιμελητηρίου- συντόνισε  ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος και πρόβαλε αποσπάσματα από πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του, που είχε ως θέμα τις εφαρμογές του γερμανικού μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Από γερμανικής πλευράς στην εκδήλωση παρέστη ο κ. Steffen Gunnar Beyer, Προϊστάμενος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για χώρες εκτός Γερμανίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), ο οποίος τόνισε ότι το μοντέλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να έχει εφαρμογή διεθνώς και ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων και των φορέων τους στη διαμόρφωση των σχετικών προγραμμάτων εξασφαλίζει τριπλά οφέλη τόσο για τους εκπαιδευόμενους επαγγελματίες / εργαζόμενους του μέλλοντος όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κοινωνίες και τις εθνικές οικονομίες γενικότερα.

Σε παρέμβασή της η κα. Καλλιόπη Καραντεμoίρη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στα ξενοδοχεία Electra υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ειδικευμένο και εκπαιδευμένο επαγγελματικά προσωπικό που αντιμετωπίζουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Δημήτρης Κουρσάρης, Hotel Manager στο Airotel Parthenon, επισήμανε το υψηλό επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης που είχαν οι εκπαιδευόμενοι στο ξενοδοχείο του και την ανάγκη να συνεχιστεί και να διαδοθεί το μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τουρισμό.

Από την πλευρά του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης τόνισε τη σημασία που δίνει το Επιμελητήριο στην προώθηση του επιτυχημένου μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι στόχος του προγράμματος DUAL Hellas είναι να θέσει νέες βάσεις στην ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση των νέων και να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και επαγγέλματα στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. «Η Γερμανία είναι ο νούμερο ένα τουριστικός εταίρος της Ελλάδας και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να αποτελεί ένα κανάλι διασύνδεσης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για πρότυπα προγράμματα διττής εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κελέμης.

Και στις δύο εκδηλώσεις απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες, που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες εξετάσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τα πρώτα πιστοποιητικά διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στα επαγγέλματα: Μάγειρας/Μαγείρισσα, Ξενοδοχοϋπάλληλος και Ειδικός/ή Εστιατορίου. Τα πιστοποιητικά, διεθνούς αναγνώρισης, χορηγεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε παρεμβάσεις τους οι επιτυχόντες μίλησαν για την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, τονίζοντας τη σημασία Προγραμμάτων Διττής Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, καθώς σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται στα ξενοδοχεία που εκπαιδεύτηκαν.

Στη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων χορηγήθηκαν επίσης τα αντίστοιχα πιστοποιητικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες οι επιτυχόντες εργάστηκαν και ολοκλήρωσαν την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευσή τους και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία:

 

 • Airotel Alexandros Hotel, Αθήνα
 • Airotel Stratos Vasilikos, Αθήνα
 • Aldemar  Olympian Village, Πύργος Ηλείας
 • Aldemar Royal Mare, Κρήτη
 • Aldemar Knossos Royal, Κρήτη
 • Alexander Beach Hotel & Village  Malia, Κρήτη
 • Aquila Atlantis Iraklio, Κρήτη
 • Atlantica Creta Paradise, Κρήτη
 • Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος
 • Atlantica Kalliston Resort & Spa, Κρήτη
 • Atlantica Sensatori Resort, Κρήτη
 • Elounda Bay Palace, Κρήτη
 • Grecotel Astir  Egnatia, Αλεξανδρούπολη
 • Grecotel Athene Palace, Αθήνα
 • Grecotel Creta Palace, Κρήτη
 • Grecotel Mykonos Blue, Μύκονος
 • Robinson Club Sisi, Αθήνα
 • The Margi Athens, Βουλιαγμένη

Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

The post Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον τομέα του Τουρισμού DUAL Hellas appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Το 2ο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ στη Χαλκιδική

Υπουργοί των ρωσικών περιφερειών & παράγοντες της ρωσικής τουριστικής αγοράς συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των ελληνικών περιφερειών για τις νέες ευκαιρίες   στον τουρισμό και για νέες συνεργασίες τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικό βήμα για την τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και ρωσικών περιφερειών που κινητοποιεί νέα σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε το 2Ο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ, που διεξήχθη στη Χαλκιδική.

Το φόρουμ εγκαινίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και συμμετείχαν 15 υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι   των ρωσικών περιφερειών, και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των ελληνικών περιφερειών, και κορυφαίων   παραγόντων   της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες δράσεις που σχεδίασε και ανέλαβε το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018, και σε συνέχεια αντίστοιχης διοργάνωσης στη Μόσχα τον Ιανουάριο.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η κα Κουντουρά παρουσίασε το ελκυστικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας στην σημαντική για τον τουρισμό μας ρωσική αγορά, και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί το φόρουμ   για να προωθήσουν νέες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες άμεσα και για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτήρισε   το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας, ως μία μεγάλη   γιορτή για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών και την αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών και τόνισε το σημαντικό του ρόλο ως πυλώνα διαπεριφερειακής σύμπραξης με τη στήριξη των φορέων και του ιδιωτικού τομέα.

«Πρόκειται για ένα   επιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας μέσα από το οποίο αναδεικνύουμε νέους ελληνικούς προορισμούς στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, καθώς και τα νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα που προσφέρουν, διευρύνοντας την τουριστική προσφορά μας σε όλη τη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το φόρουμ με στοχευμένες παρουσιάσεις και προγραμματισμένες συναντήσεις θέτει τις βάσεις ώστε στη συνέχεια να επισφραγιστεί με συγκεκριμένες συμφωνίες η τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και των ρωσικών περιφερειών. Και επομένως να εδραιώσουμε μία νέα θετική δυναμική στην τουριστική συνεργασία μας για τα επόμενα χρόνια» επισήμανε η Υπουργός.

Ο   επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, και αναπληρωτής   επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού Ρωσίας Rostourism, κ. Sergey Korneev, χαρακτήρισε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί συνειδητή και σταθερή επιλογή των Ρώσων επισκεπτών, ενώ και για το 2018 τόνισε ότι το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας είναι ισχυρό παρά την τουριστική ανάκαμψη και άλλων γειτονικών προορισμών.

Έγιναν παρουσιάσεις του εθνικού τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και της Ρωσίας και σε ειδικές ενότητες συζητήθηκε η δυναμική ανάπτυξης νέων συνεργασιών από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν   προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των περιφερειών και των τουριστικών αγορών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επισκέψεις των Ρώσων προσκεκλημένων στη Θεσσαλονίκη.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν οι: Olga Sinenko, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού και Περιφερειακής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας,   Anton Pyatovsky, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Νεολαίας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεμέροβο, Marya Badmatsyrenova, Υπουργός Τουρισμού της Δημοκρατίας της Μπουριατίας, Victoria Lapina, Υπουργός Πολιτισμού της Περιφέρειας Κράσνονταρ, Zhanna Malysheva, Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Πολιτισμού της Περιφέρειας Πσκοβ, Yulia Rybakova, διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Γιαροσλάβλ, Pavel Suslov, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Καλούγκα, Οlga Vasilenko,   Υφυπουργός, Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, Yevgeny Rodinov, υφυπουργός και   Διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού του Υπουργείου Επενδυτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Νόβγκοροντ, Anna Statva, Υφυπουργός Πολιτισμού της Περιφέρειας Ομσκ, Sergey Emelyanov, Υπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού και Αρχειοθέτησης της Δημοκρατίας των Κόμι, Yuri Kupiriyanov, Μόνιμος Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας Σακχά (Γιακουτία) του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και Maria Trofimova, Υπουργός Τουρισμού και   Διευθύντρια Τμήματος Προώθησης της Περιφέρειας Τιουμέν.

Επίσης συμμετείχαν εκτός από τον Sergey Korneev, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Rostourism,   οι Olga Sanaeva, Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, Maya Lomidze, Εκτελεστική Διευθύντρια   της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας ATOR,   Gennady Lamshin, Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Alexey Musakin, Γενικός Διευθυντής της «Cronwell Management» και Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Ekaterina Yaranina, Γενική Διευθύντρια της «ACCORD Management Group» και Μέλος του Δ.Σ. της Ρωσικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Taras Demura, Γενικός Διευθυντής της «TT-Travel» και Vladimir Rubtsov, Αναπληρωτής Διευθυντής Προϊόντος και Τιμολόγησης TUI Ρωσίας. Το Φόρουμ κάλυψαν η Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Λένινγκραντ, Ludmila Fomicheva, και εκπρόσωποι Ρωσικών ΜΜΕ.

Από ελληνικής πλευράς   συμμετείχαν επίσης, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου, ο Προϊστάμενος ΕΟΤ Ρωσίας και ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Γ. Μπουτίνας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Π. Κώττας, Κεντρικής Μακεδονίας Αλ. Θάνος, Ηπείρου κ. Στρ. Ιωάννου, Δυτικής Ελλάδας Κ. Καρπέτας με τον κ. Λαυρέντη Βασιλειάδη,   Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής , η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάου με τον Διευθυντή του Τμήματος Τουρισμού κ. Ψυχάρη και τον ειδικό σύμβουλο κ.   Σ. Βαρελά, από την Περιφέρεια Κρήτης ο κ.   Κυριάκος Κώτσογλου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης κ. Σπ. Πέγκας, ο   πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής   κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Άρης Σολούνιας, και εκπρόσωποι των φορέων ΗΑΤΤΑ και ΣΕΤΕ.

Συμμετείχε ακόμη ο κ.Μπόρις Μουζενίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Mouzenidis που είναι ο επίσημος συνεργάτης της ρωσικής πλευράς και συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας, και χορηγός του Φόρουμ. Οι εργασίες του φόρουμ διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, που συμμετείχε επίσης ως χορηγός στην πρωτοβουλία του Φόρουμ και   μεταξύ άλλων ανέλαβε τη φιλοξενία της ρωσικής αποστολής.

Γραφείο Τύπου Υπ. Τουρισμού

The post Το 2ο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ στη Χαλκιδική appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Το Ιταλικό πρόβλημα και η λύση του

Η γειτονική μας χώρα έχει τεράστιο κενό παραγωγικότητας, που δεν αντιμετωπίζεται με παραδοσιακές συνταγές λιτότητας.

 

Του Μιλτιάδη Νεκτάριου*

Στην Ιταλία οι «βάρβαροι» μπήκαν στην πόλη: τα αντισυστημικά κόμματα έχουν κερδίσει το 55%  των ψήφων. Το ερώτημα είναι τί σημαίνει αυτό για την ΕΕ και εάν οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν στην Ιταλία την ίδια μεταχείριση που επέβαλαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, κλπ.

Με σχέση χρέους/ΑΕΠ στο 132%, μία πολιτική αναταραχή μπορεί να  δώσει το σήμα στις αγορές να επαναξιολογήσουν το αξιόχρεο της χώρας. Ο  ESM δεν έχει τις δυνατότητες να χειριστεί ένα τόσο μεγάλο θέμα και, επομένως, πρέπει να αναλάβει η ΕΚΤ.

Η Ιταλία έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες συντάξεων στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα. Εκεί ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισφέρει στο σύστημα συντάξεων ένα ποσό που ανέρχεται στο 30% των κρατικών δαπανών (χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους). Οι επίσημες αναλογιστικές εκτιμήσεις αποπνέουν άρωμα Ελλάδας: εκτιμάται ότι οι δαπάνες συντάξεων θα είναι σταθερές μέχρι το 2040 και μετά θα μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, επειδή υποτίθεται ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας κατά 1,75% ετησίως, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες.

Η «ελληνική» συνταγή των Βρυξελλών  για επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν έχει έρεισμα στην περίπτωση της Ιταλίας, διότι η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία 20 χρόνια (με εξαίρεση το 2009). Καμμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν είχε τέτοιες επιδόσεις. Το μεγάλο δημόσιο χρέος δεν προέκυψε, επομένως, από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά προέρχεται από την περίοδο πριν το 1980.

Το πρόβλημα της Ιταλίας –και όχι μόνον– είναι ότι δεν είχε καμμία ουσιώδη οικονομική ανάπτυξη μετά την είσοδο στο ευρώ και μέχρι σήμερα. Το ΑΕΠ το 2017 ήταν το ίδιο, σε πραγματικούς όρους, με το ΑΕΠ τού 2003. Μία προσομοίωση μπορεί να βοηθήσει να αντιληφθούμε την ουσία της υπόθεσης. Εάν η Γαλλία είχε τα ίδια πρωτογενή πλεονάσματα που είχε η Ιταλία κατά την περίοδο 2000-2017, τότε σήμερα η σχέση χρέους/ΑΕΠ της Γαλλίας θα ήταν στο 45% αντί το πραγματικό που είναι 97%. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία είχε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από την Ιταλία στην ίδια περίοδο.

Το μάθημα για την Ιταλία είναι ότι πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και αυτό δεν μπορεί να γίνει με την δημιουργία δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Τα προβλήματα της Ιταλίας, όπως και της Ελλάδας, δεν προέρχονται από την πλευρά της Ζήτησης, αλλά από την πλευρά της Προσφοράς και είναι το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας. Την περίοδο 2000-2017 η Ιταλία είχε μέση ετήσια μείωση της παραγωγικότητας εργασίας 0,1%, ενώ είχαν μέση ετήσια αύξηση 0,6% η Ισπανία, 0,7% η Γερμανία και 0,8% η Γαλλία. Παράλληλα, το δημογραφικό πρόβλημα της Ιταλίας, όπως και στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 0,5-1% στις επόμενες δεκαετίες.

Επομένως,  για την Ιταλία η μόνη σωστή οικονομική στρατηγική είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και σε αυτόν το στόχο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι συστάσεις των Βρυξελλών. Το πρόβλημα για την Ιταλία, όπως και για την Ελλάδα, είναι ότι έχει μεγάλο αριθμό οικογενειακών επιχειρήσεων, μεσαίου και μικρού μεγέθους, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως του ιταλικού βορρά, οι οποίες είναι πλήρως ανταγωνιστικές.

Οι διάσημοι Ιταλοί οικονομολόγοι Bruno Pellegrino και Luigi Zingales που διδάσκουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι η μεγάλη απόσταση στην παραγωγικότητα που χωρίζει τις πολυπληθείς οικογενειακές επιχειρήσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές δεν ερμηνεύεται ούτε από τις τομεακές πολιτικές, ούτε από τις πιστωτικές πρακτικές, ούτε από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας. Κατ’ αυτούς, η κύρια αιτία της ιταλικής οικονομικής δυσπραγίας είναι το οικογενειακό μάνατζμεντ και η τάση να ανταμείβεται η αφοσίωση  και όχι η αποδοτικότητα στον εκτεταμένο τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις συνεπάγονται ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων ιταλικών επιχειρήσεων και όχι σε προτάσεις για  πολιτικές λιτότητας. Οι πολιτικές αυτές θα έχουν μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα, διότι και η ελληνική οικονομία έχει παρόμοιες δομές αναποτελεσματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρειάζονται καινοτόμες ιδέες ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας από την Ιταλία είναι  ότι η χώρα μας είχε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα  για πολύ μεγάλες περιόδους, τα οποία όμως έχουν πλέον τιθασευτεί με τα αλλεπάλληλα Μνημόνια.

Η νέα φάση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει ένα κοινό παρονομαστή με την Ιταλία: αφ’ ενός, την ανασυγκρότηση του εκτεταμένου τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  στο εσωτερικό και, αφ’ ετέρου,  την δημιουργία μεγάλων ανταγωνιστικών  μονάδων με εξωστρεφή προσανατολισμό. Στις επικείμενες εκλογές, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να παρουσιάσουν τις στρατηγικές τους για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

The post Το Ιταλικό πρόβλημα και η λύση του appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Β. Αποστόλου από τη Νάξο: Αναγκαιότητα η συγκρότηση μιας ενιαίας Κυκλαδικής παραγωγικής ταυτότητας

Επίσκεψη στη Νάξο πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο των εργασιών της Συνεδρίας για την «Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» του 15ουΣυνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιο και Ν. Μανιό και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκε το Φράγμα Τσικαλαριού όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του εγγειοβελτιωτικού έργου.

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο που εντάσσεται στα έργα του ΠΑΑ, θα αποτελέσει έργο πνοής για το νησί, καθώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα λειψυδρίας στον πρωτογενή τομέα, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει δυσχέρειες με την επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες.

Στη συνέχεια ο Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΕΑΣ Νάξου όπου ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία έχει δυναμική παρουσία στην παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων (γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, κεφαλοτύρι, κρέμα γάλακτος, βούτυρο κ.ά), καθώς και στην παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου και στην καλλιέργεια πατάτας. Αμέσως μετά ο κ. Αποστόλου πραγματοποίησε επισκέψεις σε μεταποιητικές μονάδες του νησιού.

Στις παραπάνω συναντήσεις του με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου της Νάξου, ο Υπουργός,  μεταξύ άλλων, επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός  νέου παραγωγικού μοντέλου που θα πρέπει να στηριχθεί και στη συνθετική αξιοποίηση των κοινών ή ξεχωριστών παραγωγικών δυνατοτήτων όλων των νησιών των Κυκλάδων, ώστε να προκύπτουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες ή υποδομές, με κυκλαδική προστιθέμενη υπεραξία.  «Με τη συγκρότηση μιας ενιαίας Κυκλαδικής παραγωγικής ταυτότητας, θα διαμορφωθούν νέα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα καθιερώνουν τις Κυκλάδες ως μια ισχυρή δύναμη της αγοράς» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Το απόγευμα ο κ. Αποστόλου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην Αγροτική Συνεδρία του 15ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο «Οι Κυκλάδες στην Πρώτη Γραμμή», που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου στην Νάξο.

ΥΠΑΑΤ

The post Β. Αποστόλου από τη Νάξο: Αναγκαιότητα η συγκρότηση μιας ενιαίας Κυκλαδικής παραγωγικής ταυτότητας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Τουρισμός, βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον στη Νότια Ευρώπη

 • Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων  στην εκδήλωση της GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 • Το τουριστικό άλμα σε Ελλάδα και Κύπρο, οι παρενέργειές  του στο  περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις και οι εναλλακτικές πολιτικές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/5) στις  Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η  εκδήλωση που διοργάνωσαν τρεις εθνικές αντιπροσωπείες της πολιτικής ομάδας  της Αριστεράς (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία), με θέμα  «Τουρισμός, βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον στη Νότια Ευρώπη». Την ευθύνη της διοργάνωσης  είχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Κούνεβα, από την πλευρά της Ελλάδας και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Ν. Συλικιώτης  και Τ. Χατζηγεωργίου.

«Ως Αριστερά οφείλουμε να έχουμε στο επίκεντρο τις συνθήκες που απασχολούνται οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό θα πρέπει ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων, με σεβασμό στο περιβάλλον, με αξιοπρεπείς και μόνιμες θέσεις εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα», τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Ν. Συλικιώτης.

«Θέλουμε να εξελίξουμε το τουριστικό προϊόν προς όφελος όλων, και αυτών που το απολαμβάνουν και αυτών που το προσφέρουν», είπε  η Κ. Κούνεβα, καλωσορίζοντας την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τους άλλους ομιλητές της εκδήλωσης και συνέχισε: «Έχει περάσει η εποχή που ο Νότος σήμαινε μόνο ‘ήλιο και θάλασσα’. Ο ήλιος και η θάλασσα έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση των καταπληκτικών τοπίων, των υπέροχων τροφών και στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού που τα εντυπωσιακά απομεινάρια του μας προκαλούν ακόμη θαυμασμό. Αν δεν καταφέρουμε λοιπόν να αναδείξουμε όλα αυτά μαζί, χάνουμε μέρος της χαράς και το όφελος του πολιτισμού».

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα παρενέβη στην  εκδήλωση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης: «Για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε υψηλά πρότυπα, να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και να ενισχύσουμε τις τουριστικές ροές που συμβάλλουν στην οικονομία… Όλες οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να ενθαρρύνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και το εργατικό δυναμικό, αλλά και -πολύ σημαντικό- την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να προσφέρουμε αξιόπιστες ευκαιρίες, και όλες οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται πρωτίστως τα βασικά μας κοινωνικά πρότυπα», είπε ο Δ. Παπαδημούλης.

««Έχουμε εργαζόμενους έξυπνους και μορφωμένους που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Όμως δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε. Αντιθέτως θα πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Ευτυχισμένοι εργαζόμενοι σημαίνει ταυτόχρονα και ευτυχισμένοι πελάτες», τόνισε στο δικό του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο  ευρωβουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

«Το 2017 είχαμε 30 εκατ. αφίξεις και ρεκόρ εσόδων. Το 2018 έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 3 εκατ. αφίξεις. Στην απασχόληση σημειώθηκε ρεκόρ 17 ετών», τόνισε η  υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, βασική  ομιλήτρια της εκδήλωσης της GUE/NGL. «Κύριο μέλημά μας, όμως», είπε η κ. Κουντουρά, «είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Αξιοποιούμε την γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας, με τη νησιωτικότητα και τον ορεινό όγκο της. Επιμηκύναμε την τουριστική περίοδο, προβάλλαμε νέους προορισμούς, ενισχύσαμε τις παραδοσιακές αγορές και ανοιχτήκαμε σε νέες, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Ινδία. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει όχι μόνο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, αλλά να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις συλλογικές συμβάσεις. Το να υπάρχει ικανοποίηση στον χώρο εργασίας είναι προϋπόθεση για ικανοποιημένους ταξιδιώτες».

«Στην Κύπρο έχουμε 4,3 τουρίστες ανά κάτοικο. Έχουμε χαρακτηρίσει τον τουρισμό βαριά βιομηχανία. Αλλά πώς μοιράζονται τα αποτελέσματά της, πώς εξασφαλίζεται η αειφορία;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Γρηγορίου, μέλος ΔΣ Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, της ΚΕ του ΑΚΕΛ και συνδικαλιστής, που επεσήμανε την ανάγκη απεξάρτησης  από τους tour operators, αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού και ενοικίασης και καταπολέμησης  της αδήλωτης εργασίας και των πολύ χαμηλών μισθών, που αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα.

Η  κ. Άννα Αθανασοπούλου, Επικεφαλής της Μονάδας των Ανερχόμενων Μορφών Δημιουργικής Παραγωγής στον Τουρισμό (Κομισιόν), τόνισε ότι  η Ευρώπη, με πάνω από 500.000.000 αφίξεις τουριστών, παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. «Ο κλάδος κατάφερε να παραμείνει ανθεκτικός στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Φέρνει νέες θέσεις εργασίας, πάνω από 25.000.000 είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και σε άλλους τομείς όπως στον πολιτισμό, στη ψυχαγωγία, στις μεταφορές στις κατασκευές».

Στην επόμενη ενότητα της εκδήλωσης, με θέμα «Ποιοτική  εργασία για ποιοτικό τουρισμό», η  εργατολόγος  Μαργετίνα Στεφανάτου έφερε στο πρώτο πλάνο τη  σκοτεινή  πλευρά της τουριστικής ανάπτυξης:. «Στον τουρισμό και επισιτισμό απασχολούνται 400.000, οι 136.00 είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Συνδικαλισμένοι είναι μόνο 23.000. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την εφαρμοσιμότητα των συμβάσεων. Από το 2012 η κλαδική σύμβαση δεν δεσμεύει τους εργοδότες που δεν είναι μέλη της αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης. Έτσι, με μια απλή αποχώρηση από την ένωσή του, κάθε ξενοδόχος δεν δεσμεύεται από τη σύμβαση. Η τοπική ένωση ξενοδόχων Ηρακλείου αυτοδιαλύθηκε για να μην εφαρμόζει τη σύμβαση.  Συνολικά,  οι συμβάσεις στον κλάδο έχουν κρατηθεί χάρη στην διαλλακτικότητα της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων. Αλλά αυτό δεν εγγυάται εφαρμογή τους. Χρειάζεται η πολιτεία να την εγγυηθεί νομοθετικά».

Ανάλογη εικόνα μετέφερε για τις εργασιακές σχέσεις  στον κυπριακό τουρισμό ο Νεόφυτος Τιμήνης, από την Παγκύπρια Ένωση Εργαζομένων. «Η εργοδοσία με αφορμή την κρίση και την επιβολή των Μνημονίων βρήκε την καλύτερη ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Εξοργιστική ήταν η απαίτησή της να δοθεί άδεια εργασίας σε φοιτητές και εργαζόμενους από τρίτες χώρες, με στόχο  την  επιβολή εργασιακής ζούγκλας στον χώρο του τουρισμού».

Παρεμβαίνοντας  στο σημείο αυτό, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα επανέφερε την πρόταση που  έχει διατυπώσει με την  Ισπανίδα ευρωβουλευτή Τάνα Γκονζάλες να θεσπιστεί «ένα σήμα δίκαιων εργασιακών σχέσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις  που  εφαρμόζουν τις  συμβάσεις και το εργατικό δίκαιο», πρόταση που  επικροτήθηκε από τους  παρευρισκόμενους.

«Εναλλακτικός και Θεματικός Τουρισμός προς όφελος της Οικονομίας και του Περιβάλλοντος» ήταν το θέμα της τρίτης ενότητας της εκδήλωσης.

Τι πραγματικά είναι εναλλακτικός τουρισμός σκιαγράφησε ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ: « Ένας βασικός ορισμός περιλαμβάνει τη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, την αυθεντικότητα της εμπειρίας και την  τοπικότητα. Η τουριστική εμπειρία είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τον ήλιο και τη θάλασσα. Ο τουρισμός πλέον είναι η αναζήτηση εμπειρίας, σε συνδυασμό με το στοιχείο της αυθεντικότητας», είπε ο κ. Κικίλιας και παρουσίασε σχετικές πρωτοβουλίες του  ΣΕΤΕ όπως το wine bearing στην Κρήτη, τους γαστρονομικούς προορισμούς και τα γαστρονομικά δίκτυα στην Τήνο, την Αιγιαλεία και αλλού.

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα, ο Κώστας Κώστα, Κύπριος Βουλευτής, επεσήμανε ότι «το μοντέλο του μαζικού τουρισμού «ήλιος και θάλασσα” δεν μπορεί να προσφέρει τουρισμό όλον χρόνο, παρά από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. O εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός προσφέρεται για όλους τους μήνες του χρόνου».

Τελευταίος ομιλητής  ο  καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Φώτης Κιλιπίρης παρουσίασε τις βασικές αρχές της  αειφόρου ανάπτυξης που ενσωματώνει ο εναλλακτικός τουρισμός, με βασικότερη τη συμμετοχή  της τοπικής  κοινωνίας. «Πόσο πραγματικά ωφελείται η τοπική κοινωνία; Μένει κάποιο εισόδημα ή το κέρδος είναι απλά μια μικρή απασχολησιμότητα;  Μιλάμε για μια νέα φιλοσοφία στον τουρισμό», είπε ο κ. Κιλιπίρης.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης η Κωνσταντίνα Κούνεβα είπε μεταξύ άλλων: «Λέμε όλοι ΝΑΙ στην προσεκτική ανάπτυξη που δεν καταστρέφει το περιβάλλον. Στις συνεργασίες μεταξύ τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών. Στην επέκταση του χρόνου της τουριστικής περιόδου. Στην ενίσχυση του θεματικού τουρισμού. Στην καλύτερη κατάρτιση του προσωπικού. Αλλά δεν  είναι δυνατό να ανεχτούμε άλλο την  κακή κατάσταση  στις εργασιακές σχέσεις. Επαναλαμβάνω την πρότασή μου: Δίπλα στα σήματα καλών πρακτικών όπως το Eco label, να υιοθετήσουμε ένα σήμα, θα μπορούσε να είναι ένα ‘γάντι’, το οποίο να πιστοποιεί πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ».

 

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση σε webstreaming εδώ:

http://web.guengl.streamovations.be/index.php/event/stream/tourism-sustainable-development-and-environment-in-south-europe

Εδώ, σύντομη συνέντευξη της Ε. Κουντρουρά:

https://www.youtube.com/watch?v=7nWmqcNms7o  

Εδώ η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα:

https://www.youtube.com/watch?v=m6qOF9JcoIU

Εδώ το μήνυμα του Δ. Παπαδημούλη:

https://www.youtube.com/watch?v=sPb0wy-eCg8&feature=youtu.be

Εδώ το μήνυμα του Σ. Κούλογλου:

https://www.youtube.com/watch?v=4WoZdNhhnI0&feature=youtu.be

Vasileios-Vlasios KATSARDIS

The post Τουρισμός, βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον στη Νότια Ευρώπη appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Στο μικροσκόπιο το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum (www.technology-forum.eu), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek» (http://thessweek.gr/ ).

Για ακόμη μία χρονιά παρουσιάστηκαν από παραγωγικούς φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σημαντικές τεχνολογίες αιχμής, ενώ καταδείχθηκε η σημασία του Technology Forum για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων (εταιριών Πληροφορικής και Βιομηχανιών) και των ερευνητικών οργανισμών (Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων), καθώς και η συμβολή του στην αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που αυτοί διαθέτουν.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, το TechnologyForum είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή  του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο MilanSolaja, εκπροσωπώντας το cluster των εταιριών πληροφορικής στις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της διεθνοποίησης όλων των δράσεων τόσο των φορέων που συμμετείχαν στο TechnologyForum όσο και των υπολοίπων.

Αναφορά στις ψηφιακές λύσεις που παρέχει η Εθνική Tράπεζα έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Στυλιανός Λουτζίδης, που ήταν ο Πλατινένιος Χορηγός του TechnologyForum.

Το σημαντικό πρόβλημα της δημοσίευσης και διάδοσης παραπλανητικού περιεχομένου ήταν το ζήτημα που αναδείχθηκε στην ενότητα «The Era of Fake News: Minsinformation and Disinformation on the Internet». Tαfakenews λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, γίνονται πιο πολύπλοκα και έχουν σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Ο JochenSpangenberg, από την DeutcheWelle, και ο Συμεών Παπαδόπουλος, από το  ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, αναφέρθηκαν σε σύγχρονες προσεγγίσεις και μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση και την επαλήθευση περιεχομένου από κοινωνικά δίκτυα και μέσα. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαρρής, από το AthensTechnologyCenter, έκανε επίδειξη υπηρεσιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Στις πολλαπλές εφαρμογές του blockchain αναφέρθηκε ο SeniorResearcher του ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, Δρ. Κωνσταντίνος Βότης, μιλώντας στην ενότητα «Blockchain». Ο κ. Βότης επισήμανε ότι «το blockchain αποτελεί αναμφίβολα μια μεγαλοφυή εφεύρεση της εποχής μας, η οποία, αν και αρχικά προοριζόταν για τα ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin), πλέον βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, η ενέργεια κ.λπ. Δεδομένου ότι το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρήσεων που αφορούν συναλλαγές σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger), εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών αυτών».

Στην ενότητα «MachineLearning and Data Mining» (Μηχανική Μάθηση και Εξόρυξη Δεδομένων), έγινε αναφορά στη χρήση αλγορίθμων εξόρυξης δεδομένων από τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαπάρα, ο οποίος παρουσίασε καινοτόμες μεθόδους για την αποφυγή της πόλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, έγινε αναφορά σε συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης από τον AleksandarUbavkov, Περιφερειακό Διευθυντή της MusalaSoft στην ΠΓΔΜ, ο οποίος έδωσε έμφαση στην τεχνολογία «βαθιάς» μάθησης (deeplearning) που εφαρμόζεται στην εξαγωγή γνώσης από πολλά δεδομένα. Τέλος, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Λογισμικού της Elikosoft, PetarPetrovski, εξήγησε πως η μηχανική μάθηση συνδυάζεται με το «Διαδίκτυο των Αντικειμένων» (Internet of Things) σε βιομηχανική κλίμακα και προχώρησε σε πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών.

Στην ενότητα «Smart Cities», ο Διευθυντής της εταιρείας TechnologyPartnershipdoo, SavaZxivanovich, παρουσίασε την πλατφόρμα έξυπνων πληρωμών που εφαρμόστηκε στην πόλη του Βελιγραδίου. H Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αθηνά Βακάλη, αναφέρθηκε στα δεδομένα που παράγονται και στην επεξεργασία τους κατά την εφαρμογή/ λειτουργία μιας έξυπνης πόλης, δίνοντας επιπλέον έμφαση στα συμπεράσματα που μπορεί να προκύψουν από την ανάλυσή τους, ενώ ο Αθανάσιος Τρυφερίδης, ερευνητής από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, παρουσίασε το φιλόδοξο ερευνητικό έργο IRIS, στο πλαίσιο του Η2020, όπου 43 εταίροι από 9 χώρες εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις έξυπνων πόλεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η κινητικότητα και η καθημερινότητα του πολίτη.

Στην ενότητα «BigData», ο MaxGurvits έκανε μία εισαγωγή στα BigData ή αλλιώς «Μεγάλα Δεδομένα», τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι σχεδόν αδύνατον να επεξεργαστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους, ενώ ο Γρηγόρης Χατζηκώστας αναφέρθηκε στις εφαρμογές των BigData στον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρώπης. Επίσης, ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Γούναρης, παρουσίασε τις υπολογιστικές τεχνικές που διαχειρίζονται τον όγκο και την πολυπλοκότητα των δεδομένων σήμερα και τις αποδοτικές και καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας των μεγάλων δεδομένων.

Στην ενότητα «Internet of Things – ΙοΤ (Διαδίκτυο των Αντικειμένων)», έγινε αναφορά από τον Dr. JohnVardakas (SeniorResearcher, IquadratInformatica, Spain) σε ένα νέο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, ο Dr. Vardakas αναφέρθηκε στην πλατφόρμα IoT με χρήση τεχνολογιών 5ης γενιάς (5G), καθώς και στην έννοια του «superblock», το οποίο χρησιμοποιείται στη μελέτη περίπτωσης (casestudy) της Βαρκελώνης και στις προσπάθειες για μετατροπή της σε έξυπνη πόλη (smartcity). Επίσης, ο Δρ. Κώστας Βότης, από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν στη χρήση των τεχνολογιών Internet of Things για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης (κυρίως πολιτών της τρίτης ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα) και εστίασε σε συγκεκριμένες εφαρμογές, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Η2020 ACTIVAGE. Τέλος, ο CEO & Co-Founder, HAM Systems, Greece, Παναγιώτης Πάμπαλος, αναφέρθηκε στις εφαρμογές με τις οποίες επιτυγχάνεται, με εύκολο τρόπο μέσω φωνητικών εντολών, η αλληλεπίδραση με ένα έξυπνο σπίτι και ο έλεγχος των οικιακών συσκευών.

Ο HenryHatton, Υπεύθυνος Πωλήσεων Ελλάδος της Εbury που έχει έδρα το Λονδίνο, επισήμανε τις λύσεις που έχει αναπτύξει η εταιρία Ebury στη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Ιωάννης Καπλάνης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει ο ΟΒΙ στην καινοτομία και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα γραφεία του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

To φόρουμ ολοκληρώθηκε με το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, MατρώναΚυπριανίδου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του BBS ICT Cluster, MilanSolaja, ο Πρόεδρος των Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Κωστής Καγγελίδης, και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Απόστολος Αιγυπτιάδης.

Τα κύρια αντικείμενα της συζήτησης ήταν οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί ή αναμένεται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των 20 φορέων-οργανωτών του 5ου TechnologyForum και πoιο είναι το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις B2B έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες, ερευνητές και ενδιαφερομένους να μοιραστούν νέες ιδέες και να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματικούς και ερευνητικούς εταίρους από άλλες χώρες. Συμμετείχαν 40 άτομα από 7 χώρες και οργανώθηκαν από το Δίκτυο Πράξη (https://technologyforum2018.b2match.io/).

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι είκοσι φορείς που συνέπραξαν στοφετινόTechnologyForum ήταν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ), το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το Δίκτυο Πράξη  (ΔΠ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Οργανισμός EnterpriseGreece (EG), το Υπουργείο  Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Δίκτυο The Balkan and Black Sea ICT ClustersNetwork (ICT-BBS), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΕΠΥ).

The post Στο μικροσκόπιο το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Η ελληνική βιομηχανία, με πέντε εκθέτες, στην έκθεση “HANNOVER MESSE” και τρεις στην έκθεση CeMAT

Δυναμικά παρούσα με πέντε εκθέτες δήλωσε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Σημείο Συνάντησης Βιομηχανικής Τεχνολογίας, HANNOVER MESSE, που πραγματοποιήθηκε 23 με 27 Απριλίου 2018, στο Αννόβερο της Γερμανίας παράλληλα -για πρώτη φορά- με την CeMAT, τη Διεθνή Έκθεση για Intralogistics & Logistics.

Ειδικότερα, στην HANNOVER MESSE από την Ελλάδα, και σε εκθεσιακή επιφάνεια 154 τ.μ., συμμετείχαν οι εταιρίες: Antonios Voulgarelis & Co. E.E. «Voulgarelis Tooling», CERTH / ITI Centre for Research and Technology Hellas, Hellenic Cables S.A., Koutsogiannis Ltd. Steel Workshop και ZENITH – DIMITRAKOPOULOS CH.& Co.. Επίσης στην έκθεση συμμετείχε και η κυπριακή εταιρία Raycap Marketing Services Limited. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έκθεση CeMAT ήταν οι: Helm Hellas S.A., INTRA CONN CONNECTORS A.E. και Systems Sunlight S.A..

«Ολοκληρωμένη βιομηχανία – Connect & Collaborate» ήταν το θέμα των δύο εκθέσεων HANNOVER MESSE και CeMAT. Κατά τη διάρκειά τους, 210.000 επαγγελματίες επισκέπτες ενημερώθηκαν σχετικά με τις καινοτομίες 5.800 εκθετών απ’ όλο τον κόσμο που έλαβαν μέρος σε αυτές. Θέματα όπως η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη, οι βιομηχανικές πλατφόρμες πληροφορικής, η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τα ηλεκτρικά κινητικότητας, η χρήση της ρομποτικής και των αυτόνομων συστημάτων παραγωγής και intralogistics και ο ρόλος του ανθρώπου στα δικτυωμένα εργοστάσια συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν στα περίπτερα των εκθετών. Η τιμώμενη χώρα, το Μεξικό, παρουσιάστηκε στη φετινή διοργάνωση ως καινοτόμος επιχειρηματικός εταίρος και βιομηχανικός χώρος, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον.

Η HANNOVER MESSE υποδέχτηκε φέτος στην τελετή έναρξης την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Μεξικού Πένα Νίτο και απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι το παγκόσμιο κίνημα της βιομηχανίας 4.0 έχει στην έκθεση αυτή το σπίτι του. Τα προηγμένα δίκτυα δημιουργίας αξίας, οι νέες μορφές συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής και η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ψηφιοποίησης και της δικτύωσης, τα οποία για άλλη μια φορά παρουσιάστηκαν στο Αννόβερο.

Από τους 210.000 επισκέπτες, περισσότεροι από 70.000 προέρχονταν από το εξωτερικό. Έτσι, το ποσοστό των διεθνών επισκεπτών έφτασε το 30%.

Η επόμενη HANNOVER MESSE θα ανοίξει τις πύλες της από 1 έως 5 Απριλίου 2019 και αυτή τη φορά τιμώμενη χώρα θα είναι η Σουηδία. Η επόμενη CeMAT θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Απριλίου 2020, και πάλι παράλληλα με την HANNOVER MESSE.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, επίσημος αντιπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού του Αννοβέρου Deutsche Messe AG για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει ότι κάθε ενδιαφερόμενος, για να συμμετάσχει στις επόμενες εκθέσεις, μπορεί να επικοινωνεί για πληροφορίες και για την αίτηση συμμετοχής στο τηλ. 210 6419019, καθώς και να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της έκθεσης http://www.german-fairs.gr και http://www.hannovermesse.de/home

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Η ελληνική βιομηχανία, με πέντε εκθέτες, στην έκθεση “HANNOVER MESSE” και τρεις στην έκθεση CeMAT appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Παγκόσμιο Φόρουμ για την Γεωργία: «Ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία και τα τρόφιμα: αποκομίζουμε τα οφέλη»

(Digital technologies in food and agriculture: reaping the benefits).

Στις 14 και 15 Μαΐου 2018, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Γεωργία που διοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με αντικείμενο τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία και τα τρόφιμα, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης.

Κατά τη διάρκειά του, συζητήθηκαν οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο αγροτροφικό σύστημα με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και την συλλογή δεδομένων, καθώς και οι συνέπειές τους στην χάραξη πολιτικών.  Συμμετείχαν ομιλητές από όλες τις χώρες και από όλο το φάσμα των, εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, παραγόντων και  διερευνήθηκαν ειδικότερα ζητήματα, από το είδος των νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέχρι τις απαραίτητες πολιτικές που απαιτούνται για την υιοθέτησή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση για τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις κανονιστικές ρυθμίσεις για την διασφάλιση της εμπιστοσύνης, διαφάνειας και ιχνηλασιμότητας στο αγροτροφικό σύστημα, τόσο στο εσωτερικό μιας χώρας, όσο και στις διεθνείς εμπορικές της σχέσεις, καθώς και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όχι μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτροφικού τομέα αλλά και για την βελτίωση του σχεδιασμού, εφαρμογής και παρακολούθησης των αγροτικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ενώ επισημάνθηκε  η συμβολή τους στον σχεδιασμό εργαλείων για την διαχείριση του κινδύνου στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος, στο φόρουμ αναδείχθηκαν και μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην ιδιοκτησία, την αξιοπιστία και τον έλεγχο των δεδομένων και τους κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με πιθανή συνέπεια  την ενίσχυση των ανισοτήτων εντός του ίδιου του αγροτροφικού τομέα.

«Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν την ανάγκη μιας διευρυμένης συζήτησης και στη χώρα μας, όπου αυξάνονται τόσο οι επιχειρηματικές,  όσο και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρήσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον ελληνικό αγροτροφικό τομέα. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τον σχεδιασμό, το κανονιστικό πλαίσιο και την διασύνδεση των πολιτικών, που θα μας επιτρέψουν να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη και να αποφύγουμε πιθανούς κινδύνους», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας κ.  Κασίμης.

ΥΠΑΑΤ

The post Παγκόσμιο Φόρουμ για την Γεωργία: «Ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία και τα τρόφιμα: αποκομίζουμε τα οφέλη» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..