Τρίτη, Αύγουστος 14, 2018

Συνεχίζεται η επί είκοσι χρόνια «φαγούρα» για τα ακόμα «κλειστά επαγγέλματα»!

Το βδελυρό χρονικό των προκλητικών σκοπιμοτήτων  και της στρουθοκαμηλικής στάση όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες από το 2000 απέφευγαν, όπως το διάβολος το λιβάνι, την αντιμετώπιση του μείζονος διαρθρωτικού προβλήματος, προτιμώντας αντ΄ αυτού  περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση παλαιών και επιβολή νέων φόρων

Του Δημήτρη Στεργίου

Είχα την εντύπωση πως σε αυτά τα είκοσι περίπου τελευταία χρόνια στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δηλαδή στο ευρώ, στα τελευταία 11 χρόνια σε δεινή νομισματική και οικονομική κρίση,  στα τελευταία εννιά χρόνια στα  περιβόητα Μνημόνια που πρόβλεπαν εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικά μέτρα ως προαπαιτούμενα, θα είχε «κλείσει» το θέμα των «κλειστών επαγγελμάτων» , δηλαδή θα είχε  σταματήσει  ένα εφιαλτικό αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό ταμπού, που στερεί την ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ από πολλά δις. ευρώ . Δηλαδή,  θα είχε σταματήσει η  επί δεκαετίες σκληρή ταλαιπωρία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, της ανάπτυξης και των πολιτών από ένα μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα, όπως και και τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

Α, δε! Διότι, όπως προκύπτει από  πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό που έγινε σε όλα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ήταν οι άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, η αύξηση παλαιών και η επιβολή νέων φόρων, την οποία ήδη δεν άντεχε η ελληνική οικονομία ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 λόγω του φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη, ως ισοδύναμα μέτρα για όλα αυτά που δεν τολμούσαν να προωθήσουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που τα υπέγραφαν, όπως  είναι οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία, στα εργασιακά, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στις ομαδικές, ώστε  ώστε, όπως επιμόνως τονιζόταν και τονίζεται,  η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Αθήνα  να διατηρήσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και μετά την έξοδό της από τα μνημόνια τον Αύγουστο , τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει και σε νέες μεταρρυθμίσεις.  Δηλαδή, επιμένει  στην απελευθέρωση  ορισμένων επαγγελμάτων, όπως μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.α., την απελευθέρωση της αγοράς οικοδομικών υλικών αλλά και στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές,  την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων επενδύσεων, με την  οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Κι έτσι πήγαν χαμένα άλλα είκοσι χρόνια! Διότι, η «ιστορία» για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων άρχισε από τα μέσα του 2000, δηλαδή πριν από 19 χρόνια, αλλά σε όλη αυτήν την περίοδο τα δύο μεγάλα κόμματα στην αρχή, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα, με προκλητικές σκοπιμότητες και με ιδιαίτερα απίστευτη στρουθοκαμηλική στάση ως κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «σφύριζαν αδιάφορα»! Ως αντιπολίτευση απέφευγαν,  όπως «ο διάβολος το λιβάνι», να αναφερθούν στο θέμα (κομματικό κόστος), μολονότι λαλίστατα για όλα τα άλλα θέματα (ακόμη και ευρωβουλευτές τους απείχαν από ψηφοφορία σχετικής οδηγίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!!!), ενώ ως κυβέρνηση έσπευδαν , με επικοινωνιακούς ελιγμούς, να κάνουν δήθεν  το χατίρι της τρόϊκας για να παίρνουν  τις δόσεις των … δανείων!

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ζητούσαν τα «ρέστα» το ένα κόμμα από το άλλο, που κυβέρνησαν  τη χώρα επί τριάντα περίπου χρόνια για το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα των «κλειστών επαγγελμάτων». Αφορμή για το νέο «τροϊκό πόλεμο» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων απετέλεσαν οι σχετικές δηλώσεις του  τότε εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Πάνου Παναγιωτόπουλου με τις «συμβουλές» και τις επιφυλάξεις του κόμματος σχετικά με τον τρόπο που προσπαθεί να «ανοίξει» τα επαγγέλματα αυτά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στις δηλώσεις αυτές απάντησε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Γιώργος Πεταλωτής, εγκαλώντας μάλιστα τη Νέα Δηοκρατία ότι ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για το πρόβλημα αυτό. Τις δηλώσεις αυτές αναπαρήγαγε στο Κεντρικό Δελτίο του Mega και η συνάδελφος, σημερινή εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία κι αυτή είπε τα ίδια για τη Νέα Δημοκρατία, ότι δηλαδή δεν έκανε …  τίποτε για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό!!!

Συγκεκριμένα, ο Πεταλωτής δήλωσε τα εξής: «Θα ήταν ευπρόσδεκτες οι συμβουλές της ΝΔ για την αντιμετώπιση του μεγάλου και σοβαρότατου, για την κοινωνία και την οικονομία θέματος των κλειστών επαγγελμάτων, εάν επί έξι χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα το είχαν προσεγγίσει έστω και ακροθιγώς. Τους ενημερώνουμε, πάντως, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις άλλες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, δρομολόγησε και υλοποιεί το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, με σοβαρότητα, μέτρο, διαβούλευση και εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και σε αυτό το ζήτημα είναι αυτονόητη, φέρνοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα και με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον, μεριμνώντας για όλες τις παραμέτρους του σοβαρού αυτού ζητήματος. Για να υπάρξει, επιτέλους, κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, με προσιτές αμοιβές και δυνατότητα πρόσβασης νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα που μέχρι τώρα είχαν περιορισμούς, που προφανώς δεν συνάδουν με μια χώρα η οποία επιθυμεί να προοδεύσει».
Ουδέν αναληθέστερον από όλα αυτά. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, η οποία πιεζόταν όσο καμιά άλλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό με τη δέουσα τόλμη και αποφασιστικότητα, αλλά και από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ, που ως αντιπολίτευση επετίθετο με τις γνωστές πολύωρες συνεντεύξεις Τύπου αντίστοιχων Οικονομικών και Κοινωνικών Τομέων του εναντίον της Νέας Δημοκρατίας (ακρίβεια, τιμές βενζίνη, φτώχεια, χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα τραπέζια, τιμή  … γαλοπούλας και … ντομάτας κλπ) σπανίως αναφερόταν στο «καυτό» αυτό θέμα, είτε με προτάσεις, είτε με αυτά που λέει σήμερα ως κυβέρνηση για «κοινωνική δικαιοσύνη», για «ποιότητα στις υπηρεσίες», για «δημόσιο συμφέρον» που συνεπάγεται το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων». Και οι λόγοι ήταν προφανείς: Πρώτον, προσπαθούσε να αποφύγει το γνωστό κομματικό κόστος, όπως έκανε  και η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, και, δεύτερον, δεν ήθελε να αναφερθεί σε ένα κρίσιμο θέμα, για το οποίο κι εκείνο (το ΠΑΣΟΚ) δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε, παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή σε μια κρίσιμη περίοδο άνω των δέκα ετών, οι δύο κυβερνήσεις, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, «σφύριζαν αδιάφορα» στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις απειλές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων» και στη χώρα μας. Στη συνέχεια,  με τις πιέσεις της τρόϊκας και τη σχετική πρόβλεψη που υπήρχε  και στο πρώτο Μνημόνιο, η τότε  κυβέρνηση  προσποιούνταν ότι σπεύδει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Μάλιστα, για να «τ΄ακούσει η πεθερά» (τρόϊκα) τότε είχε ανακοινώσει ότι έως το φθινόπωρο θα καταθέσει στη Βουλή νόμο-πλαίσιο για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων . Η ανακοίνωση αυτή έγινε προς τους εκπροσώπους της τρόϊκας που βρίσκονταν στη χώρα μας για νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για να δοθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου (9 δισ. ευρώ), αλλά την … ξεγέλασε! Διότι, όχι μόνο δεν κατέθεσε κανένα νομοσχέδιο, αλλά, τελικά, στη συνέχεια έτρεχε και δεν έφτανε για  να αποφύγει το «ποτήριον»!

Τα λέμε όλα αυτά, διότι η τρόϊκα επέμενε για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων, αφού θεωρούσε και θεωρεί ότι αυτό καθώς και η απελευθέρωση των αγορών μπορούν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις επιπτώσεις που έχουν στην ανάπτυξη τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη όμως μεριά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιο «ελαστική». Για το λόγο αυτό προφανώς τα προηγούμενα χρόνια ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία «σφύριζαν αδιάφορα»! Όταν όμως η τότε κυβέρνηση  επεδίωκε  να πάρει και την τέταρτη δόση του δανείου από την τρόϊκα, με την τελευταία να είχε εντάξει και συγκεκριμένη προϋπόθεση στο Μνημόνιο, τα πράγματα άλλαξαν!

«Η Επιτροπή δεν έχει ως αυτοσκοπό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά επιθυμεί να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών στο πλαίσιο της κοινής Εσωτερικής Αγοράς». Την απάντηση αυτή έδωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ.Charlie Mc Creeveστον ευρωβουλευτήκ. Μανώλη Αγγελάκα, σε σχετική ερώτηση για το επιδιωκόμενο από την Επιτροπή άνοιγμα των»κλειστών επαγγελμάτων», στις 15 Ιανουαρίου 2009. O επίτροπος αναφέρθηκε στην υποχρέωση των κρατών μελών να εξετάσουν τα εθνικά νομοθετικά πλαίσια, σχετικά με τους πιθανούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην άσκηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και να υποβάλουν σχετική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2009. Μέσα από την έκθεση αυτή, κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να στοιχειοθετήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα έχει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και να δικαιολογήσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει. Με βάση τις εκθέσεις αυτές η Επιτροπή θα παρουσιάσει, στις 28 Δεκεμβρίου 2010, έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς το Συμβούλιο σχετικά με τη διαδικασία αμοιβαίας αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προσαγωγής σε δίκη, για όσες περιπτώσεις οι εθνικοί νόμοι παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σε θέματα ίσων ευκαιριών ή διακρίσεων. Τέλος, οι Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού θα πρέπει να εξετάζουν τις περιπτώσεις όπου παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού, μέσα από επαγγελματικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί από τα κράτη μέλη», τόνισε.

Έτσι, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη φιλοτιμίανποιήσασαέπευδε όχι, φυσικά, για να μη χαλάσει το χατίρι της τρόϊκας, αλλά για να πάρει την πολυπόθητη δόση του δανείου. Έτσι, έκαναν πάντοτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για να παίρνουν … δάνεια (βλέπε σκληρή λιτότητα του 1985!).

Το χρονικό

 

Σε επιβεβαίωση όλων αυτών των διαπιστώσεων, παραθέτουμε ένα σύντομο χρονικό που προκύπτει από τα πλούσιο αρχείο μας:

Η πρώτη προσπάθεια για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων στη χώρα μας στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε από τα μέσα του 2000. Από το τότε το χρονικό αυτό έχει ως εξής:

 • Την 1η Ιουνίου 2000 συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, για τον εντοπισμό των «κλειστών» επαγγελμάτων και τον καθορισμό των κριτηρίων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Κατά τη συνεδρίαση αυτή συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή για να ολοκληρώσει την καταγραφή ως το τέλος του καλοκαιριού και να διατυπώσει προτάσεις για αλλαγές που θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του 2000!
 • Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2001 και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου 2001 συνεδρίασε πάλι η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος αυτού εις τα καλένδας, με τη γνωστή μεθόδευση του … διαλόγου. Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου τόνισε τα εξής: «Συμφωνήθηκε το κάθε υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους ενδιαφερομένους φορείς που ανήκουν στο δικό τους χώρο ευθύνης και αρμοδιότητας και εντός δύο μηνών να επανέλθει το θέμα στην ΟΚΕ (κατ΄ αρχήν λέμε δύο μήνες, αλλά μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο, ανάλογα με τις διαδικασίες διαλόγου που θα διεξαχθούν από κάθε υπουργείο), όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».
 • Στο τέλος του 2003 το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) κατάρτισε μεγάλη μελέτη, όπου απαριθμούνται περίπου 90 «κλειστά» επαγγέλματα, επισημαίνονται οι περιορισμοί που προτείνει να καταργηθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και η εφαρμογή της πρέπει να γίνει το 2007!

 

Μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση πύκνωσαν οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «κλειστά επαγγέλματα». Αναφέρουμε μερικές:

 • Τον Απρίλιο του 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε σχέδιο οδηγίας για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. Στόχος ήταν η οδηγία να υιοθετηθεί εντός του 2005 και να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκτυο των κρατών – μελών έως το τέλος του 2007! Επίσης, στόχος ήταν έως το 2010 κάθε κράτος – μέλος να δηλώσει ποια επαγγέλματα θέλει να εξαιρεθούν, ώστε η λειτουργία μιας πλήρους απελευθερωμένης αγοράς να αρχίσει από το 2011.
 • Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2005 δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην οποία επισημαινόταν ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει καμία μεταρρύθμιση όσον αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.
 • Στις 16 Φεβρουαρίου 2006 συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο οδηγία για την απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων. Επρόκειτο, στην ουσία, για ψηφοφορία της έκθεσης Gebhardt σχετικά με την πρόταση οδηγίας, η οποία τροποποιούσε την οδηγία Μπολκεστάϊν και προστάτευε ορισμένες δραστηριότητες λόγω  ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.
 • Στις 30 Μαϊου 2006 υιοθετήθηκε από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία καταργούνταν μερικά «κλειστά» επαγγέλματα και τα αντίστοιχα προνόμια και «κεκτημένα».
 • Με βάση την πρόταση αυτή, η οποία απείχε σημαντικά από την αρχική ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χωρίς περιορισμούς παροχή υπηρεσιών από μια εταιρεία ή επαγγελματία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρτίσθηκε η σχετική πρόταση που ψηφίσθηκε από τους ευρωβουλευτές.
 • Με την έγκριση αυτή από τους ευρωβουλευτές της πρότασης οδηγίας για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό μιας σειράς από προστατευόμενα επαγγέλματα τερμάτισε ένας επταετής σχεδόν μαραθώνιος αναβολών, διαβουλεύσεων, αντιδράσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη – μέλη της. Με ψήφους, λοιπόν, 405 υπέρ και 105 κατά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν στις 15 Νοεμβρίου 2006 την πρόταση οδηγίας στην οποία κατέληξε στις 26 Μαϊου 2006. Όπως τονιζόταν, η εφαρμογή της οδηγίας αυτής θα επηρέαζε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία και, κυρίως, των ανταγωνισμό στα κράτη μέλη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πια δεν θα μπορούσαν να θέτουν περιορισμούς στη δράση των ευρωπαϊκών εταιρειών παροχής υπηρεσιών, παρά μόνο για λόγους δημόσιας τάξης. Εκτιμάτο μάλιστα ότι ο προς απελευθέρωση κλάδος αυτός θα συνεισέφερε το 70% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και θα απασχολούσε το 60% των Ευρωπαίων εργαζομένων.
 • Η νέα οδηγία αναμενόταν να λάβει την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο 2007 και προβλεπόταν να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων τριών ετών.
 • Από τον Απρίλιο του 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε δύο παράλληλες έρευνες για τα «κλειστά» επαγγέλματα: η πρώτη αφορούσε τα προνόμια και τις δεσμεύσεις στην άσκησή τους (ειδικές άδειες, γεωγραφικοί περιορισμοί κ. λπ.), ενώ η δεύτερη επικεντρωνόταν στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων με κατώτατες αμοιβές. Στο στόχαστρο βρίσκονταν οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι λογιστές, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί, αν και στην εσωτερική αγορά υπάρχει σειρά άλλων επαγγελμάτων με χαρακτηριστικά «κλειστών», όπως οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων Δ. Χ. Σε ό, τι αφορά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο πόρισμά της για την αγορά καυσίμων, επεσήμαινε την ανάγκη άρσης των περιορισμών για την έκδοση αδειών, θέμα το οποίο, όπως τονιζόταν, εξέταζαν τότε τα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών.
 • To 2010, μια ημέρα πριν ψηφιστεί από τη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο που καθόριζε τους όρους δανειοδότησης της χώρας και την πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει, ψηφίστηκε ένας άλλος νόμος (3844/2010) που τότε πέρασε «στα ψιλά», αλλά ήταν  ένας νόμος εξαιρετικά σημαντικός καθώς με αυτόν η χώρα μας κύρωσε -μετά πολλές ως συνήθως καθυστερήσεις- μια σημαντικότατη Κοινοτική Οδηγία. Την πολυσυζητημένη στην Ευρώπη Κοινοτική Οδηγία που φέρει την κωδική ονομασία «Μπόλκενσταϊν» και αφορά το σύνθετο και ακανθώδες θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, διαδικασίας που μόλις άρχισε στη χώρα μας με τους μεταφορείς και του ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, δίδοντας μια πρόγευση των δυσκολιών, των αντιδράσεων, αλλά και των αγκυλώσεων στο συγκεκριμένο θέμα. Η οδηγία «Μπόλκενσταϊν» έχει γίνει πλέον  νόμος του κράτους, αλλά δεν εφαρμόσθηκε σχεδόν ποτέ, εξαιτίας  του θόρυβος που είχε τότε ξεσπάσει καθώς περιλαμβάνονταν δεκάδες  επαγγέλματα που έπρεπε να απελευθερωθούν. Μάλιστα, τότε δοκιμάστηκαν σοβαρά οι  αντοχές της κοινωνίας  με τις αντιδράσεις των μεταφορέων και των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, με την τότε κυβέρνηση  να χρησιμοποιήσει έστω και με τον τρόπο που επέλεξε να το κάνει, το έσχατο όπλο της επίταξης.Ο νόμος με τον οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Οδηγία Μπόλκενσταϊν  είναι ο προηγούμενος του Μνημονίου νόμος και αφορούσε  το σύνολο των επαγγελμάτων που κινούνται στο πεδίο της προσφοράς υπηρεσιών, δηλαδή δικηγόρους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές, όσους δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό, καθώς και δεκάδες άλλα. Το σημαντικό της Οδηγίας που πια είναι νόμος του κράτους, είναι πως απαριθμεί ένα προς ένα τα επαγγέλματα που πρέπει να απελευθερωθούν, σε ποιους τομείς πρέπει να γίνει η απελευθέρωση, όπως αμοιβές, γεωγραφικοί η άλλοι περιορισμοί που ισχύουν, καθώς και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

 

Έργα και ημέραι του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευσης

 

Κι επειδή ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε ως κυβέρνηση τίποτε για τα «κλειστά επαγγέλματα», από στοιχεία του αρχείου μας προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση αντετίθετο σε κάθε πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθηθεί το θέμα. Αναφέρουμε μερικά σχετικά ντοκουμέντα:

 • Κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Νοεμβρίου 2006 για την τροποποίηση της πρότασης οδηγίας στην οποία είχε καταλήξει το Μάϊο του 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγοντας το δρόμο για τα «κλειστά επαγγέλματα», οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενέκριναν το κείμενο, ενώ αντίθετα εκείνοι του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν την αποχή καθώς θεωρούσαν ότι περιέχει πολλές … ασάφειες που πιθανόν να πλήξουν τα …δικαιώματα των εργαζομένων. Από τη στάση αυτή διαφοροποιήθηκε ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία και πρότεινε την απόρριψη της πρότασης του Συμβουλίου και η κυρία Μαίρη Ματσούκα, η οποία την υπερψήφισε. Η κυρία Ματσούκα θεωρούσε βέβαιο ότι η ασάφεια θα οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η ίδια εκτιμούσε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί μια «ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις νομολογία που θα προωθήσει φιλελεύθερες λύσεις στο όνομα της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς».

Θαυμάστε τους! Δοξάστε τους! Θαυμάστε, λοιπόν, τη γνωστή τακτική του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτών τότε, βουλευτών σήμερα για το Μνημόνιο, τη λιτότητα και τα «κλειστά επαγγέλματα»! «Μια στο «καρφί, μια στο πέταλο»! Δικαίως, ο τότε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας τα «τερτίπια» αυτά, σχολιάζοντας τη στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ δείχνει βαθιά πολιτική σύγχυση. Αναρωτιέμαι τι επιζητούμε τελικά, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ή μια αυτάρκη κλειστή οικονομία, όπως εκείνη του Χότζα» («Βήμα» 16 Νοεμβρίου 2006). Ωστόσο, όταν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση  επαιτούμε την τέταρτη δόση του δανείου, τα ξεχνούσε  όλα αυτά και ο Πεταλωτής μιλούσε  για «κοινωνική δικαιοσύνη», για «ποιότητα στις υπηρεσίες», για «δημόσιο συμφέρον» που συνεπάγεται το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων».

 • Στις 11 Δεκεμβρίου 2006 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων σήμερα είναι επιφανή στελέχη της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου (Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Μανιάτης, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής) κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή με θέμα «Επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στην οποία αναφέρουν για τα «κλειστά επαγγέλματα» μόνο τα εξής λίγα: «Δεν δημιουργήθηκε αποτελεσματικό ρυθμιστικό περιβάλλον που διασφαλίζει τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει αντιμετωπίσει ως τώρα τις εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά Το «άνοιγμα» αγορών και επαγγελμάτων καθυστερεί ή και προωθείται με στρεβλό τρόπο, πράγμα που δεν οδηγεί στην παροχή φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών στον καταναλωτή». Αυτά ως απάντηση στην επισήμανσή του κ. Πεταλωτή ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ούτε ακροθιγώς!
 • Αποφεύγοντας, λοιπόν, το πρόβλημα των «κλειστών επαγγελμάτων» όπως «ο διάβολος το λιβάνι» σε όλη σχεδόν την περίοδο είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, ευθεία αναφορά στο θέμα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» (2 Οκτωβρίου 2009) και στο συνάδελφο Δημήτρη Χατζηδημητρίου. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Πρόσφατα, ο καθηγητής Θόδωρος Πελαγίδης, σημείωσε ότι «το κράτος προστατεύει την κερδοφορία τομέων της οικονομίας, όπως τα  «κλειστά επαγγέλματα», με επιπτώσεις στα έσοδα και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων. Είστε διατεθειμένος να συγκρουσθείτε για να σπάσουν αυτά τα στεγανά;» ο  Παπανδρέου απάντησε: «Το έχω ήδη δηλώσει. Θα ανοίξουμε το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να επανεξεταστεί το υπάρχον πλαίσιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Θα γίνει με αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα, έχοντας μελετήσει τις επιπτώσεις είτε από τη διατήρηση είτε από την άρση του υπάρχοντος πλαισίου για κάθε κατηγορία επαγγελμάτων».

 

Οι επιπτώσεις

Η τότε υπουργό Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ  Βάσω Παπανδρέου, είχε εκτιμήσει ότι η απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες! Αλλά, πριν από δέκα χρόνια  από τις εκτιμήσεις αυτές για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχαν κατά καιρούς οι ακόλουθες εκτιμήσεις:

Πρώτον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα δημιουργηθούν 2.500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ, σύμφωνα με μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Δεύτερον, όπως υποστηρίζει σε σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, πέρα από την απασχόληση, θα ενισχύσει και την παραγωγικότητα.

 

Τρίτον, επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών θα μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν για τις υπηρεσίες του κλάδου αυτού οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

 

Τέταρτον, όσον αφορά τη χώρα μας, εκτιμάται η απελευθέρωση μόνο 15 από τα κλειστά αυτά επαγγέλματα θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδος κατά 1,6 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί, μόνο από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών κατά 3,2 δις. ευρώ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 3.000 περίπου ευρώ.

Πέμπτον, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,2%.

 

 

 

The post Συνεχίζεται η επί είκοσι χρόνια «φαγούρα» για τα ακόμα «κλειστά επαγγέλματα»! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Παράταση ημερομηνιών για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης

Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι, ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης.

Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής:

α)      Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η    30/8/2018.

β)      Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 14/09/2018 και ώρα 13:00, ενώ σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από-οριστικοποίησης θα γίνονται δεκτά έως τις 10/09/2018.

γ)      Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 01/10/2018.

The post Παράταση ημερομηνιών για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Φιάλες αίματος και τρόφιμα από τη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ στους πληγέντες συνανθρώπους μας

Η Εθνική τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και ο ανθρώπινος πόνος κινητοποίησαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείψει από αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ.
Η επιχείρηση κινητοποιήθηκε άμεσα αποστέλλοντας τρόφιμα προς  τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται για τη συμπαράσταση των πυρόπληκτων.
Πιο συγκεκριμένα, προϊόντα της εταιρείας εστάλησαν στο κέντρο συγκέντρωσης προσφορών του “Όλοι Μαζί Μπορούμε”, αλλά και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.
Επίσης, η ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται σε επαφή και αναμένει οδηγίες για την αποστολή βοήθειας προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.
Πολύτιμη όμως θεωρούμε την προσφορά της τράπεζας αίματος των εργαζομένων της επιχείρησης, η οποία απέστειλε σαράντα φιάλες αίματος στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο για τις επείγουσες ανάγκες των τραυματιών.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ θα είναι πάντα έτοιμη για να συμπαρασταθεί σε επείγουσες ανάγκες συνανθρώπων μας, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Ευχόμαστε όμως να μην χρειαστεί ποτέ ξανά.

 

The post Φιάλες αίματος και τρόφιμα από τη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ στους πληγέντες συνανθρώπους μας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Β. Κόκκαλης: «Ξεκινά το Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών»

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασιλείου Κόκκαλη, με τον Γενικό Γραμματέα κ. Νικόλαο Αντώνογλου, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Νικόλαο Κατή, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημήτριο Τσαγκαλίδη και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες για την επικείμενη έναρξη του προγράμματος δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών. Με αυτό τον τρόπο αποδείχθηκε έμπρακτα η προτεραιότητα του Υπουργείου να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το άρθρο 9 του ν. 1564/1985, όπου προβλέπεται η λήψη μέτρων, για Ερευνητικά Προγράμματα με αντικείμενο την δημιουργία νέων ποικιλιών στον τομέα της φυτικής παραγωγής.

Η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως, βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς, αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, αλατούχα εδάφη, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, κλπ.) είναι υψίστης σημασίας για την:

 • αύξηση της παραγωγικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στην γεωργία και
 • παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.

 

Τα οφέλη από την δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών οδηγούν σε:

 • Γεωργία μειωμένων εισροών και καλύτερη αξιοποίηση των λοιπών εισροών (άρδευση, λίπανση).
 • Αύξηση της παραγωγής.
 • Διεύρυνση εμπορικής περιόδου για τα τελικά προϊόντα (γεωργικά προϊόντα).
 • Αξιοποίηση της εγχώριας βιοποικιλότητας.
 • Αξιοποίηση εδαφών και περιοχών με οριακές κλιματικές συνθήκες.
 • Οικονομική απεξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές γενετικού υλικού από το εξωτερικό.
 • Δυνατότητα στην χώρα μας να γίνει εξαγωγέας πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή οι υπηρεσίες του υπουργείου μας διερεύνησαν την δυνατότητα και τους όρους χρηματοδότησης του Μέτρου δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών. Μετά την πρόσκληση, αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία απευθύνθηκε σε όλους τους Ερευνητικούς Φορείς της χώρας (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Οργανισμοί και Ινστιτούτα, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α.) καθώς και στους Συλλογικούς Φορείς του τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού, ουσιαστικό  ενδιαφέρον εξεδήλωσαν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ορισμένα ΑΕΙ, με αρχικές προτάσεις για σημαντικά φυτικά είδη.

Κατόπιν των ανωτέρω αποφασίστηκε το εν λόγω πρόγραμμα να ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τον κατεξοχήν Οργανισμό για την Έρευνα που διαθέτει το Υπουργείο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου. Επισημαίνεται ότι δίδεται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η δυνατότητα συνεργασίας με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλους Ερευνητικούς Φορείς.

Η χρηματοδότηση του μέτρου πρόκειται να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (Λογαριασμός Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων) και υπολογίζεται να φτάσει περί το 1.500.000€ σε βάθος πενταετίας. Τονίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά ουσιαστικής επένδυσης στην αγροτική έρευνα για τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην ανάγκη αισθητής ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων τελών από τις επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός δήλωσε: «Υλοποιείται η δέσμευση που είχα αναλάβει απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Agrotica 2018, για αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων ώστε να γίνουν επενδύσεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό. Η επένδυση αυτή θα έχει μετρήσιμα, χειροπιαστά παραδοτέα και στόχος της είναι να στηρίξει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, να αυξήσει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, να προσφέρει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα του πρωτογενούς τομέα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών αποτελεί μια φροντίδα της παρούσας κυβέρνησης για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ελληνική βιοποικιλότητα, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και τη δημιουργία «μαγιάς» για την μακροπρόθεσμη κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες.»

 ΥΠΑΑΤ

The post Β. Κόκκαλης: «Ξεκινά το Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Σημαντικά θέματα στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Επίσκεψη του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ,  Χόλγκερ Ντέμπεκ‚ στην Καβάλα και τη Θάσο.

 Οι συνεργασίες των δήμων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η επίσκεψη του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ,  ΧόλγκερΝτέμπεκ‚ στην Καβάλα και τη Θάσο έφερε στο προσκήνιο ζητήματα ενέργειας, ανάπτυξης και προστασίας των δασών, αλλά και κατάρτισης των νέων. Τον Γερμανό αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θάσου, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ με τους συνεργάτες του. Νωρίτερα ο  κ.Ντέμπεκ είχε επισκεφθεί την Καβάλα όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Matthias Hoffmann,  με τον οποίο συνομίλησε για θέματα που αφορούν τα οικονομικά κίνητρα της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στον αγροτικό, ιατρικό και περιβαλλοντολογικό τομέα απασχόλησε τους δύο άνδρες, οι οποίοι εξέτασαν την σημερινή κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τις προοπτικές για τη χρήση βιοτεχνολογίας. 

Όσον αφορά το διάλογο στον τομέα των δασικών ερευνών και μελετών με τίτλο «Green Thassos-BlackForest», ο οποίος έχει ξεκινήσει μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δασικών Επιστημών της γερμανικής πόλης Rottenburg, έγινε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση των δύο πλευρών  που είχε γίνει στο Rottenburg τον Απρίλιο του 2018 και προγραμματίζεται νέα συνάντηση την άνοιξη του 2019 σε συνεργασία με τον Δήμο της Θάσου και τη δασική αρχή. Επίσης έγινε ελληνογερμανικός διάλογος για τη χρήση εθελοντικών δυνάμεων στη Θάσο ενισχυτικά στην κρατική πυροσβεστική υπηρεσία και περαιτέρω υποστήριξη. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαδικασίες για τη χρήση πυροσβεστικού οχήματος από την πόλη του Reutlingen προχωρούν.

Η ανταλλαγή φοιτητών, μαθητών και πρακτική άσκηση για τους νέους ήταν το θέμα συνάντησης εργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά την οποία συγκεκριμενοποιήθηκαν τα πεδία μαθητείας για τρεις νέους από τη Θάσο στην πόλη Hohenstein – Oberstetten της Γερμανίας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  ήταν ένας ακόμα τομέας συνεργασίας, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Θάσου στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν οι δυνατότητες χρήσης φωτοβολταϊκών, αλλά και βιομάζας για την παραγωγή ρεύματος. Για τη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων, ο σχεδιασμός προβλέπει την προετοιμασία υποδομής για κομποστοποίηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Δήμο Reutlingen-Tübingen.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο συνεργασιών ανταλλαγής τεχνογνωσίαςδήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

The post Σημαντικά θέματα στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

BMW και Μερσεντές τρέμουν πιθανούς δασμούς

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παρακολουθούν με αγωνία τη σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα τις έπληττε σοβαρά.

Οι απειλές έγιναν τελικά πραγματικότητα. Κίνα και ΗΠΑ προέβησαν σε σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής τους διαμάχης, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Η νέα αυτή όξυνση εντείνει τις ανησυχίες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε ποσοστό έως και 25% σε κατασκευαστές αυτοκινήτων από την ΕΕ που θέλουν να πουλήσουν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η BMW και η Mercedes Benz, τα αυτοκίνητα των οποίων δεσπόζουν στην Πέμπτη Λεωφόρο, τον διάσημο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις, εκτιμά ο Εφραίμ Λέβυ, αμερικανός αναλυτής της αγοράς αυτοκινήτων.

«Η επιβολή τέτοιων δασμών θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές και θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Εφόσον αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, αυτοί θα αγοράζουν λιγότερα οχήματα και αυτό θα συρρίκνωνε το κέρδος των κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είχε κάνει προ ημερών λόγο για μια πρόταση που φέρεται να έκανε ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο στους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ φέρεται να πρότεινε μηδενικούς δασμούς σε αυτοκίνητα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ωστόσο, η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης είναι αβέβαιη.

Καμία κάμψη στις πωλήσεις… ακόμη

Πολλοί Αμερικανοί προτιμούν τα γερμανικά αυτοκίνητα και ως εκ τούτου ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν ήδη μέρος των οχημάτων τους στις ΗΠΑ, από όπου εξάγουν μάλιστα οχήματα σε άλλες χώρες – ανάμεσά τους και στην Κίνα. Οι κατασκευαστές φοβούνται ότι οι δασμοί με τους οποίους απαντά το Πεκίνο στα αντίστοιχα μέτρα της Ουάσιγκτον, μπορεί να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτούς. Σε έσχατη περίπτωση θα αναγκάζονταν να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες από τις ΗΠΑ στην Κίνα, κάτι που εν τέλει θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.

Πάντως, παρά τις απειλές και τον διάχυτο φόβο για επιβολή δασμών, οι αντιπροσωπείες της BMW και της Mercedes Benz στις ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει κάποια κάμψη στις πωλήσεις τους. Όπως επισημαίνει ο Εφραίμ Λέβυ, «νομίζω ότι πολλοί απλά περιμένουν μέχρι όντως να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν παρατηρήσει κανείς τη διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ, θα δει ότι έχει συχνά απειλήσει να κάνει κάτι μεγάλο και στη συνέχεια δεν το υλοποίησε σε τέτοιο βαθμό. Μέχρι στιγμής οι δασμοί στα αυτοκίνητα είναι μια απειλή. Αυτή βλάπτει πιο πολύ τις μετοχές παρά τους καταναλωτές».

Άννε Σβεντ Άρης Καλτιριμτζής

The post BMW και Μερσεντές τρέμουν πιθανούς δασμούς appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Με 8 εκθέτες η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση The Smarter E Europe

Με 8 εκθέτες συμμετείχε η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση The Smarter E Europe, που αφορά στον κλάδο της ενέργειας και πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου. Οι ελληνικές εταιρίες που έλαβαν μέρος είναι οι: Aristotle University of Thessaloniki – Nanotechnology LAB LTFN, Ecosun Ltd, INACCESS NETWORKS SA, LEOCH EUROPE SA, Organic Electronic Technologies PC (O.E.T.), PROFILODOMI, SOL Ltd και Systems Sunlight SA.

Να σημειωθεί ότι οι ριζικές αλλαγές που υφίσταται η ενεργειακή βιομηχανία, οδήγησαν τους διοργανωτές των εκθέσεων Intersolar Europe και ees Europe, να προχωρήσουν στη δημιουργία της νέας ομπρέλας με την ονομασία The Smarter E Europe, για την ενσωμάτωση όλων των νέων τάσεων στον κλάδο της ενέργειας. Το νέο brand “The Smarter E Europe“ θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος των επιτυχημένων εκθέσεων Intersolar Europe και ees Europe με τις νέες εκθέσεις EM-Power και Power2Drive.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Έκθεση Ηλιακής Ενέργειας και Φ/Β, Intersolar Europe, εστιάζει στους τομείς των φωτοβολταϊκών, της τεχνολογίας κατασκευής Φ/Β και της ηλιοθερμίας και έχει καθιερωθεί από την ίδρυσή της ως η παγκοσμίως σημαντικότερη κλαδική πλατφόρμα ανάμεσα σε κατασκευαστές, προμηθευτές, χονδρεμπόρους και φορείς παροχής υπηρεσιών. Η ees Europe παρουσιάζει τομείς, όπως: αποθήκευση ενέργειας, συσσωρευτές, υλικά, εξαρτήματα, ανακύκλωση, διαχείριση και συστήματα μπαταριών, δοκιμές μπαταριών, συστήματα ελέγχου κ.α.

Οι δύο νέες προσθήκες των εκθέσεων EM-Power και Power2Drive έρχονται για να ενημερώσουν το κοινό για τις ευφυείς χρήσεις της ενέργειας στη βιομηχανία και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες φόρτισης, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις προσέλκυσαν συνολικά 1.177 εκθέτες από 49 χώρες και 47.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 155 χώρες του κόσμου. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τα συνέδρια και τις παράλληλες διοργανώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης The Smarter E Europe παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.800 ενδιαφερόμενοι.

Η επόμενη The Smarter E Europe πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 – 17 Μαΐου 2019, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Με 8 εκθέτες η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση The Smarter E Europe appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Μόναχο: Ρεκόρ συμμετοχής ελληνικών εταιριών στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής

Με 12 επιχειρήσεις θα συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων και Αρτοποιίας, IBA, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μόναχο, από τις 15 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα λάβουν μέρος οι ελληνικές επιχειρήσεις: Artsteel SA, Chrysanthakopouli Paper Bags SA, EBAK Kyriakos Zourtoumidis & CO, ELIN SA Food Processing Machinery, FOODLine Kyriakopoulos Co., Gatzelakis K. & Sons SA, Giatsis Pack SA, KARDASIS M. & E. LTD, Lappas J. Ltd, Athanasios Salagiannis SugArt Cake Decoration, Technomix Roumtsios N Stavridou G O.E. και Timiplast Industrial & Commercial SA.

 

Η έκθεση IBA, η οποία διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια από τον Εκθεσιακό Οργανισμό του Μονάχου, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της βιομηχανίας αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αφού συγκεντρώνει περισσότερους από 1.200 εκθέτες και 70.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 164 χώρες. Στην έκθεση παρουσιάζεται ευρύτατο φάσμα προϊόντων από μηχανήματα, εξαρτήματα και εξοπλισμό, αλλά και υπηρεσίες, logistics, συσκευασία, καθαρισμό, συντήρηση, καθώς και νέες τεχνολογίες και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

The post Μόναχο: Ρεκόρ συμμετοχής ελληνικών εταιριών στη Διεθνή Έκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

Χαρίτσης: Ενθουσιασμένος από το Κτήριο, τους χώρους, την οργανωτική δομή και τα οικονομικά επιτεύγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Επίσκεψη του Αν. Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στις  6.07.2018 και 11:30 επισκέφθηκε ο αν. Υπουργός κ. Χαρίτσης Α. συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ Δριτσέλη Παναγιώτα, Παπαδόπουλο Αθανάσιος και Σιμορέλη Χρήστο.

Ο πρόεδρος του ΔΣ υποδέχθηκε τον κ. Υπουργό και τον ξενάγησε σε όλους τους χώρους του Κτηρίου Διοίκησης Τράπεζας στην οδό Γ. Κονδύλη 61-63 στα Τρίκαλα.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα του ΔΣ παρουσία των στελεχών και των μελών του ΔΣ της Τράπεζας παρουσιάστηκε στον Υπουργό εν συντομία όλη η διαδρομή του εγχειρήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από την ίδρυση της έως σήμερα.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα Οικονομικά Στοιχεία με 31.12.2017 και ο Απολογισμός του ΔΣ για τη χρήση αυτή, ο οποίος και θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της 12.07.2018.

Στην αντιφώνηση του ο Υπουργός δήλωσε ενθουσιασμένος από το Κτήριο, τους χώρους, την οργανωτική δομή και τα οικονομικά επιτεύγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για την υγιή εξέλιξη και πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και κυρίως τη θετική του έκπληξη για την ικανότητα του Πιστωτικού Ιδρύματος να ανταπεξέλθει μόνο με τις δικές του δυνάμεις στα προβλήματα της κρίσης ενώ ταυτόχρονα στήριξε αποδεδειγμένα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στις δύσκολες στιγμές.

Στον κ. Υπουργό ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάππας με την ιδιότητα του του Β’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών ενεχυρίασε συνοπτικό υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ελλάδα.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή έτσι ώστε οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να ενδυναμωθούν και να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία στην υποστήριξη της καινοτόμου υγιούς επιχειρηματικότητας.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες καθώς και προτάσεις

Προς τον Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την επίσκεψη σας σήμερα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Η αναγνώριση από την πλευρά σας της σημαντικότητας του ρόλου μας στις τοπικές οικονομίες και η βούληση σας για την επίλυση των προβλημάτων μας, επιβεβαιώνονται τόσο από τις παρεμβάσεις σας σε κρίσιμες στιγμές για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, όσο και από την εκπροσώπηση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο.
Σας παραθέτουμε:

1. Κείμενο με κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες καθώς και τις προτάσεις μας.

2. Επεξηγηματικό παράρτημα.

Με εκτίμηση, Αναστάσιος Νικ. Λάππας Πρόεδρος ΔΣ & Εκτελεστικό Μέλος

Α. ΑΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Η απώλεια καταθέσεων στο Τραπεζικό Σύστημα το 2013 & 2015 σε συνδυασμό με την αδυναμία αποταμίευσης σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής Κοινωνίας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας ιδιαίτερα στις Συνεταιριστικές Τράπεζες που αντλούν κεφάλαια μόνο από καταθέσεις ή ομολογιούχους.

Επιπρόσθετα τα νέα δεδομένα με τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ σε συνδυασμό με τους στενούς δεσμούς των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αρκετές Συνεταιριστικές Τράπεζες μιας και οι αποταμιεύσεις των φορέων αυτών αποτελούν ποσοστό μέχρι και 25% του συνόλου των καταθέσεων τους.
Πρόταση:
Θα πρέπει οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
Η πολιτεία θα πρέπει να βρει πηγές κεφαλαίου στήριξης της ρευστότητας των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ρευστότητα που οι Τράπεζες δεσμεύονται να επιστρέψουν σε χρηματοδοτήσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενισχύοντας έτσι σημαντικά την κοινωνική συνοχή.
2. ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Η συνεχής αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα επόμενα χρόνια προκύπτει από τον Κανονισμό (ΕΕ 573), σύμφωνα με τον οποίο:
Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του Πυλώνα 1, το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίων (0,625%) για κάθε χρόνο μέχρι το 2019, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του Πυλώνα 2 κατόπιν της Εποπτικής Αξιολόγησης (SPER), που ξεκίνησε το 2016 και θα συνεχίζεται κάθε χρόνο, διαμορφώνουν το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεων, με συντηρητικούς υπολογισμούς κατ’ ελάχιστο στο 12% για το 2019, σύμφωνα με το παράδειγμα που παρουσιάζεται στο Παράρτημα 1.
Με βάση τον δείκτη των Συνεταιριστικών Τραπεζών, από τις 9 Συνεταιριστικές Τράπεζες, μόνο μια τον υπερκαλύπτει και άλλη μία βρίσκεται οριακά.
Σε αυτό δεν υπολογίζονται πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες από την εφαρμογή των IFRS 9 και των Stress Tests του 2018.
Πρόταση:
Επειδή τα μέλη των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι κατά 80% μικρομεσαίες επιχειρήσεις που την περίοδο αυτή αδυνατούν να συμμετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων και επειδή οι Συνεταιριστικές Τράπεζες δεν έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αύξηση κεφαλαίου με μερίδες και ομόλογα μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξής:
– Επειδή στην αύξηση του 2015 σημαντική συμβολή είχε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα νομικά πρόσωπα που συνδέονται με το Δημόσιο Τομέα, να εξεταστεί η δυνατότητα αντίστοιχων οργανισμών να συμμετάσχουν σε πιθανές αυξήσεις κεφαλαίων με συνδυασμό μεριδίων και ομολόγων.
– Να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής Υπερεθνικών Οργανισμών (EBRD – European Bank of Reconstruction and Development, Παγκόσμια Τράπεζα κα).
– Να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κεφάλαιο των Συνεταιριστικών Τραπεζών, λόγω του ιδιαίτερου τοπικού τους χαρακτήρα.
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ & ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας απαιτεί πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε φθηνούς και επαρκείς πόρους.
Μέχρι σήμερα μόνο μια Συνεταιριστική Τράπεζα αξιοποιεί πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μόνο δύο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων σε μικροδάνεια, ενώ για πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ Εξοικονομώ κατ’ οίκον) υπήρχε αποκλεισμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Πρόταση:
– Από την πλευρά μας είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ.), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και το ΕΤΕΑΝ και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις συμμετοχής στους πόρους. Θα βοηθούσε όμως πολύ η πρόνοια για παροχή τεχνογνωσίας ώστε το σύνολο των Συνεταιριστικών Τραπεζών να αξιοποιήσουν την πηγή αυτή.
– Πιστεύουμε και το έχουμε διαπιστώσει, ότι από πλευράς της Κυβέρνησης γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες συμμετοχής των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητάμε τη συνδρομή σας στα νέα προγράμματα που συνδέονται με την τοπική ανάπτυξη, τις υποδομές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε επίπεδο Περιφέρειας, να υπάρξει, λόγω της τοπικής παρουσία, προνομιακή μεταχείριση για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.
4. ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το κόστος των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των Συστημικών για δύο κυρίως λόγους:
α) Αυξημένες απαιτήσεις των Εποπτικών Αρχών σε νέες οργανωτικές δομές, συστήματα και εξοπλισμό υψηλού κόστους κτήσης και λειτουργίας.
β) Η αυξανόμενη με ραγδαίους ρυθμούς χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής προϋποθέτει ακριβό εξοπλισμό, συστήματα και δομές με μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού.
Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με το μικρό μέγεθος και την ουσιαστική έλλειψη κοινών παροχών Κεντροποιημένων Υπηρεσιών για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος υλοποιούμε ήδη τις αποφάσεις που έχουμε λάβει και παράλληλα διαμορφώσαμε προτάσεις σύμφωνα με παρακάτω:
 Ανάπτυξη Συμπληρωματικού Τραπεζικού Συστήματος Η ενιαία ανάπτυξη του συμπληρωματικού τραπεζικού τομέα αποτελεί προϋπόθεση
βιωσιμότητας και ανταγωνιστικής λειτουργίας.
Στο σύστημα αυτό εντάσσονται οι εννέα Συνεταιριστικές Τράπεζες, η Attica Bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και το ΕΤΕΑΝ.
Οι 4 αυτές οντότητες, που έχουν συνολικά ενεργητικό 14 δις, χορηγήσεις 11 δις και μεγάλο δίκτυο Καταστημάτων Πανελλαδικά, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ιδιαίτερα σε επίπεδο Περιφέρειας.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
I. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων προχωρούν σε συνεργασία για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ΟΤΑ για τη δημιουργία υποδομών, αυτόνομα ή μέσω ΣΔΙΤ (ενέργεια, πάρκινγκ, αστικές αναπλάσεις, ύδρευση – άρδευση, φωτισμός, αφαλάτωση κλπ), κύρια με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
I. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και έχουν υποβληθεί προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για παροχή τόσο δανείων σε ΜΜΕ, όσο και εγγυήσεων μέσω του θεσμού του microfinance σε μικρές επιχειρήσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις κλπ.
II. Έχει υπογραφεί νέα σύμβαση συνεργασίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα) που χειρίζεται τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων την προγραμματική περίοδο που ξεκινά.
III. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ για την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία των παραπάνω τραπεζικών οντοτήτων, πέραν των σημαντικών οικονομιών κλίμακας και της ανταγωνιστικής λειτουργίας, δημιουργούνται οι δυνατότητες απορρόφησης σημαντικών κονδυλίων και υλοποίησης στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 ΙΤ και το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο
Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ Συνεταιριστικών Τραπεζών για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από το Κανονιστικό Πλαίσιο σε εξοπλισμό, συστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες.
Παράλληλα είναι ανάγκη να υιοθετηθεί από τις Εποπτικές Αρχές η Αρχή της Αναλογικότητας για την εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ιδιαίτερα η υποχρεωτική συμμετοχή δύο υπευθύνων προσώπων στο Δ.Σ.
Η υποχρέωση αυτή, ιδιαίτερα για τις μικρές Συνεταιριστικές Τράπεζες και λόγω των περιορισμών σε πρόσωπα, είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί και πρέπει να περιορίζεται σε ένα υπεύθυνο πρόσωπο.
 Συγχωνεύσεις Παρά το γεγονός ότι την τελευταία 10ετία έγιναν δύο προσπάθειες συγχωνεύσεων, η
υπόθεση αυτή δεν προχώρησε για τους παρακάτω λόγους :
– Η συγχώνευση Τραπεζών με διαφορετικούς δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας δεν δημιουργεί ένα νέο ισχυρό κεφαλαιακά ίδρυμα με αποτέλεσμα να υπάρχει διστακτικότητα και επιφυλάξεις.
– Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι το ίδιο με τις συγχωνεύσεις Εμπορικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες του Θεσμού.
– Στις περιπτώσεις συγχωνευμένων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης της αναβαλλόμενης φορολογίας καθώς για το υπόλοιπο των ζημιών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 3 του αρθ. 4 του Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151Α).
Στο παράρτημα 1 υπάρχει ανάλυση του θέματος και πρόταση τροπολογίας του σχετικού Νόμου.
Σημειώνεται ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει ήδη στις ΑΕ και ΕΠΕ με το Ν. 4172.
Πρόταση
Πέρα από την παραπάνω τροπολογία κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί ένα πλαίσιο φορολογικών μέτρων και κινήτρων που ευνοούν τη συγχώνευση συνεταιριστικών τραπεζών και προτείνουμε να προγραμματιστεί συνάντηση για το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα για το θέμα των συγχωνεύσεων, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, με στόχο να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση.
 Καθυστερήσεις – Διαχείριση κόκκινων δανείων
Οι καθυστερήσεις των Συνεταιριστικών Τραπεζών βρίσκονται στα μέσα επίπεδα του τραπεζικού συστήματος. Για την αντιμετώπισή τους με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, προχωράμε σε βελτιώσεις στην Οργανωτική Δομή, τα συστήματα και σε συνεργασίες.
Πρόταση
– Είναι απαραίτητο στις συναντήσεις και στις Επιτροπές των Υπουργείων και της ΤτΕ να υπάρχει εκπροσώπηση της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών.
– Στην αντιμετώπιση κοινών πιστούχων σε καθυστερήσεις σε επίπεδο περιφέρειας να συμμετέχει και η αντίστοιχη Συνεταιριστική Τράπεζα.
– Στη νομοθέτηση διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση των καθυστερημένων δανείων και στη δημιουργία Νόμων να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες και εργαλεία.
– Ήδη Συνεταιριστικές Τράπεζες προχωρούν σε συζητήσεις με Servicers και πιθανόν να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση, όμως κρίσιμο θέμα είναι η βούληση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

The post Χαρίτσης: Ενθουσιασμένος από το Κτήριο, τους χώρους, την οργανωτική δομή και τα οικονομικά επιτεύγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..