«Μαύρος» ήταν ο περασμένος Οκτώβριος για την ελληνική αγορά εργασίας

– Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώθηκε στην χώρα μας η χειρότερη επίδοση στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων από το 2001, ενώ οι έξι στις δέκα θέσεις εργασίας ήσαν ευέλικτης μορφής!
-Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643, ενώ οι αποχωρήσεις σε 307.063, ανεβάζοντας την αρνητική  απόκλιση σε 98.420 θέσεις εργασίας!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στις απολύσεις, καθώς σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων από το 2001, ενώ οι έξι στις δέκα θέσεις εργασίας ήταν ευέλικτης μορφής!
Αναλυτικότερα, «μαύρο» Οκτώβριο χαρακτηρίζουν τον περασμένο μήνα για την αγορά εργασίας της χώρας μας οι ειδικοί, καθώς, από την μία πλευρά επιβεβαιώθηκε, ότι σσαρώνουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και από την άλλη καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση στο ισοζύγιο
προσλήψεων-απολύσεων από το 2001.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η
απόκλιση είναι της τάξης των 98.420 θέσεων εργασίας, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, σημειώνοντας την μεγαλύτερη διαφορά, που έχει καταγραφεί από το 2001.
Συγκεκριμένα, από τις αποχωρήσεις οι 81.021 ήσαν οικειοθελείς και οι 226.042 ήταν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Όσον αφορά τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυτές έσπασαν, επίσης, κάθε προηγούμενο ρεκόρ τον μήνα, που μας πέρασε, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26%, ενώ την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%.
«Η αρνητική ανατροπή, που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας – με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης – διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα, η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα», τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης.

«Το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει, επίσης, την χειρότερη επίδοση, που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72%»!

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον κ. Βρούτση, δεν δίνει καμία απάντηση επί της ουσίας, αρκούμενο μόνον στο να κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία, ότι «υπόσχεται στους εργαζομένους τον «παράδεισο» της ελαστικής εργασίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Βρούτση, «τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», του μηνός Οκτωβρίου διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα, που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η Κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Επιβεβαιώνεται, ότι η αρνητική ανατροπή, που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας – με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης – διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση
συρρικνώνεται επικίνδυνα.
Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26%. Την ίδια στιγμή, η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση όλων των ετών.
Την ίδια στιγμή, το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει, επίσης, την χειρότερη επίδοση, που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72%.

«Η επιδείνωση στην αγορά εργασίας οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»!

Δραματική, όμως, εμφανίζεται και η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του μηνός Οκτωβρίου. Το αρνητικό ρεκόρ – 98.420 δεν έχει προηγούμενο!
Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών.
Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με «ταξικό» πρόσημο κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία», καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
Mε αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Οκτώβριο και την εικόνα στον ιδιωτικό τομέα στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων, το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στην Νέα Δημοκρατία, την κατηγορεί, ότι επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου με ανακοινώσεις, που δεν πείθουν κανέναν.
Αυτό, γιατί, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Εργασίας, η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη, που ως Κυβέρνηση διέταξε με Νόμο την μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% και σήμερα υπόσχεται στους εργαζόμενους τον «παράδεισο» των ατομικών συμβάσεων και της ελαστικής εργασίας.

«Η ΝΔ θέλει να κρύψει, ότι με Νόμους δικούς της και του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκαν και οι εργαζόμενοι έγιναν ο αδύναμος κρίκος στους χώρους δουλειάς»!

Συνεχίζοντας, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει, ότι η ΝΔ θέλει να ξεχαστεί η επίδοση, που επέτυχε η ίδια το δεκάμηνο του 2012 με αρνητικό ισοζύγιο -16.827 θέσεων εργασίας, στις ροές μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα και επιχειρεί, όπως αναφέρει το
Υπουργείο, να υποβαθμίσει την επίδοση του εφετινού δεκάμηνου, η οποία είναι θετική, η υψηλότερη από το 2001.
«Η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχθεί, ότι επί των ημερών της έφθασε την ανεργία στο αρνητικό ρεκόρ του 27,9% και την παρέδωσε υψηλότερη, απ’ ό,τι την παρέλαβε, ενώ σήμερα η ανεργία έχει μειωθεί στο 20,6% και οι άνεργοι είναι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά το 2011.
Η ΝΔ θέλει να κρύψει, ότι με Νόμους δικούς της και του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκαν, οι εργαζόμενοι έγιναν ο αδύναμος κρίκος στους χώρους δουλειάς. Αυτό το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης
υπερασπίζεται και σήμερα».
Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας στην απάντηση του προς την αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανακύκλωση αποτυχημένων επιχειρημάτων από την πλευρά της.

The post «Μαύρος» ήταν ο περασμένος Οκτώβριος για την ελληνική αγορά εργασίας appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ