Η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ απειλεί τις γερμανικές εξαγωγές

-Οι εξαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 2,8%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015!
-Ενώ αυξάνεται η ένταση του ακήρυχτου οικονομικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, οι Γερμανοί φοβούνται, ότι, μετά το Brexit η Βρετανία θα προσδεθεί στο αμερικανικό άρμα, συγκροτώντας μια νέα οικονομική ζώνη, αντίπαλη της Ε.Ε.!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ απειλεί τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ το Βερολίνο φοβάται, ότι μετά το Brexit, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συγκροτήσουν ένα αντίπαλο μπλοκ απέναντι στο ευρωπαϊκό! Τώρα βλέπει με διαφορετικό μάτι την Ρωσία, καθώς αναβαθμίζεται η οικονομική σημασία της για την Ευρώπη!
Αυτό εκτιμούν έγκυροι διεθνείς πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, που διαπιστώνουν, ότι η ένταση του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, που ξεκίνησε με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, διαρκώς αυξάνεται και ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει, εάν θα εξελιχθεί σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο ή όχι.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, αυτό δείχνει και το γεγονός, ότι πριν από λίγες ημέρες εισαγγελέας του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ στράφηκε κατά των πέντε μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (Audi, BMW, Daimler, Volkswagen και Porsche) για την σύσταση καρτέλ επί μια εικοσαετία. Η κατηγορία είναι, ότι οι εταιρείες αυτές συμφωνούσαν σε κοινές πρακτικές για την τεχνολογία, τον σχεδιασμό και την εμπορική πολιτική, με στόχο να πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους.

Μπριγκίτε Τσίπρις, Γερμανίδα Υπουργός Οικονομίας: «Οι κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και θα πλήξουν τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών»!

Η κατηγορία αυτή είναι πολύ ευρύτερη και από το γνωστό σκάνδαλο Dieselgate και μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας. Επίσης, την περασμένη Δευτέρα, η Γερμανίδα Υπουργός Οικονομίας, κ. Μπριγκίτε Τσίπρις, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι οι κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και θα πλήξουν τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών. Ταυτόχρονα, η ίδια ζήτησε από την Ε.Ε. να απαντήσει με αντίποινα.
Πράγματι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε, ότι η Ε.Ε. ήταν έτοιμη να πάρει κατάλληλα μέτρα, στην περίπτωση, που θα θίγονταν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Τελικά, υπήρξαν διαφοροποιήσεις από την Νομοθεσία, που πέρασε από το Κογκρέσο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις στην συνέχεια.
Η υπόθεση αφορά κυρίως ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έχουν συνεργασία με την Ρωσία, καθώς και την προμήθεια της Ευρώπης με υγροποιημένο αέριο, την στιγμή, που οι αμερικανικές κυρώσεις στοχοποιούν, μεταξύ άλλων, και τον κλάδο της ενέργειας.
Σημειωτέον, ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποφασίστηκαν από το Κογκρέσο, παρά τις αντιρρήσεις, που εξέφρασε και δημοσίως ο Ντόναλντ Τραμπ, ως ποινή για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Οι Γερμανοί φοβούνται, ότι, μετά το Brexit η Βρετανία θα προσδεθεί στο αμερικάνικο άρμα, συγκροτώντας μια νέα οικονομική ζώνη!

Όπως τονίζουν οι ειδικοί αναλυτές, το σκηνικό αυτό δείχνει, ότι το ρήγμα μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ είναι βαθύ, καθώς η υπόθεση αγγίζει δύο βασικές στρατηγικές επιλογές της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Και αυτές είναι αφ’ ενός η επίθεση του Τραμπ στο ελεύθερο εμπόριο και τις γερμανικές εξαγωγές, στις οποίες στηρίζει την στρατηγική της η Γερμανία και αφ’ ετέρου, η βούληση των Γερμανών να προσεγγίσουν πλέον την Ρωσία. Ολα δείχνουν, ότι μετά το Brexit η Βρετανία θα προσδεθεί στο αμερικάνικο άρμα, συγκροτώντας μια νέα οικονομική ζώνη.
Με τα δεδομένα αυτά, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι Γερμανοί βλέπουν με διαφορετικό μάτι την ρωσική οικονομία και την αγορά της, ιδιαίτερα, καθώς το αγγλοσαξονικό μπλοκ εκ των πραγμάτων θα κινηθεί ως αντίπαλο στην ευρωπαϊκή ζώνη και ιδιαίτερα στην γερμανική ηγεμονία, κάτι που φοβούνται οι Γερμανοί.
Από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, έβαλε στόχο τις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας και το θεμέλιο του μοντέλου, με το οποίο λειτουργεί η χώρα.
Η κόντρα φάνηκε από την αρχή, με τις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ και των στελεχών του, ενώ και η στάση των Γερμανών, από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, ήταν αντίστοιχη.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες για αλλαγές στην Ευρωζώνη, με βαθύτερη ενοποίηση του πυρήνα και σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος

Είναι ενδεικτικό, ότι ο γερμανικός Τύπος αποδομεί συστηματικά και ανελέητα τον Τραμπ από την πρώτη ημέρα της θητείας του, φθάνοντας συχνά μέχρι και την ειρωνεία και τον εξευτελισμό. Τα πράγματα περιπλέκονται από την πορεία του ευρώ, το οποίο έχει ανατιμηθεί περίπου κατά 12% από την αρχή του χρόνου, κάτι που αποτελεί απειλή για τους Γερμανούς εξαγωγείς.
Η ειρωνεία είναι, ότι η άνοδος του ευρώ στην ουσία οφείλεται στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά… από την ανάποδη. Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του, ότι δεν μπορεί να περάσει τις πολιτικές του, η αισιοδοξία για ανόρθωση της οικονομίας των ΗΠΑ, που είχε δημιουργηθεί με βάση τις εξαγγελίες του, έδωσε την θέση της στην αμφιβολία, αλλά και στην ανησυχία για τις πραγματικές δυνατότητες του προέδρου και την πορεία της χώρας.
Ο Τραμπ βρίσκεται έξι μήνες στην θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, χωρίς να κάνει τίποτα, ενώ υπάρχουν ανοιχτές δικαστικές έρευνες για κοντινά του πρόσωπα. Από την άλλη, στην Ευρώπη διαφαίνεται πολιτική σταθερότητα, καθώς προεξοφλείται η επανεκλογή της Ανγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία, μάλιστα, φαίνεται να τα έχει βρει και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για την πορεία της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς αναλυτές, θεωρείται βέβαιο, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες για αλλαγές στην Ευρωζώνη, με βαθύτερη ενοποίηση του πυρήνα και σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.

«Στα επόμενα τριάμισι χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας μπορεί μόνο να χειροτερέψει»!

Ετσι, ενώ πριν από έξι μήνες οι αναλυτές συζητούσαν πότε θα έρθει η ισοτιμία 1 προς 1 του ευρώ με το δολάριο, σήμερα χρειάζονται 1,19 δολάρια για να αγοράσεις ένα ευρώ και πολλοί αναλυτές περιμένουν περαιτέρω άνοδο, καθώς συντρέχουν πολλοί λόγοι για να ανέβει το ευρώ, αλλά σχεδόν κανένας για να ανατιμηθεί το δολάριο. Η ισοτιμία έχει ήδη σπάσει το χαμηλό του 2010, που ήταν στο 1,17 και ήταν κοντά στο επόμενο χαμηλό που ήταν στο 1,20.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τους Γερμανούς, ότι τεχνητά κρατούσαν την ισοτιμία του ευρώ χαμηλά για να στηρίζουν τις εξαγωγές τους και υποσχόταν να πάρει μέτρα για να αλλάξει τις ισορροπίες. Τώρα η κατάσταση έχει αντιστραφεί, όχι λόγω κινήσεων από τον Τραμπ, αλλά, αντιθέτως, λόγω της απραξίας του, η οποία έχει καταβυθίσει το αμερικάνικο νόμισμα. Αλλά η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι, ότι πολλοί οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν, πως μια μεγάλη ώθηση στο δολάριο θα μπορούσε να δώσει ενδεχόμενη αποχώρηση ή απομάκρυνση του Τραμπ, η οποία, όμως, δεν μοιάζει πιθανή με τα σημερινά δεδομένα. Επομένως, στα επόμενα τριάμισι χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας μπορεί μόνο να χειροτερέψει!
Και ενώ οι διεθνείς αναλυτές είναι απαισιόδοξοι, αναφορικά με την μελλοντική εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι τον Ιούνιο οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, με τις εισαγωγές να υποχωρούν ακόμα περισσότερο, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015, ενώ και οι εισαγωγές της υποχώρησαν κατά 4,5%, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ανακοίνωσε η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εποχικά προσαρμοσμένες γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015. Αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 4,5%, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009!
Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν, ότι οι εξαγωγές θα μειώνονταν κατά 0,3% και οι εισαγωγές θα αυξάνονταν κατά 0,2%, κάτι, που, ομως, δεν συνέβη!
Άλλοι αναλυτές ερμήνευσαν την μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών ως τεχνική διόρθωση ύστερα από πέντε μήνες αύξησης, που τροφοδοτήθηκαν από την ισχυρή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα από χώρες εντός και εκτός της ευρωζώνης.
Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 21,2 δισεκ. ευρώ από τα 20,3 δισεκ. ευρώ, που ήταν τον Μάϊο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2016. Τα στοιχεία του Ιουνίου είναι υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 21,0 δισεκ. ευρώ.
Το ευρύτερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ανήλθε στα 23,6 δισεκ. ευρώ, ύστερα από την πτωτικά αναθεωρημένη τιμή των 16,0 δισεκ. ευρώ τον Μάϊο, σύμφωνα με τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία.
Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, τα στοιχεία αυτά είναι πιθανόν να προκαλέσουν νέες επικρίσεις για την εξαγωγική ισχύ της Γερμανίας, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε και πάλι τον περασμένο μήνα την Κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, να αυξηθούν οι εισαγωγές και να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη σε άλλες χώρες.

The post Η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ απειλεί τις γερμανικές εξαγωγές appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ