Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στην ΕΡΤ 1

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Παρασκευή 28 Απριλίου, συνέντευξη στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ 1 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το πόσο κοντά είμαστε στο κλείσιμο της αξιολόγησης,

«Για το θέμα της διαπραγμάτευσης και της καθυστέρησης που αναφέρετε. Ενώ τελειώνει η διαπραγμάτευση, έρχεται η πλευρά των δανειστών και λέει ότι θέλουν να γενικευτεί το μέτρο των ανοιχτών μαγαζιών για όλες τις Κυριακές του χρόνου, πράγμα που έφεραν τελευταία στιγμή. Υπήρχαν δυο τρόποι αντιμετώπισης, να πει κανείς, βεβαίως, και να το δεχτεί ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και ο άλλος είναι να καθυστερήσει, κάνοντας διαπραγμάτευση για ένα θέμα που προέκυψε την τελευταία στιγμή. Αυτά, τα λένε εκείνοι που υπέγραφαν ότι τους έφερναν, «τόσα και άλλα τόσα», όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει τη στιγμή που θα θέλαμε εμείς αλλά, όλα δείχνουν ότι θα τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τελικά τι από τα δύο είμαστε από αυτά που μας κατηγορούν. Είμαστε υποχωρητικοί στην κα Μέρκελ και ελαστικοί ή εμμονικοί, ιδεοληπτικοί αριστεροί που καθυστερούμε στην διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί να είμαστε και τα δύο.

Αυτό είναι η διαπραγμάτευση. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, αυτό στο οποίο φτάνουμε είναι το καλύτερο δυνατόν, μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού το 2015 που μας έβαλαν το «μαχαίρι στο λαιμό» και μας είπαν ή υπογράφετε μια τριετή, επώδυνη συμφωνία ή φεύγετε από την Ευρωζώνη. Η γνώμη μας είναι ότι χειριστήκαμε τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου και του επώδυνου χαρακτήρα της. Η συμφωνία μιλούσε για μείωση 1% της συνταξιοδοτικής δαπάνης, 1% αύξηση της φορολογητέας ύλης και μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1%. Και υποστηρίζω ότι το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τι υπογράφεις κάθε φορά κρίνεται με βάση τις δεδομένες συνθήκες. Τα αντίμετρα που θα υπογράψουμε τώρα έχουν στόχο μια πρώτη ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί. Το 2017 και 2018 δεν έχουμε κανένα νέο μέτρο. Τα όποια μέτρα θα ισχύσουν μετά το 2019».

– Σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους,  

«Το πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, 2015-2018, το οποίο υλοποιούμε, θα ολοκληρωθεί και πιστεύουμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, οι δανειστές λένε, ότι θα βγούμε από το πρόγραμμα και από την κρίση και θα τελειώσει η κηδεμονία, όμως θα χρωστάμε χρήματα και μετά. Το χρέος δηλαδή, θα εξακολουθεί να υπάρχει, επειδή τη χώρα μας την παραλάβαμε υπερχρεωμένη. Η διαφορά θα είναι ότι δεν θα έχουμε κηδεμονία και θα μπορούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε τις υποχρεώσεις μας.

Θέλουν λοιπόν, να πάρουμε κάποια μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα παίρνουν τα χρήματά τους και μετά. Έτσι καταλήξαμε στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία και επιτύχαμε με την διαπραγμάτευση, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους, δωρεάν σχολικά γεύματα κα. Αλλά, μετά το τέλος του προγράμματος παρόλο που θα εξακολουθεί να υπάρχει το χρέος, θα υπάρχει και ποσοτική χαλάρωση, έξοδος στις αγορές, μια κανονικοποίηση των οικονομικών δεδομένων. Και από αυτήν την άποψη είναι θετικό ότι έχουμε επιτύχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουμε ως κράτος καταφέρει με τις θυσίες του ελληνικού λαού και κινήσεις όπως η επίδοση της ενίσχυσης με κάποιο χρηματικό ποσό των χαμηλοσυνταξιούχων, να μην υπόκεινται σε κρίση από τους δανειστές».

– Αναφορικά με το αν θα πρέπει και στη χώρα μας, όπως ειπώθηκε και για τις γαλλικές εκλογές, να υπάρξει μια συμμαχία των αριστερών δυνάμεων για να μπορέσουν να αλλάξουν το τοπίο και εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό,

«Προσωπικά, από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συγκροτείται με όρους ρεαλιστικούς κάθε φορά, ένα προοδευτικός πόλος που δεν θα αποτελείται μόνο από ένα κόμμα, αλλά με όλες τις δυνάμεις, που στο κέντρο της προσοχής τους θα έχουν την κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Δυνάμεις τέτοιες, σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα αυτά, αναζητούνται θα έλεγα. Εξ’ αντικειμένου, θέλοντας το ΠΑΣΟΚ να ανήκει στην σοσιαλδημοκρατία, ανήκει σε αυτές τις δυνάμεις. Όμως η πολιτική που ακολουθεί, που ακολούθησε πρόσφατα, η συνεργασία με τη ΝΔ, η υποταγή στο νεοφιλελευθερισμό, μια πολιτική που βρίσκεται μακράν από την ευρωπαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας, δεν δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα αυτή. Αν το ΠΑΣΟΚ είχε την πολιτική της δεκαετίας του ‘80, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Εξ’ αντικειμένου ανήκει και το ΚΚΕ στις δυνάμεις αυτές, το οποίο όμως θεώρει σήμερα, σαν κύριο αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

– Σχετικά με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ελληνικό,

«Έχω ήδη τοποθετηθεί για αυτό. Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας χτυπάει σε «ανοιχτές θύρες». Το Υπουργείο προχωράει το επόμενο διάστημα στη διαδικασία μετακίνησης του κόσμου αυτού σε άλλες δομές, ακριβώς γιατί ξέρουμε, και είναι πολύ θετικό που το επιβεβαιώνει και η Διεθνής Αμνηστία, ότι ο κόσμος αυτός πρέπει να μετακινηθεί και θα μετακινηθεί. Το Ελληνικό είναι μια άτυπη δομή φιλοξενίας, η οποία δημιουργήθηκε εξ ανάγκης εκείνη την περίοδο. Φτιάχτηκε γρήγορα, για να μπορέσει να φιλοξενήσει τον κόσμο και είναι απομεινάρι της πρώτης φάσης, της φάσης που είχαμε τις μεγάλες ροές, τότε που είχαμε και την Ειδομένη και τον Πειραιά. Πολλές φορές υπάρχουν δυσκολίες που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Δεν είναι εύκολο οι άνθρωποι να μεταφερθούν όπως-όπως. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός για την κάθε περίπτωση, οικογένειες, άντρες singles διαφορετικών εθνικοτήτων κλπ. Η μεταφορά τους θα γίνει με έναν τρόπο συντεταγμένο και με τον καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους αυτούς, όπως έγινε στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

Οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα είναι γύρω στις 60.000, εκ των οποίων οι 12.000 είναι στα νησιά μας. Χθες ήμουν στη Σάμο, όπου η κατάσταση είναι βελτιωνόμενη. Η εικόνα του 70% του ελληνικού λαού, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εθνικών Ερευνών, είναι ότι κάνουμε τα ίδια για τους πρόσφυγες και παραπάνω, από ότι για τους Έλληνες. Η χώρα μας, κατάφερε, γονατισμένη από την οικονομική κρίση, να δείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίζει κανείς με μια ισορροπία, ανάμεσα στα κοινωνικά δεδομένα των ντόπιων και στα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του προσφυγικού πληθυσμού.

Αφελής προσέγγιση είναι αυτό που λένε μερικοί ανοιχτά σύνορα γενικώς και αορίστως, να έρθουν όλοι οι άνθρωποι από τα νησιά στην ενδοχώρα και να τους δώσουμε χαρτιά να φύγουν στη Γερμανία, Αυστρία όπου θέλουν να πάνε. Δεν υπάρχουν άριστες καταστάσεις αλλά συνεχώς βελτιώνονται».

– Σχετικά με τους πόρους χρηματοδότησης,

«Οι πόροι για το προσφυγικό, εάν ήταν εγχώριοι, δεν θα υπήρχαν. Τα χρήματα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγές, η οποία και τα διανέμει ανάλογα. Τώρα ένα κομμάτι της διαχείρισης περνάει στους δήμους ώστε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας σε διαμερίσματα σε πόλεις, όπως γίνεται στη Λειβαδιά, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έτσι ενισχύεται η τοπική κοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  έχει καταθέσει κάποια χρήματα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απορρόφηση θα γίνεται σταδιακά μέχρι το 2020 και η ροή τους ρυθμίζεται για να καλύπτονται οι εκάστοτε ανάγκες. Επισημαίνουμε έγκαιρα τις ανάγκες, αυτά τα χρήματα δεν χάνονται.

Η φραστική επιθετικότητα των γειτόνων μας, μας ανησυχεί φυσικά, αλλά οι Τούρκοι τηρούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον έλεγχο των ροών προς τη χώρα μας και με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι ροές είναι πάρα πολύ μικρές, παρατηρούνται ακόμη και μηδενικές ροές σε κάποια νησιά».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ