Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις

 

Συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης του 18ου Συνεδρίου της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, δόθηκε σήμερα (27/4) στην Έδεσσα, με την συμμετοχή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κας Αθηνάς Αηδονά-Αθανασιάδου, του Δημάρχου Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Νίκου Γρηγοριάδη.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την υποστήριξη της εκδήλωσης, η οποία έχει επιστημονικό αλλά και αναπτυξιακό ενδιαφέρον, καθώς επικεντρώνεται γύρω από την αειφορική διαχείριση των δασών. Η φετινή διοργάνωση μάλιστα συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ενώ το 2017 είναι διεθνές έτος για την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη.

 

Η συνέντευξη ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου, ο οποίος ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή για την τοπική κοινωνία η επιλογή της Έδεσσας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου». Επίσης, τόνισε ότι οι τοπικοί φορείς πρόκειται να στηρίξουν την εκδήλωση, παρέχοντας τις απαιτούμενες διευκολύνσεις και εξασφαλίζοντας άριστες συνθήκες διαμονής και φιλοξενίας των συνέδρων. Στόχος μας είναι, κατέληξε ο κ. Δήμαρχος, «να φιλοξενήσουμε κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο εγγύς μέλλον».

 

Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διοργάνωση του Συνεδρίου για την τοπική κοινωνία και την προώθηση της βιώσιμης περιφερειακής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «το 18ο Διεθνές Δασολογικό Συνέδριο, αναμένεται να έχει μία σημαντική συμβολή στην παροχή πρακτικής γνώσης και ειδικής τεχνογνωσίας για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής Περιφέρειας. Ειδικότερα, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές». Ακόμη, ανέφερε ότι «στόχος της διοργάνωσης του συνεδρίου είναι, μαζί με την ανάπτυξη ενός επιστημονικού διαλόγου, να προβάλλουμε την Πέλλα και την περιοχή της, ως έναν προορισμό εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού, αλλά και ως μία περιοχή που προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Να αξιοποιήσουμε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου για τη δημιουργία μίας περισσότερο σταθερής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο και μπορούν να έχουν μία σημαντική συμβολή στην Αειφόρο Ανάπτυξη της Πέλλας».

 

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία και διάδοση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου και η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας, ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για την συμμετοχή τους και τους κάλεσαν να έχουν μία ειδική συμβολή για την κατάλληλη προβολή του.

 

Το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο έχει τίτλο «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες-δικτύωση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος» και θα πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε Πέλλας, το χρονικό διάστημα 8-11 Οκτωβρίου 2017. Οι χώροι όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου είναι η αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας και το Βαρόσι Έδεσσας (περιοχή Καταρρακτών «Μύλοι»). Το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων γεωτεχνικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και Διεθνές Workshop με τίτλο «Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection», με δυνατότητα δημοσίευσης εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Στόχος του Διεθνούς workshop είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιστημόνων, καθώς επίσης και των διαφόρων οργανισμών της κοινωνικής οικονομίας και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στις δυνατότητες που παρέχει η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως και τα επιστημονικά δίκτυα, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Το συνέδριο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Την διοργάνωση του συνεδρίου υποστηρίζουν οι παρακάτω φορείς: Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, Δήμος  Έδεσσας και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών.

 

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης, οι κκ. Μάριος Τρίγκας, Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου και Κώστας Μησιάλης εκ μέρους της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, η Σοφία Βαβούρη από τις δασικές υπηρεσίες Πέλλας, οι κκ. Στέλλα Λαμπάδα και Χρήστος Μπιμπίτσος από την Π.Ε. Πέλλας, οι κκ. Ηρακλής Συμεωνίδης, Γιώργος Μπλιάγας και Γρηγόρης Διγγόλης από τον Δήμο Έδεσσας και η Σοφία Θεοδωρίδου από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών. Για την υποστήριξη του Συνεδρίου, εκτός από την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή, έχει συσταθεί μία τοπική οργανωτική επιτροπή με εκπροσώπους από όλους τους τοπικούς φορείς, ενώ υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για την στήριξη του συνεδρίου από τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή συνδέονται με τον τομέα της αειφόρου δασικής διαχείρισης και πράσινης επιχειρηματικότητας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

 

The post Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ