«Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ουσιαστικά το πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση»

Συνέντευξη Αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

«Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί με μια τόσο μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, που όταν λαμβάνονται τα μέτρα δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που έπρεπε. Σας θυμίζω τι είχε πει ο υπουργός κ. Χουλιαράκης ότι είναι προτιμότερη μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη μετά από 6 μήνες. Γιατί τα πράγματα στην πραγματική οικονομία επιβαρύνονται καθημερινά.

Η αίσθηση που μου έδωσε εχθές ο πρωθυπουργός, από τη συνέντευξή του στον Αντέννα, ήταν ότι περισσότερο απευθύνεται στην κυβερνητική πλειοψηφία, στους κυβερνητικούς βουλευτές που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, παρά στην ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός έχει πράγματι ένα επικοινωνιακό τάλαντο αλλά νομίζω ότι όλοι κατάλαβαν και εχθές αλλά και το τελευταίο διάστημα ότι η μπογιά του πιά ξεθώριασε. Δεν πείθει κανέναν. Αλλά αφού έχει δυστοκία να πείσει με τη θεωρία των αντιμέτρων τους βουλευτές του εισάγει το καινούργιο “τυράκι” με τη συνολική διευθέτηση του χρέους. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το πλεόνασμα για το οποίο τόσο πολύ κομπάζουν η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πρωθυπουργός, δεν είναι παρά αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, ουσιαστικά είναι χρήματα, που στερήθηκαν από την πραγματική οικονομία.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έλεγε ο πρωθυπουργός για το πλεόνασμα το 2014: “Στο πλεόνασμα κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων”. Αυτά τα είπε στις 21 Μαρτίου του 2014, στα Ιωάννινα.

Καλό είναι να εξομολογείται τις αυταπάτες του, μας είπε εχθές ότι είναι και θρησκευόμενος ο πρωθυπουργός, καλός ο Σαούλ που μετετράπη σε Παύλο. Μακάρι να είναι έτσι.

Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ουσιαστικά το πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση. Εμείς, λοιπόν, εάν ψηφίσουμε κάποια από αυτά τα μέτρα ή συνολικά τη συμφωνία θα είναι σαν να δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση που οδήγησε στην επιβολή αυτών των μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν ήταν αναγκαία ούτε τον Δεκέμβριο του ‘14, που η οικονομία έβγαινε από την κρίση, όταν η χώρα είχε μπει στις ράγες εξόδου από τα μνημόνια ούτε και το πρώτο διάστημα. Η πολιτική αυτή οδήγησε σ’ αυτά τα υπερβολικά μέτρα. Δεν υπήρχε κανένα ζήτημα μείωσης συντάξεων, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα μείωσης αφορολόγητου.

Το ασφαλιστικό σύστημα καθημερινά θα επιδεινώνεται όσο η χώρα δεν έχει επενδύσεις, όσο αυξάνεται η ανεργία, όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν ή πάνε στην Βουλγαρία, όσο το νέο εργατικό δυναμικό φεύγει στο εξωτερικό. Το διάστημα των δύο χρόνων η κατάσταση επιβαρύνθηκε. Όσο λοιπόν επιβαρύνεται μοιραία θα μπαίνει πάντα η κουβέντα για μείωση των συντάξεων. Η πολιτική η δική μας είχε αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνει την ανεργία. Και η ΝΔ με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, με αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα και άξονες μείωσης φορολογικών συντελεστών, εξήγησε ότι μόνον αν μειωθούν φορολογικοί συντελεστές θα υπάρξει επενδυτικό κλίμα και θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα.

Στο μεσοδιάστημα αυτό η χώρα αιμορραγεί, βλέπει λουκέτα, επιχειρήσεις να κλείνουν ή να φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι φαύλος κύκλος αυτό το καθοδικό σπιράλ. Αν δεν υπάρξουν κίνητρα επιχειρηματικά, αν δεν μειωθούν φορολογικοί συντελεστές, όπως η ΝΔ δεσμεύεται για έρθουν επενδύσεις στη χώρα, δεν θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης και νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2% που κάνει το ΔΝΤ για το 17, να τις δούμε στην πράξη, γιατί κι άλλες προβλέψεις είχαμε και από το ΔΝΤ και την ΕΕ οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι ο στόχος του 3,5% δεν μπορεί να είναι στο διηνεκές εφικτός με την υπερφορολόγηση. Έβλεπα εχθές ρεπορτάζ στο δικό σας κανάλι, ότι πια μειώνονται οι δαπάνες και για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί και το γάλα -για το οποίο έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως γνωρίζετε. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι ενδεικτικά. Έχουμε υστέρηση από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατομμύρια, από το ΦΠΑ και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που αυξήθηκαν μάλιστα, πάνω από 300 εκ. ευρώ. Πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν στην Εφορία και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χίλιες κατασχέσεις την ημέρα. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Από το κανένα ευρώ μέτρα πάμε σε σχεδόν 4 δις ευρώ νέα μέτρα, σε μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, υπερταμείο αιωνόβιο, και ούτω καθ’ εξής. Αυτά είναι τα ψέματα και αυτά οδηγούν στην απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ