Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην χώρα μας, που ζούν με τον «βραχνά» των χρεών

-Θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ Θεσμών, Κυβέρνησης και τραπεζιτών αποτελεί πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε τράπεζες, Ταμεία, Δημόσιο και προμηθευτές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, πρόταση που αν τελικώς γίνει αποδεκτή, θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που ζουν με τον «βραχνά» των χρεών σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες κλπ., μπήκε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κυβέρνηση και εκπροσώπους των Θεσμών. Η πρόταση αυτή, που αποτελεί «προϊόν» επεξεργασίας και διαβουλεύσεων ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προβλέπει διαγραφή 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τράπεζες, Ταμεία, Δημόσιο και προμηθευτές.sitari
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η οριστική διευθέτησή του είναι ένα ζήτημα, το οποίο «ταλανίζει» τις δύο πλευρές, που αναζητούν κοινό «τόπο» συνεννόησης» και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Στην περίπτωση της εν λόγω πρότασης για διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων χρεών επιχειρήσεων και επαγελματιών, έχουν καταγραφεί σημεία προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι δύο πλευρές, αφού ανέλυσαν και τις σχετικές εισηγήσεις των τεχνικών κλιμακίων, διεπίστωσαν, ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική πρόταση, η οποία, αν τελικώς πάρει «σάρκα και οστά», θα δώσει βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και τραπεζιτών θα αποφασιστεί, αν η διαγραφή του 50% των οφειλών θα γίνεται, υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνον το χρέος, που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις

Βασικό ρόλο στην υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης, θα έχουν αναμφίβολα οι τράπεζες και γι’ αυτόν τον λόγο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Το ζήτημα, που θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση των Θεσμών με τους τραπεζίτες, είναι, αν η διαγραφή θα γίνεται, υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνον το χρέος, που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δανειστές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα συνεχιστούν και κατά τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ληφθεί και η οριστική απόφαση. Η αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό, που θα δημιουργηθεί, σημειώνοντας, ότι αυτό που αναζητούν οι δύο πλευρές, είναι «η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, που χρωστούν οι επιχειρήσεις».

The post Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην χώρα μας, που ζούν με τον «βραχνά» των χρεών appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ