Σήμα κινδύνου εκπέμπει το «Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης»

Πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να λειτουργήσει με αυτάρκεια, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που, αν καταρρεύσει, θα «τινάξει στον αέρα» τις επικουρικές συντάξεις.
Το ΕΤΕΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, καθώς πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να λειτουργήσει με αυτάρκεια, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς εκατομμύρια συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εντός του 2016 «έσπασαν» ομόλογα 300 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο, χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί μια οριστική λύση. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η αύξηση των εισφορών δεν αποτέλεσε για το ΕΤΕΑ αλλά και για άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία, την λύση-διέξοδο, με συνέπεια oi Θεσμοί κατά κύριο λόγο, να έχουν κατά νου και άλλες δραστικές λύσεις.ASFALISTIKA+TAMEIA
Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ, με απόφαση που έλαβε, ζητάει από το κράτος την άμεση χορήγηση 70 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταβάλει στους συνταξιούχους τις συντάξεις του Δεκεμβρίου. Είναι μια πρακτική, που ακολουθούν και άλλα «ασθμαίνοντα» Ταμεία, όπως είναι ο ΟΑΕΕ, αλλά και κατά περιόδους και το ΙΚΑ. Πρόκειται, όμως, για προσωρινή λύση με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα, που απλά επιβεβαιώνει, πως, ότι έγινε μέχρι τώρα και σχετίζεται με τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, δεν λειτούργησε ευεργετικά για τα Ταμεία.

Η μη επαρκής αποδοτικότητα των τελευταίων μέτρων ανοίγουν και πάλι την συζήτηση για το Ασφαλιστικό, ενω οι Θεσμοί έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στην Κυβέρνηση, για το γεγονός, ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για τον επαναπροσδιορισμό νέων και παλαιών συντάξεων!

Έτσι, ούτε οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ούτε οι μεγάλες περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στα μερίσματα αλλά και στο ΕΚΑΣ, έφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις οι μειώσεις ήταν άκρως γενναίες, ωστόσο αυτό, όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα, δεν βοήθησε το «Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης». Πάντως, όπως δηλώνουν αρμόδιοι παράγοντες, κίνδυνος μη καταβολής των επικουρικών συντάξεων τον Δεκέμβριο δεν φαίνεται να υφίσταται, καθώς αναμένεται να βρεθεί και πάλι κάποια προσωρινή λύση, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποσαφηνιστεί, αν θα «μπει» πάλι χέρι στον ΑΚΑΓΕ ή θα αναζητηθούν κάπου αλλού οι απαιτούμενοι πόροι.
Σε κάθε περίπτωση, η δυσλειτουργίες, που παρουσιάζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η μη επαρκής αποδοτικότητα των τελευταίων μέτρων, όπως η αύξηση των εισφορών, ανοίγουν και πάλι την συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Τουλάχιστον, αυτή την πρόθεση έχουν επιδείξει μεταξύ άλλων οι Θεσμοί, οι οποίοι, μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στην Κυβέρνηση, για το γεγονός, ότι δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα του Νόμου Κατρούγκαλου, που σχετίζονται με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, νέων και παλαιών.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη και στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση.

The post Σήμα κινδύνου εκπέμπει το «Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης» appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ