Νέες καθυστερήσεις και περικοπές στην καταβολή του εφάπαξ

-Αντί ων 612 εκατομμυρίων ευρώ, οι δανειστές εγκρίνουν την καταβολή μόλις 116 εκατομμυρίων ευρώ και προχωρούν και σε μειώσεις των ποσών, έως και το 22%!
-Η έκδοση των εφάπαξ παροχών παρατείνεται τουλάχιστον κατά έξι μήνες, αν και υπάρχει ήδη καθυστέρηση 30 μηνών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, έρχονται νέες καθυστερήσεις για την καταβολή του εφάπαξ, κάτι, που θα φέρει νέα βασανιστική αναμονή για χιλιάδες πολίτες, οι οποιοι δικαιούνται να το εισπράξουν, καθώς οι δανειστές ακύρωσαν το αρχικό πρόγραμμα πληρωμής του. Συγκεκριμένα, οι Θεσμοί, εκμεταλλευόμενοι τα ποσά, που έχουν τα Ταμεία -και μάλιστα του Δημοσίου ως αποθεματικά- και μετά από πολλές αντεγκλήσεις, προχώρησαν σε ακύρωση του αρχικού προγράμματος πληρωμών του εφάπαξ, μειώνοντας σημαντικά το αρχικό ποσό.thessaloniki
Κανονικά, έπρεπε να δοθούν 612 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δίνουν μόλις 116 εκατομμύρια ευρώ, χρωστούν, δηλαδή, 496 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το Ταμείο του Δημοσίου έχει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν ζητήσει τμήμα του ποσού, θα πρέπει να σπάσει ομόλογα. «Σπάζοντας», όμως, ομόλογα, θα χάσει, ενώ, αν δεν πληρώσει τα εφάπαξ, θα υπάρχει θέμα με 55.000 δικαιούχους!

Αντί ων 612 εκατομμυρίων ευρώ, οι δανειστές εγκρίνουν την καταβολή μόλις 116 εκατομμυρίων ευρώ και προχωρούν και σε μειώσεις των ποσών, έως και κατά 22%!

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, η οποία αντιδρά στο σχέδιο των δανειστών, αλλά δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να ανατρέψει την απόφασή τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αναβολές και οι περικοπές αφορούν τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα, ενώ η καθυστέρηση είναι, πλέον, εμφανής. Σήμερα, η λίστα αναμονής στο Δημόσιο φθάνει τους 30.000 δικαιούχους, που αναμένουν την καταβολή των χρημάτων και ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς αναβολές και τις καθυστερήσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου , Νίκος Καλάκος, σε δηλώσεις του στον Τύπο, ανέφερε, ότι «θα παλέψει για να ρυθμιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, που είναι τεράστια!». Επίσης ειδικοί σε θέματα ασφάλισης αναφέρουν, ότι «το εφάπαξ είναι χρήματα των πολιτών και πρέπει να δοθούν τώρα. Είναι οικονομίες ετών και είναι υποχρέωση του κράτους να τα χορηγήσει άμεσα!». Οι δανειστές, όμως, αντί να εγκρίνουν την καταβολή των 612 εκατομμυρίων ευρώ από τον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέλεξαν να εγκρίνουν μόλις 116 εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντας απ’ έξω 496 εκατομμύρια, ενώ προχωρούν και σε μειώσεις των ποσών, σε ποσοστό, που φθάνει έως και το 22%!

Το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών, ενώ η έκδοση των εφάπαξ παροχών παρατείνεται τουλάχιστον κατά έξι μήνες, αν και υπάρχει ήδη καθυστέρηση 30 μηνών!

Μία ακόμη αιτία της μείωσης αυτής, είναι, ότι «η μείωση που προκαλεί ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2013 φθάνει το 22% αντί 12% έως 15%, που είχαν εκτιμήσει αρχικά».
«Οδηγούμαστε σε μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ, έως και 22%, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τις γενικότερες μειώσεις στο Δημόσιο», αναφέρουν οι ειδικοί, διευκρινίζοντας, ότι ο χρόνος ασφάλισης έως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές, που ισχύουν.
Ακόμη, το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών. Κατά τον κ. Καλάκο, «η καθυστέρηση, όσον αφορά τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού και κατά συνέπεια την έκδοση των εφάπαξ παροχών, παρατείνεται τουλάχιστον κατά έξι μήνες, ενώ ήδη υπάρχει καθυστέρηση 30 μηνών.

Το μέσο εφάπαξ, που πρέπει να εισπράξουν οι δικαιούχοι από το Ταμείο Πρόνοιας, με αποχώρηση από 1/9/2013 ως 31/12/2013, είναι τώρα 23.000 ευρώ, αντί 25.000 ευρώ, που ήταν αρχικά!

Αναλυτικότερα, το μέσο εφάπαξ, που πρέπει να εισπράξουν οι δικαιούχοι από το Ταμείο Πρόνοιας, με αποχώρηση από 1/9/2013 ως 31/12/2013, είναι 23.000 ευρώ, αντί 25.000 ευρώ, που ήταν αρχικά. Αυτό τόνισαν οι δανειστές και υπολόγισαν, ότι το ποσό, που θα απαιτηθεί από την νέα υποδόση των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα εφάπαξ σε όσους έχουν εξέλθει της υπηρεσίας τους από το 2014 και μετά, δεν ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε 612 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα εφάπαξ για όσους αποχώρησαν από το 2014 και μετά. Λόγω, όμως, νεότερων εξελίξεων, η τρόϊκα απέρριψε τα 612 εκατομμύρια ευρώ και δήλωσε, ότι το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πάρει μόλις 116 εκατομμύρια ευρώ και αν χρειαστεί να πληρώσει από τα αποθεματικά του, που φθάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Όμως τα αποθεματικά του Ταμείου είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν το κάνει αυτό, πρέπει να «κάψει» ομόλογα με σπάσιμο, χάνοντας απόδοση και τόκους, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στους δικαιούχους, τα Ταμεία, αλλά και το Κράτος.

Ποιοί δικαιούνται να πάρουν εφάπαξ – Τα δικαιολογητικά:

Για την απονομή του εφάπαξ απαιτείται η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης από τον κύριο συνταξιοδοτικό φορέα (αρθ. 53, Ν. 2084/1992).
Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για να πάρει ένας δικαιούχος το εφάπαξ, είναι τα εξής:
-Αίτηση απονομής.
-Δελτίο ατομικής υπηρεσιακής κατάστασης.
-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
-Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, στην οποία να δηλώνεται αν έλαβε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (αφορά μόνον τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους).
Δικαίωμα να εισπράξουν το εφάπαξ, σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου, έχουν τα παρακάτω πρόσωπα:
-Η χήρα σύζυγος και για όσο διάστημα τελεί εν χηρεία. Το δικαίωμα γεννάται, εάν ο γάμος τελέστηκε δύο πλήρη έτη πριν από τον θάνατο του ασφαλισμένου. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει, εφ’όσον γεννηθεί τέκνο, που ζει».
-Τα άγαμα και ανήλικα τέκνα, μέχρι την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Σε περίπτωση που σπουδάζουν, μέχρι του πέρατος των σπουδών τους και πάντως μέχρι την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στα ενήλικα τέκνα με κληρονομητήριο.
-Στα θετά και ανίκανα για εργασία τέκνα, εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση των ορίων της ηλικίας της προηγούμενης περίπτωσης.
-Στους άπορους γονείς και στα άπορα αδέλφια, σύμφωνα και με τα ισχύοντα για την κύρια σύνταξη.

Ποιοί δικαιούνται το εφάπαξ βοήθημα, αν επέλθει θάνατος του άμεσα ασφαλισμένου δικαιούχου

Το εφάπαξ βοήθημα, λόγω θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου, καταβάλλεται ως εξής:
Στον επιζώντα σύζυγο τα 2/4 του εφάπαξ, προστίθεται δε 1/4 για κάθε τέκνο και μέχρι την ολοκλήρωσή του. Εάν δεν υπάρχει επιζών σύζυγος και κατά τον χρόνο του θανάτου υπάρχουν ένα ή περισσότερα τέκνα, δίνεται όλο το εφάπαξ, το οποίο επιμερίζεται σε αυτά εξίσου.
Στους άπορους γονείς ή άπορα αδέλφια όλο το εφάπαξ, που κατανέμεται εξίσου μεταξύ τους. Σε περίπτωση, που ο δικαιούχος δεν εισπράξει το εφάπαξ βοήθημα εντός εξαμήνου, αυτό επιστρέφει στον Τομέα Πρόνοιας.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η είσπραξη του εφάπαξ γίνεται μέσω της Εθνικής Τράπεζας, αν ο δικαιούχος ανήκει στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στον Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, στον Τομέα Υπαλλήλων ΕΒΕΒΕΚ, στον Τομέα Προσωπικού Ταμείου Νομικών και στον Τομέα Ορθοδόξου και Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος.
Αν ο δικαιούχος ανήκει στον Τομέα Υπαλλήλων ΝΠΔΔ, η είσπραξη γίνεται μέσω της Alpha Bank,
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα, η φορολογική ενημερότητα, το Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δικαιούχοι μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της αποφάσεως, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

The post Νέες καθυστερήσεις και περικοπές στην καταβολή του εφάπαξ appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ