Ένα εκατομμύριο βαρέλια για το 2016 η εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο!

Για πρώτη φορά μετά το 2001 η παραγωγή πετρελαίου στην Θάσο έφθασε αυτή την ποσότητα, ενώ έχουν δοθεί στην παραγωγή 4 γεωτρήσεις από τις συνολικά 15 προγραμματισμένες, με ημερήσια παραγωγή περίπου 5.000 βαρέλια.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου έφθασε το 2016, το ένα εκατομμύριο βαρέλια!
Αυτό τόνισε στα πλαίσια της παρουσίασης, που έκανε στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του «Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (ΙΕΝΕ), ο Τεχνικός Σύμβουλος της «Energean Oil & Gas», Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου.
Ήδη, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχουν δοθεί στην παραγωγή 4 γεωτρήσεις από τις συνολικά 15 προγραμματισμένες, με ημερήσια παραγωγή περίπου 5.000 βαρέλια, ενώ το «Energean Force» είναι μόλις ένα από τα εννιά γεωτρύπανα, που εκτελούν αυτήν την περίοδο γεωτρήσεις στα νερά της ΝΑ.Μεσογείου.
Πρόσφατα, η Energean ζήτησε και έλαβε προσφορές από εξειδικευμένες ελληνικές και ξένες εταιρείες για την κατασκευή της νέας εξέδρας Lamda, που θα τοποθετηθεί στον Πρίνο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον». Θα είναι η πρώτη εξέδρα, που τοποθετείται στην Ελλάδα, έπειτα από 40 χρόνια. Με τις τρεις ακόμη γεωτρήσεις στον Πρίνο, την μία στο Βόρειο Πρίνο και τις επτά προγραμματισμένες στο «‘Έψιλον», στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τις 10.000 βαρέλια στα τέλη του 2018.

Για τα κοιτάσματα στην περιοχή των Ιωαννίνων γίνεται προετοιμασία διενέργειας γεωφυσικής σεισμικής έρευνας, ενώ για τα κοιτάσματα σε Κατάκολο και Αιτωλοακαρνανία γίνονται διαπραγματεύσεις και εκπονούνται σχέδια εκμετάλλευσης

Σχετικά με τα κοιτάσματα της περιοχής των Ιωαννίνων, ο κ. Νικολάου ανέφερε, ότι γίνεται προετοιμασία διενέργειας γεωφυσικής σεισμικής έρευνας την Άνοιξη 2017, εφ’ όσον υπερκερασθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ υπάρχουν συνολικά 400 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, με στόχο να προσδιορισθεί στόχος για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία τοποθετείται στο 2019-2020.pprinos
Αναφορικά με τα κοιτάσματα στο Κατάκολο, όπως είπε ο κ. Νικολάου, η εταιρεία εκπονεί σχέδιο εκμετάλλευσης του διαπιστωμένου κοιτάσματος, καθώς και συνέχισης της ερευνητικής δραστηριότητας σε άλλες περιοχές της παραχώρησης.
Ο Τεχνικός Σύμβουλος της «Energean Oil & Gas», σχετικά με τα ευρήματα στην Αιτωλοακαρνανία, είπε, ότι άρχισε η
τελική φάση διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της σύμβασης για την περιοχή.

Προεργασία και προετοιμασία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Ισραήλ και Αίγυπτο

Σε ότι αφορά τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι γίνεται προεργασία για το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Τανίν, τα οποία αγόρασε η «Energean Oil & Gas» από τις «Delek» και «Avner».
Τα κοιτάσματα έχουν διαπιστωμένα 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και 25 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου; ενώ η εταιρεία αναμένει τις τελικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ.
Τέλος, αναφορικά με τα κοιτάσματα στην Αίγυπτο, ο κ. Νικολάου δήλωσε, ότι γίνεται προετοιμασία για την διενέργεια μίας ή δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή West Kim Ombo της Άνω Ερήμου μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

The post Ένα εκατομμύριο βαρέλια για το 2016 η εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ