Σοκ προκαλούν τα στοιχεία και οι αριθμοί για την ανεργία

Και τους φτωχούς εργαζόμενους στην Ελλάδα των μνημονιακών χρόνων, που παραθέτει η ΓΣΕΕ σε προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
– Η απασχόληση μειώθηκε στο 53%, η ανεργία ξεπερνά το 25%, η ανασφάλιστη εργασία φθάνει στο 30%, το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης εκτινάχθηκε στο 52% και μόλις δύο στους δέκα ανέργους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία και οι αριθμοί για την ανεργία και τους φτωχούς εργαζόμενους στην Ελλάδα των μνημονιακών χρόνων, που αναφέρει η ΓΣΕΕ στην προσφυγή της, την οποία κατέθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, για τις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από το 2010 έως και σήμερα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, προκύπτουν τα εξής:
-Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16.
-Τουλαχιστον 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ.
-Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.AGORA-ATHINA
-Περίπου 127.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
-Η ανασφάλιστη εργασία φθάνει στο 30%.
-Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%, το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης εκτινάχθηκε στο 52%, ενώ το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης αγγίζει, πλέον, το 20%!

Από τα στοιχεία της προσφυγής της ΓΣΕΕ προκύπτει ακόμη, ότι:
-Τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας.
-Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
-Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.
-Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα του 40% – 50% μεσοσταθμικά.
-Ο κατώτατος μισθός την περίοδο 2010-2015 σημείωσε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
– Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%.
– Οι περικοπές, δεν βοήθησαν ούτε στην μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην Ε.Ε., ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αφού η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%,
η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος και μόλις δύο στους δέκα ανέργους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

The post Σοκ προκαλούν τα στοιχεία και οι αριθμοί για την ανεργία appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ