Άνθηση γνωρίζει στην Ελλάδα η ενοικίαση σπιτιών ως τουριστικά καταλύματα!

-Σύμφωνα με την νέα Νομοθεσία, που καταργεί απαγορεύσεις και περιορισμούς απελευθερώνεται η αγορά στις τουριστικές μισθώσεις, ενώ 11.500 κατοικίες πανελλαδικά ενοικιάζονται ήδη μέσω της διεθνούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, παρά ις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου, όποιος επιθυμεί στην Ελλάδα να ενοικιάσει το σπίτι του σε ξένους τουρίστες, είτε για μία ημέρα, είτε για μία εβδομάδα, είτε για ένα 20ήμερο, μπορεί να το πράξει και κυρίως χωρίς να θεωρηθεί το ακίνητό του τουριστικό κατάλυμα.
Αυτό προκύπτει από το ΦΕΚ 94Α/2015, που περιγράφει το τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε από την 1η Νοεμβρίου 2015 η παράγραφος1 του άρθρου 2 του Ν. 4276/2014 (Α΄155) και η παραγρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993 (Α΄118).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Ν. 4276/2014, καθώς και στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 2, του Ν. 2160/1993, όπως τροποποιήθηκε με την περ. 2 της υποπαραγράφου ΙΔ1 του
Ν.4254/2014, «ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών, θεωρείται τουριστικό κατάλυμα». Αυτή η απαίτηση δεν ισχύει πλέον, με αποτέλεσμα, τόσο οι δημοφιλείς πλατφόρμες διαμοιρασμού», όπως, για παράδειγμα, η Airbnb, όσο και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να “κάνουν πάρτι”, αφού η αγορά φαίνεται να απελευθερώνεται άνευ όρων.
Εφ’ όσον το προς μίσθωση ακίνητο δεν θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ (Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), που απαιτείται στην περίπτωση επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζομένων δωματίων, ούτε να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία ως επαγγελματίας, που ασχολείται με τον τουρισμό.

“Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποστηρΐζουν, ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ μόνον το 2014 «χάθηκαν» φόροι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας, εξαιτίας της λειτουργίας των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων”

Σημειώνεται, πάντως, πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου Νόμου και ενδιαφέρονται να εκμισθώσουν το ακίνητο τους, έχουν την ελάχιστη υποχρέωση, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική Νομοθεσία, να προχωρήσουν στην εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr και την εντεύθεν λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης. Υπενθυμίζεται, ότι οι μισθωτές από το εξωτερικό μπορούν ήδη να συνάψουν συμβόλαια μισθωτηρίου χωρίς την χρήση ΑΦΜ, παρά μόνον με την επίδειξη του διαβατηρίου τους.
Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα υποστηρίζουν, ότι καλλιεργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, κυρίως για τις περιοχές με αστικό ιστό, των αδειοδοτημένων καταλυμάτων από μη αδειοδοτημένα καταλύματα, που δεν αντιμετωπίζονται με το ίδιο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο. Μάλιστα, τονίζουν, ότι αυτός ο χρονικός περιορισμός είναι ο μόνος τρόπος διαχωρισμού της άσκησης τουριστικής δραστηριότητας (σήμα λειτουργίας, έναρξη επιτηδεύματος, καταβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, κλπ), από τις απλές αστικές μισθώσεις, που υπόκεινται μόνον σε φόρο εισοδήματος.
Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και μελέτη της εταιρείας “Grant Thornton”, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τίτλο «Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», στην οποία αναφέρεται, πως μόνον το 2014 «χάθηκαν» φόροι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας, εξαιτίας της λειτουργίας των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.

“Περίπου 2.500 κατοικίες στην Αθήνα και 11.500 πανελλαδικά ενοικιάζονται μέσω της διεθνούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στην οικονομική χρήση από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Σεπτέμβριο 2014 η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε όφελος 69.000.000 ευρώ”

Σύμφωνα με την μελέτη της “Grant Thornton”, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 έως 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ (κόστος διαμονής, διατροφής κ.ά.) και από την αξία αυτή τα 588 εκατομμύρια ευρώ αφορούν έσοδα, που αντιστοιχούν σε δαπάνες διαμονής.
Πάντως, περίπου 2.500 κατοικίες στην Αθήνα και 11.500 πανελλαδικά ενοικιάζονται μέσω της διεθνούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στην τελευταία οικονομική χρήση (Οκτώβριος 2013 – Σεπτέμβριος 2014) η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε όφελος 69.000.000 ευρώ.
Τα έσοδα φιλοξενίας, που αποκόμισαν οι 720 Αθηναίοι οικοδεσπότες, οι οποίοι μίσθωσαν βραχυπρόθεσμα τα σπίτια τους το συγκεκριμένο διάστημα, ανέρχονται σε 3.300.000 ευρώ, βάσει της έρευνας, με τον καθέναν να υπολογίζεται, ότι είχε μέσο έσοδο 4.500 ευρώ. Παράλληλα, οι άμεσες δαπάνες των επισκεπτών της Airbnb στις αθηναϊκές επιχειρήσεις αγγίζουν τα 20.200.000 ευρώ.
Ένας τυπικός Αθηναίος οικοδεσπότης, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό ασχολείται με επαγγέλματα, που σχετίζονται με την τέχνη, το σχέδιο ή τις δημιουργικές υπηρεσίες, ενοικιάζει το σπίτι του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις τον χρόνο, ενώ το 68% των οικοδεσποτών δηλώνει, ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους.
Οι μισθώσεις μέσω της Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το 69% βρίσκεται εκτός των περιοχών, όπου τυπικά συναντά κανείς ξενοδοχείο.
Οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν, κατά μέσον όρο, 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους 551 ευρώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Άνθηση γνωρίζει στην Ελλάδα η ενοικίαση σπιτιών ως τουριστικά καταλύματα! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ