Τι προτείνει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στους Θεσμούς για την ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων, ώστε αυτή να γίνει πιό ελκυστική για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια

– Την φορολόγηση των κεφαλαίων, που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά από τους κατόχους τους, με ανώτατο συντελεστή 40%, την πλήρη απαλλαγή από ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή, την μερική ή πλήρη απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων μέσω της υποβολής τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, ζητά η ελληνική πλευρά να εγκρίνουν οι πιστωτές μας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την τελική απάντηση των Θεσμών στην πρόταση, που τους έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, αναφορικά με την μορφή της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, περιμένουν στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Η απάντηση αναμένεται να έρθει εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να δοθεί και το “πράσινο φώς” για να κατατεθούν στην Βουλή οι σχετικές διατάξεις. Στο οικονομικό επιτελείο οι αρμόδιοι κρατούν, σε κάθε περίπτωση, “μικρό καλάθι” για την ρύθμιση, καθώς, με τους περιορισμούς, που έχουν θέσει οι Θεσμοί, θεωρούν, ότι δεν θα ιδιαίτερα ελκυστική για όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις.

Η φορολόγηση των κεφαλαίων, που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά από τους κατόχους τους, να γίνει με βάση την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος, που ίσχυε κατά το έτος, που αποκτήθηκε το εισόδημα

Σύμφωνα με τις πιό πρόσφατες πληροφορίες, η τελευταία ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς για την ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων προβλέπει:
– α) Την φορολόγηση των κεφαλαίων, που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά από τους κατόχους τους με βάση την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος, που ίσχυε κατά το έτος, που αποκτήθηκε το εισόδημα. Σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό σημαίνει, ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των κεφαλαίων, που θα αποκαλύπτονται, θα ανέρχεται σε 40%.
Θα εναπόκειται στον φορολογούμενο να αποδείξει με στοιχεία το έτος, που αποκτήθηκε το εισόδημα.

Να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή για τα ποσά, που θα δηλώνονται αυτοβούλως

– β) Την πλήρη απαλλαγή από ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή για τα ποσά, που θα δηλώνονται. Αυτό θεωρείται στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα αποτελέσει κίνητρο για συμμετοχή στην ρύθμιση από όσους έχουν μεγάλα ποσά, καθώς θα αποφύγουν τον κίνδυνο να εντοπισθούν αργότερα και να βρεθούν αντιμέτωποι και με κακουργηματικές διώξεις. Στο Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν, ότι οι πιθανότητες να εντοπισθεί κάποιος, που διαθέτει “μαύρα” κεφάλαια στο εξωτερικό, θα είναι αυξημένες, λόγω της ενεργοποίησης του μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, που έχουν υπογράψει την σχετική διεθνή συμφωνία για το πρότυπο του ΟΟΣΑ.

Η εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων να γίνεται με την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και να ισχύει μερική ή πλήρης απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου, που θα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων, στις οποίες πρόκειται να εξοφληθεί ο φόρος

– γ) Την μερική ή πλήρη απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου. Η μερική ή πλήρης απαλλαγή θα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων, στις οποίες πρόκειται να εξοφληθεί ο φόρος, που θα προκύψει για την νομιμοποίηση του εισοδήματος. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, θα δίνεται πλήρης απαλλαγή και στην περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις, θα δίνεται μερική απαλλαγή.
– δ) Η εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα γίνεται με την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.
Η οριστικοποίηση της μορφής, που θα πάρει η ρύθμιση των αδήλωτων κεφαλαίων, αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου οι σχετικές διατάξεις να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό πολυνομοσχέδιο. Στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

(c)ellinikignomi

(c)ellinikignomi

 

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Τι προτείνει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στους Θεσμούς για την ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων, ώστε αυτή να γίνει πιό ελκυστική για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ