Σοκ και δέος στους οφειλέτες και δανειολήπτες, καθώς αρχίζουν από την Τετάρτη οι πλειστηριασμοί ακινήτων!

-Αρχίζει και στην Ελλάδα ο εισπρακτικός “πόλεμος” εναντίον όσων αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες!
-Η διενέργεια πλειστηριασμών στις αγοραίες εμπορικές τιμές σημαίνει, ότι τα κατασχεθέντα ακίνητα θα πωλούνται, ως επί το πλείστον, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από την αντικειμενική τους αξία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Aπό την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει και στην χώρα μας ο λεγόμενος εισπρακτικός “πόλεμος” κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και των οικονομικά αδύναμων οφειλετών και δανειοληπτών, τόσο από το Δημόσιο και τις τράπεζες, όσο και τους ιδιώτες πιστωτές, ο οποίος προκαλεί σοκ και δέος σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς οφειλέτες, που αδυνατούν, λόγω της κρίσης, να πληρώσουν τις οφειλές τους, επειδή κινδυνεύουν, πλέον, να χάσουν τα ακίνητά τους, ακόμη και την πρώτη κατοικία τους, σε πλειστηριασμό!
Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ της 27 Μαΐου δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εφαρμογή των άρθρων 993 και 995 του αναθεωρημένου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο εκπλειστηριασμός στις αγοραίες εμπορικές τιμές σημαίνει, ότι τα κατασχεθέντα ακίνητα θα πωλούνται, ως επί το πλείστον, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από την αντικειμενική τους αξία

Με τα άρθρα αυτά καταργήθηκε η πρόβλεψη διενέργειας πλειστηριασμών στις αντικειμενικές τιμές και αντικαταστάθηκε από την πώληση στις αγοραίες εμπορικές τιμές, κάτι που σημαίνει, ότι τα κατασχεθέντα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται, ως επί το πλείστον, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από την αντικειμενική τους αξία. Είχε προηγηθεί στις 28 Απριλίου η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε νόμιμη αυτή η διαδικασία.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών για τους πλειστηριασμούς αφορά σε κάθε ακίνητο, που θα βγαίνει “στο σφυρί” από την ερχόμενη Τετάρτη, είτε αυτό είναι πρώτη κατοικία «μη συνεπών» δανειοληπτών (σ.σ. για την προστασία της α’ κατοικίας είναι απαραίτητο να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη), είτε εξοχικά ακίνητα και δευτερεύουσες κατοικίες, είτε επιχειρηματικά ακίνητα, είτε ακίνητα, που πλειστηριάζονται για χρέη προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή προς άλλους ιδιώτες.

Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, θα είναι από 1ης Ιουνίου ο δικαστικός επιμελητής, που είναι υποχρεωμένος να προσλάβει -κατά την κρίση του-πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, θα είναι από 1ης Ιουνίου ο δικαστικός επιμελητής. Θα είναι υποχρεωμένος να προσλάβει -κατά την κρίση του-πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Ο πιστοποιημένος εκτιμητής με την σειρά του θα πρέπει, μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή. Η αμοιβή για την εκτίμηση του ακινήτου καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα, μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου, ενώ υποχρεωμένος να την καταβάλει είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (τράπεζα, Δημόσιο, ιδιώτης κλπ), αλλά επί της ουσίας το ποσό θα επιβαρύνει τον οφειλέτη και ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Η «στροφή» των πλειστηριασμών στις αγοραίες τιμές συμπίπτει χρονικά με την διόγκωση των ιδιωτικών χρεών στο Δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και με την περίοδο, που απελευθερώνεται η μεταβίβαση δανείων σε funds, ενώ ξεκινά να εφαρμόζεται και ο ηλεκτρονικός τρόπος γνωστοποίησης και διενέργειας πλειστηριασμών μέσα από το internet

Από την στιγμή, που η νέα μέθοδος υπολογισμού των τιμών για τους πλειστηριασμούς ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται, ότι θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς οι ενέργειες θα είναι πολύ λιγότερο χρονοβόρες, ενώ οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, αλλά και ο βαθμός αύξησης της εισπραξιμότητας των χρεών, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο, που θα χειριστούν τις νέες δυνατότητες του νόμου οι επισπεύδοντες. Η αγορά, πάντως, εκτιμά, ότι δεν θα αποφευχθούν οι περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των ακινήτων.
Γεγονός είναι, ότι η «στροφή» των πλειστηριασμών στις αγοραίες τιμές συμπίπτει χρονικά με την διόγκωση των ιδιωτικών χρεών στο Δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και με την περίοδο, που απελευθερώνεται η μεταβίβαση δανείων σε funds, ενώ παράλληλα ξεκινά να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός τρόπος γνωστοποίησης και διενέργειας πλειστηριασμών μέσα από το internet.
Στο διάστημα, που ακολουθεί, αναμένεται έκρηξη πλειστηριασμών ακινήτων, τουλάχιστον σε σχέση με το “πάγωμα”, που είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες, είτε εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων, είτε λόγω των προστατευτικών διατάξεων, που ίσχυαν μέχρι πρότινος για τα “κόκκινα δάνεια”, είτε επειδή το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, που προέβλεπε σταδιακή μείωση του τιμήματος με βάση την αντικειμενική αξία, δεν ήταν «λειτουργικό».

(c) ellinikignomi

(c) ellinikignomi

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Σοκ και δέος στους οφειλέτες και δανειολήπτες, καθώς αρχίζουν από την Τετάρτη οι πλειστηριασμοί ακινήτων! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ