Ειδικοί οικονομικοί αναλυτές: Η Γερμανία αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία!

-“Η επισφαλής πορεία της “Deutsche Bank”, το ύψος των δημοσίων χρεών της και τα μεγάλα ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα, καθιστούν την Γερμανια, μαζί με την Ιαπωνία, “ωρολογιακή βόμβα” για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με ειδικούς οικονομικούς αναλυτές, η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την μεγαλύτερη τράπεζά της, την “Deutsche Bank”, καθώς αυτή βρίσκεται, όσον αφορά την αξιολόγησή της από διεθνείς οίκους, δύο μόνον θέσεις μακριά από την κατηγορία «σκουπίδια» (Junk).
Παράλληλα, έχει και μία σειρά άλλων προβλημάτων, με κυριότερο, ίσως, το ύψος των δημοσίων χρεών της και τα μεγάλα ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα.
Αν και η “Deutsche Bank” συγκρίνεται με την “Lehman Brothers”, επειδή η μετοχή της ακολουθεί την ίδια πορεία και επειδή είναι σχεδόν ανάλογα εκτεθειμένη στα παράγωγα, ο ισολογισμός της στο τέλος του 2015 ήταν ύψους 1,629 τρισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή οκταπλάσιος του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο ισολογισμός της “Lehman Brothers”, όταν χρεωκόπησε (Σεπτέμβριος του 2008), ήταν σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερος (626 δισεκατομμύρια ευρώ). Αυτό, όμως, σημαίνει, ότι, εάν συμβεί κάτι στην “Deutsche Bank”, το σοκ, που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό του 2008, οπότε οι συνέπειες θα είναι πολύ πιό άσχημες.

Οι ζημίες της “Deutsche Bank” το 2015 έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν η έκθεσή της στα παράγωγα φθάνει στο αστρονομικό ποσόν των 64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή, όσο είναι σχεδόν το παγκόσμιο ΑΕΠ, ή το 20πλάσιο του γερμανικού ΑΕΠ!

Ωστόσο, ε αντίθεση με την “Lehman Brothers”, η γερμανική αυτή τράπεζα κατηγορείται συνεχώς για απάτες, σε ότι μπορεί να φαντασθεί κανείς, από την χειραγώγηση επιτοκίων έως την αντίστοιχη των πολυτίμων μετάλλων, με αποτέλεσμα να της επιβάλλονται διαρκώς πρόστιμα, όπως έγινε πρόσφατα με το πρόστιμο των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που της επεβλήθη για απάτη σε συναλλαγές αξιόγραφων. Εκτός αυτού, οι ζημίες της το 2015 έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν η έκθεσή της στα παράγωγα φθάνει στο αστρονομικό ποσόν των 64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή, όσο είναι σχεδόν το παγκόσμιο ΑΕΠ, ή το 20πλάσιο του γερμανικού ΑΕΠ.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τους ΐδιους αναλυτές, το μεγαλύτερο ρίσκο της “Deutsche Bank” είναι η σχέση των ιδίων κεφαλαίων της με τα ξένα, τα οποία είναι 40 φορές μεγαλύτερα. Για να επιλύσει το πρόβλημα αυτό η τράπεζα θα έπρεπε, είτε να μειώσει τα περιουσιακά της στοιχεία, είτε να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μία σειρά άλλων προβλημάτων, με κυριότερα, ίσως, το ύψος των δημοσίων χρεών της και το πολύ μεγάλο μακροπρόθεσμο έλλειμμα στο ασφαλιστικό της σύστημα!

Όσον αφορά το πρώτο, δεν υπάρχουν αγορές αυτού του μεγέθους, ούτε δεσμεύσεις τιμών, που θα το επέτρεπαν, ενώ όσον αφορά το δεύτερο, δεν βρίσκονται επενδυτές, ειδικά μετά την κατάρρευση της κερδοφορίας της. Παραμένει, επομένως, μία “ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια του πλανήτη και ειδικά της Γερμανίας. Βέβαια, η “Deutsche Bank” δεν είναι η μοναδική τράπεζα της χώρας, που κινδυνεύει, αφού υπάρχουν πολλές άλλες με σημαντικές δυσκολίες.
Όμως και από την άλλη πλευρά, η Γερμανία αντιμετωπίζει μία σειρά άλλων προβλημάτων, με κυριότερο, ίσως, το ύψος των δημοσίων χρεών της. Τα χρέη της αυτά φαίνονται μεν χαμηλά ως προς το ΑΕΠ της, αλλά είναι κατά πολύ υψηλότερα, φθάνοντας σχεδόν στο επίπεδο της Ελλάδας, εάν προσθέσει κανείς τις επί μέρους υποχρεώσεις των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της, τα οποία δανείζονται χωριστά.
Επί πλέον έχει ένα πολύ μεγάλο μακροπρόθεσμο έλλειμμα στο ασφαλιστικό της σύστημα, κάτι, που θεωρείται, επίσης, ως “ωρολογιακή βόμβα”. Αποτελεί, βέβαια, μεγάλο πλεονέκτημα η συμμετοχή της στο ευρώ, η οποία της εξασφαλίζει μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, οπότε εύλογα θεωρείται ως το πολυτιμότερο «περιουσιακό» της στοιχείο.

Η Γερμανία θέλει να κρύψει τα δικά της προβλήματα, καθώς επίσης αυτά των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βέλγιο κ.α), πίσω από την Ελλάδα!

Σε σχέση τώρα με την αθεράπευτα υπερχρεωμένη Ιαπωνία, η πλέον ανησυχητική είδηση είναι, η τεράστια πτώση των εξαγωγών της (σχεδόν -10%) για έβδομο συνεχή μήνα – μεταξύ άλλων, λόγω της ισχυροποίησης του γεν, ως αποτέλεσμα των εμπορικών πλεονασμάτων της. Τα πλεονάσματα αυτά οφείλονται στο ότι, ναι μεν μειώνονται ραγδαία οι εξαγωγές, αλλά η πτώση των εισαγωγών είναι ακόμη μεγαλύτερη (-23% τον Απρίλιο).
Εν τούτοις, η πτώση των εισαγωγών σημαίνει σημαντική μείωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ξαφνική κατάρρευση της οικονομίας. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία αποτελεί το δεύτερο μεγάλο ρίσκο της παγκόσμιας οικονομίας, μαζί με την Γερμανία, με την τελευταία να θέλει να κρύψει τα δικά της προβλήματα, καθώς επίσης αυτά των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης(Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βέλγιο κ.ο.κ.), πίσω από την Ελλάδα.
Κατά τους ίδιους αναλυτές, εάν θεωρεί, λοιπόν, κανείς, πως η Γερμανία θα διακινδύνευε ποτέ την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, κάνει μεγάλο λάθος, αφού προφανώς δεν θα ήθελε να ανοίξει μόνη της τους “ασκούς του Αιόλου”!

trapeza

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ειδικοί οικονομικοί αναλυτές: Η Γερμανία αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ