Οι Έλληνες είναι πρώτοι στον κατάλογο των λαών των χωρών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με την προτίμηση της χρήσης μετρητού χρήματος

-Το 96,6% των συναλλαγών στην χώρα μας εξακολουθούν να διενεργούνται με μετρητά, ενώ ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα capital controls και γενικά οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα της κρίσης δεν κατάφεραν να κάνουν ποθητό το “πλαστικό χρήμα” στους Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να συναλλάσσονται στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη με μετρητά.
Σε έκθεση του ομίλου G4S, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ και λοιπούς ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι Έλληνες φέρονται να είναι πρώτοι στον ευρωπαϊκό κατάλογο χρήσης μετρητού χρήματος, αντί της χρήσης ηλεκτρονικών τραπεζικών και πιστωτικών καρτών.

Γενικώς στις χώρες της Ε.Ε. το 60% των συναλλαγών γίνεται ακόμη με μετρητά, ενώ η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρώπης, με το 96,6% των συναλλαγών να διενεργούνται με μετρητά

Εδώ και 2 χρόνια, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία, την Εσθονία, την Γαλλία και το Λουξεμβούργο, η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, βάσει στοιχείων, που αφορούν την περίοδο 2009-2014, είναι η Ελλάδα.
Μπορεί στις παραπάνω χώρες οι πολίτες να είναι πιο πειθήνιοι, αλλά γενικώς στις χώρες της Ε.Ε. το 60% των συναλλαγών γίνεται ακόμη με μετρητά.
Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Λυμπερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της “G4S Cash Solutions”, «σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρώπης, με το 96,6% των συναλλαγών να διενεργούνται με μετρητά», ενώ πρόσθεσε, ότι «όπως είναι αντιληπτό, και παρά την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού, που έχουν επιφέρει το τελευταίο διάστημα τα capital controls, το νούμερο αυτό είναι τεράστιο».

“Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά, σαν κομμάτι μιας οικονομίας πολλαπλών τρόπων πληρωμών”

Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο κ. Γκράχαμ Λέβινσον, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου G4S στην Ευρώπη, που διακινεί αξίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας μας, «τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης προμηνύουν δεκαετία αλλαγών. Αυτό που βιώνουμε, είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο, που χρησιμοποιούνται τα χρήματα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά, σαν κομμάτι μιας οικονομίας πολλαπλών τρόπων πληρωμών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο πρόβλημα για τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και για τους διαχειριστές της κίνησης του χρήματος, είναι το κόστος καταμέτρησης του χρήματος!

(c)ellinikignomi

(c)ellinikignomi

 

Ο κ. Λέβινσον τόνισε επί του θέματος αυτού τα εξής: «Η εφοδιαστική αλυσίδα χρήματος στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, γεγονός που προκαλεί χρόνιες δυσλειτουργίες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα μετρητά καταμετρούνται ακόμη και 17 φορές από το ταμείο μέχρι την τράπεζα. Αυτό προκαλεί ένα περιττό έξοδο, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε τράπεζες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μεταρρυθμίσουμε και να απλοποιήσουμε τον κύκλο χρήματος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση κόστους από την διαχείριση του χρήματος, ώστε τα μετρητά να παραμείνουν ένας οικονομικά συμφέρον τρόπος πληρωμών και όχι τρόπος αποταμίευσης και στο μέλλον».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, κατά την πρόταση της G4S, ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κλπ.). «Αυτό θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα συμβάλλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος» συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Λυμπερόπουλος.

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Οι Έλληνες είναι πρώτοι στον κατάλογο των λαών των χωρών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με την προτίμηση της χρήσης μετρητού χρήματος appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ