“JPMorgan Chase”: “Αν και είναι πιθανή η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η οικονομική πραγματικότητα σύντομα θα περιορίσει την ευφορία, που οδήγησε σε άνοδο του Γενικού Δείκτη στην Ελλαδα κατά 43% μέσα σε ένα τρίμηνο”

-“Αν και η αισιοδοξία έχει βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να ανακάμψουν από την διολίσθησή τους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1989, και τα ελληνικά ομόλογα τον τελευταίο μήνα καταγράφουν, επίσης, τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές για την οικονομία της χώρας, η οποία προβλέπεται, ότι θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,7%”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η οικονομική πραγματικότητα γρήγορα θα περιορίσει την ευφορία, που οδήγησε στο ράλι του Γενικού Δείκτη το τελευταίο τρίμηνο στην Ελλαδα, αν και είναι πιθανή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος “JPMorgan”.
“Για όσους δεν επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη, που καθιστά τις ελληνικές μετοχές το καλύτερο «στοίχημα» μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών αγορών για εφέτος, είναι πολύ αργά να μπουν τώρα στο «πάρτι»”, επισημαίνει ο Emmanuel Cau της εταιρείας “JPMorgan Chase”, ο οποίος υποστηρίζει, πως, “αν και είναι πιθανή η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η οικονομική πραγματικότητα σύντομα θα περιορίσει την ευφορία, που οδήγησε σε άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 43% μέσα σε ένα τρίμηνο”.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση της “JPMorgan Chase” έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του οίκου “Morgan Stanley”, που την περασμένη εβδομάδα συνέστησε αγορά ελληνικών τραπεζικών μετοχών, αλλά και με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των οίκων “HSBC” και “Credit Suisse”, που πρότειναν το ίδιο.

“Αν και η αισιοδοξία έχει βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να ανακάμψουν από την διολίσθησή τους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1989 και τα ελληνικά ομόλογα τον τελευταίο μήνα καταγράφουν, επίσης, τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές για την οικονομία της χώρας, η οποία προβλέπεται, ότι θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,7%”

«Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη στήριξη στις αγορές μετοχών, αν υπάρξει συμφωνία, όμως δεν νομίζουμε, πως υπάρχουν περισσότερα, σε ό,τι αφορά σε πιθανές αυξήσεις», σχολιάζει ο κ. Cau της “JPMorgan Chase” και συνεχίζει: «Μπορεί η ελληνική αγορά να πάει υψηλότερα από εδώ; Ναι, διότι ήταν πιεσμένη! Όμως τα κέρδη θα είναι αρκετά ισχνά στο προβλέψιμο μέλλον».
Όπως επισημαίνεται από οικονομικούς αναλυτές, η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρουσίασαν για πρώτη φορά σχέδια για ελάφρυνση του χρέους. Αν και η αισιοδοξία έχει βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να ανακάμψουν από την διολίσθησή τους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1989, τα ελληνικά ομόλογα τον τελευταίο μήνα καταγράφουν, επίσης, τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές για την οικονομία της χώρας, η οποία προβλέπεται, ότι θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,7%.

Τώρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει «σβήσει» σχεδόν όλες τις ετήσιες απώλειές του, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 παραμένει χαμηλότερα, κατά 8,1%

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ακόμη, πως από τότε, που ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκήρυξε στην χώρα προεδρικές εκλογές στο τέλος του 2014, η Ελλάδα έχει περάσει έως τώρα τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, επέβαλε capital controls και έκλεισε το χρηματιστήριό της για πέντε εβδομάδες.
Η χρηματαγορά της χώρας έκανε «βουτιά» μεγαλύτερη του 23% στο κάθε ένα από τα προηγούμενα δύο χρόνια και μέχρι τον Φεβρουάριο είχε κατρακυλήσει κατά 30% -με αποτέλεσμα να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στην αγορά μετοχών παγκοσμίως. Στη συνέχεια, όμως, έκανε το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ των 93 αγορών, που παρακολουθεί το πρακτορείο “Bloomberg” και τώρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει «σβήσει» σχεδόν όλες τις ετήσιες απώλειές του, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 παραμένει χαμηλότερα, κατά 8,1%.

Η “Morgan Stanley” αναβάθμισε στις 4 Μαΐου τις αξιολογήσεις της Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,44%, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς σε “overweight”, λέγοντας, πως μπορεί να κάνουν «άλμα» περίπου 90%!

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν και πάλι σε μερικές ημέρες, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις. η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση των λήξεων των δανείων ή μειώσεις επιτοκίων, όπως ανέφερε τον προηγούμενο μήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο σημείωμα της 4ης Μαΐου, η “Morgan Stanley” αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,44%, Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς σε “overweight” (το αντίστοιχο του “buy”) λέγοντας, πως μπορεί να κάνουν «άλμα» περίπου 90%, καθώς συνεχίζουν να περικόπτουν τα κόστη τους και καθώς άρχισαν να επανέρχονται σιγά-σιγά οι καταθέσεις.
«Περιμένουμε να δούμε να βελτιώνονται ταχύτατα τα θεμελιώδη, τόσο για την οικονομία όσο και για τον τραπεζικό κλάδο –ως εκ τούτου είναι ένα ελκυστικό σημείο εισόδου», σχολιαζουν οι αναλυτές.

“Οι μετοχές θα δυσκολευτούν περισσότερο να προχωρήσουν τώρα, διότι μεγάλο μέρος των καλών ειδήσεων έχει ήδη βγει! – Πιθανότατα, τώρα βλέπετε τα καλύτερα της ανάκαμψης και θα είναι μια καλή ευκαιρία για να κατοχυρώσετε κέρδη”

Οι ίδιοι εκτιμούν, επίσης, πως η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ελάφρυνση χρέους, σε άρση των capital controls και μελλοντικά σε οικονομική ανάκαμψη.
Κατά μέσον όρο, οι αναλυτές προβλέπουν, πως οι Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,44%, Eurobank και Πειραιώς θα κάνουν ράλι τουλάχιστον 24% το επόμενο έτος.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής της “Seven Investment Management”, Justin Urquhart Stewart, ο οποίος έγινε «overweight» για τις ελληνικές μετοχές το β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους, συμφωνεί με την εκτίμηση της “JPMorgan”, λέγοντας, πως το ράλι των ελληνικών μετοχών έχει αρχίσει να χάνει δυναμική.
«Οι μετοχές θα δυσκολευτούν περισσότερο να προχωρήσουν τώρα, διότι μεγάλο μέρος των καλών ειδήσεων έχει ήδη βγει», σχολίασε. «Όταν υπάρξει συμφωνία, θα δείτε ένα μικρό άλμα. Όμως, πιθανότατα, τώρα βλέπετε τα καλύτερα της ανάκαμψης και θα είναι μια καλή ευκαιρία για να κατοχυρώσετε κέρδη» υπογράμμισε ο Justin Urquhart Stewart.

euro-nea

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post “JPMorgan Chase”: “Αν και είναι πιθανή η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η οικονομική πραγματικότητα σύντομα θα περιορίσει την ευφορία, που οδήγησε σε άνοδο του Γενικού Δείκτη στην Ελλαδα κατά 43% μέσα σε ένα τρίμηνο” appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ