Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών: “Μέχρι τις 24 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία”!

-“Το χρέος θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της τελικής συμφωνίας και ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μέχρι τις 24 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία, επεσήμανε σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σημείωσε, ότι η ελληνική πρόταση θα αποτελέσει την βάση αυτής. Το χρέος θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της τελικής συμφωνίας, τόνισε ο Υπουργός, ενώ, σχετικά με τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, εξήγησε, ότι θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε, ότι έγινε συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα επίπεδο, ενώ σχολίασε, ότι το ΔΝΤ ήταν φανερά ικανοποιημένο από το γεγονός, ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους στο σημερινό Eurogroup. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι θα θεσμοθετηθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να υπάρξει εκταμίευση δόσης.

“Κατά τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ανακούφιση από την επιτυχή κατάληξη του πρώτου γύρου των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup.
O Υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.
Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε, ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε, πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.
Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση και “ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων”.

“Η απόφαση για την μείωση του χρέους προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια, πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων, είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές”

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, ακόμη, ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο θα ολοκληρωθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση, από την στιγμή, που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, οπότε θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στην συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση, ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, θα ισχύσει για μέτρα, που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
Συνεχίζοντας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» την απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι, όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια, πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων, είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.
Καταλήγοντας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε, ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.

tsakalotos

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών: “Μέχρι τις 24 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία”! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ