Ο ESM “τινάζει στον αέρα” τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, βάζοντας “φρένο” στην μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, από κυμαινόμενα σε σταθερά!

-Κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται η αύξησή τους, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την πληρωμή των τόκων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αφού η Κυβέρνηση πέρασε τα μέτρα από την Βουλή, δίνοντας «υποσχετικές» για άμεση έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ο ESM (ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας) τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις!
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενόψει του σημερινού Eurogroup, επιστολή, στην οποία εκφράζει την αντίθεση του στο «κλείδωμα» των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, αυτή η πρόταση ήταν από τις ευνοϊκές για την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς, εάν περνούσε από τους δανειστές, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους.

Ο ESM “βάζει φρένο” στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά, από κυμαινόμενα, που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα, κατά τα επόμενα χρόνια να αναμένεται η αύξησή τους, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού!

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Kαθημερινή”, ο ESM με την επιτολή του “βάζει φρένο” στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά, από κυμαινόμενα, που είναι σήμερα. Μια μετατροπή θα σήμαινε, ότι, εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτά για το ελληνικό δάνειο δεν θα αναπροσαρμόζονταν και έτσι δεν θα αυξανόταν το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική, που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Αυτή την στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει, ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων.

frankfourti

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ο ESM “τινάζει στον αέρα” τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, βάζοντας “φρένο” στην μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, από κυμαινόμενα σε σταθερά! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ