Ειδησεογραφικο πρακτορείο “Bloomberg”: “Ερχεται νέο μνημόνιο στην Ελλάδα για το 2018 !”

– Το προσχέδιο του νέου μνημονίου, το οποίο εκφράζει τις απόψεις των Ευρωπαίων πιστωτών και προτίθεται να υπογράψει η ελληνική Κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ερχεται νέο μνημόνιο στην Ελλάδα! Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει το ειδησεογραφικο πρακτορείο “Bloomberg”, ως μία συμβιβαστική πρόταση, στην οποία έχει προχωρήσει η Κομισιόν, έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία. Το βράδυ του Σαββάτου το “Bloomberg” διέρρευσε σε δημοσίευμά του προσχέδιο του νέου μνημονίου για το 2018, το οποίο προτίθεται να υπογράψει η ελληνική Κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ!
Προφανώς, η Κομισιόν προβαίνει σε αυτή τη κίνηση, διαβλέποντας καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου, αλλά αυτό, βέβαια, μπορεί να ερμηνευτεί καθαρά ως επικράτηση των απόψεων της ευρωπαϊκής πλευράς της διαπραγμάτευσης, που αυτόματα σημαίνει, πως θα πρέπει να αναμένεται και η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην συγκεκριμένη πρόταση.

Το “Bloomberg” έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, η εφημερίδα “Financial Times” αποκάλυψε την επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και το γερμανικό πρακτορείο MNI δημοσίευσε την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι, η Κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων,
Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους, σημειώνεται ένα «τσουνάμι» διαρροών. Το “Bloomberg” έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, ενώ νωρίτερα η εφημερίδα “Financial Times” είχε αποκαλύψει την επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, με την οποία προειδοποιούσε, ότι καμία Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία, που θα διασφαλίζει, ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα”

Στην ουσία έγιναν γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς με στόχο να ασκηθεί πίεση στους Υπουργούς Οικονομικών, που θα συνεδριάσουν την Δευτέρα, ώστε να δώσουν κάποια λύση.
Σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο, που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία, που θα διασφαλίζει, ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση, που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».
Πιο συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο, τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως».

“Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας, με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα”

Στην βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο είναι η απόκλιση από τον στόχο και θα φθάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».
Το “Bloomberg” μπορεί να διέρρευσε το προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018, όμως, έτσι επί της ουσίας αποδεσμεύεται η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από την συζήτηση για το χρέος, κάτι, όμως, που εμμέσως πλην σαφώς είχε αποκλείσει ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, λέγοντας, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το ελληνικό χρέος. Αρα, η πρόταση αυτή είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας, με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, την φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

“Θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στην λίστα της οποίας θα ενταχθούν, όσοι οφείλουν ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το Κράτος”

Το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών, που θα προσαρμόσουν την φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με την διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.
Τον Ιούνιο, επίσης, θα γίνει έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσαρμοστεί η νομοθεσία, που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.
Επίσης, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στην λίστα της οποίας θα ενταχθούν, όσοι οφείλουν ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το Κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Άμεσα, από το τρέχον έτος, εκείνα που έρχονται, είναι
Φόροι σε καύσιμα, ποτά, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξενοδοχεία, επενδυτικές εταιρείες και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών, ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.
Όμως, άμεσα, από το τρέχον έτος, εκείνα που έρχονται, είναι
Φόροι σε καύσιμα, ποτά, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξενοδοχεία, επενδυτικές εταιρείες και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.
Tο πρακτορείο “Bloomberg” δημοσίευσε την Έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ελλάδας στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, την οποία έστειλε η Κομισιόν στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία τονίζει, ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι γενικά «εντός τροχιάς».
Η Έκθεση αναφέρεται αρχικά στην συμφωνία, που υπήρξε για τα «κόκκινα δάνεια», ότι, δηλαδή, συμφωνήθηκε η πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων από 1/1/2018, με εξαίρεση δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, τα οποία όμως θα απελευθερωθούν από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Με ποιά μέτρα καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ, ανερχόμενο σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, εκτός από τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, που ψηφίστηκαν, το τηλεγράφημα αναφέρει, ότι το πακέτο των έμμεσων φόρων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από εφέτος με την υιοθέτηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Το κείμενο αποτελεί ουσιαστικά την Έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης και αναφέρει, ότι το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ (5,4 δισεκατομμύρια ευρώ )- που ήταν και το ζητούμενο της αξιολόγησης- καλύφθηκε με μέτρα:
-1% του ΑΕΠ (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ) από άμεση φορολογία,
-1% του ΑΕΠ (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ) από αλλαγές στο ασφαλιστικό,
-1% του ΑΕΠ με επιμέρους παρεμβάσεις, ως εξής:
-0,2% του ΑΕΠ (360 εκατομμύρια ευρώ) από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, με άμεση επίπτωση σε τυποποιημένα τρόφιμα καύσιμα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί και μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
-0,2% του ΑΕΠ ( 360 εκατομμύρια ευρώ ) από την μείωση του μισθολογικού κονδυλίου στο δημόσιο, χωρίς όμως να τονίζει από που θα προκύψει αυτή η εξοικονόμηση.
-0,6 % του ΑΕΠ ( 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ ) από αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα, που αφορούν αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών

Στα μέτρα, που αφορούν αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών, περιλαμβάνονται:
1. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη.
2. Η κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.
3. Η αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού.
4. Η θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
5. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».
6. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου 35% επί των μεικτών κερδών από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ σε αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής πέντε λεπτών στην στήλη για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού.
7. Η επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.
8. Η αύξηση της φορολογίας σε UCITS εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

bloomberg

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ειδησεογραφικο πρακτορείο “Bloomberg”: “Ερχεται νέο μνημόνιο στην Ελλάδα για το 2018 !” appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ