Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: “Περί το τέλος του 2018 θα σταματήσει η έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, ενώ τα ήδη υπάρχοντα σε κυκλοφορία, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά, ως μέσο πληρωμής ή αποταμίευσης”

-“Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία του και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές Kεντρικές Tράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την οριστική διακοπή της παραγωγής χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία, ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.
Η έκδοση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα σταματήσει περί το τέλος του 2018, με την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων 100 και 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».
Όλα τα άλλα χαρτονομίσματα – από εκείνο των 5 ευρώ μέχρι και το χαρτονόμισμα των 200 ευρώ – θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά.
Σημειώνεται, ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, που ήδη υπάρχουν, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά ως μέσο πληρωμής ή αποταμίευσης.
Όσοι έχουν στην κατοχή τους χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα μπορούν να τα αλλάξουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (π.χ. στην Τράπεζα της Ελλάδος), χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός, αφού δεν πρόκειται να χάσει την αξία του.

“Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί, συνεπώς, να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και αποταμίευσης”!

Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει να σπεύσουν στα γκισέ των τραπεζών, όσοι διαθέτουν 500ευρα και να πληρώσουν προμήθειες για να τα «σπάσουν», αφού έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους και οι συναλλαγές γίνονται κανονικά με το εν λόγω χαρτονόμισμα, το οποίο είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να δέχονται.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί πλήρωναν με 500ευρα σε βενζινάδικα και άλλα καταστήματα για να τα «σπάσουν», καθώς οι τράπεζες ζητούν προμήθεια.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα “Wall Street Journal”, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να ζητούν εξηγήσεις από τους κατόχους των 500ευρών για την προέλευση των χρημάτων.
Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί, συνεπώς, να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και αποταμίευσης.
Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία του και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

(c)ellinikignomi

(c)ellinikignomi

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: “Περί το τέλος του 2018 θα σταματήσει η έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, ενώ τα ήδη υπάρχοντα σε κυκλοφορία, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά, ως μέσο πληρωμής ή αποταμίευσης” appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ