Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζει η βρετανική Κεντρική Τράπεζα!

Προετοιμάζεται, προκειμένου να έχει το βρετανικό τραπεζικό σύστημα αρκετά χρήματα, καθώς στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα μπορεί να υποτιμηθεί σημαντικά, έως και κατά 15%-20%, σε σχέση με τα νομίσματα των κυριότερων εταίρων της χώρας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, που διευκρινίζει, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, που είναι υπεύθυνη για την οικονομική σταθερότητα, την νομισματική πολιτική και διαχείριση, προετοιμάζεται για οποιαδήποτε σύγχυση, που μπορεί να προκύψει μετά το δημοψήφισμα, σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε..
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα θα προβεί σε τρεις επιπλέον νομισματικές δημοπρασίες συναλλάγματος, προκειμένου να έχει το βρετανικό τραπεζικό σύστημα αρκετά χρήματα, που θα επαρκούν για να λειτουργήσει, σε περίπτωση πιθανού χάους.
Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στις 12, 21 και 28 Ιουνίου.

Στην περίπτωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα μπορεί να υποτιμηθεί σημαντικά, έως και κατά 15%-20%, σε σχέση με τα νομίσματα των κυριότερων εταίρων της χώρας

Σύμφωνα με τον Michael Saunders, που είναι μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η βρετανική στερλίνα θα δεχθεί μια τεράστια πίεση. Ειδικότερα, στην περίπτωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα μπορεί να υποτιμηθεί σημαντικά, έως και κατά 15%-20%, σε σχέση με τα νομίσματα των κυριότερων εταίρων της χώρας.xrimata
Αν οι βρετανικές τράπεζες δεν θα έχουν αρκετό ξένο νόμισμα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να το παρέχει σε αυτές με την μορφή δανείων, κάνοντας χρήση των γραμμών ανταλλαγής με άλλες Κεντρικές Τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Philip Shaw από την “Investec Bank”, θα χρειαστεί η γραμμή ανταλλαγής μόνον σε «εντελώς ακραίες συνθήκες». Σημείωσε, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να κάνει μια δήλωση σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού.

“Η υποτίμηση της στερλίνας θα ανεβάσει τα επιτόκια, θα οδηγήσει σε ένα άλμα του πληθωρισμού και θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού”

Ο Michael Saunders είπε, επίσης, ότι ακόμη κι αν η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις στην αγορά, αμέσως μετά την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η Τράπεζα θα έχει ένα σημαντικό πολιτικό δίλημμα, όσον αφορά τα επιτόκια των δάνεια.
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, George Osborne, έχει δηλώσει, ότι η υποτίμηση της στερλίνας θα ανεβάσει τα επιτόκια, θα οδηγήσει σε ένα άλμα του πληθωρισμού και θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται, ότι στο δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους στο ερώτημα, αν θέλουν να παραμείνει η χώρα τους μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να την εγκαταλείψει, ενώ, σύμφωνα με μια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τελευταία, την έξοδο από την ΕΕ υποστηρίζει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζει η βρετανική Κεντρική Τράπεζα! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ