Οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική Κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των προβλεπόμενων μέτρων των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Κερδίζει έδαφος ο «χρησμός» του Νίκου Παππά για συμφωνία «λίγο πριν, ή λίγο μετά το Πάσχα»!
-Διαψεύσθηκαν, τελικά, οι προσδοκίες της ελληνικής Κυβέρνησης, πως θα τα «σπάσουν» οι Ευρωπαίοι δανειστές με το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Διαψεύσθηκαν, τελικά, οι προσδοκίες της ελληνικής Κυβέρνησης, πως θα τα «σπάσουν» οι Ευρωπαίοι δανειστές με το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και, όπως φαίνεται, το μόνο που κατάφερε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, είναι να ενώσει τους δανειστές σε μια μεσοβέζικη λύση, του τύπου «ας πάρει τώρα η Ελλάδα τα μέτρα, που η ίδια προτείνει και, αν αποδειχθεί, πως έπεσε έξω, να πάρει και πρόσθετα άλλα μέτρα».
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν, πως, πλέον, οι δανειστές απαιτούν από την Κυβέρνηση να ψηφίσει και πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα θα τελούν εν αναμονή, δηλαδή εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών, στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

Κερδίζει έδαφος ο «χρησμός» του Νίκου Παππά για επίτευξη συμφωνίας «λίγο πριν, ή λίγο μετά το Πάσχα»

Είναι ενδεικτικό, ότι μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, που ζήτησε «ρεαλιστικά μέτρα» από την ελληνική Κυβέρνηση, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε για «αξιόπιστα μέτρα».
Και με τα δεδομένα αυτά, όμως, κανείς δεν εγγυάται, πως η συμφωνία θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Αντιθέτως, φαίνεται, πως κερδίζει έδαφος ο «χρησμός» του Νίκου Παππά για επίτευξη συμφωνίας «λίγο πριν, ή λίγο μετά το Πάσχα», αφού όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών θα αναζητούν νέα μέτρα για να «στολίσουν»… την συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση.
Από πλευράς της, η ελληνική πλευρά ποντάρει σε νέους έμμεσους φόρους, που πιστεύει, πως «θα αρέσουν» στους δανειστές, για να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρότεινε στους Θεσμούς.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο»

Για να αποφύγει περικοπές μισθών και συντάξεων, η Κυβέρνηση έφθασε να συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ΦΠΑ 24%, αυξήσεις ΦΠΑ σε θέατρα και σινεμά, αλλά και νέους έμμεσους φόρους-«έκπληξη» στους χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων ίντερνετ –και όχι μόνον.
Όλα αυτά συζητήθηκαν και στην δεύτερη έκτακτη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, που διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά. Λίγο νωρίτερα, πάντως, η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ έλεγε, πως δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα και «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο».

Η ελληνική πλευρά δεν κέρδισε τίποτα, από όσα περίμενε
-Αντί να «πεταχθεί έξω» το ΔΝΤ από την αξιολόγηση, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και «αυτόματους σταθεροποιητές», στην περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος

Μετά και το ραντεβού μεταξύ Τσακαλώτου, Λαγκάρντ και Ντάϊσελμπλουμ, φαίνεται, ότι η ελληνική πλευρά δεν κέρδισε τίποτα, από όσα περίμενε. Οι μόνες ελπίδες της εναπόκεινται, πλέον, στον Πρόεδρο Ομπάμα, αν και εφ’όσον «τσακωθεί» με την Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα.
Ακόμα χειρότερα, αντί να «πετάξει έξω» το ΔΝΤ από την αξιολόγηση, όπως επεδίωκε η Κυβέρνηση, φαίνεται πως η «πολιτική λύση», που δέχονται οι δανειστές, είναι, ότι ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και «αυτόματους σταθεροποιητές» στην περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.
Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του ΔΝΤ της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, διεθνή δίκτυα αναφέρουν, πως οι δανειστές θα απαιτήσουν από την ελληνική Κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα, έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα, εάν διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

“Το πρόγραμμα δεν μιλάει για πλεόνασμα 3,5% επί δεκαετίες, αλλά θέτει τον στόχο αυτόν για το 2018 και αυτό είναι εφικτό”!

Αλλά και ο «σύμμαχος» της Κυβέρνησης, Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε, ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, και κάλεσε εκ νέου την Αθήνα να θέσει σε εφαρμογή όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες τις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. «Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φθάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το Πρακτορείο “Reuters”. «Πολιτική βούληση για μία συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος, όμως, στην διαφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους, σχολίασε, πως το πρόγραμμα δεν μιλάει για πλεόνασμα 3,5% «επί δεκαετίες». Θέτει, όπως εξήγησε, τον στόχο αυτόν για το 2018 και αυτό είναι εφικτό.
Στο μνημόνιο αναφέρεται, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% 1,75% και 3,5% για το 2016, το 2017, το 2018 και έπειτα («2018 and beyond») αντίστοιχα.

Πολύ δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος ως την Πέμπτη, οπότε θα διακοπούν οι συνομιλίες στο “Χίλτον”, ενώ, ίσως δεν έχει νόημα να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα πριν την Μεγάλη Παρασκευή!

Όπως εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, το «έπειτα» αναφέρεται στην διατήρηση πλεονάσματος, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Χωρίς, όμως, άλλο «χαρτί» στα χέρια της, η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από τους δανειστές για να γυρίσουν άμεσα στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόϊκα την Δευτέρα. «Θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα» έλεγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντηση με τον Κριστίν Λαγκάρντ, «αρχές της εβδομάδας θα επιστρέψουν» έλεγαν γενικά και αόριστα Λαγκάρντ και Τόμσεν, ενώ ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημείωνε, πως «έχει πολύ δουλειά ακόμα».
Με άλλα λόγια, δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος ως την Πέμπτη, οπότε θα διακοπούν οι συνομιλίες στο Χίλτον, ενώ, ίσως δεν έχει νόημα να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα πριν την Μεγάλη Παρασκευή.
Από την πλευρά του και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, φέρεται να δήλωσε, ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, μετά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

xrimata

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική Κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των προβλεπόμενων μέτρων των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ