Ειδικοί επιστήμονες: “Η Παγκόσμια Τράπεζα βάζει “ζύγι” και καθορίζει τι είναι φτώχεια, μετρώντας το μεγεθός της και τα μέτρα καταπολέμησής της”!

– “Η οικονομική ανάπτυξη δεν κατανέμεται ισομερώς και οι φτωχότεροι άνθρωποι δεν έχουν επωφεληθεί από αυτή, ή τα οφέλη, που έχουν από την ανάπτυξη, είναι πολύ λίγα”!
-“Στο μέτρο, που καθιέρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα για την φτώχεια, δεν λαμβάνονται υπόψη κρίσιμοι ποιοτικοί παράμετροι, όπως το διατροφικό επίπεδο των παιδιών, η πρόσβαση στο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες και οικονομολόγοι, με τα μέτρα, που έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να μετρά την φτώχεια, ουσιαστικά βάζει ένα “ζύγι” και καθορίζει αυτή το μέγεθός της στον παγκόσμιο πληθυσμό και επομένως και τα μέτρα για την καταπολέμηση της.
Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας τράπεζας, οι άνθρωποι θεωρούνται εξαιρετικά φτωχοί, αν πρέπει να ζουν με λιγότερα από 1,9 δολάρια την ημέρα. Το ποσό αυτό αναθεωρήθηκε πρόσφατα προς τα πάνω και μέ βάση αυτό, διαμορφώθηκαν, τόσο οι εκτιμήσεις για τον ανθρώπινο πληθυσμό, που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, όσο και οι προβλέψεις για το μέλλον.
Πρόσφατες ανακοινώσεις έκαναν γνωστό, ότι ο αριθμός των φτωχών του πλανήτη αναμενόταν να μειωθεί από 902 εκατομμύρια ανθρώπους το 2012 – ή 12,8% του παγκόσμιου πληθυσμού – σε 702 εκατομμύρια άτομα, μέχρι το τέλος του 2015. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των εξαιρετικά φτωχών του πλανήτη θα υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2015.

“Στο μέτρο, που καθιέρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα για την φτώχεια, δεν λαμβάνονται υπόψη κρίσιμοι ποιοτικοί παράμετροι, όπως το διατροφικό επίπεδο των παιδιών, η πρόσβαση στο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής”

Πάντως, πολλές ΜΚΟ αμφισβητούν το “ζύγι” για την φτώχεια, που έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Τράπεζα. Όταν κάποιος έχει 1,9 δολάρια την ημέρα, δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν είναι φτωχός, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της έρευνας στον οργανισμό “Oxfam”.
Σε κάθε περίπτωση, το όριο που έχει τεθεί, λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο της δαπάνης, που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί κάποιος στην ζωή σε 15 αναπτυσσόμενες χώρες .Ουσιαστικά, το ποσό αυτό ανταποκρίνεται μόνον στην αξία της τροφής, που θα πρέπει να εξασφαλίσει σε ημερήσια βάση για να ζήσει, λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί και οι οικονομολόγοι, που ασχολούνται με τα θέματα φτώχειας
Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κρίσιμοι ποιοτικοί παράμετροι, όπως το διατροφικό επίπεδο των παιδιών, η πρόσβαση στο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι ίδιοι, η φτώχεια είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό φαινόμενο, που δεν μπορεί να καθοριστεί με ένα αριθμό.

“Η οικονομική ανάπτυξη δεν κατανέμεται ισομερώς και οι φτωχότεροι άνθρωποι δεν έχουν επωφεληθεί από αυτή, ή τα οφέλη, που έχουν από την ανάπτυξη, είναι πολύ λίγα”!

Οι φτωχοί δεν μπορούν να έχουν επαρκές εισόδημα για να αγοράζουν ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, που αφορούν στην υγεία και στην εκπαίδευση. Επίσης, δεν έχουν εξουσία, δεν μπορούν να εκπροσωπούνται και δεν μπορούν να έχουν μια φωνή, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Όλα δείχνουν, ότι η ανισότητα επηρεάζει καταλυτικά το ποσοστό της φτώχειας.«Η οικονομική ανάπτυξη δεν κατανέμεται ισομερώς. Οι φτωχότεροι άνθρωποι δεν έχουν επωφεληθεί από αυτή, ή τα οφέλη, που έχουν, είναι πολύ λίγα, δήλωσε ο Hardoon του οργανισμού “Oxfam”. Υπενθύμισε,χαρακτηριστικά, την περίπτωση της Νιγηρίας και της Αγκόλα, που, ενώ είναι χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο, πάρα πολλοί άνθρωποι σε αυτές ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ακόμη και σε χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν ξεκολλήσει από την ακραία φτώχεια, στην περίπτωση, που είχαν ένα μεγαλύτερο μερίδιο απο τα οφέλη της ανάπτυξης, που οι χώρες έχουν επιτύχει, επισημαίνουν οι ειδικοί.

(c)ellinikignomi

(c)ellinikignomi

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ειδικοί επιστήμονες: “Η Παγκόσμια Τράπεζα βάζει “ζύγι” και καθορίζει τι είναι φτώχεια, μετρώντας το μεγεθός της και τα μέτρα καταπολέμησής της”! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ