Γερμανικά Ινστιτούτα οικονομικών αναλύσεων: “Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι αναπόφευκτο”

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με την εαρινή Έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών Ινστιτούτων οικονομικών αναλύσεων μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH). Η Έκθεση αυτή συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από την γερμανική Κυβέρνηση για τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».
Οι οικονομολόγοι αυτών των ερευνητικών ιδρυμάτων συγκλίνουν σαφώς στην άποψη, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν, ότι θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι απλώς αναπόφευκτο» είπε στην γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), Όλιβερ Χόλτενμέλερ, ο οποίος πρόσθεσε, ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

“Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της- Είναι αμφίβολο ότι οι Θεσμοί της νομισματικής Ένωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν της έξοδο ενός κράτους- μέλους”

Ειδικά ο Τίμο Βόλμερχόϊζερ, οικονομικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), θέτει -όπως πάντα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο- και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ως εναλλακτική για την Ελλάδα.
«Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», κάτι το οποίο, όμως, δεν συμμερίζονται όλοι οι εμπειρογνώμονες της Έκθεσης.
«Αμφιβάλλω, ότι οι Θεσμοί της νομισματικής Ένωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν της έξοδο ενός κράτους- μέλους» λέει στην εφημερίδα «Die Welt» ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW). Πάντως, καταλήγει η Έκθεση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία.

 

xrimata

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Γερμανικά Ινστιτούτα οικονομικών αναλύσεων: “Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι αναπόφευκτο” appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ