Αυξάνονται οι πιθανότητες να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, να μην συμμετάσχει στην χρηματοδότησή του και να παραμείνει μόνον ως «τεχνικός σύμβουλος»!

Ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει τo Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτάκτως στις 23-25 Απριλίου, για να ασχοληθεί μόνον με το ελληνικό ζήτημα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, να μην συμμετάσχει στην χρηματοδότησή του και να παραμείνει μόνον ως «τεχνικός σύμβουλος». Αυτό είναι το σενάριο, που δεν αποτελεί, βεβαια, ειλημμένη απόφαση, αλλά είναι μια ιδέα, που κερδίζει συνεχώς έδαφος και «ζυμώνεται», τόσο στο Βερολίνο, όσο και στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η νέα συμφωνία να συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών Θεσμών και η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, πιθανότατα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου, παρακαμπτομένων των απαιτήσεων του ΔΝΤ για πρόσθετα σκληρά μέτρα και για δραστική αναδιάρθρωση-ελάφρυνση χρέους.
Το σενάριο αυτό θα συζητηθεί και σε άτυπες επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Προς το παρόν αποτελεί αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με πρωτοβουλία της γερμανικής Κυβέρνησης και κορυφαίων παραγόντων της ΕΕ.

Η προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ δεν καθιστά διαλλακτικότερους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την σκληρή διαπραγμάτευση με την ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία

Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ωριμάζει η ιδέα, ότι το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να κλείσει άμεσα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, γιατί η παρατεινόμενη αβεβαιότητα «κοστίζει» πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας κινδύνους και προβλήματα σε μια περίοδο αστάθειας.
Η προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ δεν καθιστά, βέβαια, διαλλακτικότερους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την σκληρή διαπραγμάτευση με την ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπου «οι αριθμοί θα βγαίνουν», όπως είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Και ενώ έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι το «παιχνίδι» μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον και στην Σύνοδο του ΔΝΤ, η πραγματική μάχη δίνεται στην Αθήνα, όπου οι επίπονες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μετά την προσωρινή αποχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών.

Πιθανό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το χρηματοδοτικό μέρος του ελληνικού προγράμματος και τo Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάσει εκτάκτως στις 23-25 Απριλίου, για να ασχοληθεί μόνον με το ελληνικό ζήτημα

Παράγοντες της Κομισιόν επισημαίνουν, ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον ελάχιστα μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα.
Οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αυτή την εβδομάδα θα γεφυρώσουν τις διαφορές σε πολλά ζητήματα και οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν την Δευτέρα για το τελικό λίφτινγκ σε ένα σχέδιο συμφωνίας.
Εκεί, σύμφωνα με ένα πιθανό ενδεχόμενο, μπορεί να φανεί η διαφοροποίηση του ΔΝΤ και να δοθεί το μήνυμα περί ενδεχόμενης αποχώρησής του από το χρηματοδοτικό μέρος του προγράμματος.
Στην συνέχεια, σύμφωνα με το ίδιο ενδεχόμενο, όποιες εκκρεμότητες απομείνουν, θα κλείσουν με μια πολιτική απόφαση στο Eurogroup. To Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις στις 22 Απριλίου, αλλά θα συνεδριάσει εκτάκτως τρεις ημέρες αργότερα, στις 23-25 Απριλίου, για να ασχοληθεί μόνον με το ελληνικό ζήτημα.

euro-nea

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Αυξάνονται οι πιθανότητες να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, να μην συμμετάσχει στην χρηματοδότησή του και να παραμείνει μόνον ως «τεχνικός σύμβουλος»! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ