Την παντοκρατορία των Ελλήνων στην Εμπορική Ναυτιλία αποδεικνύει και η τελευταία ετήσια επετηρίδα “Lloyd’s List Top 100” για το 2015, όπου, μεταξύ των 100 ισχυροτέρων εφοπλιστών του κόσμου περιλαμβάνονται και 13 Έλληνες!

Οι στόλοι, που ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ενώ μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στο κόσμο είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης, με στόλο δυναμικότητας 26,8 εκατομμυρίων τόνων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την παντοκρατορία των Ελλήνων στις θάλασσες αποδεικνύει και η τελευταία ετήσια επετηρίδα “Lloyd’s List Top 100” για το 2015, που δόθηκε στην δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία μεταξύ των 100 ισχυροτέρων εφοπλιστών του κόσμου περιλαμβάνονται και 13 Έλληνες!
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι στόλοι, που ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως και φθάνουν συνολικά τους 335 εκατομμύρια τόνους dwt, ξεπερνώντας κατά 60 εκατομμύρια τόνους την δεύτερη Ιαπωνία, ενώ η τρίτη Κίνα έχει σχεδόν την μισή χωρητικότητα (178 εκατομμύρια τόνοι) από την Ελλάδα.
Μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στο κόσμο (πίσω από τέσσερα κρατικά ελεγχόμενες ή πολυμετοχικές εταιρείες) είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης, με στόλο δυναμικότητας 26,8 εκατομμυρίων τόνων, που τον κατατάσσει πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας!
Ο κ. Αγγελικούσης, Χιώτης στην καταγωγή, διαθέτει στόλο 143 πλοίων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει ήδη 8 πλοία, που “χτίζονται” και άλλα 6, που βρίσκονται στην φάση της παραγγελίας. Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος είχε βραβευθεί παλαιότερα και ως προσωπικότητα της χρονιάς στην ναυτιλία από τους Lloyd’s σηκώνει την ελληνική σημαία στα περισσότερα από τα πλοία των τριών ναυτιλιακών του
(Maran Tankers, Anangel, Maran Gas) ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί, ενώ στον όμιλο εργάζεται και η κόρη του, Μαρία, που σπούδασε γιατρός και άσκησε το επάγγελμα αυτό επί οκτώ χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία, προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με τον όμιλο και την ναυτιλία.

O Χιώτης, μεγαλύτερος εφοπλιστής στον κόσμο, συνεχίζει ως δεύτερη γενιά, μετά από τον πατέρα του, Αντώνη, ο οποίος διέπρεψε στην Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, ενώ εδώ και μερικά χρόνια ενεργό δράση έχει αναλάβει και η τρίτη γενιά στον όμιλο, με την κόρη του, Μαρία Αγγελικούση, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά, πλέον, στην εμπορική ναυτιλία

O Χιώτης εφοπλιστής συνεχίζει δεύτερη γενιά πίσω από τον πατέρα του, Αντώνη, ο οποίος διέπρεψε στην Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, ενώ εδώ και μερικά χρόνια ενεργό δράση έχει αναλάβει και η τρίτη γενιά, με την κόρη του, Μαρία Αγγελικούση, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά, πλέον, στην εμπορική ναυτιλία.
Ο Αντώνης Αγγελικούσης παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την ελληνική Κυβέρνηση και άλλες δύο από την αγγλική Κυβέρνηση για την δράση και την αυταπάρνηση, που έδειξε στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1941 είχε μεταβεί στην Μέση Ανατολή ως ασυρματιστής και στην συνέχεια συμμετείχε στην ριψοκίνδυνη αποστολή της απαγωγής του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Κράϊπε, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής εθνικής αντίστασης.
Πέρα από τον Γιάννη Αγγελικούση, ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση στην λίστα, οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές είναι η Αγγελική Φράγκου (16), Γιώργος Οικονόμου (17), Γιώργος Προκοπίου (18), Παναγιώτης Γ. Λιβανός (21), Πέτρος Παππάς (31), Νικόλας Τσάκος (45), Πήτερ Γεωργιόπουλος (47), Θεόδωρος Βενιάμης (48), Κωστής Κωνσταντακόπουλος (52), Ευάγγελος Μαρινάκης (65), Σίμος Παλιός (88) και Δημήτρης Μελισανίδης (98).limani

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Την παντοκρατορία των Ελλήνων στην Εμπορική Ναυτιλία αποδεικνύει και η τελευταία ετήσια επετηρίδα “Lloyd’s List Top 100” για το 2015, όπου, μεταξύ των 100 ισχυροτέρων εφοπλιστών του κόσμου περιλαμβάνονται και 13 Έλληνες! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ