Μέτρα 3% του ΑΕΠ πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ τα πρόσθετα έσοδα θα αναζητηθούν αυτή την φορά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από την έμμεση φορολογία!

Εξετάζονται σενάρια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, του φόρου κινητής τηλεφωνίας, του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στον ΕΝΦΙΑ, ενώ μελετάται και η επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μέτρα 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, πρέπει να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι δανειστές έχουν αποδεχθεί το πιο ευνοϊκό σενάριο για μέτρα ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά και φαίνεται να φεύγει από το τραπέζι η απαίτηση του Ταμείου για «λογαριασμό» ύψους άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Το ίδιο στέλεχος τόνισε, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 15 Απριλίου, γιατί μετά θα υπάρχει η Σύνοδος του ΔΝΤ. Πάντως, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία με τους Θεσμούς.
Με δεδομένο, ότι ήδη από το 2016 θα έχει αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ η φορολογία εισοδήματος –μέσα από την αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου επί των μερισμάτων, του φόρου επί των ενοικίων κλπ- τα πρόσθετα έσοδα θα αναζητηθούν αυτή την φορά από την έμμεση φορολογία. Πριν, λοιπόν, οι πολίτες καταφέρουν να συνέλθουν από την αύξηση του ΦΠΑ –ακόμη εκκρεμεί η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου- θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις των ισχυόντων φόρων αλλά και νέους φόρους.

Ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με το πιο ήπιο σενάριο να προβλέπει αύξηση του ειδικού φόρου και σε πετρέλαιο κίνησης και σε βενζίνη αλλά και σε φυσικό αέριο, κατά 6%

Έτσι, συζητείται, τώρα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, χωρίς, όμως, να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το πιο ήπιο σενάριο προβλέπει αύξηση του ειδικού φόρου και σε πετρέλαιο κίνησης και σε βενζίνη αλλά και σε φυσικό αέριο, κατά 6%. Μια τέτοια αλλαγή εξασφαλίζει κάποια έσοδα στα κρατικά ταμεία, μόνον υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα μειωθεί η κατανάλωση. Αύξηση του ειδικού φόρου –επί του οποίου επιβάλλεται και ΦΠΑ- σημαίνει στην πράξη, ότι ένα λίτρο βενζίνης θα ακριβύνει κατά τουλάχιστον 5-6 λεπτά, ενώ ένα λίτρο πετρελαίου κίνησης κατά 2-3 λεπτά. Το δεύτερο σενάριο, που κυκλοφορεί, περί εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη, είναι εφιαλτικό, καθώς προκαλεί επιβαρύνσεις έως και …40 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης. Μια τέτοια λύση θα οδηγούσε σε «εκτόξευση» του μεταφορικού κόστους και νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια αγορά, η οποία «πονάει» από έλλειψη αγοραστικών δυνάμεων.

Σενάρια αύξησης στον φόρο κινητής τηλεφωνίας και επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση

Συζητείται, επίσης, αύξηση στον φόρο κινητής τηλεφωνίας. Στους φόρους κινητής τηλεφωνίας είμαστε ήδη πρωταθλητές, ενώ το 2015 ήταν μια ακόμη χρονιά μείωσης των εσόδων. Αυτό δεν εμποδίζει το οικονομικό επιτελείο να δέχεται εισηγήσεις και για αύξηση του φόρου επί της κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την φορά, καλλιεργούνται και σχέδια για επέκταση του φόρου και στην συνδρομητική τηλεόραση. Δεδομένου, ότι ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς είναι ακόμη μικρός –δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ- είναι αμφίβολο, αν το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει, παρά μερικές δεκάδες εκατομμύρια, χωρίς, μάλιστα, να είναι εξασφαλισμένο, ότι δεν θα προκληθεί κύμα απενεργοποιήσεων.
Πάντως, η πρόταση για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές είναι πλέον δεδομένο, ότι δεν θα προχωρήσει, καθώς υπάρχει μεγάλη αντίδραση, ειδικά από την ΕΚΤ.

Σενάρια αύξησης στον ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και στον ΕΝΦΙΑ

Οι δανειστές από την πλευρά τους, έχουν ρίξει στο τραπέζι εφιαλτικές προτάσεις ακόμη και για επιβολή ΦΠΑ 23% στον λογαριασμό ρεύματος. Πώς θα προχωρήσει αυτό το μέτρο, όταν τα ανείσπρακτα της ΔΕΗ έχουν ήδη φθάσει στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό είναι άλλο θέμα.
Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ καθώς έχει ήδη προκύψει «κενό» από την μείωση των αντικειμενικών αξιών. Το πιθανότερο είναι να την «πληρώσουν», όσοι υπάγονται σήμερα στον συμπληρωματικό φόρο, χωρίς να λείπουν τα σενάρια και για μείωση του αφορολογήτου από τις 300.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 200.000 ευρώ.ypourgeio Oikonomikon

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Μέτρα 3% του ΑΕΠ πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ τα πρόσθετα έσοδα θα αναζητηθούν αυτή την φορά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από την έμμεση φορολογία! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ