Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, καθώς οι Αρχές της χώρας δεν ανανέωσαν την διαπίστευσή του!

Το γερμανικό περιοδικό καταγγέλλει την τουρκική Κυβέρνηση, ότι η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή του είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο ανταποκριτής του στην τουρκική πρωτεύουσα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, καθώς οι Αρχές της χώρας δεν ανανέωσαν την διαπίστευσή του. Το γερμανικό περιοδικό καταδίκασε την απόφαση αυτή ως επίθεση “στην ελευθεροτυπία”, καταγγέλλοντας, ότι «η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, παρά «τις προσπάθειες, που κατέβαλε επί μήνες», ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαπίστευση και ως εκ τούτου άδεια παραμονής στην χώρα.Spiegel_01
«Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της τουρκικής Κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος», επισημαίνει επίσης το «Der Spiegel» στην ανακοίνωσή του. «Η συμπεριφορά των τουρκικών Αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνον σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος, λόγω της δουλειάς του εκεί”, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του.

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, αρνήθηκε να ανανεώσει την δημοσιογραφική άδεια σε οκτώ από τους περίπου είκοσι Γερμανούς δημοσιογράφους, που έχουν διαπίστευση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, αρνήθηκε να ανανεώσει την δημοσιογραφική άδεια σε οκτώ από τους περίπου είκοσι Γερμανούς δημοσιογράφους, που έχουν διαπίστευση.
Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι τουρκικές Αρχές κατηγορούνται για μια αυταρχική παρέκκλιση και κυρίως, ότι φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης, που είναι επικριτικά απέναντί τους, όπως έγινε πρόσφατα, θέτοντας υπό την εποπτεία τους την μεγάλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Zaman».
Η αποχώρηση του ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται, την ώρα, που η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να υπογράψουν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα οι επικριτές του σχεδίου αυτού, η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκφράζουν φόβους, ότι η ΕΕ υποκύπτει σε έναν εκβιασμό της Άγκυρας και κλείνει τα μάτια της στις παρεκκλίσεις της Κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξυπακούεται, ότι απέναντι στην Τουρκία οφείλουμε να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθεροτυπίας ή την μεταχείριση των Κούρδων»

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρείται αρχιτέκτονας του σχεδίου, διαβεβαίωσε, ωστόσο, μιλώντας στους Γερμανούς βουλευτές, ότι η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει, όσον αφορά τις αξίες της.
“Εξυπακούεται, ότι απέναντι στην Τουρκία οφείλουμε να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθεροτυπίας ή την μεταχείριση των Κούρδων”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας, ότι οι τουρκικές Αρχές θα πρέπει να κάνουν “αναλογική” χρήση βίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται “τρομοκρατική” οργάνωση.
Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά αυτών, που θεωρεί συνεργούς της τρομοκρατίας –αιρετούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους ή διανοουμένους– μερικές ημέρες μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε σήμερα η ριζοσπαστική οργάνωση, που πρόσκειται στο PKK, τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK).

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, καθώς οι Αρχές της χώρας δεν ανανέωσαν την διαπίστευσή του! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ