«Stratfor»: «Η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα λόγω “των εδαφικών διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας” και εξαιτίας “του status quo των νησιών του Αιγαίου”

-«Το σενάριο να γίνει η Ελλάδα «αποθήκη ψυχών» δεν είναι αναπόφευκτο, όμως οι Έλληνες θα χρειαστούν σύντομα κάποια καλά νέα, αν είναι να αποφευχθεί».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το αμερικανικό Κέντρο αναλύσεων και μελετών «Stratfor» αποδομεί εντελώς τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς η Τουρκία πέτυχε να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στα τουρκικά παράλια, αλλά ταυτόχρονα μέσα από την ανάλυση του Ινστιτούτου φαίνεται ξεκάθαρα, επίσης, πώς η Άγκυρα πέρασε την γραμμή, που ήθελε, δηλαδή, ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο!stratfor-logo
Όπως επισημαίνει το «Stratfor», η αποστολή της Συμμαχίας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα λόγω “των εδαφικών διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας” και εξαιτίας “του status quo των νησιών του Αιγαίου”. Με λίγα λόγια κάνει αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, που αμφισβητεί τα Δωδεκάνησα και το status quo στο Αιγαίο, ζητώντας μάλιστα να γίνουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Πέραν αυτών η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει “αποθήκη ψυχών”, εγκλωβισμένη στην ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και της Τουρκίας, που κάνει παζάρια για να κερδίσει, όσο το δυνατόν περισσότερα.
Το «Stratfor» αναφέρει, πώς το οικονομικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μπορεί να την έχει οδηγήσει σε ασφυξία, αφού έχει πληγεί από τις συνέπειες των capital controls, που επιβλήθηκαν πέρυσι και της πτώσης των επενδύσεων. Την ίδια ώρα, όμως, κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πιθανής λύσης του προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.

«Ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τα πλοία, αλλά θα παρεμβαίνει άμεσα μόνον για να διασώζει τους επιβάτες πλοίων και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, ασχέτως από τα ύδατα, στα οποία έχουν διασωθεί”

“Έχουν αναπτυχθεί πλοία του ΝΑΤΟ στα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε μια άλλη προσπάθεια να υπάρξει λύση στο ζήτημα. Ο βασικός προσφυγικός δρόμος περνά μέσα από την υδάτινη έκταση, που διαχωρίζει τα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Όμως, οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι βάρκες και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία, περιπλέκονται, λόγω των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και των εκκρεμών εδαφικών διαφορών των δύο χωρών για τα νησιά και τα ύδατα αυτά. Αυτό δημιουργεί εμπόδια στην συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο επίσημος ρόλος των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι να παράσχει πληροφορίες και συντονισμό, παρέχοντας ένα «κανάλι» για την ροή των πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για τον εντοπισμό μετακίνησης προσφύγων/μεταναστών. Αυτά τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά ύδατα, ενώ οι εθνικές ναυτικές δυνάμεις θα περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα.
Όμως, ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τα πλοία. Η Συμμαχία θα παρεμβαίνει άμεσα μόνον για να διασώζει τους επιβάτες πλοίων και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, ασχέτως από τα ύδατα, στα οποία έχουν διασωθεί”.

«Οι ευρωπαϊκές ελπίδες, πως όλα θα πάνε καλά μετά την Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, φαίνεται, πως είναι εσφαλμένες»

Σύμφωνα με το «Stratfor», η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή προβλήματα και στα τρία βασικά σύνορά της. Στα νότια έχει τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στα βόρεια την κλιμακούμενη αντιπαράθεση με την Ρωσία και στα δυτικά την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τα τρία, η επίλυση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης έχει ξεκάθαρα την χαμηλότερη προτεραιότητα για την Άγκυρα.
“Πάντως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, τι θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη, που θα παρακινούσε την Τουρκία να αναλάβει αποτελεσματικές ενέργειες. Το άνοιγμα του δρόμου για ένταξη στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο ανέφικτο, λόγω του αυξανόμενου απολυταρχισμού της Τουρκίας.
Και αν απλώς δοθούν χρήματα στην Τουρκία, αυτό μπορεί να «ανοίξει» την όρεξη της χώρας αυτής να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Οι ευρωπαϊκές ελπίδες, πως όλα θα πάνε καλά μετά την Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, φαίνεται πως είναι εσφαλμένες”.
Και καταλήγει στην ανάλυση του το «Stratfor», σημειώνοντας, πώς η Ελλάδα μπορεί ακόμα να στηριχθεί στην ιδέα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να εξαγοράσει την Τουρκία –ή ότι οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αυστρία να σταματήσει να περιχαρακώνει τα Βαλκάνια σε ένα μπλοκ, ακόμα και απειλώντας τις προσπάθειες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως εκ τούτου, το σενάριο της «αποθήκης ψυχών» δεν είναι αναπόφευκτο, όμως οι Έλληνες θα χρειαστούν σύντομα κάποια καλά νέα, αν είναι να αποφευχθεί”.

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post «Stratfor»: «Η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα λόγω “των εδαφικών διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας” και εξαιτίας “του status quo των νησιών του Αιγαίου” appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ