Στις αρνητικές επιπτώσεις, που φέρνει για την Ελλάδα η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος και στον κίνδυνο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που απειλεί την χώρα μας και την νότια Ευρώπη, είναι αφιερωμένα πολλά άρθρα μεγάλων γερμανικών εφημερίδων

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με τις αρνητικές επιπτώσεις, που φέρνει για την Ελλάδα η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος και με τον κίνδυνο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που απειλεί την χώρα μας και την νότια Ευρώπη ασχολείται με κύρια άρθρα τους πολλές εφημερίδες της Γερμανίας.
Σε άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Η τραγωδία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η σωτηρία της Μέρκελ», η εφημερίδα «Die Welt» αναλύει ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή ρότας στην ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κρίση, που απειλεί την νότια Ευρώπη, δίνει ελπίδες στην Καγκελαρία για αλλαγή κλίματος στη ΕΕ.germanikos-tupos-pros-paratasi-tou-elliniko-programma_3.w_l
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά αρκετοί στην Ευρώπη και το Βερολίνο βλέπουν το ‘πλημμύρισμα‘ της Ελλάδας, όχι μόνον ως αναπόφευκτο, αλλά και ως ευκαιρία. Η Κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να καταλάβει, ότι δουλειά της δεν είναι η προώθηση των προσφύγων. Η ευρωπαϊκή κοινότητα από την άλλη θα μπορούσε να αναγνωρίσει, ότι πλέον δεν προειδοποιεί η ισχυρή Γερμανία, αλλά η μικρή Ελλάδα φωνάζει για βοήθεια. Ίσως, τότε να υπάρξει η κίνηση στην Ευρώπη, την οποία επιζητά η Μέρκελ».

«Καμία αδίστακτη αθηναϊκή κίτρινη εφημερίδα δεν θα σκεφτόταν πλέον να απεικονίσει την Άγκελα Μέρκελ με στολή των SS μπροστά στις πύλες του Άουσβιτς, όπως συνέβη στην χειρότερη φάση της γερμανοελληνικής ρήξης»

Στην αλλαγή κλίματος αναφέρεται και άρθρο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όχι όμως στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα απέναντι στην Γερμανία. «Καμία αδίστακτη αθηναϊκή κίτρινη εφημερίδα δεν θα σκεφτόταν πλέον να απεικονίσει την Άγκελα Μέρκελ με στολή των SS μπροστά στις πύλες του Άουσβιτς, όπως συνέβη στην χειρότερη φάση της γερμανοελληνικής ρήξης. Αντιθέτως, η αριστερή «Εφημερίδα των Συντακτών», που στο παρελθόν ασκούσε κάθε είδους κριτική στο Βερολίνο, παραδέχθηκε την Πέμπτη, ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Ο λόγος για την αλλαγή πλεύσης είναι η προσφυγική κρίση» επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ως συνέπεια αυτού παρατηρείται μια αλλαγή εδώ και μήνες στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες, που δεν έχουν συνολική εποπτεία, μια σύγχυση. Οι Γερμανοί δεν ήταν οι κακοί; Πώς ταιριάζει τώρα αυτό με το γεγονός, ότι η Γερμανία δεν αφήνει τους Έλληνες μόνους; Και αντίθετα στην ευρωκρίση, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάϊμαν δεν ήταν εκείνος, που εξέφραζε την κατανόησή του στους Έλληνες;» διατυπώνει τα ερωτήματα των «μπερδεμένων» Ελλήνων η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Στόχος θα έπρεπε να είναι, οι άνθρωποι να μην ξεκινούν καν το ταξίδι τους και να γνωρίζουν, ότι δεν θα έχουν την ευκαιρία να φθάσουν στην χώρα, που επιθυμούν»

Σε θέμα της ημέρας ανήγαγε η εφημερίδα «Tageszeitung» την διάσπαση -όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει- της Ευρώπης, όσον αφορά τη προσφυγική κρίση. Σχολιάζοντας την Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αυστρία, η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει: «Η προσβολή δεν αφορά μόνο τη Μέρκελ, η οποία μάχεται για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά αφορά και την Ελλάδα, η οποία αφήνεται μόνη στο προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε άμεσα και απείλησε ήδη την Τετάρτη την ΕΕ με άσκηση βέτο. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» αναφέρει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και μια άποψη από την Βιέννη και συγκεκριμένα από την εφημερίδα «Der Standard», που γράφει: «Στόχος θα έπρεπε να είναι, οι άνθρωποι να μην ξεκινούν καν το ταξίδι τους και να γνωρίζουν, ότι δεν θα έχουν την ευκαιρία να φθάσουν στην χώρα, που επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη σκηνών τρόμου, όπως εκτυλίχθηκαν τον Αύγουστο του 2015, όταν δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην Ουγγαρία. Όμως, ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα θα πετύχει η αυστριακή Κυβέρνηση με την προσέγγισή της και γι′ αυτό της ασκείται δικαίως έντονη κριτική. Η αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία ελπίζει η Αυστρία, δεν πρόκειται να είναι αρκετή για να σταματήσει την προσφυγική ροή. Η νέα διαχείριση των συνόρων στα Βαλκάνια δεν θα προσφέρει κανένα αποτέλεσμα, εάν η Γερμανία παραμείνει ανοιχτή και η Τουρκία δεν σταματήσει τους δουλεμπόρους. Οι Υπουργοί της Αυστρίας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στον ρόλο του κακού, που προβάρουν τώρα, όσο στην Ελλάδα υπάρχουν εικόνες αθλιότητας».

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Στις αρνητικές επιπτώσεις, που φέρνει για την Ελλάδα η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος και στον κίνδυνο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που απειλεί την χώρα μας και την νότια Ευρώπη, είναι αφιερωμένα πολλά άρθρα μεγάλων γερμανικών εφημερίδων appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ