Νέο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, ότι, έως το 10% ή 15% του εισοδήματός τους θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν

Νέο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, ότι, έως το 10% ή 15% του εισοδήματός τους θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν με δαπάνες στην κάρτα τους, όλοι οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να κτίσουν το αφορολόγητό τους– Με βάση τρεις διαφορετικές κλίμακες, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, θα υπολογίζονται οι δαπάνες, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, που θα κτίζουν το αφορολόγητο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Βάσει σχεδίου της Κυβέρνησης, που κατατέθηκε προς έγκριση στους Θεσμούς, όλοι οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν με δαπάνες μέσω της κάρτας τους, έως το 10% ή 15% του εισοδήματός τους, προκειμένου να πιάσουν το αφορολόγητο. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να μην πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ «έξτρα» φόρο, πέρα από όσο οφείλουν, με βάση την νέα φορολογική κλίμακα που καταρτίζεται.
Για να τύχουν της έκπτωσης φόρου για τα εισοδήματα του 2016, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενδεχομένως, θα χρειαστεί –για τεχνικούς λόγους- να δηλώσουν οι ίδιοι την δαπάνη τους με κάρτες. Αυτό θα αλλάξει για τα εισοδήματα του 2017, αφού τότε θα είναι έτοιμες οι τράπεζες να στέλνουν απ’ευθείας τα στοιχεία στην ΓΓΠΣ, ώστε να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην δήλωση Ε1.

Βάσει κλίμακας θα αναγκαστεί ένας χαμηλόμισθος να πληρώνει φόρο, αν δεν καλύψει με δαπάνες με κάρτες και αποδείξεις τουλάχιστον το 10% ή 15% του εισοδήματός του

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια, που κατέθεσε στους Θεσμούς η Κυβέρνηση την Παρασκευή, προβλέπεται και ειδική κλίμακα για τις αποδείξεις δαπανών, που θα πρέπει να δηλώνει ένας φορολογούμενος, προκειμένου να παραμείνει αφορολόγητος, οι οποίες όμως θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με το εισόδημα του.trapezes-250x160
Αυτό σημαίνει, ότι βάσει κλίμακας, όπως θα διαμορφωθεί τελικά σε συνεργασία με τους Θεσμούς, ένας χαμηλόμισθος θα αναγκαστεί να πληρώνει φόρο, αν δεν καλύψει με δαπάνες με κάρτες και αποδείξεις τουλάχιστον το 10% ή 15% του εισοδήματός του.
Η απαίτηση, όμως, για δαπάνες μέσω καρτών θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το φορολογητέο εισόδημα. Η κλίμακα θα προβλέπει, ότι άλλοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες ύψους 20%, 30% ή και έως και 40% ακόμα, για πιο υψηλά εισοδήματα.

Οι τρεις κλίμακες για τις δαπάνες, που θα κτίζουν το αφορολόγητο

Ουσιαστικά, θα προβλέπονται τρία «σκαλοπάτια». Για χαμηλά εισοδήματα, έως περίπου 15.000, θα απαιτείται το 10% ή 15%. Για μεσαία εισοδήματα, έως 25.000 ή 30.000 ευρώ τον χρόνο, θα απαιτείται το 20% ή 30%. Για πιο υψηλά εισοδήματα, έως 42.000 ευρώ, θα απαιτείτο το 40%. Για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, δεν θα ισχύει καμία έκπτωση φόρου. Ωστόσο, εξετάζεται να διατηρείται η απαίτηση για δαπάνες 40%, επί ποινή φορολογικού προστίμου, πχ 10% της διαφοράς των δαπανών που δεν έγιναν με κάρτες και αποδείξεις.
Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα απαιτείται πια ένα ενιαίο ποσοστό δαπανών (π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος, όπως ίσχυε), το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Αντίθετα, οι χαμηλόμισθοι θα καλούνται να συλλέξουν λιγότερες αποδείξεις από όσες τα «ρετιρέ» των περίπου 30.000-40.000 ευρώ το χρόνο, αλλιώς δεν θα βλέπουν έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό τους.

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Νέο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, ότι, έως το 10% ή 15% του εισοδήματός τους θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν με δαπάνες στην κάρτα τους, όλοι οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να κτίσουν το αφορολόγητό τους appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ