Έρχεται νέο τοπίο και στα sites!

-Με σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση ετοιμάζει το “Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης”
-Με την θέσπιση ενός συγκεντρωτικού συστήματος κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, η κυβερνητική εξουσία θα αναγκάσει όλα τα sites να συμμορφώνονται με τους «κανόνες», που η ίδια θα νομοθετήσει για να ελέγχει πλήρως την πληροφορία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά την τροπολογία της ελληνικής Κυβέρνησης για τον έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από τον Υπουργό Επικρατείας, σειρά, φαίνεται, πως παίρνει τώρα το διαδίκτυο. Η Κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο Νόμου, με το οποίο θα δημιουργήσει Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που θα υπάγεται σε υπό ίδρυση κρατικό Οργανισμό υπό την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης».YPOLOGISTIS
Η συμμετοχή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο συγκεκριμένο μητρώο, που θα εποπτεύεται, όχι από κάποια Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση, προκειμένου να δικαιούνται διαφημίσεις από το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα – συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) και των επιχειρήσεων, που εποπτεύονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να υποχρεώσει όλα τα sites να εντάσσονται στην δική της πλατφόρμα, η οποία, μέσω ενός περίπλοκου λογισμικού, θα εντοπίζει κείμενα, τα οποία δεν θα εμπίπτουν στους δικούς της κανόνες

Όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, η Κυβέρνηση με το μέτρο αυτό δεν έχει μόνον ως σκοπό να ομαδοποιήσει, να ελέγξει και να κατευθύνει την διαφήμιση, που θα κατευθύνεται προς τα ηλεκτρονικά Μέσα. Ουσιαστικά επιδιώκει να υποχρεώσει όλα τα sites να εντάσσονται στην δική της πλατφόρμα, η οποία, μέσω ενός περίπλοκου λογισμικού, θα εντοπίζει κείμενα, τα οποία δεν θα εμπίπτουν στους δικούς της κανόνες . Ήδη η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προμηθεύτηκε ένα ιδιαίτερο λογισμικό, το οποίο θα αρχίσει πιλοτικά να αναπτύσσει από το Μάρτιο, όπου, με το πρόσχημα της «λογοκλοπής» και της «ανεξέλεγκτης πληροφορίας», θα αναγκάσει τις διάφορες επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τους «κανόνες», που η ίδια θα νομοθετήσει.

Η αρμοδιότητα, για το εάν κάποια είδηση είναι ψευδής, θα μεταφερθεί στο «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης»

Το συγκεκριμένο έργο έχει ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, κ. Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του (advertising.gr) υποστηρίζει τα εξής: «θέλουμε, όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο να εισάγουν περισσότερα ποιοτικά στοιχεία λειτουργίας. Αυτά δεν μπορούν να προκύψουν, όταν έχουμε εργασιακές γαλέρες, όταν ξεπλένουμε χρήματα στις ιστοσελίδες, όταν απειλούμε ανθρώπους, επιχειρηματίες και πολιτικούς με την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε τον χώρο και δίνουμε κίνητρα – το βασικό είναι, ότι θα έχουν μερίδιο στην κρατική διαφήμιση. Δεν παρεμβαίνουμε στο περιεχόμενο, όμως σχεδιάζουμε το μητρώο να παρέχει και αρκετά χρηστικά εργαλεία, όπως ένα πολύ αποτελεσματικό software για την λογοκλοπή».
Μέχρι σήμερα, την αρμοδιότητα για το εάν κάποια είδηση ήταν ψευδής, ή αν ένα δημοσίευμα έθιγε πρόσωπα, την είχε αποκλειστικά η δικαιοσύνη. Πλέον, με βάση τις δηλώσεις του κ. Κρέτσου, η αρμοδιότητα αυτή φαίνεται να περνάει στον κρατικό φορέα, που ετοιμάζει. Και άξιο προσοχής είναι, ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα ανώνυμα Blogs, που κυρίως ευθύνονται για υπερβολές, αλλά τα επώνυμα sites, που –ούτως ή άλλως– μπορούν νομικά να ελεγχθούν για τις δημοσιεύσεις τους.

Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται, μέσω της θέσπισης ενός συγκεντρωτικού συστήματος κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, να ελέγχει την πληροφορία

Εκ των πραγμάτων, η υπαγωγή στην πλατφόρμα αυτή θα γίνει επί της ουσίας υποχρεωτική, προκειμένου ένα ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης να επιβιώνει και να μπορεί να υφίσταται μέσω της μοναδικής πηγής εσόδων του, της διαφήμισης.
Παράλληλα, για να συμμετάσχει κάποιος στην πλατφόρμα του κ. Κρέτσου, η Κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων. Με την λογική αυτή, ένα πολύ επιτυχημένο site προγνώσεων καιρικών φαινομένων ή ένα site μαγειρικής ή μουσικής, που δεν απασχολεί δημοσιογράφους, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα (τουλάχιστον) στην κρατική διαφήμιση, αφού δεν θα κρίνεται ως επαρκές.
Επιπροσθέτως, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην θέσπιση ενός συγκεντρωτικού συστήματος κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης,
Κατά τους ίδιους αναλυτές, το νέο αυτό σχέδιο Νόμου δεν στοχεύει στην τακτοποίηση της αγοράς, αλλά στον έλεγχο της πληροφορίας. Ειδικά όταν υπεύθυνος την εφαρμογή δεν είναι κάποια ανεξάρτητη Αρχή, αλλά ένας κομματικά διορισμένος κρατικός φορέας.

Επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση την προετοιμασία του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, με το οποίο θα δημιουργηθεί το νέο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Σε σχέδιο Νόμου για τον έλεγχο του διαδικτύου αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με αυτό, η Κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο Νόμου, με το οποίο θα δημιουργεί Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που θα υπάγεται σε υπό ίδρυση κρατικό Οργανισμό υπό την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης».
Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, λέγοντας, ότι υπάρχει ο προσανατολισμός για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα αποτύπωσή του.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μπει τάξη και στο χώρο του ραδιοφώνου αλλά και στον χώρο του διαδικτύου.

Αρχική Σελίδα/Zur Startseite

The post Έρχεται νέο τοπίο και στα sites! appeared first on ELLINIKI GNOMI • Die Zeitung der Griechen in Europa..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ